Share

Pak Belalang : Malang bertanding kekayaan

Salam,

Sebab dah lama tak buat kisah pak belalang ni, bagi yang baru ikuti blog ini, dulu aku selalu buat cerita pak belalang dan mak belalang. sejak zaman mereka kahwin sampailah sekarang ni dah ada 5 orang anak. Hamdi, Hamdan, Halimah dan sepasang kembang, Hartini dan Haiqal. Alah, baca je lah, lagipun dah lama tak mengarang ni, jadi best pulak nak mengarang



Hartini : qal, jom kacau abah
Haiqal : tak mahu la, nanti abah marah


Hartini : kacau ibu jom
Haiqal : takleh, nanti ibu tak masak tengahari, lapar lah kita


Hartini : ye tak ya jugak
Haiqal : kacau kak halimah jom


Hartini : hehe, dia nak upsr, tak elok. kita takpelah baru nak masuk tadika
Haiqal : dah tu nak kacau syape ni? booooosaaaaannnnnn


Pak belalang yang terdengar kisah perbualan anak mereka berdua tu terus menuju anak kembar kesayangannya itu, ada benda yang mahu diceritakan, seperti biasalah!


Pak belalang : Anak abah buat apa ni?
Hartini : takde pape bah, booosan
Haiqal : qal pun bosan la bah...


Pak belalang : meh abah ngajar baca ali ba ta
Hartini : ala.....
Haiqal : olo.....


Pak belalang : tengok tu, abah nak ajar ilmu sikit, terus taknak!
Hartini : bukan taknak bah, tapi malas
Haiqal : betul betul betul. hihi


Pak belalang : ok, abah cite satu story, lepas tu janji kita baca alif ba ta sama2 ok?
Hartini dan Haiqal : waka waka eh eh. ok!




Pak belalang : abah cite pasal pertandingan siapa yang kaya
Hartini : alah abah ni, asyik2 kaya je
Haiqal : betul betul betul


Pak belalang : hehe, nak dengar ke tak?
Hartini : ok lah, dengar


Pak belalang : pada suatu hari, ada 2 orang pemuda naik kapal terbang dari UK ke Malaysia. Baru pulang dari belajar oversea, pulang beraya katakan
Hartini : macam kisah sendiri je ni bah
Haiqal : betul betul betul


Pak belalang : ishh, mana ada. ok, 2 pemuda tadi kebetulan duduk di seat yang berdekatan. Sebab satu row ada 3 orang, ada 2 pemuda tadi dan seorang gadis yang agak comel
Hartini : mesti nak masuk jugak gadis comel abah ni!
Haiqal : betul betul betul


Pak belalang : penambah kesedapan katakan. sambung balik. Ok, sebab nak memikat hati gadis tadi, 2 pemuda tadi mulalah menunjuk-nunjuk di depan gadis tadi
Hartini : dieorang menunjuk apa bah?


Pak belalang : mula2 seorang keluarkan handpone blackbery. lepas tu seorang lagi keluarkan handhone 4g yang baru sebab tak mahu kalah
Hartini : wah wah, kaya betul dieorang ni


Pak belalang : nak menunjuk katakan. ok, yang keluar blackberry tadi tak puas hati, dia pun keluarkan slr canon dia. seorang lagi sebab tak mahu kalah, dia keluarkan slr nikon dia
Haiqal : hohoho, semakin menarik ni!


Pak belalang : sebab tak mahu kalah, seorang lagi keluarkan laptop dia. dan yang seorang lagi keluarkan ipad dia. perempuan tadi hanya senyum saja perhatikan gelagat mereka berdua
Hartini : sape yang menang bah?


Pak belalang : entah lah. 2 2 kalah kot sebab perempuan tu tak pandang pun semua tu
Hartini : habis tu perempuan tu pandang apa?
Haiqal : takkan dia pandang abah pulak?


Pak belalang : hehe. cerita tak habis lagi. Sampai sahaja di airport, selepas ambil barang semua, 2 pemuda tadi check balik barang-barang mereka, habis hilang!
Hartini : kenapa bah?
Haiqal : orang curi ke bah?


Pak belalang : haah, rupa2nya, perempuan tadi adalah pencuri! dia curi semasa 2 pemuda tu tengah ttidur sebab flight lama katakan
Hartini : hahaha
Haiqal : waka waka eh eh


Pak belalang : kenapa tini dengan qal gelak?
Hartini : ye lah, siapa suruh menunjuk-nunjuk. kan dah kena dengan pencuri
Haiqal : betol3. kalau mereka tak menunjuk, mesti perempuan tu tak tahu dan barangan pun tak dicuri


Pak belalang : hehe, tahu takpe. itulah dia pengajaran dia. lagipun, student yang pergi oversea ni, duit yang mereka beli semua tu adalah duit biasiswa. Bukan duit mereka pun. janganlah berlagak! kalau duit sendiri ok lah jugak
Hartini dan haiqal: waka waka eh eh


Habis sahaja cerita, pak belalang terus mengajar alif ba ta kepada mereka berdua. Penting untuk mengenal huruf jawi diusia awal supaya mereka fasih dalam bacaan quran nanti. tetapi, apa yang merunsingkan pak belalang, sejak bila anak dia apabila mahu gelak, terus menyebut waka waka eh eh, mungkin demam piala dunia gamaknya!


pss : awak balik saya happy

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

18 comments:

cik helena said...

hahaha versi apa nih?

princeduyong said...

adusss...teringat pulak kat belalang kunyit...

KASIH AYAH

joegrimjow said...

@cik helena

hehe, versi apa ya?

joegrimjow said...

@princeduyong

belalang kunyit?

tengkorakemas said...

hehe baru mengikuti kisah family belalang ni..

Hizami Rahim said...

huhu~
pak belalaaanggg~
*teringat lagu kumpulan Kristal.

joegrimjow said...

@tengkorakemas

dah dapat email bro?

joegrimjow said...

@Hizami Rahim

hehee

maisyara Pot! Pot! said...

nak menunjuk sgt, amek ko. hahaha xD

GaDis CoMeL said...

" pak belalang, nujum terjun kebetulan mengena, baik berjaga2 "



karoke lagu pak belalang kt sini

maCy said...

pandai pak belalang layan anak2 dia.. haiqal tu bila nak besar??

syafiqa-belle said...

"jangan lah berlagak..duit mara bukan duit mereka pun"..haha

Mohd Adziim said...

skill bnr gadis tu mencuri..mana dia sumbat smua brng2 curi tu? bkn ringan tu.

geeds said...

haha.
pak belalang n family kembali lagi.

joegrimjow said...

@maisyara Pot! Pot!

malang2

joegrimjow said...

@maCy

kalau besar xbest la cite
hehe

joegrimjow said...

@syafiqa-belle

woootss
=)

joegrimjow said...

@geeds

nanti akan muncul banyak lg geeds

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW