Share

Relevenkah : Yossi Benayoun kena boo di Malaysia

Yeah, tahniah pada pasukan bola Malaysia yang berjaya mengikat Chelsea 0-0, eh, 1-0 gol kesian linesman kepada Chelsea semalam. Haaa, serius rugi plak tak tengok, nak buat macam mana, masa perlawanan aku kat dalam kapal terbang balik ke KB. Tapi takpe, youtubekan ada =)

Gambar print screen dari youtube

Memang tak gol. Bola tak lepas pun line. Tapi takpelah, nama pun bola, dalam perlawanan macam-macam boleh terjadi. Tapi ada isu yang lagi besar dari gol ke tak ni semalam kat dunia web ni - yossi benayoun - pemain chelsea kena boo oleh penyokong Malaysia!





Tajuk cam haghamm kan? 

Sedikit kisah pasal benayoun ni, dia pemain tengah chelsea yang merupakan kapten pasukan kebangsaan Israel. Tinggi 1.73, 3cm lebih pendek dari aku ni. Hanya sempat bermain kejap je lawan Malaysia semalam. Ok, kenapa kena boo oleh penyokong Malaysia?

Sebab dia orang Israel

Memang kita tahu yang israel ni memang tak diiktiraf negara oleh kita. Kalau korang tengok passport, israel memang tak valid untuk dilawati. eh, ke apa ntah bahasa dia, tp mmg Israel adalah terkecuali. So, camne benayoun boleh lepas? Actually, dia ada kerakyatan Spain, sephardic origin apa ntah. sebab tu lepas masuk ke Malaysia

Rakyat Malaysia digelar racist

Dalam perlawanan bola, ada 3 sebab kenapa seseorang pemain tu kena boo oleh penonton. salah satu adalah sebab racist. 2 lagi korang cari sendiri. hehe. So semalam tu, adakah benayoun di boo sebab kita racist? aku jawab ya, sebab dia bangsa yahudi, kita boo dia

Relevankah kita boo?

Aku tak berada di stadium semalam, so tak tahu suasana sebenar. Tapi kalau aku ada, antara orang yang rakam video kena boo tu pastilah aku untuk masuk dalam blog. heh! Bagi aku, ia TAK releven. hehe, jangan kata aku menyokong Israel atau agen yahudi pulak, sebab ia bukan aku. hehe. Sebab aku kata tak relevan tu, akan nampak kita ni negara Islam yang berbentuk perkauman, yang mana orang yang memerhati ada 2, bukan islam di negara luar dan bukan islam di negara sendiri

Apa agaknya reaksi bukan Islam kat negara luar dan dalam negara sendiri tengok sikap kita?

Ahh, persetankan semua itu, mereka usir palestin dari bumi mereka, kita usir mereka dengan boo. baru boo, tak bunuh lagi tu!

Heh, bunyi familiar kan? Memang ya kita kena benci yahudi, memang ya kena benci Israel tapi bukan dengan cara boo. Berbalik benda asas, boo di stadium tu lebih berbentuk racist, alah, kat EPL pun pernah terjadi, buat apa nak follow benda tak elok kan? So, benda ni akan nampak kita tak 'professional' nak handle. Kalau betul kita tegas, awal-awal lagi halang benayoun tu datang. tapi die guna kerakyatan spain pulak kan? haha. complicated betul!

Macam biasa, untuk elakkan perselisahan di ruangan komen, benda ni pandangan aku saja. Pandangan korang mungkin berbeza, sebab pandangan berlainan tulah menjadikan benda ni takde yang betul sebetulnya. Raikan jelah pandangan orang.


pss : Chelsea bukan tak kuat, cuma Malaysia bertambah hebat

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Nay said...

Yeah ! Malaysia bertambah HEBAT ! XD

Encik Psychopath said...

Benayoun datang utk main bola. Utk chelsea terutamanya. Kerjaya dan masa depan.

Football is football.

Qamaruls said...

kena booed je broo. takde abbuse mane nye.
propaganda hahahahha

joegrimjow said...

@Nay

harimau malaya mengaum

joegrimjow said...

@Encik Psychopath

sepatutnya

joegrimjow said...

@Qamaruls

hehe, propaganda mmg banyak

oPiE iSa said...

@joegrimjow
Harimau muda

QaRr JaliL said...

benda ni da jadi topic hangat seluruh dunia da..bia la..

football is football..
die dtang tuk main bola.
bkn tuk nak luaskn empyr zionisnye.

:D peace ~

namaakulynn said...

suka ayat last tuu..

"Chelsea bukan tak kuat, cuma Malaysia bertambah hebat"

joegrimjow said...

@oPiE iSa

bawah 23, lupa

joegrimjow said...

@QaRr JaliL

tu yg xnampak

joegrimjow said...

@namaakulynn

ayat semalam

eqhaZIN said...

hmm xder dgr la plak psl isu2 boo pemain chelsea tu.
yela, tgk bola kt kotak mmp, mestla xtau kn! haha.

tp like u said, xrelevan buat gitu.
boo senyap2 sudah. gagaga.

dayah aziz said...

best ar msia kan skg ni....tpok2..

MiShi_Ka said...

salam...

i think that in a way we malaysians are stating to the world on how we feel about isreal...this is no politics or racist issue anymore...it has become a humanitarian issue. even the world feels the same...

please refer to this article: http://jeeroburkhan.wordpress.com/2010/08/09/english-football-fans-reign-boos-on-benayoun/

EG said...

Harimau malaya bertambah kuat!

van der Rui said...

Relevan? tak. Sama la macam Eto'o kena boo masa main di Sepanyol.

Kasi terajang rasisme dari bola sepak!

Muntos said...

logiklah weh, pasukan olimpik an under 23 so seharuslah lebih fit kan joee? ;p aku rasa boo tu macam tak salah. aku rasa ;)

kueh bakar said...

yossi kita boo..
tranformers spilbeg kita tepuk..
heh!

joegrimjow said...

@eqhaZIN

boo senyap2 tu camne tu
ehe

joegrimjow said...

@dayah aziz

herbat2
berbaloi tengok
sangat!

joegrimjow said...

@MiShi_Ka

world looks the other way round

joegrimjow said...

@EG

bak kata kat atas tu
harimau muda

joegrimjow said...

@van der Rui

kasi terajang kasar sangat
hehe

joegrimjow said...

@Muntos
nape nape
ce cite ce cite
gege

joegrimjow said...

@kueh bakar

double standard
hehe

belog|amiyo said...

kalau aku ada pon aku boo jugak kot.

Anonymous said...

he deserve it. its not a big thing. dkt liga russia player kulit hitam selalu kena racist abuse. theres no action taken. yes sometimes but mostly its no

joegrimjow said...

@Anonymous

kita boo sbb agama, bukan sebab bangsa

joegrimjow said...

@belog|amiyo

;)

hazman aka species1980 said...

lepas nie mintak lawan ngan team cardiff city....sebab diorang kan taikun malaysia dah beli...

eiyzniey said...

yaaaa..chelsea bkn xkuat!!

eiyzniey said...

yaaaa..chelsea bkn xkuat!!

arek said...

spain rupenye israel ni, 2 kerakyatan..tu yg aku heran camne dia leh lepas..ape2 pun Chelsea bukan tak kuat, cuma Malaysia bertambah hebat..

iman said...

this team kan dia pilih the best from each negeri. bukan Malaysia's Team player yg asal. which in my conclusion, this new Malaysia Team by picking up the best out of each states are more powerful than the one yg dah ada. so focus can be shifted to them.

i watched the game. i did not recognize people being racist.or booing the player.

Wan Gerrard said...

aku ikut boo gak kat stadium aritu..huhu standard la player israel kana boo, rasa kat mana2 pun sama..

timvsaedlex said...

Pemain Chelsea YOSSI BENAYOUN, di 'boo' oleh 40% isi stadium ketika menentang Malaysia XI.. hanya sebab dia org Israel?!? Kalau fanatik sangat, tutup accnt Facebook.. coz FB dicipta oleh org Yahudi: Mark Zuckerberg. Ingat, bukan semua Yahudi itu Jahat, bukan semua Islam itu Pengganas, dan bukan semua Kristian itu Penindas..

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

Entri ni saya pilih untuk Entri Menarik Bulan Ini #2

happy blogging!

timvsaedlex said...

JANGAN SAMAKAN/KAITKAN SEMUA ORANG ISRAEL DENGAN ZIONIS..

JANGAN SAMAKAN/KAITKAN SEMUA ORG MALAYSIA DGN AL-MAUNAH

JANGAN SAMAKAN/KAITKAN SEMUA ORG PALESTIN DGN HAMMAS

JANGAN SAMAKAN/KAITKAN SEMUA ORG AFGHANISTAN DGN TALIBAN/AL-QAEDAH

JANGAN SAMAKAN/KAITKAN SEMUA ORG VIETNAM DGN KOMUNIS

JANGAN SAMAKAN/KAITKAN SEMUA ORG JAPAN DGN RED ARMY

Lesilefnhr said...

@ Muntos nape nape ce cite ce cite gege

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW