Share

Back link dan Comments : Kenapa dah kurang?

Tergerak aku nak tulis entry ni sebab terbaca post jard terbaru. Mengenai back links. Bagi yang tak tahu back links tu apa, kita letak link blog orang kat blog kita. haa, bahasa kampungnya lebih kurang. Dulu memang aku rajin back links blog orang dalam blog ni, tapi sebab sibuk nak update blog pon tak boleh, inikan pula nak uruskan soal back links2 ni, memang tidak la


Back Links dan Comments

Blogging ni sekarang dah tak jadi social network dah. Walaupun memang korang tak anggap pun blog ni adalah social network, tapi aku paling ramai kenalan dapat kat alam maya ni adalah melalui blog. ya, sebab tu bagi aku blog adalah social network terbaik. Kita baca penulisan dia, then kita bagi komen. Bila dah bagi komen, akan wujud suasana interaktif dua hala. Kita dengan pemilik blog tu. Tak lama kemudian, kita ulas apa yang dia tulis dalam blog kita maka akan lahirlah back links. Bertukar no hp dan last jumpa dia mana-mana gathering ataupun jumpa secara kumpulan kecil

Itulah kemanisan berblog!

Tapi sekarang ni, entah semua tu dah hilang. cuba korang tengok ni kan. Dulu-dulu




Memang satu post akan dapat average 50 komen. Kalau buat entry lucu, orang komen pun balas balik dengan lucu, memang tergelak sakanlah. Gelak tu akan membuatkan kita jadi rapat dengan orang lain. Hubungan pun akan lebih terjalin

Tapi sekarang....



See, nak dapat 10 komen pun susah. haha..... :(

Dari segi traffic, tak jejas mana pun. Dulu average masa dapat 50 lebih komen tu 1000-1500 je page view, tapi sekarang nak diikutkan ada yang cecah 2000 sehari. Lebih 5000 pun pernah bila ada entry kontroversi. Orang view ramai pun, tapi jumlah komen tetap kurang. ahhh, really miss moment dulu-dulu.


Kenapa kurang?

Aku rasa terjadi benda ni sebab 2 perkara utama. Pertama sebab aku diri sendiri yang tak komen kat blog orang lain. haha. Dah tak baca, macam mana nak komen ye tak? Dah kerja ni memang badan busy teramat, nak update blog sendiri pun kekadang lambat dan sekarang ni dah lali sehari aku tak update blog takpe. dulu.... huh, memang walaupun bercuti aku rela online kat CC malam-malam semata-mata untuk update blog. Ye lah, bila kita jarang komen kat blog orang, orang pun samalah :(

Kedua, aku rasa terjadi benda ni sebab wujudnya social media lain yang lagi power. Twitter contohnya, ada sesetengah tu siap komen kat twitter je. Mungkin rasa lebih cool? Nak diikutkan, komen kat blog aku ni sangat mudah, annonymous pun bleh komen. Memang mudahlah. Sesetengah tu, komen kat facebook je. Mungkin sebab tu, jumlah komen kita dapat kat setiap entry akan kurang

Banyak lagi sebab.... entahlah.....


What the next step joe?

So, apa plan aku seterusnya adalah untuk membina back links kat sidebar ni. Kalau tengok, kat sidebar aku ni hanya ada 4 blog je. Yang mereka semua ni memang penyumbang traffic yang banyak ke blog aku. err... takdelah banyak sangat. Baik post kat facebook or twitter lagi banyak. Jadi, benda ni bukan sebab traffic ke apa, cuma nak wujudkan 'suasana berblog' dulu yang memang aku rasa dah makin menghilang.

Aku taknak blogging ni terus menerus menghilang dan mungkin suatu hari nanti... dah takde orang nak berblog :(

Jadi, kepada korang yang ada blog, dan masih aktif berblog, tinggalkan link kat bawah ni, aku akan masukkan kat tepi sidebar aku ni. Harapnya adalah jugak list blog yang aku akan baca bila ada masa lapang dan hubungan kita antara blogger pun akan bertambah rapat

ye tak? selamat tinggalkan link ya


pss : esok pergi Putrajaya. Lusa pergi Port Dickson. Yahuuu, cuti!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

57 comments:

Jard The Great said...

haha. apsal empat link je kat tepi tuu... masehh backlink ke blog gua!

skeen said...

first time comment,
suka bace blog herbalifers ni :)

http://sakinahridzuan.blogspot.com/

Anastasyea Aida said...

orang lain pun sibuk jugak kot =)

www.anastasyea.com

EG said...

Boleh la join haha =)

http://theprologueofpeace.blogspot.com/

Ieda AlHabsyi said...

selalu je ke sini tapi jarang komen sebab minat penulisan dik joe ni dari dulu, hehehehe! eh, jangan marah tau!

www.iedaluvsham.com

Nurul Syakira Zainal said...

saya dah dua tahun blogging tapi rating takpernah naik. entry dah berlambak dah. hee sebab saya pon jarang komen kat blog orang. orang pun tak perasan sangat kewujudan blog saya ni. abg joe pon tengok la ape yg patut. komen la mane yang salah.

http://sayebuatblogini.blogspot.com

Lifesaver Hamzah said...

betul kata joe.


www.lifesaverhamzah.blogspot.com

Akulah Pak Lan said...

Dulu masa aku mula berblog, traffic rendah gila gila pun, follower dua tiga kerat pun ada la jgk dalam 20 ke 30 comment. Skrg ni nak dapat 10 comment pun susah.


www.akulahpaklan.com

Fina Fento said...

selalu masuk jadi silent reader je :P


http://fentomatte.blogspot.com

Gadis Juta Ria said...

xkira Joe! kena backlink Gadis jugak! ;p

www.gadisjutaria.blogspot.com

p.s: jumpa kat PD..yahuuuu!!!!!

Lin Azlina said...

saya silent reader! hehe

Kujie said...

pendapat kak jie


pengomen biasa yang bertahun2 mengadap blog kita dah faham rentak dan gaya penceritaan kita...dah faham kisah hidup kita, jadi mereka lebih banyak membaca dan mengikuti dari memberikan komen.

ini normal. kak jie pun alami. kawan blogger tersebut masih ada, masih membaca cuma tidak komen kerana kekangan masa. maklumlah hidup ada perkara penting nak difokuskan, bukan blog semata2.

Belalang hijau Perisik said...

salam shbt...
mungkin sama2 bz kot...
tp klu rasa sebab jarang komen kat blog org punca blog kita kurang komen, mybe betoi jugak kot :)

htt://encikbell.blogspot.com/

Ema said...

Ni yang best. hehe. ala, xda org komen xsemestinya takda yang baca :)

ni link saya
http://naemapeace.blogspot.com

Tuan Cimot said...

heheh..lagi satu..dulu rmi org komen sbb dulu kt ni rajin dan mementingkan bilangan org komen..tp skrg, mcm xkisah dh...hoho...

Siti Safiyyah said...

ss pon rasa mende yg sama.. T__T

www.sitisafiyyah.com

dhiera said...

kalau baca blog otai-otai macam kamu, saya lagi suka baca dari komen kot. hehehe

cik ina said...

xpe.bilangan komen sikit. tu menunjukkan masih ada pembaca setia blog ni.

http://akucumanakcakap.blogspot.com/

ChiLaBaey's Spot said...

Setuju dengan En.Joe kata... Saya nak jugaklah...

http://chilabaeys.blogspot.com/

shera haifa said...

kita silent reader.. takut komen nanti silap masuk plak..:)

nothingzorro.blogspot.com

noralisme said...

baca je tiap kali joe tulis entry cuma tak drop komen je..

sebab?

saya baca blog via geogle reader.mudah.heee


http://ketowohulu.blogspot.com/

ima said...

okey. entry nie ramai giler yg komen da. hehe. termasuk aku. tapi tetap nak tambah bilangan komen.

hye joe! =)

Hizami Rahim said...

tahu takpe. komen sekarang dah tak meriah macam dulu.
:D

http://www.budaklelaki.com

sue sopian said...

saya silent reader blog awak ni.. dah lama dah.. cuma kekangan masa x mengizinkan utk tinggalkan komen di blog awak mahupun blog yg lain.. huhu :(

kalo sudi sila la terjah sini
http://ladymiaka86.blogspot.com/

slay said...

kau mesti la busy kumpul duit bro, kate nak capai target kahwin bulan 12 ni kan! :P

www.slaywuzhere.com

gadisbunga said...

boleh!

http://www.gadisbunga.com/

buleh kan?

baincardin said...

salam bro Joe.

saya bermasalah dlm nak ke blog bro ni..sangat slow utk bukak page bro Joe. kekadang tak boleh bukak langsung. Maybe server kt opis Bain lembap agaknya. But it has already happened for so many times.

Cik Diana said...

nak jugak!

http://niadeanna.blogspot.com/

amirnawawi said...

nok jugok..haha3

http://amirnawawi.com

suffer8zine said...

ok bro, aku kasi traffic kat kau ari ni :D

http://suffer.frenzyfm.my

nuratiq.moyaz said...

nak jugak. hihi

http://singledoubleetripleee.blogspot.com/

Ummu Salamah said...

Salam.. sy budak baru blja.. hari2 sy mesti view blog joe~ kutip pengalaman yg joe share.. rase inspired.. tq :) ni blog sy.. bru berjinak2..
www.ukhtisalamah.blogspot.com

Nur-nba said...

Salam. Memang suka baca blog ni dan tulisan Joe.. cuma selalunya jadi silent reader je..

starzieti said...

salu singgah tapi malas nak komen. keh keh.

starzieti.blogspot.com. :D

ariemima said...

Salam,

Silent reader :) baca blog org pun semua dari Google Reader je, sebab tu jarang komen dh

ariemima.blogspot.com

~capRIAnne~ said...

hehehe...lebih minat silent reader...=P...but x rugi try kan...

http://caprienna.blogspot.com/

♥CIK SHA♥ said...

saye silent readers..sebab tu jarang komen belog ni..belog orang lain pun same..hoho..

hazman aka species1980 said...

mungkin bro kena buat hadiah untuk pengomen tegar sure ramai akan respon...

cikpuanhady said...

ramai yang suka jadi silent reader kot..

http://www.ceritaindahkami.com/

bvlgarigirl @ Arianna said...

yes, agree joe, mungkin sebab u dah lama tak komen kat blog saya. tapi hari ni nampak komen u hihi.
And myself pun jarang komen kat blog orang just blog walking saja. tangan berat sgt kot nak menaip ;)

Widurifarhana said...

ok. wa pun sama. selalu lalu singgah, gelak dan memang selalu setuju dengan post2 yang ada tapi tak komen.
teheee..

keep it up bro. teruskan blogging mcm biasa. =)

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

*buat muka tersipu-sipu*

saya nak jugak, boleh?


http://dongdangdingdong.blogspot.com/

heheh

Myvitrd said...

Setuju ckp kau tu joe.. Kalau kita rajin komen.. Konfirm setiap entri kita pon org akn komen.. Mcm aku jenis mls nk komen so.. Kekdg entri tu lgsung takda komen.. He2

Www.myvitrd.com

Aboi Cheney said...

saya pon nak menyelit hahahah brado joe mmg hots!

http://aboicheney.blogspot.com/

Aku By Pojie said...

www.fauzinor.com

LynN LoLa~~ said...

ok sy sendiri tak penah cecah sampai 10 pon komen walau da lame blogging (-___-") should i feel sad?

Cik NurulZaty said...

bila minta tgglkan link je..bduyun2 dah komen dtg kt joe ni..kikiki

ok. nak jugak la promote link walau tidak dijemput..

http://entityzealyz.blogspot.com

Darus Interferon said...

http://ttbakong.blogspot.com

Pojan

kista ovarium said...

ini banyak yang komen mas,,,ame mau 50

cimOt said...

too many blog nowadays..


blog picisan saja..

http://akupunyepasalaaa.blogspot.com

mok teh said...

blog ni pun bukan ada apa sangat

http://kementalanseoranggadis.blogspot.com/

Gee GTG said...

hmm.. nak tinggal kan jugak la.. salam ziarah..

http://drgieclevery.blogspot.com/

nain said...

follow jek tp slalu jadi silent reader.. do visit my blog.. its simple..x delah smpai nak mencari traffic ;p

http://hitamputihwarnahidup.blogspot.com

akubukanronaldo said...

Btol kata joe tu, nk jugak tinggal link kat sini..

http://akubukanronaldo.blogspot.com/

Anonymous said...

I гeally lovе your blog.. Great colоrs & theme.
Did you dеvelop this ωeb sіtе youгself?

Plеase reply back as Ι'm trying to create my own website and would like to know where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

my web blog ... diet plans

Anonymous said...

Аppreсiate this post. Let me try it out.


Check out my homepage payday loans

Anonymous said...

Aωeѕоme article.

Mу homepage :: small loans
my site :: small loans

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW