Share

Bagaimana mahu menghadapi bos yang gatal di pejabat?

Bos adalah gelaran kepada majikan kita. Bagi yang makan gaji, boslah yang membayar gaji kita. Ada sesetengah company, bos memang baik. Kalau kita buat kerja elok, gaji dibayar pun elok. Siap bagi kata-kata semangat lagi. Bagi bos macam ni, kita sama-sama doakan supaya company dia bertambah maju

Tapi malangnya, ramai bos-bos kat luar sana memang sikap tak berapa nak elok. Jenis yang bagi gaji lewat tu ok lah, bagi gaji sikit.... urm ok lagi tapi bos yang jenis menggatal ni memang tak boleh blah! okeh, antara contoh-contoh ayat menggatal adalah

'u suka makan pisang tak? I ada pisang yang best tau'
'tak payah la bos bos, berencik-encik dengan I, panggi abang je. Ok?'
'mula dari hari ni, I will call u sayang ok. Ok sayang? Between us je, ngeee'

Kejadian ni banyak terjadi kepada gadis-gadis diluar sana. Jadi gadis-gadis, abang joe nak bagi tips sikit macam mana nak hadapi bos yang gatal ni!




Pakai pakaian yang sopan

Bos ni die takkan menggatal tanpa sebarangan. Kalau dah pakai sexy ke pejabat, lepas tu bos ganggu korang, janganlah salahkan 100% kat bos. Korang tu kena elak pakai-pakaian sexy mexy ni. Cuba cari pakaian sopan. Nak bersolek pun, jangan bersolek bagai macam nak pergi kawin, ala kadar sudah. Okeh?


Selalu bersama dengan officemate yang lain

Ada je waktu terluang, luangkanlah masa dengan officemate yang lain. Lunch pun, sebelum bos ajak pergi lunch sama-sama, bgtau dah janji dengan kawan office lain untuk makan sama-sama. Bos ni kalau die tengok kite kurang je bergaul dengan orang lain, jenis pendiam je, memang naiklah bulu dia akan usha dan kacau sampai dapat!


Cakap direct dengan bos

Cara ni adalah paling effective sekali. Dah tak tahan dengan perangai bos yang suka menggatal, terus direct cakap dengan bos. 'Bos, saya dah tak tahan dengan bos yang suka mengganggu saya. Boleh tak jangan usik saya dan kita nak bincang pun bincang soal pejabat je. Boleh?' walaupun cara ini adalah cara terbaik, tapi kemungkinan besar untuk dibuang pun sangat tinggi. wahaha


Simpan bukti untuk digunakan dikemudian hari

Ada dapat terima msg menggatal dari bos? Ajak makan sama-sama. Ajak tengok wayang hujung minggu. Pergi hotel?? wahaha, simpan semua msg ni, die guna bbm ke whatsapps ke, prnt scrn semua tu. Nanti boleh guna untuk ugut dia dikemudian hari. Haha.


Tapi biasanya, bos yang menggatal ni kadang-kadang bini ok je. Siap rela lagi kalau jadi ada madu. Heh, jadi, bukti-bukti ni jangan digunakan untuk ugut kat bini, guna bukti-bukti ni untuk tunjuk kat pihak berwajib. Katakanlah kena pecat ke, haa, masa ni ugut nak serah bukti yang bos menggatal kat pihak berwajib, konfem tak jadi nak kena pecat. haha


Tunjuk gambar bf korang

Ok, ini idea lama. Korang tunjukkan gambar bf korang kat bos korang tu. Tapi, bos ni apa kisah korang ada bf ke takde bf, bini orang pun die kalau tengok korang tu sexy dia akan menggatal jugak. Kan? Jadi, korang kena inovasi sikit idea tu. Nak tunjuk gambar, kasi tunjuk gambar macam kat bawah ni!






agak-agak bos lari tak? haha


pss : hari ni ada orang lose 2.4kg in just 7 days. huhu, saya happy =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

16 comments:

Shazwan Azizan - wanblur said...

aku suka tips yg last sekali. haha

Eyriqazz said...

Boss yang gataL? Lempangje..hik3

fina fento said...

Abang badan ketak - ketak tu comelll

hahaha

joegrimjow said...

@Shazwan Azizan - wanblur

last tu mmg terbaik kan?
hoho

joegrimjow said...

@Eyriqazz

berani lempang bleh gak
hehe

joegrimjow said...

@fina fento

sangat!
haha

gadisBunga said...

orait. joe, pinjam gambo tu eh. tq!

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Sembur ngan Ridsect, pasti gangguan tu akan berkurangan...

joegrimjow said...

@gadisBunga

mmg bleh buat pinjam gambar tu
haha

joegrimjow said...

@Peraih udang dari Zimbabwe

ridsect pun boleh!

sweethOneY said...

Bos saya gatal. Korean. Suka nak pegang-pegang semuaa tensionnnnnnnnn

Nampak awak tweet terus klik laju-laju sbb nak tips. Hehe thanks !

Sumayyah Nadhirah said...

huhu walaupun pa nasib baik xjumpe lg bos yg gatai kalo x menangiss woooo nk hadap hari2....

kalau pegawai2 yg suka gurau2 adela tp lebih2 sgt okela...

joegrimjow said...

@sweethOneY

tips baru
sembur ridsect!

joegrimjow said...

@Sumayyah Nadhirah

lebih2 tu yg akan jadi melebih2 tu

[sutera kasih] said...

nsb bek bos sy perempuan hehe

share la tips kurgkan berat bdn tu..huhuh

Denaihati said...

kalau keterlaluan, elok buat report je, "sexual harrasment".

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW