Share

Harimau Malaya atau Harimau Malaysia

Masa gunting rambut tadi, terdengar ada orang sabah bercakap pasal bola. Mereka duk kutuk habis si Kevin Lim yang nak menukar nama Harimau Malaya kepada Harimau Malaysia. Heh, aku pun tak tahu pasal ni sehinggalah google tadi baru terjumpa artikel ni. Boleh baca sini untuk paham. Orang sabah pun tak support kot. Nak tergelak jugak aku baca antara sebab kenapa nak tukar nama tu kepada Harimau Malaysia - sebab tiada konsep 1Malaysia

"Kami gembira dengan kejayaan pasukan bola sepak negara tetapi dengan memanggil pasukan itu sebagai Harimau Malaya, ia seolah-olah tidak mahu berkongsi kegembiraan dengan masyarakat di negeri ini dan Sarawak kerana kami tidak pernah menyertai Malaya sebelum merdeka bersama Malaysia,”

HARIMAU MALAYA

kenapalah korang nak gaduh pasal aku, glamer i tau!!


Harimau Malaya ni selain dari gelaran kepada skuad kebangsaan, ia juga merupakan nama spesis harimau yang sememangnya wujud. Entah apa nama saintifik dia, malas nak copy paste. terbelit lidah nak sebut. Nak tukar nama Harimau Malaya kepada Harimau Malaysia ni tiada isu sabah dan serawak dipinggirkan sebab sememangnya dari dulu lagi dah terpinggir, macam kelantan jugak. erkk. kelantan lagi teruk kot. kekeke. so, Kevin Lim dan juga Datuk Wilfred Bumburing tak payah la nak butthurt apa sebab sememangnya nama Harimau Malaya tu adalah mewakili negara Malaysia


Universiti Malaya




errr, kenapa nama Universiti ni tak nak ditukar kepada Universiti Malaysia? sebab tak seglamer pasukan bola kebangsaan, cuba jadi glamer macam pasukan kebangsaan, pelajar dia cipta mesin merentas masa ke, lecturer dia boleh terbang ke, dah glamer, barulah orang nak sibuk tukar nama jugak

typical Malaysian =)

Pendapat korang?


pss : waaaaah, siapa laki dalam entry ni???

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

38 comments:

Peri PiA said...

typical Malaysian indeed ! ;D

woot-woot said...

harimau malaya tu sendiri refer tu name harimau..

bodoh punye menteri,belajar sejarah tak nak..konon jage hati rakyat..lancau

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

dlm rancangan Hujah kt tv9 dh d tukar jdik Harimau Malaysia pn..
hahahaha
n bapak ak ckp apsal xtkar KTM 2 jdik keretapi malaysia jgak..tanah melayu dh xwujud..;P

Lelaki Ini said...

betul2!
bosan la asyk bnde2 camnieyh..
byk lagieyh isu nasional nk kne bncangkan!!!!

Harimau Malaya said...

kebodohan yang nyata oleh yang berkenaan. LOL

MATAHARI said...

harimau malaya is just a name after all, n kevin lim, is exaggrating the facts that borneoan want the names to be change. why must the political pig bothers about harimau malaya after its winning? politics after all.

i'm a borneon. n i dont give a damn of harimau malaya name. cause its the originality of Malaysia football scene. why dont the politicians just throw away the harimau malaya in jata negara if they really want 1Malaysia konon-kononnya.

#harimau malaya!

joegrimjow said...

@Harimau Malaya

wow???

Azrul Hisham said...

otak menteri tu letak kat kepala lutut...tak pandai buat research awal2..


hidup #harimaumalaya!!

faiz said...

memang nama asal harimau malaya kan? huhu..lagipun bapak pelik kalau harimau malaysia..bunyi tak kick gitu..haha

neyra shazeyra said...

@joegrimjow

mcm2

joegrimjow said...

@faiz

xmengancam pon ye jugak

baincardin said...

Siapa kata shoot gambar² di kawasan kilang tak best ??? jom layan...:)

Dyna Yvonne said...

harimau malaya kan spesis rimau.adoih la.saje je dorg ni nk politik kan isu.emm

Aku Ibu Muda said...

alahaiii...nama je pon...suka la nak kecoh mende2 kecik gini

Contest: Saya Nak Shawl Ini & Entry Terkini: Berbagi Suami (Read: Berkongsi Suami)

Wan Gerrard said...

hehe malaya la baru sedap, dah biasa dengar..#harimaumalaya

che fara @ fanadz said...

dah best dah nama harimau malaya tu..macam pahlawan je bunyinya. cam klasik pon ade. :)

hamzah ian said...

oh malaysia.. oyeah

ishiko said...

xperl nk tukar nama... haaisshh ~

iwan_dextrous said...

pasal name pun jadi isu...walhal bnde dh lame..ble satu kejayaan dh dicapai nie lah jadinya..sebelum ni x nk pulak dibangkitkan


Dextrous cyber life

joegrimjow said...

@che fara @ fanadz

err, malaysia tak pahlawan ke?

Alexandriana Alia said...

erk..
apsal ipt aku ada masuk skali nih bangga jap. haha

aku nak Harimau Malaya tu dikekalkan. malaya tu evergreen punya nama beb. sejarah kita tu.

Hasrol Nizam said...

itu lah yang terjadi bila semua benda nak kena ada perpaduan atas nama.

kalau tak satu nama tak bersatu ke?

haha..kesian harimau tu

Pendapat anda?
teh punca kanser, hilang satu nikmat dunia

Hazzy Ishak said...

kita tetap rakyat malaysia maaaa

shatooman said...

dah tanya kawan2 sabahan, rata2 tak kisah ngan nama Harimau Malaya & x stuju di tukar harimau Malaysia.. dh sekian lama guna nama tu tetiba menang AFF jd isu nk kena tukar pulak~ UM? pernah fikir jgk tu.. skrg UM wat RnD nk hasilkan doraemon. tunggu la pasni UM jd femes n kna tukar nama~ ahahaha

shahjiehan said...

merepek2 lol~ hahaha

mengapa di ubah kepada Malaysia? skrg org melayu dah ramai yg merempat~

Syue Mustafa said...

Nama Harimau Malaya tu memang dah sesuai, buat apa nak tukar-tukar lagi. Lagipun itu hanya maskot kepada pasukan. Sama seperti pasukan negeri, Kelantan dikenali sebagai skuad kijang, N9 skuad seladang etc..

-ROCKprincess- said...

nielarr akibat kalu sumer benda nak dipolitikkan...
hurm...

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

salam joe,, freshie dtg,, huhu

Daddy's Girl said...

Harimau Malaya adalah satu KATA NAMA KHAS.

sebelum nak pertikaikan kenapa guna harimau malaya instead of harimau malaysia sebaiknya kaji semua aspek terutama dari segi hukum Bahasa Melayu.

jangan nak main cakap tanpa pengetahuan.

:)

Daddy's Girl said...

orang Malaysia mudah dipolitikkan mindanya. cepat melatah.

:)

kembatolo™ said...

yes. setuju dengan joe. kelantan telah lama terpinggir. hehe

Ain Jemin said...

sy sbg org sabah pun x setuju dgn nama Harimau Malaysia.rasa lucu pulak.mcm harimau tu berasal dr malaysia.LOL.

apa la tipikal sgt pemikiran tu.pada pndapt sy, ia saja diwujudkn utk mmbgkitkn perasaaan keborneoaan org2 dbhgian borneo spya wujud rasa xpuas hti terhdap semnnjg malaysia.

in a nutshell, idea utk berpolitik...

SweetyMui2 said...

hehh!!
harimau malaya lagi sedap kot.huhuhuh

che armster said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Malayan_Tiger

Harimau Malaya (Malayan Tiger) tu nama spesies la. Tell them not to talk about something if they're too retarded to do a research.TQVM

OrenLimau said...

ntah...kecoh la dorang ni.sikit2 nak tukar,sikit2 nak ubah..

MuhD NoR AzyM said...

Biasa la orang Malaysia. Bila team kebangsaan menang bola, baru MENGGELABAH nak tukar nama la apa la.

Masa team kebangsaan asyik kalah je dulu, kutuk-hina-caci semua ada. Cehhhh..

Kekalkan je nama Harimau Malaya tu. Dengan nama tu la team kebangsaan kita naik kat persada bola sepak Asia ni..=)

Mohd Sukur Ibrahim said...

nak namakan sukur malaysia boleh?

Anonymous said...

kalo tukar harimau malaysia,
aku kuar dr team harimau malaya!
-kata khairul fahmi che mat.
ambik ko ahli poitik bodohh!
kebodohan yg kian terserlah..

yg perlu di malaya'kan ialah sabah n sarawak..!! bukan harimau yg jdi mangsa!!! giler aper! malaya n malaysia is the same! same!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW