Share

Tips untuk memasuki contest









Salam,

APA KHABAR CHENTA??? aceceeeh, tiba-tiba bersemangat ni apa kes? hehe. ok, entry ringkas ini ingin kongsi serba sedikit dengan kalian semua mengenai tips yang boleh digunakan untuk memenangi sesebuah contest. Walaupun bukan orang yang terbaik untuk bagi, ye lah sebab tak pernah menang contest yang besar-besar, tips ini lebih kepada permulaan perbincangan dengan reader aku yang pernah masuk apa-apa contest


Cartoon strip kat atas tu antara hasil yang tak siap contest!! Contest BlackBerry Torch 9800 yang baru. Dah siap 15 muka surat dah. sedih je! Hampagas betul sebab 2 3 hari ni tiba-tiba sibuk. Komik dah siap, tapi nak buat video tak sempat. Memang hampa. walaupun tarikh tutupnya malam ini, tapi sebab pagi dan petang ni terlalu sibuk, malam pulak dah nak bertolak ke kuala lumpur, memang tak sempat nak habiskan!!! Ok, jom tengok apakah tips yang boleh digunakan untuk masuk dan menang sesebuah contest!!


Tips ini sesuai untuk penilaian berdasarkan penulisan, bukan melalui voting. kalau voting, nanti kita cerita lain



1) Perancangan masa (time line)

Untuk contest yang hadiahnya lumayan, menangi ipad ke, handphone ke, cash prize ke, memang korang kena ada peruntukan masa untuk masuk contest ni. Setakat buat entry, tampal-tampal gambar, kalah punyalah (pengalaman sendiri) sekurang-kurangnya kena ada isi yang bermaklumat, campur lawak jenaka bodoh, edit gambar, nak shoot video, bila tarikh mahu siap. Jadi, untuk memudahkan blogger yang part time macam kebanyakan kita ni, buat timeline yang korang jelas supaya nanti takdelah kelam kabut macam aku.

  • Research - Hari apa masa apa
  • Tulis entry - Hari apa masa apa
  • Tangkap gambar - Hari apa masa apa
  • Edit gambar - Hari apa masa apa
  • Shoot video - Hari apa masa apa

Jadi, kalau dah nampak korang tak ikut timeline tu, mesti kena lakukan sesuatu. lagipun, cara sistematik ni akan hasilkan kerja yang sangat bagus!!!



2) Cari idea yang baru

Memang benda ni sangat susah. Tapi bagi aku, kalau korang masuk sesuatu contest yang besar, idea lama-lama tu memang sangat tipis nak menangnya. kena ada idea baru supaya hakim dapat rasakan 'WOW' dengan entry kita tu. Untuk cari idea ni, tips yang aku suka kongsi adalah baca entry pemenang-pemenang contest sebelum ni. Jangan tiru bulat-bulat, baca entry mereka dan cuba create sendiri benda baru dalam entry tu. haa, cara ni boleh digunakan untuk dapat idea baru. dah dapat idea, apa lagi, buatlah idea tu, jangan simpan pulak!



3) Jangan bertangguh

Ada kaitan dengan timeline tadi jugak, nak buat apa-apa contest, jangan suka nak bertangguh. hari ni nak buat, letih, esok je lah. lepas tu lusa, lepas tu tulat, last-last dah nak habis tarikhnya, barulah sibuk-sibuk nak buat. Kerja pun jadi cakar ayam je. lepas tu kalau kalah nak emo emo. haha. wake up guys!!!



4) Mulakan menulis seawal mungkin

Kalau dah tahu apa-apa contest menarik, terus bukak blog dan write a post terus. Tahu tak perkara pertama yang susah masa nak menulis contest, ataupun entry adalah nak mulakan ayat pertama. haha, lepas tu terus tak tulis-tulis. Sebab tu aku biasanya akan tulsi dulu merapu meraban, dah penat akan berhenti dan save draft. lepas tu baru usha-usha entry orang lain. Lagipun bila menulis lagi awal, lagi awallah siapkan.bila dah awal siap, barulah boleh edit2 dengan lebih lama



5) English atau Melayu

Ada sesetengah contest, dia buat syarat kena tulis dalam english sahaja ke ataupun dua dua boleh. bila datang dua-dua ni, persepsi biasa yang kita anggap, kena buat dalam english baru ada peluang. Bagi aku, tidak. dua-dua bila dah berkualiti, mesti ada peluang nak menang. Lagipun kalau korang tak selesa dengan menulis dalam english, buat apa nak paksa kan? lainlah kalau nak belajar ke apa, tapi kalau nak menang, jangan paksa-paksa. nanti terus tak buat-buat simpan dalam otak je =)


Ok, ini 5 dari aku, kalau korang ada nak tambah, sila, aku pun masih belajar. Nak jugak menang hadiah besar. bestt ooohhh!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

35 comments:

~~DucKneSs~~ said...

aku mau cari pendapatan sampingan jugak nih..cambest kan?


nway, thanks for the tips..i'll use it next time..

Kie-yu said...

gud tips :)
pasni ramai la readers joe menang contest
hee~

joegrimjow said...

@Kie-yu

smkin banyak persaingan
waahaaa

joegrimjow said...

@~~DucKneSs~~

pendapatan sampingan melalui?
hehe

neyra shazeyra said...

heheheheh dengan aku tak nak menuntut ilmu ke? :P

HaFizRahMaN.com said...

info terbaik bro :baru sekali penah menang contst...pas nie menang lagi la nmpknya./..hahha

eiffel said...

ler kne ada tips gk ea...slame ni men pakai buat jerk... :P

joegrimjow said...

@neyra shazeyra

ko pasal2 vote boleh la
hehe

joegrimjow said...

@HaFizRahMaN.com

aha, contest ape? share la skit camne bleh menang

joegrimjow said...

@eiffel

sbb tu susah nak menang kan?
huhu

- zuriey - said...

ptutlah joe selalu menang contest, perancangan yang sempurna

neyra shazeyra said...

@joegrimjow

tak jugak. banyak dah pencapaian aku setakat ni hahahahahah

/Dayah//Nurul/ said...

cool lah, bg la tips berkartun

syafieq said...

@neyra shazeyra

ratu vote....macam mawi...raja sms..hehehe..kn sis.. :)

joegrimjow said...

@/Dayah//Nurul/

tips bercartoon kena check dngn org lagi hebat

neyra shazeyra said...

if contest kena vote mmg ku buat awal2. but if contest tanpa vote/like ku suka buat last minute :)

eiffel said...

hohoho...pas ni aku pun kne ler folow tips ni...tak takot jd saingan ker joe?? :P

joegrimjow said...

@eiffel

tu la pasal
silap la bagi tips ni
huhu

eiffel said...

xper-xper..joe kn da slalu menang...bg kt junior plak...ngeeeeee :D

suffer8zine said...

wowww terbaek tips ni!

Terkini : Konsert Amal 1 Malaysia di UM

joegrimjow said...

@eiffel

bile pulak selalu menang nii
ish2
huhu

noor afzan said...

menarik oh..
baik joe.
cuab dulu.
=)

d_tieah said...

Selalu msok contest sbb xde bahan tuk update blog..
Haha..
Kalo ade rezeki menang lah, kalo xde xpe..
Skadar mencuba nasib..
Thanx abg joe dgn tips yg menarik..

nur said...

tak penah menang yg penulisan.. voting pun.. tapi ske join
ALL IN ONE

AMIRA IS MIRA said...

nice entry..bila update belog mesti akan mulakan dengn sesi ceceh menceceh,.pastue baru fokus on title..same with contest..merapek dulu..baru serius..nyway thanks for tips

aried said...

wah... bgus dah 5 ni.. tpi joe, aku cdangkan, penulisan tu kalau boleh mmpu buat orang trsnyum dan nak baca lagi.. so bila dah menarik, insyaAllah boleh menang...huhuh

YobSumo said...

daripada pengalaman aku lah yg ade menang sikit2 contest nuffnang dulu2... ayat tak payah panjang lebar sgt, keep it short tapi kelakar. buatlah lawak bodo mcm kau ckp tu. haha.

ehhh, kau buat comic tu selalunya pakai ape eh? mcm leceh je pakai Photoshop, ade yg senang lagi tak?

Encik Tikus said...

laaa nie gua baru jea masuk 2 contest jea kott. tapi tips nie insyaAllah membantu wokk. thanx joe

nabil_potter said...

thanks joe..
pasni ada harapan la ak nak menang..hehehe

biussaraf said...

wow..joe tinggi dan kurus gile dalam kartun
hikhikhik=p

joegrimjow said...

@biussaraf

imaginasi yg perlu. wahaa

joegrimjow said...

@nabil_potter

contest ku masuk jgn masuk ok
hehe

joegrimjow said...

@Encik Tikus

sama2

joegrimjow said...

@YobSumo

comic life, tapi kna bayo r, bleh je crack tapi dosa crack2 ni
huhu

neyra shazeyra said...

aku masuk contest banak lak minggu ni. adehh nak final ni

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW