Share

Friday 13th hari yang tidak bernasib baik?

Ada satu movie friday 13th yang aku tak berkesempatan lagi untuk tengok. Sebelum ni memang tak tahu menahu pasal 13hb pada hari jumaat ni sehinggalah pagi ni aku baca kat wikiepedia pasal benda ni. haha. terima kasih kepada wikipedia



'Bad Luck Day'

Pada 13hb setiap hari jumaat merupakan hari yang tidak bernasib baik. Erk, ini bukan kenyataan dari aku, tapi ia adalah kepercayaan mereka. Kenapa ia dipanggil hari tidak bernasib baik? sebab ia malang berganda! Malang berganda?
  • 13 adalah angka yang 'tidak lengkap' dan dipercayai tidak bernasib baik. Kalau angka 12, ia merupakan angka yang lengkap, 12 jam di jam, 12 bulan untuk setahun dan banyak lagi yang menyebabkan ia adalah lengkap - jadi angka 13 adalah tidak lengkap dan tidak bernasib baik
  • Hari jumaat pulak dikatakan hari yang paling tidak bernasib baik dalam seminggu. Nabi isa di salib pada hari jumaat, kepercayaan BLACK FRIDAY yang berkaitan dengan market crush dan banyak sebab lagi dan korang boleh cari sendiri
Jadi, 13th Friday dikatakan hari yang malang!

Pendapat aku?

Haaaa, tak perlu nak percaya dengan benda mengarut macam ni. Angka 13 tu mungkinlah ada sebab kenapa digelar 'incomplete numbers' tapi yang hari Jumaat tu, bagi kita Jumaat atau friday ni merupakan penghulu segala hari. Pahala pun berganda-ganda pada hari ini. Dan banyak peristiwa penting berlaku pada hari jumaat. Sajalah ni propaganda dieorang untuk jadikan jumaat adalah hari yang malang, lepas tu saja nak kelirukan kita letak angka 13. pastu kita somborono percaya. agaga

Tapi korang jangan terkejut, orang yang percaya dengan kepercayaan 13th Friday ni cecah 20 juta kat US saja. Pada hari ini, ramai yang takut untuk keluar rumah, nak tempah flight pun takut terhempas, nak bawak kereta takut excident, market kat pasaran pun banyak yang tidak buat proses jual beli dan macam-macam lagilah. Ini membuatkan kerugian sehingga 900 juta pada hari tersebut!

haaa, propaganda yang merugikan :)

Okeh, selamat berjumaat kepada semua, hari ni ada kawan yang kawin, orang Herbalife sibuk untuk ke Zero2Hero esok, ada jugak yang nak ke Sungai Petani esok. eh? wahaha. Apa pun korang buat, mulakanlah dengan Bismillah - semoga hari kalian diberkati!


pss : antara kerja dengan urusan peribadi. pandai-pandailah uruskannya


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

14 comments:

sally said...

selamat hari Jumaat Joe.
nasib malang atau musibah yg dtg tak de kena mengena dengan hari & diri seseorang..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@sally

yup, kalau Dia nak bagi tak tunggu hari apa

Norasiah Nasir said...

Erm..hari jumaat kan penghulu hari..depa ni suka-suka nak bg black friday..kasi dakwat black kat muka depa baru tau..btw, thanks sharing..nk gelak pun ada dgn fahaman mereka yg tah apa2...

Aisumi Chan Kawa'i said...

salam jumaat joe.. baca ni baru tau.. haha.. lain pulak bg diorg eh.. kita jumaat la penghulu segala hari..

Nur-Azam Shahdan said...

Jumaat bagi kita org Islam ni adalah penghulu segala hari, Friday the 13th tu kepercayaan orang barat ahahah diorang pun ada superstitions diorang sendiri :) malang tak malang tu bukan kita yg tetapkan..mahupun ia berlaku pada hari-hari tertentu...bijak gak orang Melayu ada pepatah, Malang tidak berbau...lain plak jadinya kalau ada pepatah 'malang berbau pada Jumaat 13 haribulan' :P


latest entry: http://ajamoppical.blogspot.com/2012/04/buku-terbaru-dari-jk-rowling-penulis.html

Ayuni said...

hm, selalu jugak dgr pasal nie....pelikkan, number pun nk takut....

alien said...

keh2
org putih fobia ngn 13
org cina fobia ngn 4

org kita taksub dgn 1.. erk..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Norasiah Nasir

tp ramai yg percaya
haha

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Aisumi Chan Kawa'i

saja nak sabotaj jumaat kita

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Nur-Azam Shahdan

btol, baik pepatah kita lagi :)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Ayuni

nombor ok lagi, ni hari
huhu

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@alien
apa ada pada 1?
hahaaa

Anonymous said...

sungai petani?? wahaha buat apa 2!

GreenLava said...

Takut nombor 13 ni ada nama dia Joe -Triskaidekaphobia

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW