Share

Senarai nama tokoh Malaysia dalam buku 'The 500 Most Influential Muslims 2010

Terbaca di entry ar-rifke tadi, aku meneruskan sesi google untuk download buku 'The 500 Most Influential Muslims 2010' Korang boleh download disini untuk buku tu. 7MB lebih tapi memang worth it untuk dibaca. Banyak tokoh-tokoh islam yang sebelum ni aku tak pernah kenal dapat baca biodata dieorang. Cuma pandangan aku, buku ini ditulis oleh manusia dan sememangnya ada cacat celanya. Jangan agungkan sangat tentang ranking, tapi tengok kepada biodata2 mereka yang tersenarai ni dan sama-sama perbaiki diri untuk menjadi sehebat mereka




Entry ni hanya akan bagi senarai tokoh Malaysia sahaja. Jom kita tengok siapakah mereka


Runner up

Nama tokoh Malaysia tiada dalam Top 50 dalam senarai. Tetapi ada seorang wakil Malaysia dalam runner up. Menurut buku ini, senarai yang menduduki runner up ini adalah memang berpengaruh dan layak untuk di senaraikan sebagai runner up. Tokoh Malaysia yang dalam list runner up ini adalah




The list Content

Untuk seterusnya, nama tokoh Malaysia yang disenaraikan ini adalah bersama 450 tokoh lain yang cemerlang dalam bidang masing-masing. Banyak jugak senarai nama dari Malaysia ini yang aku baru kenal. huh, nampak sangat tak explore habis lagi tokoh Malaysia yang begitu banyak ni. Susunan mereka semua ini adalah tidak mengikut ranking, hanya senarai sahaja


Scholarly

These scholars, thinkers, and educators are well-respected leaders who have made significant contributions to the study and cultivation of Islamic knowledge and Muslim culture.

Nama tokoh Malaysia yang tersenarai

Dr muhammad afifi al akiti
Dr syed muhammad naquib al attas
Prof. dr mohammad hashim kamali




Political

These leaders possess high positions of power over substantial groups of people and maintain authority from their elevated status, reputation, or political clout.


Nama tokoh Malaysia tersenarai

His majesty spb yang dipertuan agong tuanku mizan zainal abidin
His excellency dr anwar ibrahim
Dr wan azizah wan ismail
Najib tun razak




Administrative

These agents of change are responsible for founding and directing some of the most influential and innovative global institutions—most often these are based in the Muslim world.


Nama tokoh Malaysia tersenarai

Dato’ haji nick abdul aziz nik mat




Preachers

These dynamic preachers have become increasingly influential in an age of technology where uplifting sermons and lessons on Islam are presented to packed stadium audiences and millions of televisions are tuned in to satellite networks, and innumerable web videos are viewed multiple times a day across the world.


Nama tokoh Malaysia tersenarai

Dato mashitah ibrahim




Women’s Issues

These women have been trailblazers in their respective fields, often being the first in breaking social boundaries.


Nama tokoh Malaysia tersenarai

Zaynah anwar




Development

These organizers have dedicated their lives to civic engagement, community work, activism and conflict resolution to influence communities through policy change, governance, and advocacy for sustainable development.


Nama tokoh Malaysia tersenarai

Mohideen abdul kader




Science, Technology, Medicine, Law

Scientific and technological innovation is key to the impact of these leaders who influence the world. The Muslim world also boasts historic and contemporary advancements in the field of medicine and the implementation, and often reform, of systems of law. These leaders are catalysts behind many of these developments.


Nama tokoh Malaysia tersenarai

Dr sheikh muszaphar shukor



Arts and Culture

introduction p.1 daily lives throughout the globe.
These are artists and cultural ambassadors whose work has become part of people’s
the diversity of islam


Nama tokoh Malaysia tersenarai

Raihan



Ok, ini sahaja senarai yang tersenarai. Dr M antara senarai yang terkeluar pada tahun 2010. Banyak lagi cabang yang nama tokoh Malaysia tidak duduki dan mungkin untuk tahun-tahun mendatang, adalah wakilnya tu. Apa-apa pun, semoga Islam terus subur di dunia ini

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

31 comments:

maCy said...

sangat proud! insyaAllah akn ada makin ada~ ;D

..hizamirahim.. said...

wah.
dr M dah terkeluar ?
hurm.
ramai sebenarnya aku tak kenal.
nampak sgt tak alert kot.
=.=

joegrimjow said...

@maCy

wahaaa

joegrimjow said...

@..hizamirahim..

sama r
ramai tak kenal

ProfHariz said...

Kalau tak Tun Sri Dr M Mesti ada kan? Hahaha... Yang Kenal Raihan, Dr Sheikh, Dato Mashitah, Politic Semua Kenal. Itu Je :)

Skype Crew said...

whats? dr mashitah?

joegrimjow said...

@ProfHariz

dah keluar dah nama die

joegrimjow said...

@Skype Crew

haha, tu la pasal

Nurulbadiah Lai said...

dr masitah?huh..
alhamdulilah..tokoh sy suke ade..nik aziz..hehehe:)

-ROCKprincess- said...

I've read this...
agree with u...
jgn pertikaikan sapa yg ader n sapa yg xder dlm buku nie...
yg ptg ilmu yg kita dpt drpd biodata diorang n kerja2 Islam yg diorang buat...
huhu...

Tuan Din said...

tahun sebelum nie ranking TGNA tak jauh dari DSAI.. tapi bawah 100. no 62 tak silap.. nie dah jatuh ek?

joegrimjow said...

@Nurulbadiah Lai

ahaa
sama2

joegrimjow said...

@-ROCKprincess-
dan banyakkan nama yg kite tak tahu ada
org malaysia rupa2nya
=)

joegrimjow said...

@Tuan Din

tahun lepas 42

tahun ni mmg dah tak buat ikut ranking bagi yang 51-500. tahun lepas buat kan? xpe, ranking ni ada jugak silap dia

amar haziq said...

tahniah untuk anwar ibrahim dan dr wan azizah;)

nabil_potter said...

ak setuju...
ni buku manusia yang tulis..
mesti ada cacat celanya..
tak boleh percaya sgt rank dia..huhuhu

joegrimjow said...

@nabil_potter

klu compare dengan kita punya research
mereka lagi tepat r
=)

joegrimjow said...

@amar haziq

mah mah mah

mR Gee.!! said...

hebat2 jugak tokoh dari mesia kiter nih.. ape pun..

tahniah to aLL..

to Joe: nice sharing..

mR Gee.!! said...

tapi nape Tun xde..?

joegrimjow said...

@mR Gee.!!

xtau r
mungkin dah kurang pengaruh?

AdiE said...

ok2..sy x kenal...
malunye...!

~ DanieL AdiE ~

LORD ZARA 札拉 said...

ada anwar tu~

Admiral Hafiz said...

Anwar Ibrahim n Tok Guru Nik Aziz

2 contoh pemimpin yang cukup hebat..

eh, AC Mizal xmasuk list?
haha


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

Amir Izzat said...

salam. ada nama yg tak pernah dgr langsung dan sejujurnya tak pernah nampak pun mukanya mahupun secebis gmbr.. dah xkenla..tp kenal gak anwar..anwar ibrahim tue yg 'femes' tue ke? ooh...

p/s: Ada yg xda dlm list nie..

joegrimjow said...

@AdiE

yg mane xkenal

joegrimjow said...

@Admiral Hafiz

malam kang ac masuk

jinkamen said...

salam..
info yang berguna

aried said...

adei.. aku punye le google, tapi tak jmpe. yg jmpe cume 2009 jerk.. trimas k... huhuhu

izulman said...

congrats yg tersenarai. it shows some recognition from people outside Malaysia.

mR Gee.!! said...

sebagai mana yg dijanjikan...

nama AC nek lagih... wkakakkaka....

geLang sipaKu geLang...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW