Share

Nak buat apa dengan RM 86 400?

Aku ada satu game nak main dengan korang. Game ni sangat seronok sebab ia libatkan duit. Eh, sudah pasti bukan aku nak bagi duit, tapi game ni lebih menjurus kepada duit. Siapa yang tak mahu kan duit? Ok, game ini sangat mudah - Nak buat apa dengan RM 86 400?

RM 86 400

Korang kena buat bank akaun, terpulanglah nak buat akaun maybank ke, cimb bank ke (cina india melayu bank - 1malaysia betol!) bank rakyat ke, ataupun BSN. Terpulang kat korang. Lepas tu, no akaun bank tu korang bagi kat aku supaya TIAP-TIAP hari aku akan masukkan RM 86 400 ke dalam akaun korang. Ulang sekali lagi - tiap2 hari

Syarat

Bukan senang bodoh camtu je aku nak bagi kat korang, ada syarat dia. Syarat dia 2 je


  • Pertama - dalam tiap-tiap hari, korang perlu habiskan RM 86 400 tu, jangan terlebih jangan terkurang!
  • Kedua - Duit RM 86 400 tu anytime sahaja aku boleh hentikan pemberian dia. ANYTIME!

So, game ini sangat mudah kan? Walaupun mudah, sebelum korang proceed kepada ayat-ayat seterusnya, baik korang fikir dulu Nak buat apa dengan RM 86 400? Heh, macam best kan game ni. Korang kena fikir dulu, baru game ni akan jadi best. Jom sama-sama fikir =)






*******

Dah fikir dah?

Best kan kalau memang betul RM 86 400 akan masuk ke dalam akaun hari-hari! Best kalau benda ni jadi realiti!

*******


IANYANYA ADALAH REALITI!!!

yeahh, apa yang korang cuba bayangkan nak buat apa dengan RM 86 400 tu, memang ia adalah realiti. Sememangnya tiap-tiap hari korang bangun, memang akan ada 86 400 saat. Katakan korang bangun pada pukul 6.30 pagi, pergi kerja, balik kerja, makan, tidur, esok korang bangun pada pukul 6.30 pagi jugak, memang jumlah waktunya RM 86 400!!

Game ini ada syarat dan memang syarat itu juga sama dengan realiti seharian korang ada 86 400 saat. Syarat pertama, korang kena habiskan. Yuppp, nak tak nak memang korang akan lalui 86 400 saat dalam seharian. Nak atau tidak, begitulah masa diperuntukkan kepada kita. SEMUA SAMA. tak kira PM ke, seorang artis ke, seorang blogger ke, pengayuh beca ke, penyanyi terkenal ke, SEMUA SAMA - PUNYAI 86 400 saat dalam sehari

Syarat kedua - ANYTIME sahaja akan habis. Begitu juga dengan kehidupan korang, anytime sahaja korang akan diberhentikan pemberian 86 400 saat itu. Bagaimana? Apabila korang dicabut nyawanya! yup, kita tidak tahu bila mana kita akan mati, bagaimana, bila - itu semua bukan ketentuan kita, itu adalah ketentuan dariNya

Kejar masa sekarang!

Allah dah bersumpah demi masa. Sememangnya kita tidak sedar, masa itu sangat berharga. Dari satu saat, ke satu saat. begitu sahaja masa berlalu. Contoh sekarang, korang baca entry ni, berapa saatkah masa diambil dan agak-agaknya berbaloikah untuk habiskan beberapa ratus saat tu untuk baca entry ini. Jika korang rasa berbaloi, jangn lupa untuk kongsi dengan orang tersayang =)

selamat tidak membazir masa!


pss : entry psyko. terkesan tak?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

faiz said...

Owh, alhamdulillah..betol2..
tapi..
Joe, nak RM86,400 betol2 please? huhu...

Naqib Mohamad said...

ingatkan MLM tadi. HAHAA

ijam ismail said...

AIGOOOOOOOOO....
TERTIPU SUDAH NI...
=D

Anip™ said...

lah, aku ingtkan duit betol, apepon games ni macam best..

BLOG GEMPAKZ SIOT

ADfeez said...

hampir nk tekan butang close sbb ingtkan MLM tadi... hehe
terkesan jugak la...:P

►AdamXis◄ said...

Salam, hehehe pyscho yg sgt berkesan... tiba2 curious dan terkejut dekat...
"IANYANYA ADALAH REALITI!!!"...
rupa2nya ade maksud mendalam...
nice entry...

My recent post ►Motivasi : Tips Tingkatkan Motivasi Bekerja

nurain said...

huaaahh~

kakutnye saye..86400 banyak tu..tapi tetap boleh habis kan~

En iLham said...

insaf baca entri ni bro
sayu hati
betapa berharga masa yang kita ada tapi kebanyakannya digunakan untuk perkara yang sia2
thanx bro

AMiR & EiSyA said...

nice joe..brilliantt!!
ktew kene hargai wak2 yang ade..

MuJE said...

serius shit aku ingat nak promote masuk MLM...haha

ierayahaya said...

yup.. ngatkan promote masuk mlm gak. mn de duit jatuh dr langit senang mcm tu.. haha.. but it's true.. demi masa. sesungguhnya manusia itu dalam kerugiaan... but in away to avoid it. hargailah masa. entry ni x rugi di baca. as a reminder untuk semua.

enuLwanie said...

aduiii..dh semangat dh nak masuk contest.

mmg boleh jd ahli psikologi.
tahniah!

aYu said...

agak terkesan o...

Norhanani Zafirah Bt Mohamad Noor Hakim said...

I love Ravi Sundaram. Oh. tetibe. Haha.

nazihahisa said...

aku ingat ko buat bisnes baru. kalau ko bg betol, hari2 aku beli kereta, beli rumah beli habib jewels hahah

kenshiro said...

terbaek dari ladang dan lautan dalam punya game nie!!! hahaha...

Mar said...

kiasan entri yang sangat menarik,.dah baca sampai habis baru faham maksud disebaliknya.

Ezniey said...

Alaaaa...x best laaa...ingat RM86400 betol2 tadik..hahahhaa...

kalo betol syok gak..kaya eden..hahhaaa

meh laaa singah blog eden ni..hehee
http://ezniey.blogspot.com/

APi said...

nasib baik tak rugi masa aku bace..^^

Nurul Hani said...

dah siap kira guna calculate kalau sebulan dpt berapa juta.

alih2 tertipu...


merajuk setahun. XD

Syafiq Rosli said...

haha memang psycho betul ni..:)

atok said...

kihkih baik punya ending. 86400 yee

seven_eleven658 said...

thumbs up! memg pysko habis! igtkan herbalife nk bg ke ap ke..heheh

Ibu Mifzal Arsyad said...

bestnya ada duit banyak..

Puan Capa said...

besttttttttttttttnya!leh shopping!haha

Catherine- said...

yer sgt terkesan ! wohoooo~

terima kasih.

kalau lah betul u nk bg RM86 400 tu...i dh tahu dh ape nak beli..;p~

Mama Zara said...

grr..mati2 igtkan game nk soh abeskan duit tu..kalau la betul, dah bersusun list dalam kepala ni...haha

||alis|| said...

terkesan!

thanks papajoe ;)

mengenaldiri said...

terkesan sudah..
hehe

thanks!
=)

honey amour said...

berkesan gak...

tengkorakemas said...

memang berbaloi untuk aku habiskan masa baca entri ni..

Yuni Aisyah said...

lor ingtkan nak kasi RM86 400..hehe
pape pon nice entry berbaloi2 bace..mase itu emas..!

tenangsudey said...

wah satu entry yg cukup bernas... betul gak.. kite nak tanak benda tu akan habis.... kalau kite gunakan baik.. baiklah jadinya.. kalau salah gune... salah la jadinya

yats said...

ingat betul dapat duit laju2 je klik..mata duitan betullah..Tapi betullah..banyak bazir masa hari ni..okla nak keluar blog ni cepat2 gak..

kynkong said...

hampehh! dah beriya tunggu duit jatuh gedebuk!
hampaaaaa weh :'( haha

Cik Aien said...

dah semngt nak main game tu
haha

Haz said...

terkena sudah.
haha.
nice.

student said...

tacing2... :)

lAl said...

sentap sekejap..ahahaha.. tapi sangat bagus la game nih.. insaf sungguh! :P

CECOMEL said...

RM86400. Rasanya jangan kita habiskan lagu tu ja duit tu. Baik kita labur duit tu kat masjid tang mana kita dan masa bang. Leh wat bekal balik kampung bertiang seri terpancang atas tanah :-)

Myvitrd said...

memang kreatif ko ni.. hehehe

~ch@wi~ said...

ish..mmg x bleh k abis la klo dlm 1 hari...da la aku ni seorg yg jimat crmat..hahaha


Segmen Baru; Dapat Jawab Teka Teki, Aku Promote Blog Korang

Abhamz said...

salam, entri yang kreatif dan berpengajaran...

athifah saidi said...

siyus tertipuuu.
kehkhekeh.
mmg suke saiko orang erk joe?
mak limah lagi hari tuh.:P

FaraCuna said...

heh..terkene di situ..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW