Share

Gambar : Proton Inspira produk terbaru Proton

Entah kenapa 2 3 menjak ni seronok pula bercerita pasal kereta. hehe, maklumlah, nak kaji joana bukannya mudah. Sebelum ni basic kereta aku sangat zero, walaupun dah ada lesen besar, tapi pengetahuan pasal kereta aku sangat sedikit. Memliki kereta sendiri ni bukan sahaja dari segi service semata-mata, tapi banyak perkara lain yang kena tahu. Nantilah aku buat entry pasal kereta ni dengan penuh, tunggu joana sampai dulu


Proton Inspira

designnya lawa!


Baca di paultan, ada keluaran terbaru dari Proton yang akan menggantikan Proton Waja. Pembangunan kereta ni dari Mitsubishi Lancer sudah pasti bakal menarik minat peminat Proton. erk, ada ke? Sudah pastilah ada, pegawai kerajaan yang berpangkat besar banyak pakai proton kan? ;) Tengok rupa bentuk Inspira ni, memang menarik dan tambahan menggunakan enjin 1.8 liter sudah pasti memberi kepuasan kepada pengguna. harap2nyalah


Entry pendek ni, sebab banyaaaaaaaak sangat urusan nak diuruskan, 3 hari lagi nak balik Malaysia, akan banding sedikit sebanyak harga di Malaysia dan di UK. heh, sudah pastilah UK lebih untung tapi untuk lebih realistik, aku akan gunakan bantuan autotrader. Ok, harga Proton Inspira ini adalah RM 79 k hinggalah RM 95 k dan jika ditukar kepada pound, lebih kurang 15.8 k pound hingga 19 k pound. Ok, kita tengok apa kereta yang boleh dapat dengan harga tersebut


Volkswagen Golf MK6 Hatchback 5-Dr 1598 cc 1.6 TDI SE (105 PS) - 15,495 Pound


ALFA ROMEO Spider 3195 cc JTS SEMI-AUTO (18,999 pound)

wohooo !!



Kereta bukan lambang kemewahan

Memang harga kereta kat UK ni gila2 punya murah. Sebab itu kereta disini bukan dikira sebagai lambang kemewahan. Nak tahu apa mereka lambang sebagai kemewahan? RUMAH! aku rasa terbalik dengan kita sebab kita lebih memandang kereta dari rumah. sebab tu kadang-kadang rumah lebih murah dari kereta kalau negara kita. Pelik? Tak, aku tak rasa pelik =)



Kenapa kereta Malaysia mahal?

Aku pun pelik kenapa harga kereta di Malaysia mahal. Kalau ada otai2 kereta baca blog ni, boleh tolong jawab. yang aku tahu sebab tax semua tu yang sampai 150% dikenakan. persoalan dia, kenapa dikenakan charge sedemikian rupa. Nak tolong syarikat tempatan? kenapa tak jual proton tu dengan harga murah? aku tahu ni ada kaitan dengan ekonomi ape ke benda lagi la, tapi secara detailnya masih tak dapat lagi jawapan.... sampailah sekarang!


pss : jangan risau, entry seterusnya bukan pasal kereta dah =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

26 comments:

aYaz said...

huu~
besh je tgk harge kete yg agak mahal kat msia,tp bila kat sane tak mahal sangat..
hmm...

joegrimjow said...

@aYaz

best tu memang best, tp kenapa mahal sangat ek

eiffel said...

yeah...kdg2 tgk ntah paper jerk gomen mesia..tgk s'pore smua stok berlagak keta mewah2...menci!!!

Hazzy Ishak said...

baik melabur duit untuk rumah dari kereta, sebab harga rumah akan naik...harga kereta?

joegrimjow said...

@eiffel

klu harga sama dengan singapore, dah lama dah kite bleh belagak

joegrimjow said...

@Hazzy Ishak

harga kereta akan menurun, tu sudah pasti!

nur said...

cantekk sgt proton baru!

Hazzy Ishak said...

tau pun.ekeke

joegrimjow said...

@nur

design dia lawa kan?

INTANKUTERPILIH said...

design memang lawo. terpikat aku. cinta pandang pertama..

joegrimjow said...

@INTANKUTERPILIH
apa lagi cik intan, beli terus, 1 k je deposit

rhapsody LiN said...

im prefer hartanah rather than kereta mahal2.. :p

Catherine- said...

jappp!! bagus kalo mahal supaya ramai x mampu beli kereta supaya kemalangan pun kurang.tapikan.....makin mahal kereta di malaysia ni..makin ramai yg sanggup beli..adeihhh...

aku prefer beli rumah 18juta. pakai keta saga pun jadi laaaa....

joegrimjow said...

@rhapsody LiN

harga tanah xkan turun tu yg pasti

joegrimjow said...

@Catherine-

haha, sebab tensen kereta mahal beli tp xleh bawak laju, banyak jugak kemalangan berlaku

zool said...

kenapa harga kereta malaysia mahal? byk sebab kot.. antaranya berkaitan vendor2, teknologi dan sebagainya.. benda2 dalam pun mungkin ada kena mengena sama..

pembetulan sikit.. ramai org kata harga tanah takkan turun.. yup 90% betul tapi ada keadaan harga tanah boleh turun gak.. cth :-
1) kawasan dibuat tempat pembuangan sampah..
2) kawasan sering ditimpa banjir.
3) tanah mendap..
4) dekat tempat kureng.. cth sebelah kubur dan sebagainya..
eh dah lari tajuk plak... hehehe

joegrimjow said...

@zool
wahaa, xpe zool, ni info terbaik ni

-antu raya- said...

sbb ni bkn keta mesia ar...ni keta mitsubishi pastu tukar jd muka proton...hurm...mcm ar produa nautica gk....keta toyota rush tukar jd produa

joegrimjow said...

@-antu raya-

ye ke?

noor afzan said...

pastu nautica langsung tak laku dah.
sampai ada yan tak tahu pasal produk perodua yang satu ini.

yup, kawasan yang tak membangun pun harga tanah tak naik, rumah murah gila contohnya di bukit beruntung.

ZACK ENTRY said...

RM 95 k jer??xde lagi mahal ker?? =P

Nabiel said...

erk..mmg 95k ke?ak dgo smpi 90k pown~huhuhu..tak tau mne yg betui~=)
klu join develop kereta nie, ko akn tau la npe kereta kt Mlysia nie mahal~hehehe

atty's said...

tu lah pasal.kete kat malaysia ni mahal.

nur said...

murahnye kereta kat UK.. duduk sana ah best boleh bergaya..

ALL IN ONE

AnWaRnAiM said...

huuu..mmg smart ar kete ni..bro..beli la sbijik..buley bwak naim jalan2..hua3..

~dARlee zURiS~ said...

kalu takde umah,boleh tido dlm kete kot.tu yg kete lg penting.hehee..
kat sini,gomen sediakan flat katanya tuk org berpendapatan rendah.tp...kete2 diorang..fullamak.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW