Share

Kenapa Blogger : Suka update blog (2-3 entry sehari)

Gila senang tajuk ni kan. Haha, tu tandanya dah kekeringan idea dah ni. Help-help, tanyalah banyak-banyak nak buat tajuk apa lagi ni! Ok, sebab ini entry mudah, aku akan senaraikan beberapa sebab kenapa blogger suka update blog yang korang tak pernah terfikir pun sebabnya tapi memang wujud! erk, harap-harapnya lah!

Sebut pasal blogger rajin update blog ni, tahap kerajinan itu boleh diistilahkan lebih dari 1 entry sehari dipublish dan konsisten. Ada beberapa blogger yang aku baca yang memang suka update entry lebih dari sehari ni. aku pun tak terkecuali jugak sebenarnya =) 


Jom tengok kenapa blogger suka update blog


1-Tidak sedar kewujudan facebook dan twitter



Ada jenis yang suka berkongsi ni, habis semua nak cerita dalam blog dia. Pergi sini nak cerita, buat ini nak cerita. Dia tak sedar yang kalau nak cerita pasal pergi ke sunway lagoon, tak payah la nak buat 3 entry - mula2 tajuk ‘saya mahu ke sunway lagoon’ 3 jam lepas tu dia update blog lagi ‘dah sampai ke sunway lagoon!’ dan sehari kemudian ‘penat dan ia menghiburkan’ entry last tu start dengan menulis , sorry guys, tak dapat nak update cepatlah, penat sangat. baru balik dari.... bla bla bla’ orang macam ni tak sedar akan kewujudan micro blog seperti twitter yang boleh tweet je atau facebook yang tulis je kat wall tak payah buat entry. tak pe lah labu, tu blog diaa daaa

cess, sempat lagi iklan. klik je =)



2-Banyak idea - bahaya boleh meletup!




Ada juga blogger yang mencurah-curah ideanya untuk menulis. Apa lagi, bila dah ada idea nak tulis, tulislah kan. Bahaya jugak kalau tak tulis ni, nanti idea tu boleh mengembang di dalam otak dan boleh MELETUP kalau tak dikeluarkan. waha, bahaya!



3-Takde kerja tapi ada internet



Ni jenis yang gaya hidup yang tak sihat ni. Dah tahu takde kerja, cubalah pergi cari kerja. ni tak, duk update blog je kerjanya. Mentang-mentang ada connection yang laju, best la ye duk update blog. ish2. get a life dude. dont get extra wives!!




4-Ia kerja dan memang itu kerja aku



Haaa, ada juga yang menjadikan blog sebagai tempat cari rezeki, update blog banyak kali sehari. Blogger macam ni memang padanlah update blog banyak, sebab itu memang dah kerja dia. eh, korang jangan pandang remeh dengan orang yang kerja dalam bidang ni, ada yang dapat duit beribu jugak sebulan ok. hanya update blog je! kalau tak update, nanti traffic kurang, haa, siapa yang susah? periuk nasi depa jugak kan?


Tahap kepentingan update entry dalam berblog

Sangat penting untuk blogger kekalkan tahap update entry dalam blog sekerap mungkin. Maksud kerap tu, takdelah sampai berpuluh entry sehari, tapi kalau biasa sehari 1 entry, updatelah sehari 1 entry. Kalau biasa 2 hari hanya 1 entry, updatelah ikut style camtu. Bukan apa, banyak pembaca (aku sendiri pun) tak gemar yang jenis hari ni 3 entry, esok 12 entry, lusa dah takde. minggu depan tutup kejap, lepas tu tahun depannya bukak balik

hehe, macam chipsmore. kejap update, kejap tak update


pss : yang ko sibuk suruh orang update kenapa ha joe? ish3

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

54 comments:

dak eina said...

joe... xnmpak lah yg no3 tuh... hahaha.. peace :))

kaizen shinobi said...

wahahaha...

nice2...

aku tengok keadaan... ngah cari spirit balik nak blogging...

hohohoh

fezaL Mohd said...

traffic itu penting heheh

da[Y]un said...

a'ah..kadang2 dayun pelik jugak tengok blogger yg hupdate blog sampai lebih 5,6 satu hari.. kalah reporter yg update isu semasa lak.
~tp dayun tertarik ngan part yg last tu, tahap kepentingan update entri dlm blog..sbb x konsisten pun update. kdg2 terbiar je kat seminggu..bw je. huhu

LiLohOnEy said...

okei. komen pertama lps byk kali jd silent reader.

hai tuan rumah.

npknya entri ni bjaya buatkan sy rasa nk komen.

menarik entri ni, dn mmg sbhgian bsrnya pn sy stuju :)

salam knl :)

nursarah puteri biru said...

hahahah

kelakar la bab banyak idea sangat takut meletopz. sumpah lawak.!

nama.aku.lynn said...

semua menarik..satu entri satu hari dah ok la kan?so,nk stick je la.*xd idea mncurah2 sbnanye..haha~

SayaAnonymous said...

macam chipsmore..kejap ada kejap takde..huhu

Faris CJ said...

hahahaha.. dah nama kambing! the best

ika honey bunny said...

aaa superduper agree joe! ;)

..hizamirahim.. said...

basically, zami update 1 entri 1 hari.
kalau rajin, baru lebih sikit.
kalau malas, sikit ah entri dalam masa seminggu tu.
XB

Miza Yusof said...

miza selalu update 1 atau 2 atau 3 entry sehari. paling banyak 3 jelah. bab nombor 1 paling kelakar. teringat zaman mula-mula buat blog macam tu lah. nak pergi sini pergi sana pergi situ semua nak bagitau. nasib baik blog tu dah delete. haha.

menarik topik ni. miza suka :)

D'lla said...

hahaa..eden no.3
habis masak online..
xpun berebut lptp dgn hubby..
-from treforest-

diana said...

akak lak rajin update pasal malas bw..
heheheh..bw ala kadar je..
maklum la suri rumah..
banyak kerja umah nak buat.jadi lepas update je,bw 2,3 blog sambung pi lipat baju lak....
hehehe

Ery Farieha said...

dulu2 camni lah
2,3 entry sehari
skrg 1 sehari pun bersyukur la
hahahaha

shatooman said...

1 entry sehari pon x pe, janji konsisten~ setuju sgt...

SyafiqaNabila said...

wakaka.. kelakar2
Chipsmore! cam terkena batang hidung sendiri ada gak nih.. tp takpe..yang penting kambing tu comel bangat..he3

Zulkifly Omar said...

buat masa ni nak mantain ja satu entry sehari kalau sy.. huhu

namaku annonymous said...

Gelak kejap sebelum bagi salam.

Hhahahahahha! lawok! lawok!

ok! Assalamualaikum!

Adoi..aha. betul tu.. tapi kalau saya. . Update sehari dua/tiga entri je. Nak update berpuluh takut ada yg termuntah darah. tp kan..lagi bangang rasanya diri ini apabila ada blogger yang update banyak tapi isi sebaris dua. Sikit kan? hish! (yg tak tahu kewujudan twitter dan fb.)


papun, ok la tue.. Haha. hebak kambing mung. hahah

aku.cries.lonely said...

salam..yg laz2 tu terasa gak..hehe...
ssh nk der mood update..so biler skali da nk update tu yg byk..eh2..tetibe terasa sdg bt explaination lak kn..hehe..anyway..topic yg bgus..haha.

atok said...

siapa x sdar fb ngan twitter tu? heh

azieazah said...

Hmmm I setuju fakta yang akhir sekali tu.

Consistent.

Azierazwan said...

Salam. 1st nk bg komen kt sini... Ai pulak x ada byk masa nk mengadap blog jer maklumlah surirumah dan kerja pulak... Idea nk update ada tp masa jer x sempat.

Izzat Aziz said...

Aku kalau blog yang aku selalu masuk, kalau jenis update 2-3 kali sehari aku baca satu post je.. nak baca semua post memang tak sempat sangat.

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

setuju2 bro betul ape yang bro cakap ni, rasa terhibur gak baca entry ni

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

Joe~

Joe~

:)

Sharinginfoz said...

apa yang penting sharing benda or info yang bermanfaat

chentaMAYA said...

gua hupdate ikot mood! hee~

cikpepel said...

kadang kadang sangat hapdet 2 kali ni..kalau rasa hari tu nk jadi kambing...baru apdet banyak kali.. klu banyak keje...sehari sekali puas memaksa diri...

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

ok ak sgt chipsmore..
hahahaha

Catherine- said...

no 2 tu i kott...hahaha~
kalo xde idea i diam sehari dua.so far paling byk 2 entry sehari jerr....

entry ni buat i tacing jap ;p~

sronok jadi blogger ni kan kan ;)

zOuL.MzMn said...

1.student bz nagn esemen,so mane lah sempat nak curahkan idea kat blog nie..kepale hotak sok pikiq pasal keje nak hanar bile,due date bile...hahahaha

2.orang dah keje laen,keje xde lah 24 jam,mesti ade mase yang keje xde..so time tu lah leh update entri byk²...macam aku...hehehe..dtg ofis menhapdate blog jew...hahaha..bulan 12 nie keje x byk sgt.

Clara Emily Cancer said...

kalau famous blogger update 2 3 kali pun org baca.
kalau x famous cam saya update sekali pun org x baca..

(:

claraemilycancer.blogspot.com
claraemilycancer.tumblr.com

Ibu Iman said...

hahahaha... kesian org tu xde acc fb kn?

Wan Gerrard said...

hehe lawak2, gerrard update ikut chipsmore kat umah..kalau ada, da la =P

Matjoe said...

joe, aku sendiri kalau ada idea yg mencurah2, aku akan slotkan dalam aku punya next entry. cukuplah max 3, minumum 1 dlm sehari. kadang2 at one time xde idea, x best jugak xde entry dalam sesuatu hari tu.

by the way, nak ajak joint my contest:
CONTEST AZAM 2011

kalau ada kesempatan join la. kak ina kl dan eyriqazz pun turut sponsor contest ni

kella said...

tak sangka diri dah jadi blogger! tiba tiba rasa bertanggungjawab untuk update setiap hari...

tq joe! :)

Kujie said...

paling banyak 3 kali, itu pun tak kerap. Biasanya 2 ..kadang2 1

suffer8zine said...

setuju sgt2 ngn entri ni

Terkini : 3 Negeri Paling Subur dan Jumlah Terkini Penduduk Malaysia

amry said...

@..hizamirahim..sama la ngan eden. hehe

CONNIE said...

orang yang update blog sehari 2- 3 entri bukan sebab trafic ke??

Mama Zara said...

untuk mereka yg access nya ke fb/twitter di block, maka terjadilah alasan no.1 itu...hihiii

Jom Baca Entry Terkini:

Ragam Keluarga Inchik Moza - Bila kakak pakai baju melayu
Dunia Aku Ibu Muda - 8.57 am Rekod Terburuk

Yuyulala said...

agree. and kalau time takde idea nak tulis blog, join je contest sbg entri baru. ehehe

The Sharkox said...

Its all about traffic...

tapi kalau update sebaris dua, sakit hati jugak..

update petik dari paper online, sakit hati bertambah...

ah.....

ummiarissa said...

rajin betul yek diorang tu update tiap-tiap hari...

Thalhah Amir said...

menarik entry ni. gudjob. (^^,)

http://syoknyerblogging.blogspot.com/

Ain Atika said...

hihi..nak banyak trafik kenala rajin update...nice entry.=)

Rina said...

kadang2 bila tgh wat keje lain memacam idea nak tulis..tp bila dh dpn laptop xda idea lak..sy bagi tajuk leh tak..tajuknya: Apa tujuan korang blogging? Utk duit,kepuasan,share info,saje2..

saya said...

yang no 2 tu...

kalau banyak sangat idea, simpan la entri tu. jadualkan untuk masa depan. haha...

Amanina said...

nak update sehari sekali pun payah. haha

AdamXis said...

@saya

Haa betul tuu...boleh set date nka publish bile...entry berkualiti penting...

amirulez said...

sebenarnya dia nak trafik.. lagipun xsalah kan.. its their blog, they can do anything with their blog.

adrina sidek said...

yela, idea banyak sangat, nnti otak meletup pulak..hahaha =P

G said...

haha. aku tak kerja dan tak update blog smp 10 entry sehari.
nice one, man. :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW