Share

Black Eyed Peace - InsyaAllah

Nampaknya selain Maher Zain, Black Eyed Peace pun nak guna kehebatan lirik sebagai penarik lagu. Tapi ada sesuatu yang tak kena sebab penggunaan InshaAllah dalam lagunya itu... korang boleh tengok dengar dan baca sendiri!


tekan play (minit ke 1.27)


berita awal dari fanpage ohmedia

So, apa pendapat korang?

InsyaAllah bermaksud 'dengan izin Allah'

  • Tak sesuai!!! mana boleh guna nama Allah main-main!
  • Sesuai!!! Barulah nama islam itu dikenali ramai
  • Biarlah... Why so serios?

meh nak dengar skit pendapat korang ni. Tengah tunggu 'orang serius' buat entry

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

gadisBunga said...

1: mungkin diorg dah nampak fenomena maher zain yg dah melanda dunia sekarang dan nak tumpang glemer

2: diorg nak pikat pendengar conservatif, mungkin?

3: diorang nak tunjuk konon diorg bukan racist?

apa-apa pun, sebagai seorang konservatif, saya rasa tak sesuai diorg buat macam tu.

faiz said...

owh, baru tau..kalau tengok video dirty bit dia pun ada satu part tu dia pakai cam topeng berbentuk mata. tak tau apa objektif..bukan nak kata mesonik ke apa. Tapi pelik jela..=.=

Amira Amair The Poyos said...

Tak sesuai...

-ROCKprincess- said...

call me blind but I don't see what is their purpose in using that word...
hurm..

mR.sYaH said...

macam kes lagu agnes monica dulu..

nak tumpang glamour lagu maher zain r tu..

sArAh said...

ntah ape motif diorg sebenarnye.. sgt2 x suke kalau bende ni jd.. lain cite kalau diorg tu islam.. ntah la.. x tau nak ckp ape.. huu~

AMiR & EiSyA said...

aku ade bc n tgk mende nie...
x silap..die cakap in shallow..tp oleyh krana slank die..owg salah anggaap..
IN SHALLOW...huhuhu~
owg yg tls lirk pn salah tls kowt

niesz said...

ape motif die wat lagu ni..mcm xpatut je..lain la kalau dorg tu sendiri muslim..

~Miss_eiyDa ~ said...

tak boleh la..huhuhu..xsesuai langsung kot..tgk la pada ayat dia kn..

Marhaen Kacak said...

actually mereka juga nak membuat satu kontroversi dan mmg hope pun mende ni akan di perbincangkan....

Mesti Baca! : Umat Islam Yang Lemau : Bende Kecik Pun Nak Bising-Bising

mamawana said...

masya allah...

EiNS said...

Bagi aku benda2 camnih xyah nak kecoh2 sangat...

lagu pun tajuk someday...penggunaan insyaAllah tu bermaksud "dengan izin Allah" atau bagi diorang "God Willing" maksud dia...

meleis2 xyah nak emo segala bagai pasal hal ini pls...nanti ramai kata meleis butthurt lak

nurul lalala said...

dorang ni kan cam ala2 free thinker walaupon ada agama masing2..so mybe kalau betul la dorang sebut InshaAllah, mgkn dorang maksudkan god's will la kot..mgkn dorang xrasa muslim akan sentap dgn perkara ni..


for me, aku xkesah selagi dorang tak berniat nak menghina..esp part video klip tu. tp kalo sebaliknya, mmg tak sesuay tau!!!

Cik Shag said...

Lirik ni boleh dapat dalam banyak versi. Ada cakap in shallow. Ada jugak yg biar blank sebab tak pasti. Ada yg tulis InshaAllah.

Rasanya banyak yg taip in shallow.

Hanya BEP je tahu apa yg dorang sebutkan. Apa lirik benar lagu someday dorang tu ;)

❀aRaBeLLa❀ said...

bunyi mcm in shallow

Nabila Nadzeri said...

ni cara diorang nak rosakkan Islam kot?
dgn main2kan nama Tuhan kita

Wan Gerrard said...

tak pasti motif pe guna perkataan itu..tak sesuai~

eddi said...

menarik dan tak pasti samada elok.

biella93 said...

kena tgok tujuan dea la . np dea guna perkataan insyaAllah

H-n-f said...

rasaya koment korang BEP nak tumpang femes maher zain tak vaild la. buat apa? rasanya lagu derang lgi terknal sluruh dunia.

pndapat ak la kn. kena tgk maksud lagu tu. kalau lagu tu ada erti/ maksud keinsafan, well from apa yg ak phm lirik dia ckp mcm insyallah satu hari dia nak betulkan, betulkan diri dia. maybe maybe petunjuk dia nak embrace islam. or maybe tu pndapat ak jer.

tpi ak rasa selagi dia tak letak insyallah dlm lgu cm dirtybit tu okay kot. jngan smpai nak hina2 wat vid clip party2 dah.

nOra said...

erm..lirik die pn mcm ada mksud tersirat..
maybe in shallow or insyaAllah..

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

dalam cerita kingdom of heaven, banyak je org sebut insyaAllah..tak kisah la agama ape pun.

Johanna said...

tak sesuai sebab kalimah Allah bukan sesuatu utk dipermainkan.. btw, Allah is not Tuhan for Muslim alone but for every human being and other creatures.

Sebagai Islam kt yakin Tuhan hanya satu yakni Allah S.W.T, dan kt percaya perkara tersebut tapi seringkali kt terbabas.. contohnya dalam mendidik anak2.. mungkin kt x sedar bila kt cakap, "itu tuhan org cina..itu tuhan org hindu" ..secara tak langsung ia seolah2 kt percaya ada Tuhan lain utk bangsa lain..

Wallahualam.

Akulah Aqilah Itu said...

its 'In Shallow" not InsyaAllah.. Salah faham je.. bunyi dekat sama. dia tak maksudkan pun. =)

sawn said...

Entah ler.. tapi banyak gak african-american kat sana menganut agama Islam.

Stalker00 said...

rasa-rasanya nama Allah telah lama dimainkan isu ni. Bukanlah nak libatkan pasal politik, tapi sejauh mana maksud Allah itu ke atas diri seseorang? Adakah merujuk kepada Yang Maha Esa, Tuhan yang satu, ataupun sekadar gelaran kepada tuhan masing-masing?

For me, its ok if orang lain nak guna nama Allah hanyak untuk merujuk kepada tuhan masing-masing. Namun haruslah disertakan maksud sebenar iaitu merujuk kepada tuhan mereka, bukan kepada Yang Satu itu. But ianya hanyalah sekadar pendapat peribadi. Maaf kalau menyinggung perasaan sesiapa :)

APi said...

lidah die tergeliat kot tu..
pelat..
bukan macam lidah orang melayu..
boleh setanding dan kadang kadang lebih baik dari orang arab sendiri apabila membaca Al-Quran atau bertutur dalam bahasa arab..

Azwan said...

Saya baru sign-up web-site official BEP di http://www.blackeyedpeas.com/ tujuan untuk kepastian. Nak cari yang bahagian lirik tak jumpa. So saya jumpa pun di forum yang topik Lyric , ada diorang dah bagi lirik di perenggan kedua:-

I'm bout to get it, bout to get, get, get it
Can't do it little cause i'm big, big Willy
I'm bout to do it just like Bill Gates did it
Cause i was born, i was born to kill it
Get in my dollars, get, get in my dollars
I need it bigger i'm too big for smaller
I keep on working like a blue collar
Im bout to get it, baby, in shallow

Azwan said...
This comment has been removed by the author.
Azwan said...

So 100% tak boleh harap sangat search di Google.com sebab ramai pereka web-site dan blogger (maaf saya cakap macam tue) nak cari duit, maklumlah pandai guna keyword dan enjin SEO sampai keliru enjin search. Nak lebih secara mendalam better pergi web-site official artis punya harap dapat paling tepat maklumat..

zaidzali said...

bro, apa maksud anda dgn "nama tuhan Muslim"?
adakah maksudnya, tuhan Hindu lain, tuhan Kristian lain, tuhan Buddha lain?
Sedikit ilmu yg mungkin berguna, tuhan kita semua satu sahaja, Allah. Bila kita org muslim berkata, tuhan Muslim, tuhan Hindu or tuhan Kristian tu lain2, kita dah lari dari sifat wajib Allah. iaitu AHAD.
ni bole bawa kepada syirik....mungkin bole perbetulkan. sama2 kita improve iman ok.
lagi satu, aku tak tgk abis lirik tu...tapi selagi penggunaan insyaAllah tu bukan utk yg negative, it s ok. maknanya, diorg akan lebih dekat ngan Islam...betul tak?

Mknace said...

:) :) :)
susah nak cakap. Pasal diorang pun dah lama guna kalimah Allah. Back to penerimaan kita la.
terbaeekkk!!!!

singgah pagi dari mknace unlimited

phreak-id said...

Black Eye Peas sendiri ada komen apa-apa? Mesti fan dia kat sini yang tahu update pasal diaorang


Terbaru > Download Filem Ngangkung, Magika, Aku Masih Dara dan Damping Malam > Klon Jejai Kelirukan Fasha Sandha > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

penulis muda said...

ape motif dia??? dia Islam ke ??? huh..konfius..!!! klau dia bkn Islam mmg x elok gne InsyaAllah sbb tuju pada Allah...

p/s:tumpang glamor Maher Zain??? agak klakar di situ..haha

XIX Dragunov said...

either dia nak main2 kan islam atau dia sebenarnye tertarik dengan islam..?

tenteraangin said...

Hmm, salah dengar la tu... in shallow la, bukan Insya ALLAH

Zala Wajik said...

maybe betul insya-Allah dia kata.

panic music said...

mungkin tersasur kot ..hahahaah

Atirah said...

Entah2 Will.i.am ni masuk Islam kot..

Fina Roslan said...

sebutannya tak betul.mungkin bukan nak sebut Insya Allah kot.

apa tajuk lagi ni Joe?penulis lyrics ada je yg Muslim. entahla.

intan izani said...

diorg nak tunjuk diorg tak racist kot
entahlah eh...

akuNAJWA said...

@H-n-f


i totally agree with you.

Puan Capa said...

bagi saya.tak sesuai!

Osman said...

apa lah BEP ni . Haihh -.-

ct N honey said...

kalau dengar lagunya macam bunyi insyallah,kalau baca lirik..shallow,keliru...keliru...apa-apa pun saya link entry ni kat blog ye......tq

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW