Share

Pergelutan menjadi anak orang Kelantan di musim cuti

Statistik penduduk di Kelantan pada 2010


Bangga menjadi anak orang Kelantan yang aku rasa sangat istimewa berbanding negeri-negeri lain. Bukan cakap besar, tapi aku rasa orang kelantan ni lebih pelik dan istimewa berbanding di negara lain. Tak kira baik atau buruk, mesti ada kaitan dengan orang Kelantan!


Kalau korang habiskan cuti sekolah di Kelantan, mesti korang akan rasa pelik, pelik sebab kalau di bandar KB tu, hari-hari jam. Kalau di KL, aku akan cuba masuk bandar dalam pukul 10-11 untuk elakkan jam dan memang cara tu berkesan. Tapi di Kelantan, jam je memanjang masa cuti sekolah ni. Dulu aku pernah berteori, menyatakan pelik orang di Kelantan ni tak kerja ke? tak macam orang di bandar2 besar, yang mana akan masuk office dan waktu paling jam adalah waktu nak balik kerja dan waktu nak pergi kerja. di kelantan? PELIK!

Kawan aku kata 'orang kelantan ni banyak yang meniaga, bukan makan gaji kerja dengan kerajaan. sebab tu tak boleh nak agak bila dieorang pergi shopping, orang meniaga, biasalah!'

ooh, logik jugak!


Eh eh, aku bukan nak merepak pasal orang kelantan suka meniaga ni, tapi nak bebel pasal 'pergelutan menjadi anak orang kelantan di musim cuti' Apa lagi kalau bukan tiket untuk pulang ke kampung!




Kota Bharu - Putrajaya - Kota Bharu (23 jam)

Aku sekarang berada di Putrajaya, baru pagi tadi sampai. Sebabnya ada urusan dengan pihak kastam. Urusan pihak kastam mengenai eksport import manusia. kalau korang berminat nak meniaga manusia, boleh inbox aku ok. tipu je. wek wek. apa lagi kalau dengan kastam, pasal joanalah. ishh, sangat bermasalah dan biarlah masalah tu aku simpan. mana boleh bagitau dalam blog! Jadi, sebab esok malam aku antara penganjur dinner WLC (jangan lupa datang!), nak tak nak kena sampai pagi esok ke Kelantan




Dah dapat agak yang tiket mesti habis punya. Tapi sebab dah terpaksa, redah jugak! Mula-mula check tiket flight, MAS dah habis!! tengok airasia, perghhh, 200 lebih! ok, tangguh dulu. tengok tiket bas, sebab takde online (kurang 24 jam kena beli walk-in, BARU TAHU!) check semua bas, takde. aduss, dah risau dah. Tadi baru balik dari KTM Kajang yang belum pernah drive ke sana untuk beli tiket, juga habis!!! Alamatnya, terpaksa beli tiket kapal terbang. tup2, air asia kesayangan telah naikkan harga ke 300 lebih. memang sungguh kejam disitu. nak tak nak, beli jugaklah!


Travel last minute vs anak kelantan

Musim cuti-cuti macam ni, memang tiket akan cepat habis. Bas aku dah jangka, tapi tak tahu pulaklah kereta api pun habis. flight pun MAS dah habis awal-awal lagi, Ni siapa yang nak balik ke Kelantan ni ramai sangat ni? menyusahkan je!! (emo tiba-tiba)

Apa-apa pun, itulah masam manis jadi orang Kelantan, bab-bab travel ni memang sangat memenatkan dan membencikan. Walau apa pun, ambo tetak banggo jadi ore klate. keh keh keh


pss : entry tenangkan minda! elamat berhujung minggu. my BIG WEEKEND. pray for the best

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Lelaki Ini said...

huhuh
setuju!
owg kjelantan mmg busy meniaga!

Nur said...

klantan upenya...hohoho

joegrimjow said...

@Lelaki Ini

kjelantan?

Amir Izzat said...

salam.


memandangkan ambo banggo jadi rakyat kelate sebak entri demo. ambo tuluh kok klate deh. ore luar kato kelantam.kan?

hurm, jolo sungguh la hok demo ghoyak tuh.maso kawe kelik kelate (tanah merah).. jem (bukan jem roti) sokmo.. bandar kecik jah..tp jammed. fuh! xtau la bakpo.

akhir kata, ambo setuju. hahaha.

Peri PiA said...

special -indeed!!

joegrimjow said...

@Nur

ohoo, ingat orang mane?

joegrimjow said...

@Amir Izzat

nok oyak stuju jah pun ok
hehe

joegrimjow said...

@Peri PiA
sangat2

anah nik mahmood said...

sayo ore klate tp tiket skmo ado. hmmm

nizamsani said...

suka orang kelantan sebab lelaki-lelakinya pandai masak.bini aku tak perlu masak selalu-selalu.ke kedai aje.

Ajeyy Khalid said...

Saya pun anak Kelantan abg Joe !
Bangga woott jadi anak Kelanan nih !
Ahahaha :P

elianesuriane said...

sgt btol..! if ank kltn yg tgh stdy tu plak, stp kali nk cuti sem or cuti raya or watever lah, tiket maw sebulan awl kena beli klo x abes la.. n mase tket bas x brape nk variety.. dr dlu just ade pg or mlm jep.. pihak bas kne wat inisiatif baru skit.. biar ade bas tgh hari or ptg.. bg byk choice skit..

joegrimjow said...

@anah nik mahmood

beli awal?
hehe

joegrimjow said...

@Ajeyy Khalid

nok ahahahaha jugok

joegrimjow said...

@nizamsani

kedai makanan org laki yg masak eh?

joegrimjow said...

@elianesuriane

kena buat perkhidatan keretepi cam ipoh tu

thebudaknakalman said...

org kelantan mmg rajin berniaga.....

shera haifa said...

kalau nak p luar negeri hari nie..kene beli tcket brmngu2 dah,,xleh beli on da sport..xberpergi lah jwbnya..

aku pun dh beli tcket balik jb..huhu
xse balik denuh,,T_T

da[Y]un said...

anak klate byk yg merantau, babtu laku tiket bas, ketaapi, kapal terbang...
dan Udara Asia mmg brehi benar wat naik harga tiket,tgk smalam harga lain hari ni naik dh eh..huhu

Skype Crew said...

sian ko joe..kena tiket 3 rat tue.

tp xpe, bisnesmankn bnyk duit..ahaks.. ;)

Dilema Gadis Islam

joegrimjow said...

@thebudaknakalman

sangat rajin n sangat banyak

joegrimjow said...

@shera haifa

haaa, balik denuh mano tu?

joegrimjow said...

@da[Y]un
taktik meniago kot

joegrimjow said...

@da[Y]un
taktik meniago kot

joegrimjow said...

@Skype Crew

banyok la sangat
tengoh pokai ni
huhu

haru said...

ambo pn banggo jadi ore qlate..
tp part jem tu mmg tensen..aku pn duk slalu luah kt member2 aku nape asl cuti jer penuh org kt kb..time xcuti xnk balik..haha
papepun qlate meme bezzz!!

farhah adeli said...

oh yeay! suka entri. banggo jadi ore kelate.

eh tiket bas abis ek time2 ni. pelik. kenapa ramai orang nak balik cuti. ke sebab org kelantan suka balik cuti ujung migu ye. hermm?? musykil!

MuJE said...

yeah! kalo bab2 balik cuti pape ke memang sume orang kelantan takkan senang duduk. serius aku cakap sume panas punggung kalo masuk bab balik kelate...hihi

Hamizah said...

salam kenal,
sukonya bila baco entry pasal klate..rindu dooh doh nih..meh jenguk jenguk kawe kat perth..

shera haifa said...

balik jb..jauh tu

azlini said...

stuju2..
time cuti.. perayaan ke mende.. mesti tket abes.. adoyaii...
jalan jem tu biasa..
fullamak... klu drive bleh lenguh kaki..
pape pun.. sy bangga..
hidup klate.. haha

azlini said...

stuju2..
time cuti.. perayaan ke mende.. mesti tket abes.. adoyaii...
jalan jem tu biasa..
fullamak... klu drive bleh lenguh kaki..
pape pun.. sy bangga..
hidup klate.. haha

joegrimjow said...

@azlini

yeah, hidup klate!

joegrimjow said...

@shera haifa

siapa yg balik jb?

joegrimjow said...

@Hamizah

air asia kan ado
hehe

joegrimjow said...

@MuJE

aku antara yg dah panas punggung dah

joegrimjow said...

@farhah adeli

tu la pasal
pelik

ek, musim cuti mesti habis nye

Tuan Din said...

Aku teringin nak naik ketapi yg ada katil tu dr KL ker kelantan...

shera haifa said...

dri ini..(yg post komen nie)

Anonymous said...

saye ade few kawan kelantanese tapi sume nye have some annoying manners..huhu
i hope i'll meet great and respectful kelantanese like u in the future :)

ps : love ur blog

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW