Share

Pak Belalang : Kuasa joget

Hamdi merupakan anak sulong pak belalang yang belajar di UK. Walaupun jarang menelefon keluarganya di kampung tetapi setiap hari khamis dia pasti akan telefon keluarganya itu. Seminggu sekali sudah mencukupi untuk dia melepaskan rindu pada keluarganya!


Hamdi : Assalamualaikum
Hartini : Wasalam. shape ni?


Hamdi : abang di la. ni tini ke ni?
Hartini : iye iye. waaaa, abang di kat mana ni?


Hamdi : kat mana lagi, kat sini la
Hartini : bila nak balik? tini dengan qal rindukan abang ni


Hamdi : nanti nak balik abang bgtau. abah ada?
Hartini : abah kat bilik dengan ibu. buat apa pun tini tak tahu


Hamdi : panggil abah kejap, abang nak cakap dengan dia
Hartini : baikk!


Setelah memanggil abahnya yang berada di dalam bilik, hartini kembali menyiapkan kerjanya sebagai budak berumur 5 tahun, menconteng buku kakaknya Halimah!


Pak belalang : assalamualaikum
Hamdi : wsalam bah, sihat?


Pak belalang : sihat sihat. dah agak dah hamdi akan call
Hamdi : hehe. mana tau?


Pak belalang : alah, abah ni, tergerak je hati hamdi nak call pun abah tahu ok
Hamdi : wah wah. hebat hebat


Pak belalang : tengok la siapa kan. hehe. ada apa ni?
Hamdi : takde pape, saja call


Pak belalang : ooo. minggu lepas kenapa tak call?
Hamdi : minggu lepas... ermm.. ooh, hamdi pergi ke chicago


Pak belalang : mak oi. jauh tu. kenapa pergi sana?
Hamdi : kawan hamdi dari us ajak. dia ajak pergi tengok konsert oprah, black eyed peas pun ada


Pak belalang : mak oi. kumpulan yang ada perempuan hot tu ke?
Hamdi : ish abah ni. bab perempuan ingat saja. iyelah kot. tu la kot


Pak belalang : ooo. ok. best konsert tu?
Hamdi : best bah best. abah tak tengok ke dalam youtube video yang seorang boleh pengaruh ramai orang tu?


Pak belalang : erkk, yang mana ni?
Hamdi : kejap, nanti hamdi send kat email abah


5 saat kemudah


Pak belalang : ok, abah dah dapat. ooh, video ni, memang abah dah tengok
Hamdi : lorh, tadi cakap tak tengok lagi


Pak belalang : tak pasti yang mana. kalau yang ni abah dah tengok
Hamdi : hebat kan bah minah yang joget awal tu, habis semua penonton follow dia



Mula-mula seorang


Dah mempengaruh bahagian depan join sama


Hampir kesemua di bahagian depan turut join sama


Hampir keseluruhan penonton join sama!



Video yang diperkatakan



Pak belalang : mesti, itu kuasa excitement!
Hamdi : apa ke benda tu bah?


Pak belalang : Manusia ni akan lebih terpengaruh kepada benda yang seronok seronok
Hamdi : iye?


Pak belalang : iye. contohnya kuasa seronok yang perempuan tu tunjuk, habis semua penonton yang tengok kan?
Hamdi : betul betul betul


Pak belalang : haa, sepatutnya kita kena tiru dia lah!
Hamdi : erkk, takkan nak joget sama jugak bah?


Pak belalang : bukan bukan. tiru dia punya spirit of excitement. Joget tu memang benda yang tak elok. Setiap benda elok yang kita buat, pastikan ada excitement. pasti akan ramai yang ikut
Hamdi : ermm. macam law of attraction la kan bah?


Pak belalang : lebih kurang. Tapi law of attraction tu lebih kepada kuasa positif tertarik kepada positif dan negatif akan selalu negatif. Dalam bab ni, kuasa positif akan selalu menang jika lawan dengan negatif
Hamdi : ooo. ok, paham paham


Pak belalang : tipu lah kalau paham!
Hamdi : erkk. mana abah tahu?


Pak belalang : hehe, abah ambil masa lama untuk paham benda ni, ni mesti kedekut takut kredit habis ni pura-pura paham apa yang abah cakap, lepas tu nak letak telefon. ye tak?
Hamdi : haha, terbaik la bah. memang paham betul


Pak belalang : hehe, abah pun pernah jadi student. Ok. take care son!
Hamdi : salam


Setelah meletakkan telefon, Hamdi cuba mengaitkan apa yang abahnya ceritakan itu dengan kehidupan dia di bumi orang ini. ya, memang logik dan pernah terjadi!


Pak belalang sebaliknya di Malaysia tanpa sebarang kata, terus masuk ke dalam bilik. Ada attraction lain yang menunggunya!


pss : hari ini berbakti pada rumah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 comments:

fahmi ibrahim said...

Kalau dalam modul "The Secrets" dia panggil 'The Law of Attraction'

Kalau anda suka sesuatu perkara, bayangkan ia. Seluruh universe ini akan sama2 'berdoa' untuk anda mencapainya.

joegrimjow said...

@fahmi ibrahim

tu dalam modul tu yg bgtau ke?

Ckin Kembaq said...

nice entry...tiru keberanian dia nak buat smthg..igt lagi,waktu sem 2 di Poli,kelab ckin nak edar risalah pada student2 di tasik,..mula2 rsa tkut,tpi pas dah buat skali,trus dah jadi brani..tu la cabaran berdakwah..

Sharinginfoz said...

sikit2 lama2 ramainya

Filem Melayu Terhebat

joegrimjow said...

@Ckin Kembaq

excitement kena ada kat mana2 pon

joegrimjow said...

@Sharinginfoz
dah tengok video tu?

Hazzy Ishak said...

2 3 kali tgk video ni, kat sambutan oprah winfrey show yang ke 24 kalau tak silap. macam tak percaya dorang buat flash mob ramai2.
tgk pompuan kat depan tu dah macam orang gila
haha

joegrimjow said...

@Hazzy Ishak

gila yang mempengaruhi!

noor afzan said...

alaa..kat opis takleh tgk lak video..
tunggu balik ah..
=)
tapi bukan senang nak create excitement tuh.

joegrimjow said...

@noor afzan

gambar pon da cukup sebenarnya

BeMiE said...

i got feeling... huhuuuuuuu

cikCOKLET:) said...

tabikk springgg!
cayalah..^^
tapi kat barat je..kalo kat m'sia..hmm.. pikirr*

-ROCKprincess- said...

my friend pernah ckp...
malaysian nie takot nak show their exitement...
btul ker???
hurm...

joegrimjow said...

@cikCOKLET:)

tukar la excitement jadi lain

joegrimjow said...

@-ROCKprincess-
klu event bisnes. malaysian plak excited lebih

kak ina kl said...

camnerlah agaknya kalau akak buat camtu..ada ker yang nak ikut..


ooo kamu dpt tapi tak pergi ek ke sunway lagoon tu..akak pulak tak buat contest tentulah tak dapat pergi..lagi pun hb ajak blk kg dia..

zamspotte said...

law of attraction?? bestnyer... nice post... huhu

joegrimjow said...

@kak ina kl

ada hal lain 8hb tu
huhu

joegrimjow said...

@zamspotte

xjugak
sebab skit2 je ada kaitan dengan tu

tengkorakemas said...

oh..flash mob, mcm dah rancang awl2 je, tapi memang cool la,

joegrimjow said...

@tengkorakemas

entahla rancang ke tidak
tp mmg cool

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW