Share

Kejayaan yang besar bermula dengan impian yang besar

Joegrimjow dan cucunya Jagarjek hari ini mula membeli baju raya. Walaupun masih awal, tapi dah jadi kebiasaan zaman 2040 puasa 10 hingga 20 dah start membeli persiapan raya. Mereka melalui satu kedai menjual kurma


Joegrimjow : nak singgah beli kurma?
Jagarjek : eeee. taknak la tuk, tak suka kurma

Joegrimjow : ishh, tak baik. kan makan kurma masa berbuka tu perkara yang nabi ajar
Jagarjek : ala.... tapi suka minum air gas. lagi sedap


Joegrimjow : bahaya cu oi. dah dah, meh ikut atuk masuk kedai ni
Jagarjek : ye la....


Kedai menjual kurma itu memang penuh dengan orang. Dari luar lagi dah boleh nampak orang beratur. joegrimjow dan cucunya cuba masuk, asak di asak tapi tidak berjaya. orang sungguh ramai!



Joegrimjow : haiish, kempunan kita nak makan kurma
Jagarjek : pelik lah tuk, apsal kedai jual kurma ni meriah semacam je? kurma je kot jual


Joegrimjow : haaa, cu tak tau. kedai jual kurma tu namanya yusof taiyob
Jagarjek : yusof taiyob? yang iklan kat tv tu?




Joegrimjow : haah, tepat sekali. Dulu kalau nak tau, masa zaman atuk muda-muda dulu iklan tu keluar kat radio je tau. Tapi sekarang dah ada iklan tv sendiri. Iklan tu menang anugerah grammy lagi sebab suara perempuan yang lunak dalam iklan tu. hebat kan?
Jagarjek : wah, hebat betul. patut lah ramai semacam je yang beli


Joegrimjow : dulu yusof taiyob tu kawan atuk tau
Jagarjek : iye? dah tu sekarang dah bukan kawan?


Joegrimjow : eh, kawan lagi. tapi lost contact sejak dia dapat title datuk
Jagarjek : eh, datuk pun ada title datuk apa


Joegrimjow : atuk ni gelaran datuk sebab ada cucu, dia dapat datuk sebab orang bagi. lain tu!
Jagarjek : lain eh, baru tauuu


Joegrimjow : dulu atuk selalu gelakkan dia sebab cita-cita dia yang memang tak hebat langsung
Jagarjek : apa cita-cita dia tuk?


Joegrimjow : saudagar kurma
Jagarjek : erk?


Joegrimjow : masa tu semua orang gelakkan dia bila dia nak jadi saudagar kurma. atuk pun termasuk sekali. tapi sekarang
Jagarjek : ternyata dia dah jadi saudagar betul!


Tiba-tiba suasana menjadi senyap. kedengaran suara perempuan 'yusof taiyob.... yusof taiyob' di udara



Joegrimjow : kita ni cita-cita kena besar cu
Jagarjek : betol betol betol


Joegrimjow : tak kira apa yang kita mahu buat, bila kita dah ada impian besar, segala apa pun kita main redah je. bila dah redah, sebab tu jadi
Jagarjek : betol betol betol


Joegrimjow : macam si yusof ni la, tak sangka impian dia nak jadi saudagar kurma sekarang dah menjadi realiti
Jagarjek : atuk butthurt ek?



Suasana menjadi sepi sekali lagi. joegrimjow membisu, diheret lembut cucunya balik kerumah. 


*****

Di rumah, joegrimjow dan isterinya joana berada di dapur, mahu buat persiapan untuk berbuka puasa dengan cucu kesayangan mereka. Kejap lagi mama dan papa jaharjek balik, bolehlah mereka berbuka bersama nanti



Joegrimjow : anak kita dah besar kan sayang? kita dah bertambah tu dah. cucu pun dah berderet
Joana : dah start dah.....



Joegrimjow : jom kita mulakan impian besar sayang. tak terlambat lagi ni
Joana : impian apa pulak petang-petang macam ni?


Joegrimjow : impian mendapat anak diusia tua!
Joana : ha?


Joegrimjow : ya, dengan bermimpi, kita mampu kecapinya! jom sayang jom
Joana : jom kemana?


Joegrimjow : jom masuk bilik la. apa lagi!
Joana : tak payah nak menggatal, sanggup ke puasa 2 bulan berturut-turut nanti? sekarang bulan puasa cik abang oiii

Joegrimjow : alamak, lupa!


pss : creativity start from believe 

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

23 comments:

Anonymous said...

hahahaa..tak cukup gigi saya ketawa.=DDD Joe...tapi kan memang kejayaaan brmula dari impian..teruskan berimaginasi kerana itu penentu sebuah realisasi..chow!!

Aku By Pojie said...

brilliant !!!

hahahahhaha

Puteri Biru said...

hahaha...!

mmg lunak suara iklan yusof taiyob tu yep. kehkeh

atuk ni, yg last tu bukan impian besar, tapi ALASAN GATAI. lol

joegrimjow said...

@Anonymous

imaginasi lama jadi realiti... atau angan sampai kesudah

joegrimjow said...

@Aku By Pojie

hehe

joegrimjow said...

@Puteri Biru

puasa puasa
xleh nak gatal2
hehee

KiD said...

posa joe.. posa... hehehe

joegrimjow said...

@KiD

wotts

Nije said...

hahahaha memang suara pompuan Yusof Taiyob tu menggegar jiwa.. lunak sangat!

kueh bakar said...

joegrimjow
jagarjek
joana

cucu nama ape?

joegrimjow said...

@Nije

best kan suara die

joegrimjow said...

@kueh bakar

jagarjek

sYafIk-wAy said...

hahaha satu lagi entry gila .

joegrimjow said...

@sYafIk-wAy

entry gila??

nu ra in said...

nice...

joegrimjow said...

@nu ra in

thank u

APi said...

mesti anak kau nama huruf J gak kau ada watak dia kan kan kan..

SyazwanSarawak said...

lololol XD

blog-tips-kurus said...

Joana? bukan joyah ke? lalala.. ;)

joegrimjow said...

@APi

nanti ada la tu watak anak plak
hehe

joegrimjow said...

@SyazwanSarawak

puasa puasa

joegrimjow said...

@blog-tips-kurus

joyak... hurm bleh jugak tu

hasrul hassan said...

AKu dok cari YuTa .. aku jumpa sini lak. Adeh, memang best citer ni. Ya, cita-cita kena besar, walaupun nampak kecil pada yang lain.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW