Share

Kenapa Blogger : Kena letak iklan dalam blog

Haloya. Baru boleh menulis dengan aman 2 3 hari ni. Oh, kat putrajaya sekarang, baru balik dari Melaka bercuti yang sangat best. Cuti sambil kumpul motivasi untuk menjadi manusia yang lebih berguna. Huh. bunyi macam sangat kan? 

Okeh, kali ni aku takmo cite pasal cuti aku tu, pedulihapakorangpasalcutiaku tu kan? So kali ni kita masuk ke segmen kenapa blogger dan kali ni kita akan berbincang (tapi korang baca je lah) pasal kenapa blogger kena letak iklan dalam blog.

Iklan dalam blog ni aku sangat sarankan kepada blogger untuk letak, kalau boleh biar penuh blog tu dengan iklan, pastu soh orang ramai klik. wakakaka

Jom kita tengok!


1) Sumber pendapatan sampingan



Oh yes, blog ni memang dapat jana pendapatan okeh. Caranya mudah, korang letak iklan 'seseorang' dan orang tu bagi korang duit. Seseorang tu banyak jenis. ada yang macam syarikat pengiklanan dan ada juga melalui individu. Bagi yang malas, aku cadang korang pasang Nuffnang atau Advertlets, rajin sikit, carilah yang lain jugak.

Berapa dapat?

Bergantung pada koranglah sebenarnya sebab korang tuan empunya blog. kalau korang nak lebih, kenalah usaha lebih. OOh, jangan salah paham dengan makna usaha tu, usaha bukan spam, tapi KUALITI! ada je yang dapat bawah RM 100 sebulan melalui pengiklanan dan ada yang dapat lebih sampai beratus. Kalau korang hebat, boleh cecah beribu sebulan. Tapi jangan duk harap sangat la, beribu sebulan tu bape sangatlah yang dapat. Boleh kira!

Sebab tu ia pendapatan sampingan



2) Tidak membazir melakukan sesuatu perkara


Korang tulis sesuatu, selain ilmu yang korang kongsi, jangan lupa yang bil elektrik laptop atau komputer korang tu kena bayar dengan duit. Bil internet kalau minum kat kedai mamak pun stil kena bayar air kosong 50 sen. kos tu

Aku tak kata letak iklan dalam blog boleh cover semua tu, tapi at least kalau korang ada traffic yang elok, tak letak iklan, sesuatu yang membazir. Ni bukan soal poyo atau taknak semakkan blog, ni soal orang nak bagi duit korang xnak. haa, paham? kan tak syukur nikmat tu

Erk, kalau xnak letak pun, takpe, no problem. just nak share aje



3) Menulis dengan lebih berkualiti


Yeah, bila dah dapat pendapatan melalui blog ni, mesti korang nak jaga kualiti blog korang supaya dapat menarik banyak syarikat atau individu untuk beriklan dalam blog korang. So, dalam secara tak langsung, korang akan publish setiap entry tu dengan lebih berhati-hati. kan sangat elok tu!

Blog jugak pasti akan lebih menarik dari struktur teknikal, maksudnya lay outnya pasti akan diupgarde supaya nanti akan sentiasa orang membaca dan membaca blog korang. Ni kira memotivasikan diri sendiri la ni. senang aje



4) Menjadi insan yang lebih bertanggungjawab




Kena ingat, yang tulisan korang dalam blog, korang dapat duit melalui pengiklanan, kalau cara kotor digunakan duit tu pun kotor. Masuk dalam perut pun still kotor. beringatlah ya



pss : Rini nak tengok transformer sebab ada megan fox. eh, dia ada ke tak?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

suffer8zine said...

heheh tgk transfomers? megan dan x de dah, heheh

Dawa said...

btol tu. stuju dgn point last. kalau blogger yg tau halal haram, maka mereka akan berjaga dalam meletakkan entry yg kontroversi atau cara salah utk mendapatkan pendapatan daripada iklan :)

muhammad fakhruddin said...

No. 3)Menulis dengan Lebih Berkuali (?)

Saya rasa ini typo :)

joegrimjow said...

@suffer8zine

megan dah xde???

Miss b said...

megan fox tade. awek baru tak best!

joegrimjow said...

@Dawa

biar tahu skit
hehe

joegrimjow said...

@muhammad
fakhruddin


ahaa, akan dibetulkan

josrevalution said...

salam...er..betul semua tips nie tapi kalo boleh jgn terlampau penuh dgn iklan berat plak blog tu..org pn xnak jenguk..hehehe...Internet Download Manager 6.06 Build 8 Final

cara menambah 7 colum untuk iklan bawah header blog

joegrimjow said...

@Miss b

jap g nak p tengok

joegrimjow said...

@josrevalution

ni lebh pada pendapat
hehe

Ezniey said...

mana ade dah megan fox laa..hehe...megan wat hal ngn director...dah ganti ngn pelakon lain....cun gak mcm megan...hehehe

Alexandriana Alia said...

win win situation lah.

berbaloi pada pengiklan dan blogger.

joegrimjow said...

@Ezniey

xdapat tengok ;(

joegrimjow said...

@Alexandriana Alia

pembaca pun untung

shandye. said...

setuju dgn nombor tiga. actually, without us ever realizing it... the more we write, the better we get in that particular skill. waa... speaking london plak i. hehehe...

anyways... transformers 3 agak hambar. banyak cakap n less action. aku dhla pg tgk midnight hr tu... sejuk kemain... nantok plak tu. adeehh..... sib baik rosie-huntington whiteley tuh chun (walopun scene dia ciput leh bilang dgn jari). haha...

joegrimjow said...

@shandye.
ku lagi kecewa sbb xdapat tengk pon rini :(

Akulah Pak Lan said...

Demm!! tiket transformers fully book..geram kot..

joegrimjow said...

@Akulah Pak Lan

samalahhhh

Подтверждаю said...

as salam..
yeah! point yang betul. tapi pakcik tak beriklan sangat. blog dan sub-blog tertentu je yag pakcik pasangkan iklan. pakcik lebih mengutamakan blog ber-goolge ads. nuff?hm..no komen. hehe~

yang penting usaha kan. baik usahanya, insya'Allah baiklah rezeki tu.

transformer. sebelum release, dah layan. ada kat torrent

>_<

ish. bersubahat denga pirate.


Teknologi Cas Bateri Guna Air (RM 48)

by : http://fadzli-rt.blogspot.com

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

Xsuke bkak bl0g yg ade iklan..klau 1 2 je b0le trime ag la..s0 kt bl0g ak pn xletak iklan gk..(xkn la k0mplen bl0g org tp bl0g sndri pnuh iklan)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...
This comment has been removed by the author.
Zinedine Zaiddin said...

Kenapa gambar megan fox? Posing serupa lak tu..tak lenguh tengkuk ke? hahaha

KiD said...

heheh.. jadi laa kalau pengiklan punya payment leh bayar bil internet.. hehehe
Laman Web Disekat SKMM Boleh Diakses Semula!

EG said...

betul3.
Entry terkini: http://theprologueofpeace.blogspot.com/2011/07/transformers-3-dark-of-moon-duplicate.html

Kamil Kahar said...

hmm..point no. 3 aku stuju sgt...yeah...kgkadang tu nk tarik traffic wt la entry yg ade pkataan seks, bogel, 18sx...(haha...straight to da point je)

cara camtu kira kotor la jgakkan...tajuk gempak...tp entry sampah...

apik pehe said...

hahaha..tak update nih..megan fox xder dah...

meaw said...

megan fox lawoooooo...ekceli, nak lebih,usaha kena lebihkan :D

sokong jugak point2 tu... :D

Mr Lonely said...

nice blog... have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

syafiqakarim said...

tp skng byk jumpa yg haram.
blogger nak kaya cepat, buat tah pape
pedajal blogger lain.
bg link tah pape.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW