Share

Pelajar UNIMAS Bunuh Diri di Jambatan Tasik Cinta

Lagi-lagi bunuh diri. Kali ini melibatkan seorang pelajar UNIMAS. Budak pandai tu. Yang tertariknya kes ni, budak tu ada blog. Baca entry last-last dia tu seram jugak macam dah nota nak bunuh diri dah. Ni antara tulisan di akhir entry 

it is not a problem that can’t be handled but people are ignorant most of the time and some wouldn’t admit to other people…
but the greatest problem of all is that people.. regardless of religion, race and upbringing tends to have a feeling of jealousy and revenge… sure revenge is way off but it is where the important drama lies in…

Memang ada masalah dengan manusia? punca bunuh diri?

Entahlah. Walau apa pun masalah, dengan manusia ke, dengan kerajaan ke, dengan pihak universiti ke,
bunuh diri bukanlah penyelesaiannya. Banyak lagi ruang untuk pertingkatkan diri, bunuh diri tu idea songsang ntah dari mana ntah sebagai langkah terakhir. Haiishh, pengaruh banyak sangat ni


Bunuh diri di Universiti/Kolej

Pengalaman belajar di Universiti ni, memang kes bunuh diri di Universiti bukanlah satu perkara baru. Biasanya pihak universiti akan nombor 1 sorok kes ni. Biasalah, nak tutup supaya orang luar tak tahu. banyak terjadi kes 'cubaan' nak bunuh diri ni kat uni ni aku rasa dah tiba kerajaan pantau masalah ni. campur tangan skit dan cuba bagi inisiatif pada pihak univrisiti supaya kes macam ni tak berulang lagi




Jambatan Cinta Tasik UNIMAS

Katanya tempat budak tu terjun adalah di Jambatan Tasik Cinta Unimas. Aigo, nama pun tasik cinta. sebab tasik cinta kerana terlalu banyak orang berdating kat situ. lucu pun ada jugak dengar. mungkin orang tak berani dah nak berdating kat situ. ye lah, dah ada orang bunuh diri katakan.

Apa-apa pun, beringatlah, kepada kita yang beragama Islam, bunuh diri tu dah sah-sah masuk neraka. Jangan abaikan nyawa yang diberi ni dengan bunuh diri - walau sesusah mana pun masalah yang dihadapi. Dia masih sayang kamu!


Link berkaitan

pss : oohh dunia

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

38 comments:

Peri PiA said...
This comment has been removed by the author.
Izat Tarmizi said...

Mana link blog dia Joe?

DanieL AdiE said...

hahaha...myb itu hikmahnye pelajar tu bunuh diri kat situ..

Cik Syira said...

Al-fatihah to arwah. He's my junior. Anyway sape pun tak tahu lagi punca sebenar.. masih dlm siasatan.

Erk bro Joe salah nama der... Jambatan Cinta Tasik UNIMAS. Haha. Dulu nama jambatan unimas je tapi sebab ramai suka amik port ptg2 ats jmbatan tu sebab tu nama dia jmbtan cinta. :)

Cik Syira said...
This comment has been removed by the author.
Cik Syira said...

Al-fatihah to arwah. He's my junior. Anyway sape pun tak tahu lagi punca sebenar.. masih dlm siasatan.

Erk bro Joe salah nama der... Jambatan Cinta Tasik UNIMAS. Haha. Dulu nama jambatan unimas je tapi sebab ramai suka amik port ptg2 ats jmbatan tu sebab tu nama dia jmbtan cinta. :)

Belalang Hijau said...

sayangnya...

dia mensia-siakan hidup dia d dunia dan juga akhirat...

joegrimjow said...

@Cik Syira

ye eh?
akan diubah
thx u

katanya dia tu mpp sane? betol ke?

joegrimjow said...

@Izat Tarmizi

ada kat link berkaitan tu

Cik Syira said...

@joegrimjow Dia Jwatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) :)

Ntahlah.. mungkin ada hikmah semua ni kan? nak cakap lebih kena reflect balik la sebab hari ni hari dia..

Pagi tadi jenazah dia smpai di masjid UNIMAS. Tak pasti pulak saya pukul brapa bawak balik sabah.

Sedekahkan al-fatihah buat arwah dan jom pakat2 muhasabah diri.

Rahwana said...

terjun dari menara gading.kesian ngan mak bapak dia,dahlah hilang anak..tinggal arang plak kat muka.

zahidah dihaz said...

bila masa pulak kejadian ni? rindunya nak balik ke unimas...rindu dengan kawan2 kat sana....


New Entry: PIKOM PC Fair 2011

SURIA AMANDA said...

adik i belajar kat unimas..mmg betul pun ..dia citer budak tu memang niat nak bunuh diri sebab dalam beg dia galas penuh ngan batu bata...

Encik Akmal said...

dah la gua selalu lepak dekat tasik/astaka. hadoi.. dah takde port la camni..

Oasis said...

Dalam sangat ke tasik tu?

Bunuh diri idea songsang? Erkk...rasanya ramai gak yg bunuh diri sebab cinta songsang. hehe

Ain Abia said...

dah baca blog dia :(
Al fatiha buat Arwah dan takziah buat family dia..

Cik Syira said...

@Oasis Tasik tu tersangat la dalam :)

Cik Syira said...
This comment has been removed by the author.
nawasari said...

laki ke pompuan?

suffer8zine said...

ape pasal la budak ni

Terkini : 5 Blog Paling Kerap Dilawati 2011

NuR 'aQiLaH said...

kak syira, pak guard ckp tasik tu 3 meter je dalam..huhu

LORD ZARA 札拉 said...

"If people say something bad about you, don't get affected. Remember! Dog doesn't bark if it knows a person"

So, peeps out there. Believe in yourselves more compare to other jerks.

KiD said...

laaaa... kes bunuh diri ni menjadi2 dah skrang ni...
Susu Terbaik untuk Anak |

faiz said...

xphm btol la org mcm ni...takkan dia tak tahu yg dia akan lebih terseksa lagi di alam kubur nanti...papepon kita sedekahkan al-fatihah kpd arwah..

Fina Fento said...

baru semalam kawan saya dok risau2 sebab kes ni..dia pn tengah tensen belajar skrg..nak2 tinggal dia je kat umah..so, dia g stay umah kwn dia supaya tak fikir sgt hal ni..

kyle said...

kyle ex-pelajar unimas gak, time tue xde org pown bunuh diri... huhu

Zool Blogger said...

alamak bunuh diri lagi.. apsal tak pikir panjang .. ntahlah .. budak U plak tu..
penatlah pakcik aku nak buat post mortem lepas ni

ZooL

cj'alhafiz said...

dunia akhir zaman...

Meera Aziz said...

hai...dunia dunia...

http://amirabdaziz.blogspot.com

Ifti Larina said...

hoho. bunuh dirik kt dlm UNIMAS jugak upenyee. ishh mslim ke tu?

Aaron said...

@Iftri : a'ah.. muslim... facebook die pun die bagi link pasal cerita dia kesal and mengeluh sebab ada someone yang ntah menyakitkan hati die, membuatkan Arwah Sachess ni rasa macam direndahkan, dalam blog dia ada cakap pasal akan bunuh diri jika dia tidak dapat tanggung stress tu lagi..

@tuan punya blog : secebis tulisan blog arwah yang dok copy tu tak da seram and xda cakap pasal bunuh diri pon, tak da cut langsung...

Al-fatihah je buat Arw.Shachess ni, dlm note dia tahu dia akan masuk neraka jika bunuh diri, dlm blognya "God would send me to hell for all that I’ve done but who cares when it was too late anyway…"
so, dia tahu and dia memang betul2 akan bunuh diri. Nota ni pada february 19 2011. Dia memang betul2 stress dan sudah ada niat pun untuk bunuh diri, and bila masa tu tiba iaitu 30 march, mungkin dia sudah benar2 tak tahan, dia ambil batu bata, letak dalam beg, kemudian amik lagi satu beg letak batu bata, galas beg depan blakang and terjun ke tasik.

Realitinya, ada someone yang buat dia ni tekanan dan nampak sangat tak da kawan nak bagi semangat. tgok kat wall fb kosong. Kesian kat arwah. Dengar dari kawan kat sana, masa dia terjun tu, dia minta bantuan sebab kira tak jadi nak bunuh diri, tapi akhirnya lemas. Semasa berkumandang azan asar, mayat beliau yg dicari2 akhirnya timbul. wallahualam. Al-fatihah to arwah.

Puan Capa said...

kalo akak la putus cinta...takde la sampai nak bunuh diri rasanya...eiii..tak sanggup..family byk lagi syg kita. even Allah tak pernah tinggal kita walaupun sekejap

caHaYaKuntuM said...

selalu org yang bunuh diri ni die meibi ad sakit mental...kompius nak bezakan baik buruk.. diri sendiri memberontak sampai tak terpikir dah jln penyelesaian yg lain huhu. ;(

crayon said...

brapa kali nak bump entry ni bro? hehehhehe...

~~~RAZAT ADDICTED~~~ said...

@Aaron

assalamualaikum

sy suka komen anda^^


cuma, sy nak tegur sket antara komen2 yg kata arwah ni masuk neraka or mana2 komen yang negatif pada arwah..

kita tidak meletakkan diri kita d tempat org tu.. sy stuju dgn komen aron ni, kita tak tahu pe yg terjadi..bebanan yang dtanggung oleh arwah..

dan kita tidak layak menghakimi arwah jika kita tidak pernah melalukan sesuatu utk mengelakkan mslh ni.sebagai kenalan mungkin boleh jd kenalan..bg nasihat..ajak keluar utk release tension ke..

dan kita juga tak tahu mungkin di saat dia terjun tu dia tetiba bertaubat, dan ingin selamatkan diri tp dah terlambat bila lemas..wallahualam

hal syurga neraka milik Allah.. apa yang terbaik, ialah doakan arwah, semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah SWT dan diampunkan dosa2 nya..ameen

sahabat sy pernah bunuh diri..kecewa dlam percintaan..sy sgt sedih krn tak berada d sisi dia bila dperlukan.arwah juga sgt perahsia..tp sy tny pada diri sy, bila kali terakhir sy bertanyakan kabar, keluar bersama..sy sendiri tak ingt..teruk bukan sebagai sahabat kita lbh kan hal sendiri drpd org lain..ketika itu final exam..dan semua org bz..tp tak bmakna kita boleh jadikan alasan bz sbg alasan utk tidak menoleh kpd org yg memerlukan..

maaf jika sesiapa terasa..cuma coretan luahan hati..sy pernah kehilangan sahabat tercinta..sejak itu, sy suka mndengar mslh sahabat atau bertanyakan kabar..kerana sy takut kehilangan lagi sahabat2..dan yg plg teruk, rasa bersalah apabila kita tidak membantu/melakukan sesuatu utk mengelakkan kes bunuh diri ini berlaku..rasa bersalah itu msh ada hingga ke hari ini.

jd, sama2 kita toleh kiri kanan,kot2 ada org yg dlm masalah..bantu..or kita tgk fren list kt fb yg beribu2 tu, mana2 yg lost contact tu kita roger2 blk.smbung mana yg terputus..sbb ajal tu bila2 masa.tak diduga. mana2 kawan yg trasa dgn kita tu kita minta maaf, mana yg berhutang kita byr...dan tanggungjawab kita utk memastikan ukhuwwah sesama kita bertambah erat..

wassalam^^

Authors Yang Stress said...

harap-harap suma mahasiswa/i dapat dengan tenang dan lbih rasional lagi :-))

mari kongsikan ke'stress'an anda:
hhtp://akustressgiler.blogspot.com

Haz said...

bunuh diri bukan jalan penyelesaian!

Miss Casiol Rmy : 3 said...

lagi scary kalau bace blog org, tau2 je dye daa kena tangkap sebab bunuh budak and nk masak mayat tu.. the next day tu boleh lg berblog o__0
sori lupe name blog dye....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW