Share

Sudahkah anda membayar saman anda? jom ke MYEG.COM.MY

Malam-malam lepak kat kedai D Classic kat Kubang Kerian ni, tiba-tiba timbul rasa semangat kerakyatan Malaysia tu membuak-buak. Perasaan ini mendorong aku untuk ke Myeg.com.my - satu website yang dicanang di stesen tv tempatan untuk menjelaskan saman dan pelbagai lagi bayaran (ayat nak poyo!)

Setelah register semua sebab memang seingat aku pernah kena saman sekali kat subang tempoh hari, nak jugak bayar. Kang tak pasal-pasal nanti 1 March harga saman akan naik. Oho, kena bijak bayar semasa tengah SALE ni. Jadi apa lagi, terus untuk bayar saman



Sesudah log in - Klik Jabatan Pengankutan Jalan




Klik ke - Semak dan Bayar Saman JPJ




Masukkan no ic dan klik submit





TARAAAAAA



Yes yes yes yes yes!!!! Sangat happy sebab tiada saman??? ye ke ni??? memang orang kat kedai sini pandang semacam je aku duk Yes yes sorang-sorang, menang loteri ke apa kan? Memang sangat excited sebab selamatlah duit aku. Mungkin JPJ yang tahan aku tempoh hari terlupa nak key in ke ape dalam sistem kan?

Harapkan panas ke petang, rupanya ribut ditengahari!!!

Mungkin sebab duk Yes yes yes tanpa sebut alhamdulillah dulu, aku terbaca status yang dia ada tulis 'Jika tiada saman di bahagian ini, sila ke bahagian PDRM untuk semak lebih lanjut' Hati mula dah berdebar-debar. Kuatkan semangat untuk melihatnya juga!



Klik ke PDRM 




Masukkan IC dan tekan Check Summon



Dan alangkah kecewanya.... sebab..... MEMANG ADA SAMAN!!!







baru tengah berseornok sebab abang polis tak ingat nak key in, apa, ada pulak kat bahagian PDRM. Ok, tak suka PDRM dan suka JPJ. boleh? agak gedik disitu!


Yang bestnya, boleh check apakah jenis kesalahan yang kita telah buat. Dan kesalahan aku adalah




Macam biasalah, otai bawak kereta mana pakai seatbelt dan berbual dalam phone pon slumber je angkat phone macam tu. Heh, otai tak otai, dah melayang duit RM 140 - Kalau bayarlah!


Rakyat Malaysia sejati

Heh, ingat lagi aku menang contest hari tu? Ala, contest my son for sale tu, Alliance bank dah bank in RM 500 kedalam acc aku. Hari tu dah guna sikit dan selebihnya tu - guna bayar saman. Heh, kire tak bayar apa-apa la ni. Terima kasih Alliance bank ( acececeh, promote tu =) )



klik Credit Card


Lepas tu mana boleh tampal print screen dah. nanti korang curi no credit card aku pulak. hehe. Kalau takde credit card, boleh bayar pakai bank. Kalau tengok option kedua tu, MEPS, memang banyak bank boleh guna untuk bayar. Jadi, apa lagi, bayarlahhhhhhhh. Joegrimjow dah bayar. wahaaa =)


Releven atau tidak?

Entahlah, aku sebenarnya tak paham kenapa sesetengah kesalahan jalan raya tu kena saman. Contoh kat depan istana batu 6 kota bharu ni, jalan straight je tetapi kenapalah banyak sangat saman had laju lebih kat situ. Mak aku kena sampai 4 saman kat situ saja. Haiishh!!!

Korang ada pengalaman kena saman, had laju ke yang rasa tak patut kena saman? share-share sikit



pss : boleh jadi rakyat Malaysia contoh ni, bayar saman pon boleh tulis entry. kekeke

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

11 comments:

Aduka said...

aduka x penah kena saman.. jd x tau rase camne bile kena saman.. aduka ni pemandu skema! wakakakaka.. tp kalu pk logik, sape2 pun marah bile kena saman kan? bknnye belas2 ringgit.. ratus2 ringgit tuuuuu..

joegrimjow said...

@Aduka

klu saman xlogik agak xpuas hati jugak
hehe

Farihah Ahmad said...

aku ada 8 saman thank you very much!

ecah said...

clear aja..tiada saman!!

Mknace said...

:) :) :)
kena check jugak nih
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

shu said...

haha...selamat bayar saman~



check diz out
adidmuaddib:Herbalife-And Some Cows Eat Shit
Gile ke hape mamat neh.gigih gile nak tulis panjang2

suffer8zine said...

wahhh kaya la kerajaan dgn duit saman

Terkini : Akuarium Paling Kecil Di Dunia

a.s.m.a said...

kena saman 2x hoho tp selamat ada abah tsayang nak bayarkan..sbb ada status student lagi kan..selamat =)

kena saman dpn istana?kat klantan ni ada jugak eh kes kena saman?spnjang study cni alhamdulilah tak pnh kna sdgkan bw laju memnjang je hihi

p/s d klasik dpn usm tu..mknan mahal giler..harap tmpat cntik+ada wifi je tu..dah lama tak g pun..

CtNuraa said...

nk tny lah,kalo kena saman tu polis mesti ade bg surat kan?? & kta pn ade sign kan?? tp kalo dua2 pn xde,mksudnya kena saman ke tu ekk??dh chek kt myeg,xde plak nama...

Puan Capa said...

takde saman!haha

Susu said...

PENGUMUMAN, SESIAPA YANG TAK ADE SAMAN ITU, SAYA NASIHATKAN, PANDULAH DI JALAN ANTARA KUALA SELANGOR - SABAK BERNAM PADA SIANG HARI. BAWA 80 PUN BOLEH KENA SAMAN. ADE BERJUTA-JUTA (EXAGERATE SAJE) SPEED TRAP KAT SITU. SEKOLAH, MASJID, PEKAN KECIL.... sigh. aku adalah mangsanya....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW