Share

Pengalaman membuat susu kepada anak sedara!

Keheningan pagi yang membuat sumsum tulangku bergetaran berlanggar seperti electron carbon yang berada di petala ke 2. Mahu berselimut! Tiba-tiba ada suatu suara yang mengejutkan memanggil aku untuk melakukan sesuatu


'Joe, buat susu ko afik!'


Arghhh, ganggu tidurku sahaja, getus hati muda remaja yang mahu sambung lagi tidur. Menyedari tanggungjawab bapa saudara yang begitu disayangi oleh anak sedaranya, aku terus menguatkan empat kerat tulang membancuh susu. Kejap saja kot!



Bancuh susu?


Kejap, aku tak pernah lagi untuk membancuh susu kepada budak ni, errmm, macam mana ya? Malas pulak nak google disebabkan malas nak on MBP ni. Ok, macam bancuh milo je la kot. Perumpamaan membancuh susu budak sama seperti membancuh milo adalah terima logik akal, sama je la kan?


Ambil botol susu
Tuang air kedalam botol itu
Mengambil sedikit susu debu dengan sudu yang ada
Tuang susu debu itu kedalam botol
Kocak kocak kocak


ermm, bukannya susah! Lantas aku cuba sedikit rasa. tak sedap! mesti anak sedaraku akan cakap susu ini tidak sedap. aku pun tak tahu, adakah ada resepi rahsia? oooooo, GULA! terlupa untuk taruk gula. Jadi terus buka balik botol, dan ambil sedikit gula dan tuang kedalamnya. kocak kocak kocak. SIAP!


Anak sedara aku yang rasa cakap, anihhh... anihhh.... erk?


Lantas ditanya adakah aku taruk gula dalam susu? aku jawab.... x x. Nasib baik sebabnya susu budak mana taruk gula. Pelik kenapa boleh jadi manis. Peluh mula timbul di keningku


Hati aku mula gelisah, adakah aku patut memberitahu perkara sebenar ataupun berdiam diri untuk menutup keaiban?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

35 comments:

Fyzal said...

salam bro.. apa khabar? aiseh, camna boleh boh gula plak dalam susu tu.. hehehehe..

takpela, bgtau jela tersalah resipi susu.. :)

anihhh... anihhh - tu maksudnya manis ke aneh bro? mungkin anak sedara tu rasa aneh ngan susu yang dia minum kali ni. :D

Tirana said...

hehehe...sekali buat silap tentu dah boleh belajar sesuatu. Lain kali dah tahu la, bancuh susu budak tak payah letak gula. Tapi dekat tin susu tu kan ada dibagi cara buat susu...tak payah nak google..hehehe

joegrimjow said...

@Fyzal

rasanya yg dimaksudkan die adalah manis

FarhanaDr said...

Cik Tanah.. Sila ajar Joe buat susu ni haaa.. Ade ke ptut letak gula.. Adehhh.. :p

puteri biru said...

aiyyooo! awat la ang pi letak gula, bukannya ang yg nak minum, adehhh..

nanti jadi daddy jgn wat silap lagi ek. ekekeke

ieQa sWetLuv said...

bagus2 praktis jadi bapa nanti senang bila dah ade anak sendiri nty ekekeke ;p

joegrimjow said...

@FarhanaDr

xpe, belajar melalui pengalaman, hehe

joegrimjow said...

@puteri biru

da jadi daddy konpem xsilapnye
huhu

syafawani said...

haha..xpe2..next time da xletak la kan..memula memang cenggitu kan..lama2 expert la:) anak sendiri nnt mesti puji daddy die watkan susu sedap..hihi

FaizalSulaiman said...

hahaha..takpe kena belajar byk lagi neh,hehe

joe, camne nak bubuh kotak kat sidebar kanan yg kuar entry terbaru tu? simple je tgk.

kena guna code ke apa ek?

alinac lover said...

hahha..bole ke taruk gula.aiya.rasa len aww

Anonymous said...

isk org minum milo pown ta taruk gule.lol.lambat lg la nak dapat anak cani.hhehe

txnxh

joegrimjow said...

@FaizalSulaiman

ada code die, xingat da amek dari mana, nanti ku try tengok smule

Nabiel said...

teringat mse ak btkn adik ak susu dlu~hahaha..
nangeh bdk tuh..sbbnye susu ak bt pnas sgt~hahaha

bellar0ssa said...

muahaha. ade ke letak gula. ko ni joe,

sfatimahzj said...

len kali letak koko crunch skali..huhu

.alie. said...

kenapa tak tambah susu pekat sekali.lagi sedap kot..


hik2~


=)

syarifah radiah ibrahim said...

takpe joe.
practice lagi.
haha~

lea said...

hahaha...
xtaw wat tanya la..aish

@jura said...

suh org laki bt susu gula di letaknya..wakaka..sabo je la..

Alia Ramley said...

haha.. letak gula dlm susu. lawak giler..

azuan said...

iskh3...kena byk belaja lagi nie..ekeke

fahmi ibrahim said...

Mau kencing manis budak tu nanti... hehehe... pengalaman manis utk joe.... dan lebih manis untuk anak sedara tersayang tu... hehe

SyimaSyaz said...

alahhh suwit nye joe buat susu letak gula....comellll je!!

joegrimjow said...

@bellar0ssa

xtau, bukan sengaja
hehe

aZLiNa aZiZ said...

practise make perfect ;p

joegrimjow said...

@sfatimahzj

haha, cadangan yg hebat sekali

joegrimjow said...

@azuan

memang, bukan senang nak blaja

joegrimjow said...

@SyimaSyaz

ni sindir ke ape ni?
heee

bhahmz said...

haha~ ur a LEGEND! LOL xD bgtaw je..nnt dorg mst gelak..hehe ^^ at least u'll hv somthing to laugh about ;)

♥ Vee Violet ♥ said...

hehehe... adoiii... joe...
gula?
okay, takpe - kalau tak buat silap nanti tak belajar dr kesilapan kan?
(^^)
next time belajar dgn Ateh Vee dulu...
Vee dah ada 12 anak buah so tau lah sikit2 nak jaga budak.
:)

ecah said...

kahkahkahakah..
buat klakor jerk la ko ni..

mule2 bace entry ko dlm pikiran aku satu jerk bile ko ckp x sdp..'jgn diletak gula sudah'

skali aku smbung bace..wallaweh..benaran seh..ini olang ltk gula..adeh..

rezqie said...

ciye ko apiq smail..hehehehe

efi said...

haha. lawak gile entry ni. walopun ni first time gak dgr yg buat susu budak xyh letak gula. haha

ps; byk gak post2 blog rini pasal skills mnjadi bapa mithali ni. masing2 mcm dah x sabar je ;p

Anas said...

parop2. gano la nak jadi ayoh nih.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW