Share

Kenapa perempuan sekarang memandang lelaki berkereta mewah?

8/8/2011

Dear diary,

Hari ini hari terakhir berada di Putrajaya. Esok dah nak balik Kelantan dah. Semalam habis satel semua temujanji dengan customer jadi hari ni takde benda nak buat. Plan nak tengok wayang kat Alamanda sorang-sorang 2 3 cite sebab dah alang-alang turun Putrajaya kan, kat Kelantan takde pulak wayang. Jadi bawak joana dan terus ke sana.

Memang rindu dah lama tak jumpa joana ni, hari ni akan kerjakan dia!

Sampai di tempat parking, badan rasa tak sedap. Haish, macam kena cancel tengok wayang dan terus balik rumah. Tapi nak buat apa kat rumah sorang-sorang. Nak tek wan do, anak sdare takde nak kerjakan, nak joging, gila nanti orang kata tengahari macam ni bulan puasa pergi joging, puasa ke tidak nanti dituduh orang, nak tak nak, terpaksa balik

Perjalanan balik, ada kereta proton saga yang tersadai di tepi. Erk, nak berhenti ke tak ni nak tolong. Bulan puasa, baik tolong kan, pahala mesti lebih - kata hati baik

Tapi.... tapi... tapi.... 

Proton saga - gambar hiasan



'kereta rosak dik?' sapa aku

'haah la bang, tayar bocor' kata perempuan itu sambil badannya dibongkok kebawah


Agak tergugat iman tatkala perempuan itu badannya bongkok kebawah. Dah la pakai skirt takat lutut je, bila dah bongkok, haiishh, alur alur nya jelas kelihatan. Ni nak tolong nak dapat pahala dah jadi dapat dosa dah free show tengahari macam ni! 

Nak halakan mata ke tempat lain - iman tak cukup tebal lagi, pandang ajelah. GATAL!!


'Oh, ni senang je ni, tukar la tayar die' kata aku dengan confident

'tak tahu nak tukar macam mana.... hihik' -tiada diskripsi-


'Oklah, biar abang tolong' kata aku lagi dengan confident yang lebih


Perempuan memang dilahirkan dengan sifat yang cukup lemah lembut. Mungkin sebab itu mereka tak tahu nak tukar tayar, itu kata hati aku yang baik. Kata bahagian hati aku yang warna hitam tu pulak 'usha la weh peha pompuan tu, putih weeehhh' 

Aku hanya insan biasa, sambil tukar sambil memandang. eh, jeling-jeling


'ok, dah siap' 

'terima kasih bang. thank u ya'


'no problem, perkara kecik je ni'

'kereta abang ke tu, muda-muda dah pakai merc ek. ke kereta ayah? hihik' ayat perli


'abang dah lama takde ayah dik oi' 

'oppss. sorry. abang kerja apa?'


'kerja kuruskan orang' serius kata aku

'hahaha, lawak la bang ni' lawak kata dia


'betullah, ni card abang, nanti dah gemuk call ya. hehe' hulur card

'erk....' menyambut card diberi


Aku blah begitu sahaja. Muka perempuan tu kalau kategori ayam serama aku bagi B- Tapi pakaian dia tu, wow, memang duduk lama-lama tergugat iman yang nipis ini. Joana dipandu dan terus pulang ke rumah. Tido sampai asar, bangun asar dan tunggu untuk berbuka puasa


******

9/8/2011


Dear diary,

Dah selamat sampai ke Kelantan. Alhamdulillah, semua ok. Hari ni aku sangat sibuk dengan pergi sana dan pergi sini. Banyak kerja perlu diuruskan, maklumlah, dah 3 hari pergi luar Kelantan, memang banyak temujanji kena follow up. Hari ni akan ke sekolah menengah tumpat, agak jauh tapi itu perkara biasa. Kat Kelantan, jonny yang menjadi peneman setia. Kereta Gen2 warna biru, bersedia pergi ke tumpat mencari sesuap nasi. 


Dalam perjalanan, alahai, ada seorang perempuan bertudung sedang melambai-lambai meminta pertolongan. kereta rosak lagi? Kali ni kereta BMW, 3 series kot. OMG, 2 hari berturut-turut jumpa kereta rosak!

BMW 3 Series - Gambar hiasan


'bakpo ni dik? kheto punoh ko?' sapa aku


Perempuan tu sungguh ayu. SAH orang kelantan sebab perempuan kelantan kan comel-comel, ayu-ayu. Kan kan kan? Dengan baju warna kebaya kuning digayakan dengan tudung kuning langsat, memang berpeluh pun boleh nampak keayuannya itu. Kategori ayam serama - aku bagi A! 

Rupa-rupanya dia bukan keseoranga, ada lagi seorang di dalam kereta. Perempuan seorang lagi turun dari kereta, boleh tahan jugak lawa mukanya!


'takpo lah be, kito call pomen doh tadi. timo kasih'


Persoalan muncul
  • Kalau call pomen (makenik) kenapa masih melambai-lambai meminta tolong?
  • Adakah aku tak begitu kacak untuk menolong mereka berdua
  • Adakah muka aku seakan pengganas yang mahu tolong untuk mengambil kesempatan (ada sikit-sikit je)
  • Atau... adakah kereta aku pakai lebih 'kecik' dari mereka membuat mereka memandang rendah dengan kebolehan aku menukar tayar?


Dear Diary
boleh jawab?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

47 comments:

oPiE iSa said...

Memang rmaai perepmuan brpandangan macam tu, tapi ada juga yang memang pandang kereta, tapi sekadar pandang cuci mata, nak juga tgk tuan dia macam mana dulu. Hehe. Saje2 usha kereta best gak.

p/s:aik, gatai gak abe joe ni yep.hahahahhahaha.byok entri gatai menggatai.Hahaha. *saya bukan kelntn, try je kecep*

joegrimjow said...

@oPiE iSa

bukan gatai, itu mahu tolong

cik fara said...

err.tak bole pandang lelaki dgn keretanya je. ntah2 pinjam kot..takpun salesman kereta mewah..tu yg asik bawak kereta mewah.hihi.

Wadi AR said...

ko slh joe. aku suke laki pakai kete wira beb. nmpk gagah!

joegrimjow said...

@cik fara

masuk akal

joegrimjow said...

@Wadi AR

gen2 xsuka ke?
lagi gagah kot

firuzLazuardi said...

"nanti dah gemuk call ya?"..hahaha...straight betul

Cik Bell said...

mgkin dia tak yakin dengan bakat abe jOe kot..kang xpasal2 mkin terok kete dia..hehee..tu yg dia prefer call pomen..:)

joegrimjow said...

@firuzLazuardi

itu ayat biasa untuk kawan2 tu

joegrimjow said...

@Cik Bell

bmw katakan..... hehe

Azah said...

BMW keta bapak dia kot.. maybe dia takut orang sembarangan sentuh, tak pasal2 makin rosak. so dia hanya percayakan pomen.. huhu

webmarhaen said...

Hello tuan, saya telah dikaitkan web yang bagus anda, supaya anda boleh link blog saya?Saya berharap anda tidak keberatan ...
ini adalah blog saya http://webmarhaen.blogspot.com/

nasib baik

belog|amiyo said...

macam2 lah orang pompuan ni. dia nak tgu yang 7 siri datang baru boleh tolong.

Puteri Biru said...

lawak la citer kau ni joe. hahaha

err.err.

perempuan kurang cerdik je yg pandang kereta mewah tak mewah ni.

kereta mewah pun kalau jalan jem ada boleh terbang?.. sama jek. Lulz

KiD said...

pergghhh.. diari 8.8 syok laaa tuh!

hidayahjamal said...

gatal jugak kau ni jo oi, bln puasa ni tahan la nafsu, hehe

asal letak kategori ayam serama ni weh, konfius

Anonymous said...

Joe..joe...cantik kau punya entry!!
selamat berpuasa..takpe aku memang bersangka baik dgn kau..wlaupun ternampak lurah dendam tpi at last kau tolongkan..tu credit..hahaha

miss zizie said...

persoalan yang perempuan2 tu je boleh jawab :)

Radin fadli said...

tengok sekali takpe, dengan syarat jangan kelip mata.hehehe
kadangkala, dia orang ni tak larat nak angkat tayar tu sebenarnya, reti je pasang tayar.

vampire's lovex said...

ce try ko bawak mini cooper lak pasni..mesti gadis2 serama kategori A+ plus plak tegor..hahaha...

Razis said...

agak-agak kalau laki yang lambai nak benti tak? hehe

joegrimjow said...

@Azah

bersangka baik

joegrimjow said...

@webmarhaen

ada masa kite link oke

joegrimjow said...

@belog|amiyo

x5 atau x6 kot

joegrimjow said...

@Puteri Biru

klu jam lg best
ramai org pandang
lulz

joegrimjow said...

@KiD

lawa je kan tarikh tu

joegrimjow said...

@hidayahjamal

dlu kecantikan selalu dikaitkan dngn ayam serama
ahaaa

joegrimjow said...

@Anonymous

tlg slagi boleh gitu

joegrimjow said...

@miss zizie

mmg konpem die xbaca blog ni
uhu

joegrimjow said...

@Radin fadli

patutnya tolong angkat tayar je kan?

joegrimjow said...

@vampire's lovex

bleh ditry

joegrimjow said...

@Razis

sesiapa saja pon kite akan tolong

namaakulynn said...

sebab dia kenal 'joegrimjow' kot.sbb tu segan.takpun sbb bulan pose,xnk susahkan org.tggu pomen je lah.

(ayat2 bsangka baik.;D)

joegrimjow said...

@namaakulynn

tu mmg bersangka baik btol tu

Aku By Pojie said...

yes that true!!

even my GF pun kereta proton x nak naik..

demand kan para wanita sekarang...

Errhh sabor je la kan.

Aku Ibu Muda said...

errr....dasat eh. kalau bawak joana, dan2 tu jawab perlukan pertolongan...kot?

Tasha said...

pehh,sudah ade merc~~~

perempuan mmg certain mcm tu...aku tak,haha..sng citer,sape dah bese hidup sng,mn nak pndng org yg hidup susah...

joegrimjow said...

@Aku By Pojie

sungguh demand!

joegrimjow said...

@Aku Ibu Muda

semua main angguk je

joegrimjow said...

@Tasha

depend pada pompuan eh. ye jugak

APi said...

wat senang jela joe..
kalau perlu bantuan tolong..
tak nak sudah..
bertanya pun dah kira baik..

keh keh keh

joegrimjow said...

@APi

yg mahu ditolong tu lawa!

SpanaR said...

aku tukar tyr sampai berpeluh gaban..kerete2 laki bunyikan hon jek masa aku tolak tayar tuh..wakaka..hantu sungguh!

Nazz@Purple said...

mereka sekadar berhati-hati..kan perempuan..mane leh percaya kat org senang2 je..walau muka baik..

Anonymous said...

hahahaahahaha...lawak la cita u nie...x pasal2 senyum sorang2 nie...hahahahahaaa.....

ok lahh...nak bagi sedap hatikan....dorang menolak sbb takut jatuh cinta ngan u tuh...hahahahahaa....

Diana @ bilakukatacinta said...

suspicious ngan mu kot??....

Anonymous said...

hahax..
mmg some mcm tuh..
org rase gurl yg cmnieh
dier cm jakun skit ko tgk
kete memahal~
jdi cm teringin kete besar..
nek kancil lg bes kot :) ~

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW