Share

Wacana Perdana : Bolehkah Melayu Bersatu? (Video)

Di adakan di balai islam lundang, KB, perdebatan umum ini sememangnya satu pendedahan media yang sangat aku sokong. Dengan perdebatan sebegini, kita boleh menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Maklumlah, media yang kita ada sekarang ni memang tidak bebas, Utusan dan Berita Harian dengan menyokong kerajaan dan Harakah dengan menyokong pembangkang. Nasib baik kosmo ada buat liputan GengBlogger (ok, iklan kejap)


Pendapat peribadi aku, memang tak mustahil untuk melayu bersatu. Ok, enough. hehe. Tapi apa yang MAZA sampaikan masa mukaddimah iaitu, kenapa nak bersatu tu pun satu persoalan menarik juga. Tajuk yang nampak sangat imiah last2 ada juga unsur politik masuk. Haissh, kan bagus kalau tajuk ilmiah ini kita sampaikan dengan emosi yang stabil, tanpa mengikut hawa nafsu dan politik keterlaluan


Dalam video di bawah ini, mungkin boleh merungkai

  1. Kenapa UMNO dan PAS tidak boleh bersatu
  2. Pendedahan beberapa statistik yang sangat mengejutkan!
  3. Kenapa roh islam sudah begitu jauh dengan Malaysia
  4. Adakah Melayu atau Islam yang patut dijadikan medan perjuangan


Enjoy watching!
(rasanya dieorg abes upload lagi ni)















part ni best ni. hehe. silap tafsir quran ni








pss : esok ada banyak kerja!



Sebarang pertanyaan di bawah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

8 comments:

PinQib said...

hu.. entah ler.. xleh nak cakp gk..sy sbnrnye.. malas ler nak cakap sal politik, sbb politik mesia ni kotor..

umno la lebih3. sy memng emo la sbb sy orang kelantan.. klu umno jer. sy mesti anti.. so.. sy memang harap daptlah bsatu3, tp.. em.. maybe x mungkin.. paham3 lah umno n kelantan camne..

islam pun makin tenggelam jer. kadan3 saya sediih sndiri sebab orang islam3 sendiri bkan macam islam.. entah ler. Maybe Allah x beri hidayat g.. sy pun manusia kurang.. tp, alhamdulillah, cara hidup masih islam.


umno dan pas? em maybe, possible, impossible.. smua dari mereka.. kita xleh nak agak..

Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Salah bontot ke selipar?

joegrimjow said...

@PinQib

sempat lg pomot
=)

Fyzal said...

boleh sebenarnya.. samada nak dengan taknak jer. kalau betul nak, boleh je berusaha sedaya upaya utk bersatu. tapi mereka itu memilih utk berkeras kepala dan ikut cara masing.

sayang betul kita dalam keadaan yang berlainan pendapat tp berpecah belah. tidak sama dengan sahabat2 Nabi SAW, walaupun ada berlainan pendapat, dapat kesatuan sebagai satu ummah tetap dipegang kukuh.

sekadar nak berkongsi pendapat, boleh cuba link di bawah ni.

Isu Palestin = Penyatuan Ummah

joegrimjow said...

@Fyzal

bile isu macam ni boleh bersatu pulak kan?

+akufobia+ said...

bersatu bersatu bersatu kita semua.di kota dan di desa kita rakyat malaysia.

ishiko said...

ummm...

joegrimjow said...

@ akufobia

klu mereka xleh bersatu, kite je la bersatu

joegrimjow said...

@ishiko

emmmm

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW