Share

Kenapa Blogger : Guna Domain Sendiri dalam Blog

Dah lama segmen kenapa blogger tak ditulis. Lama tu sebab dah tak ingat pon aku sebenarnya pernah buat segmen ini. Heh! Manusia tu selalu lupa, sebab tu kena selalu diingatkan. ye tak? Ok, kali ini kita sentuh bab teknikal sikit, akan cuba ulas dalam bentuk sesempoi yang mungkin

Domain

Bagi yang tak tahu apa itu domain, ia macam nama kat blog korang. Contoh domain joegrimjow.com tak pun faridzulasyraf.com. Ha, kan best je bunyi, takdelah joegrimjow.BLOGSPOT.com - ishh, takde class gitu (blog ni masih guna blogspot, kekeke) Jadi, entry kali ini akan mengupas Kenapa Blogger guna domain sendiri


1) Bangga sewaktu perkenalkan blog



Memanglah kalau masa kenduri kahwin, takdenya kita duk sibuk perkenalkan blog kita kat orang lain kan, tapi masa gathering blogger, nak tak nak mesti sebut jugak pasal blog ni. Bila dah ada domain sendiri, dengan bannganya kita sebut ‘nama saya joegrimjow, blog saya joegrimjow.com, klik la nuffnang saya ya, wink wink’

Ok, yang last tu potong


2) Dah macam hebat gila!





Dah berdomain sendiri ni, rasa berada di tahap yang lain dah. Yang takde domain sendiri ni kita pandang lekeh je. ishhh, ada blog tapi masih lagi (dot)blogspot? (dot)wordpress? kah kah kah, selekeh sungguh. Tengok yang ada domain sendiri. terus (dot)com terus (dot)my semua. Haa, bunyi macam hebat gila tu kan. Bunyi macam dah kaya gila kan?

Biarlah harga domain RM 30 setahun je pon


3) Alexa, Page Rank, Mesra SEO





Heh, ni bagi yang dah mula nak serius berblog, mesti akan tukar domainnya. Ikut pengalaman aku, memang yang berdomain sendiri ni alexa dan page rank dia akan ok sikit berbanding dengan tidak berdomain sendiri. Tapi yang mesra SEO tu, aku tak pasti ada kaitan dengan domain ke tidak. Kena tanya pakar ni.

Tapi kan, contoh korang type ayah mertua kat google, ada senarai carian dan ada .blogspot dan ada .com, mesti klik yang ada .com dulu kan? hehe



4) Banyak sangat duit, tak tahu nak buat apa


Haaaa, ada jugak orang macam ni? Banyak sangat duit, tak tahu nak beli apa, beli je domain banyak banyak buat koleksi!!



pss : terbaca blog yang kutuk kaw kaw Herbalife. Nantikan entry balasan aku. wahaa =) ada link best-best bagilah kat bawah ni eh

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

25 comments:

Miza Yusof said...

HAHA. dot com ke dot blogspot ke kita semua sama saja. yang penting sejauh mana kualiti penulisan dan apa yang cuba disampaikan. ringkas dan padat :)

SHIMI said...

bagi saya menulis kerana untuk kepuasan. Ada domain sendiri atau tidak mencerminkan apa-apa.

neyra shazeyra said...

aku rasa sama je :p

joegrimjow said...

@Miza Yusof

totally agreed

joegrimjow said...

@SHIMI

sempoi2
=)

faiz said...

nak terasa ke tak ea..hmmm...haha

Ayuni said...

sye rs biasa je cuma klau domain mesti mhl...

Qarl said...

jom dptkan domain

Qarl mmg dh decide sejak awal Jan 2011 nk beli domain. byk dpt nasihat dr bloggers2 lain juga. n dr masteryus - tuition business tu.

So, domain Qarl akan direalisasikan on my besday march 7 ni.

o yeah! haha

♥CIK SHA♥ said...

tak berapa penting kot [asal ada domain ke takde domain tuh..yang penting kualiti entri yg dihasilkan..itu lagi bagus..kalau ade domain sendiri pun tapi update entri mengarut2 je tak ke membazir je tu?kui3..


sape yg kutuk herbalife tu??ish3..
saye mcm berminat nak cuba..tapi takut harga mahal sangat tak mampu..huhu..

►AdamXis◄ said...

Assalam...dah berdot com sejak setahun lepas...bhahaha.Alexa mmg betul cepat naik kalau aktif[fact]...tak aktif x naik jugak kn?...hu3.nice point kat sini...hu3

mr.syazwan said...

tu la sekarang semua dok nak .com je kan

ermm any advice tokey2 yg murah2 wat domain?

haha

ZACK ENTRY said...

berminat nak tahu pasal herbalife..haha

Mama Zharfan said...

i like this entry :)

memang rasa inferior sikit tau me still guna blogspot ni, even my alexa now 172k ajer pun(blog ikan bilis me ni, rasa happy jer dgn alexa level ni)...and me tgk ramai je blog yg guna dot.com pun alexa ranking worse than my blog yg menggunakan blogspot..
anyway, me teringin gak nak berdomain sendiri, tp tak tau lah bila--joe bila lagi?

KiD said...

tu laaa.. macam nak tukar domain sendiri je.. tapi, dengar citer joe pun pernah tukar domain sendiri then tukar balik ke blogspot.. tul ke? hehee.. apa2 pun blog joe tetap mantap!!!

Farihah Ahmad said...

tak pernah tercita-cita nk ada domain sndiri. xmaju ek aku hehek.

abang ensem said...

Alamak malunya aku sebab blog aku pakai dot.com tapi penulisan aku dan ranking aku macam HAMPEH!! http://abangensem.com

Count Hazman said...

Salam joe,

Berkenaan bisnes Herbalife ko, cuba refer website nie. Aku rasa hujah dia agak valid dan bukti yang dia bg agak kukuh gak. Kalo ada pape just contact aku kat email aku ek.

http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/02/herbalife-and-some-cows-eat-shit.html

Ina said...

As Salam..kalau nak berniaga dan serius dalam blogging beli la domain..takde salahnya..dan ia juga google friendly gitu.

♥ Juliana Violet ♥ said...

Joe! Joe! Joe! :D

Ada kontes best. :D

http://julianaviolet.blogspot.com/2011/02/mas-popularkan-blog-tempatan.html

aLeen aVriL said...

dialog gmbar bwh tuh mcm lucu jer...beli domain berapa lah sgt...duit raya dpt byk kot..huhuhuh

zida said...

haha ada domain sendiri macam best kot. tapi zida macam rasa menyesal pulak sebab kalau guna blogspot takde limit, ni dah ada domain ada limit bagai la pulak. huwaaaaaaaaaaa

Puan Capa said...

tunggu joe beli domain

fyna said...

huhuhuhu..
maseh tak berani lagi nak beli domain.
saya tak hebat...







jom singgah n follow belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Zool Blogger said...

ada dot com senang nak sebut . tu je.hehehe.. eh dah tak leh letak name ngan url plak....

ZooL

Pendekar Berkuda said...

kenapa pendekar berdomain sendiri??

first yang paling pendekar nak adalah...

#keselamatan isi dan data yang pernah ditulis...yela... kalau tetiba kena ban macam yang berlaku pada Ayahanda tun dulu. Mau meraung jugak... huhuhu...


#permainan SEO.
Mula-mula bila tukar domain memang blog akan jatuh ranking alexa dia.. tapi masih boleh lagi kejap.. hehe...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW