Share

Kenapa Blogger : Menipu di dalam blog

Hello semua! Apa khabar dan harapnya korang sihatlah. Edisi ke-5 Kenapa Blogger kali pertama aku taip sebelum entry di post. Sebenarnya aku dah siapkan 5 entry kenapa blogger ini sekaligus dan memang sudah ada dalam draft. Ya lah, sebab kekangan internet dirumah, kita kena bijak menguruskan masa. Sebab semalam ada seorang gadis sunti meluahkan perasaannya kepada aku, eh, bukan perasaan apa ok, perasaan dirinya yang kecewa disebabkan ditipu oleh seorang blogger, jadi entry ini aku buat untuk menyejukkan hatinya yang berduka lara ditipu hidup-hidup


Perghh, gilalah joegrimjow buat entry untuk perempuan!


Ok, sekali lagi ini adalah berdasarkan pengalaman aku, dan aku harap korang yang pernah merasai tertipu dalam blog, boleh kongsi di ruangan komen. blog aku ni dah jadi tempat orang mengadu nasib yang malang dah. hehe. jom kita tengok. kenapa blogger menipu di dalam blog!


1 - Saja nak buat prank/troll/gurau2


Sebab kebanyakan pembaca malaysia ni hatinya sangat halus, entry berunsur prank, troll macam ni dianggap serius pulak. Aku pernah kena sekali ceramah panjang lebar disebabkan seolah permainkan isu yang serius. Haha, rilek sudah. korang yang dah berfikiran matang ni boleh teka, mana yang gurau-gurau dan mana yang serius kan. pandai-pandailah. Untuk langkah bijak bagi blogger yang suka buat prank ni, bagitaulah di akhir entry tu ia hanyalah prank. erk, tak best pulak kan




2 - Kurangnya kasih sayang


Bagi blogger yang menulis pasal peribadi dan suka sangat menipu tentang kehidupan peribadinya, blogger jenis ini aku istilahkan sebagai kurangnya kasih sayang. Hehe, bagilah can kat die nak menipu kat dalam blog, korang yang nak caye tu buat apa, dah blog dia kan?




3 - Terpaksa dan keadaan memaksa


Ada juga blogger yang terpaksa menipu disebabkan oleh keadaan yang memaksa. Boleh diistilahkan sebagai blogger terhimpit dek blogger lain. Contohnyalah kan, blogger A ni ditipu oleh blogger B, untuk jaga statusnya, blogger A dia terpaksa menipu pembacanya. Dia bukan nak tipu, tapi keadaan yang memaksa. haa, lebih kurang macam tu lah




4 - Ada udang disebalik mee


Heh, kenapa blogger suka menipu di dalam blog ni, sudah pasti ada perancangan yang lebih besar yang mana hanya dia yang tahu. Jadi aku letak ada udang disebalik mee je lah. Nak tahu kenapa blogger tu menipu, hermm, tanya je lah dia sendiri. Kalau dia tak cakap, jangan butthurt pulak, terimalah ia sebagai satu perjalanan pahit dalam dunia blogging anda


Tak matang


Manusia ni akan melalui satu sempadan yang memisahkan antara tidak matang dengan matang. Usia bukanlah penentunya tapi aku lebih sokong pengalaman sebagai penentu bilakan manusia itu akan menjadi dari tidak matang kepada matang. Menipu dalam blog ni salah satu proses pematangan dalam diri. Bila dah sedar akan keburukan menipu, masa tulah dia akan reveal. Bila masanya tu, tunggu je lah labu....

pernah tertipu dengan blogger dah banyak kes, tapi ada 2 kes yang betul2 aku tak boleh nak lupa... maafkan je lah


pss : akan bertolak ke Putrajaya malam ni, esok malam terus balik ke KB semula. barulah bisnesman namanya! Tak sempat nak join gathering kat Times Square tu. haiyaaa! doakan perjalanan selamat ya

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

51 comments:

Armiza said...

like entry ni...dlm ap hal pun kna berwaspada..dan bersederhana. nanti hati sendiri kecewa...^__^

faiz said...

kurang kasih sayang pun boleh jadi sebab menipu? haha..

mr.syazwan said...

alhamdulilah wa x nah lg menipu blogger laen kot

buat pe mahu menipu bkn dpt untung apa pun kan

dapat dosa adalah

hohoho

Green Apel said...

tu ahh, kena berwaspada dunia maya ne memang bahaya, ada kuar isu ne kat oprah nye show..sedap nampak mee tu, hehe=0

Puteri Iqa Izyan said...

kurg kasih syg?

hoho

NuR si CiKGu RiBeNa said...

hoho...
sebab musabab yg cute
"kurang kasih sayang"


huhu.
tak penah tipu lagi
dosa teramat
lagipun dunia blog kecik je
alih2 jumpa kat realiti

LORD ZARA 札拉 said...

orang lagi suka kita jadi diri sendiri..

watpe menipu.

dunia blogging bukan kecil~

| Miss Nur | said...

!! Mnipu dapat dosa tau :D .. Aku anti org suka tipu², ..

nano said...

bahaya giler ah blog blog ni . nasebb baek mak aku baca blog aku . blog aku under pemantauan ibu bapa woh . haha . tak blh tipu ;P

Ery Farieha said...

menipu?
hurm tu lah.
xleh detect org tu tipu ke apa.
hohoho

Wan Gerrard said...

hehe betul2, buat pe menipu..bukan kah yg betul lg menarik perhatian =P

menipu sama juga nak tarik perhatian .hehe

elyana yazmin said...

pelik jugak apesal orang nak tipu2 dalam blog..
huhu anyway..dah adat dunia banyak ragam, kita be prepared je, kalau dah tersilap langkah skali jadikan pengajaran..hope dat girl u made this entry for dah ok yeh.

~fisha~ said...

lame dah tak datang sini.. huuu.. makin menarik isu nye.. umm,,

ade yg menipu sebab nak mancungkan hidung ala2 pinocchio gitu.. hahaha! :p
joke. #_#

Dyna Yvonne said...

xkesah la die nak tipu ke ape kan.biar la die nak sedapkan cite die.kite sebagai pembaca ni guna la akal.tuhan da kurnia akal kan.pakai la.ye x?hehe.

namaku azra.. said...

ade jugak cam tu eh..cane nak detect blogger menipu nih..kte xpandai nak tipu ah..:-)

..hizamirahim.. said...

hurm.
tak tahu mcm mana nak kesan blogger tu tipu ke tak.
tapi kalau copy paste tu, senang je nak kesan.
haha.
XB

Rahika Wahidah said...

itu hak masing-masing. Dunia maya ini siapa-siapa pun tak boleh dipercayai 100%. sedangkan dlm dunia realiti pun kita tak boleh percaya manusia bulat2x inikan pulak dunia maya kan..

jadi bila org tulis kita baca sahaja lah. Apa yang bagus ambik sebagai teladan, apa yang buruk abaikan. Selagi tak kacau orng, copycat hasil entry orng,dan segala kesalahan yang menjadi pantang larang dunia blog ini udahlah..

lagipun setiap org berblog untuk tujuan yng berbeza.Ada yang mahu cari duit, ada yang saja-saja, ada yang mahu memantapkan skill penulisan mereka,. kdng kala cerita yang dibuat memang ada ditokok tambah

apa apa pun blog adalah ekpresi diri.kalau dah banyak sngt tokok tambahnya, tak adalah uniknya kan..

Jard The Great said...

aku nak gi gathering blogger di times square. jgn jeles. hehehee

Nur said...

kurang kasih sayang..nice~!

cek chun said...

berhati2 dimana2 jua. realiti atau maya

Tuan Din said...

sepatutnya kita yg membaca tidak boleh terlalu gahirah...

cik helena said...

KALAU DIA TIPU BLOGGER JE TAKPELAH..TAK DPT DI KETAHUI..TP KALAU READER DIA KAWAN DIA SENDIRI ORG YG KENAL DIA??

Ainismaira said...

penipu berada di mana2.. watch out..

IntanBerlian said...

kesimpulannya, dunia cyber memang banyak yg tak boleh dipercayai.

diana said...

tak pernah kena tipu lagi..
sila jangan berani2 tipu akak ye adik2 sekalian..akak insan yang lemah.....

nama.aku.lynn said...

jadik diri sendiri sudah..tak payah nak menipu bagai..tak huntunggg hapee pon..

.sweet-ants. said...

ada blog reka2 cerita, masuk 3,4 kali ok lg, lama2 rase mcm cerita dia sume rekaan semata2.last2 mls dah masuk. then baru2 ni tbongkar jgk yg dia mmg reka sume cerita dlm post dia..nk mrh je rase

Mama Zharfan said...

tak sangak ada gak yg suka menipu dlm blog yer..tak pernah notice plak..

Shaofie said...

joe. aku nak jemput ko join segmen kat blog aku. mudah je. buat dialog... jomlah..

http://shaofie.blogspot.com/2010/12/segmen-privasi-dialog-terbaiklah.html

Mizz Farah said...

..saya suke entry ni-
kebiasaan org menipu maybe sebab nak kan perhatian...btol la yg part kurang kasih syg tu..hehe...tp sebaiknye...kalo takde idea nk update blog...lebih baik diam je kan dari menipu~ :)

CIK CIRA said...

sepatutnya sbg blogger kena la jujur kan...sbb bukan kita je yang bc tap[i owg len jgk =)

zOuL.MzMn said...

hai,xkan dunia blogger pun nak men tipu² gak??...x cukup dalam FB, MYSPACE,HI5,TAGGED???

bukan ke blogger nie diary internet untuk seseorang..pelik betol lah,heran memang aku heran...

blogger nie nak tipu ape dalam nie??...

intankuterpilih said...

alahai... kalau rasa was2 nak letak kat entry, tak payahlah letak, tak perlu nak menipu...

Alexandriana Alia said...

aku pun rasa mereka yang menipu ni dalam blog ni kurang kasih sayang dan nakkan perhatian lebih. tu yg kadang2 menipu sampai cerita pun jadi tak logik.

blogger yg menipu banyak ni dia dah perbodohkan pembaca. dan mungkin dia dapat kepentingan tertentu. macam pentingkan diri. pelik still ada orang suka n kata tak apa. huishh

Matjoe said...

joe, aku pernah seakan-akan menipu. aku buat entry 'how i make 6k from nuffnang in 3 month' 6k tu 6k cent, which is 60 ringgit only. post in innit, so byk laa trafik masuk.

old story. ahaha

Ibu Mifzal Arsyad said...

x baik menipu kan..jadi la diri sendiri bila berblogging

Fiqah Alias said...

betol3..fiqah setuju laa..zaman skrg nie kan..dengan pape cara pon bleh menipu nie..ish3..

Miss Fireflies said...

tak paham yang point no 3.terpaksa dan memaksa.contoh yg ko bg cm buat aku pening ah.hehe

boleh bagi contoh lain tak joe?

MasZuber said...

biasanya yang menipu tue xde keyakinan diri.

akmafaizal said...

saya setuju gak ngan kenyataan yg diberikan. mereka cuba mcm2 cara utk tarik perhatian..agar segala yg dipikul dpt diluahkan. mcm2 cara derang ni..hmmm :|

DanieL AdiE said...

bukan kat blog je..kat mane2 pon ramai je yg menipu..
kat Fb toksah ckp la...

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/sy-bukan-budak-setan.html

G said...

entri menarik. :)

mcm mn nk tau blogger tu menipu? ada software khas utk detect blogger menipu tk?

nana cHan said...

mungkin diorang mmg betol2 kurang kasih syg sbb tu jadi cmtu

Aku Ibu Muda said...

hurm..tak penah lagi merasa kena tipu dalam blog ni :)

Entry Terkini:

Ragam Keluarga Inchik Moza - Bila kakak pakai baju melayu
Dunia Aku Ibu Muda - Orang lain pon nak smayang jugak & Malas=Tak Payah Makan

Fariq said...

mungkin tu cuma cerita rekaan beliau je,, xde niat nak menipu,, kan tak salah berangan2 di alam maya,,

Afizz said...

selalu sangat kena prank kat blog...hahaha...
boleh pulak blogger menipu sebab kekurangan kasih sayang... :D

Entri Terkini
Bila Kanak-Kanak Mengejar Populariti

Bro Framestone said...

menarik joe....

cam nk kembangkan lagi je pe yg ko hujahkan nie

bardboo said...

ada gak ke yg menipu2 ni..adoila...xpenah jmp lagi kot stakat nie..

cekmet said...

hahah
xle bla dialog "mak sy ckp sy sgt hodooh"

:s

pilotHans said...

mmg manusia ni mcm2 perangai...tapi kadang2 kite kene pandai bezakan tipu ngan sarcastic...kadang2 org ckp sarcastic tp kite rase mcm dia tipu..n byk kali aku ngk org yg tipu ni lebey pada yg bizness, earnings n stuff......part2 duit byk laa penipuan yg leh dikesan....ubat2 n all....tue kire minipu gak kan?

kakchik@ella said...

mmg ada org yg buat camtu. nak nmpk hebat dan lebat di mata yg lain.

'Keperibadian Palsu"

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW