Share

Cara terbaik menjawab 'Happy Deepavali' daripada kawan beragama Hindu




Aku baru tahu yang Deepavali esok sebab dengar radio tadi. Sungguh tidak peka kan? Kalau nak dihitung kawan dan kenalan aku, memang tak ramai yang beragama hindu - yang sambut Deepavali esok. Mungkin sebab tu macam tak perasan yang esok dah Deepavali. 

Sebut saja perayaan ni, memang banyak timbul masalah yang berkaitan dengan agama. Sebagai penganut agama Islam, memang ada batasan-batasan yang perlu kita jaga agar kita tidak melebihi sempadan yang boleh menjatuhkan syirik kepada sang pencipta. 

Berbalik kepada tajuk - bagaimana agak-agaknya kita mahu menjawab apabila ada kawan kita yang mengucapkan 'Happy Deepavali' kepada kita? Perlu diingat, jawapan yang diberi mestilah tidak berunsur kita meraikan mereka ibarat kita merestui kesyirikan mereka dan jawapan itu juga mestilah tidak membuatkan si pengucap (beragama hindu) itu tersinggung. Complicated? takdenye complicated mana pun, yang boleh kita balas?





pss : Jangan lupa doakan dalam hati kawan kita tu supaya ketemu hidayah Allah. 

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

22 comments:

Aisumi Chan Kawa'i said...

semalam baru dok tertanya2 mcmna nk jawab.. hri ni dh dapat jwpan.. tQ joe..

Cik Ila said...

haha..cik ila xpnah tau nk jwp cmne..reply blk happy diwali je..hihi

joegrimjow said...

@Aisumi Chan Kawa'i

sama2

joegrimjow said...

@Cik Ila

ni pun tanye org jugak ni

ahsfantasy24 said...

Jawapan yg bagus! :)

Royalti:
1. Aku tak rela dia buat kau macam sampah.
2. Memang sakit bila terpaksa melepaskan kamu pergi.

Mama Zharfan said...

thanks for the info.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ha'ah la, bru tau. great info!

starzieti said...

info yg bergune sbb mmg tertanye2 sal mnde nih. tengs. :D

supik said...

Klu situasi mcm ni..kite ad member yg beragama hindu n diorang mase kite berpuasa ke, hari raye ke..diorang xlupa pon wish kat kite..mcm mane plak kite nak wish pd diorang pd hr perayaan diorang ni sbg tnda kita pon ingt pd diorang tnpa blh mendatangkan syirik kpd yg maha Esa???

farhana said...

alhamdulillah =)

joegrimjow said...

@ahsfantasy24

royalti? ;)

joegrimjow said...

@Mama Zharfan

sama2
=)

joegrimjow said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION

sama2 kongsi

joegrimjow said...

@starzieti

most welcome

joegrimjow said...

@supik

ritu cakap macam ni je 'raya deepavali nanti jangan makan banyak ok, nanti berat naik' secara tak langsung kire kita acknowledge dah perayaan dieorang dalam bentuk humor pon jadilah

joegrimjow said...

@farhana
=)

hidayahjamal said...

dia fhm ke x.. nt, bole jgk jwb slmt bercuti ntk dia

Nije said...

alternatif cakap je 'hepi depabali' kat diorang... diorang bukannya perasan sgt pun kan :)

Eim Abey said...

ustaz sy prnh gk cakap bnda ni. apa pun, just wish je diaorg, "celebrate ur festival well n take care". tu pun dh cukup. x prlu mention nama festival tu.

AL-AFIQ said...

nice info bro.
sblum ni serba salah nak ucap balas balik.hee

Mamamanja said...

ada la iras2 hero filem tamil ekekekek

the::bored::sha said...

joe yg ni more complicated kot, mcm mn kalo org yg bg wish tu org islam sendiri?dia wish kat kita.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW