Share

Its easy to not to do

2 orang kawan, ali dan abu dalam suatu suasana kampus biasa di Malaysia. Mereka berdua merupakan teman sebilik. Belajar sama-sama untuk mencapai segulung ijazah. Disebabkan Ali merupakan seorang pelajar yang aktif, dia selalu melibatkan diri dalam segala kegiatan aktiviti di universiti. Berbanding dengan Abu yang lagi senang berada di dalam bilik menghabiskan sisa bujangnya


Ali bergiat aktif dalam sukan bowling disamping menjadi pelakon utama untuk kelab teater. Terpilih menjadi MPP universiti disebabkan komitmennya pada universiti. Ketika di tanya, adakah susah untuk menyeimbangkan aktiviti sukan dan pelbagai aktiviti lain lagi di universiti ketika masih belajar, dia hanya menjawab


‘its easy’



Akhirnya setelah menamatkan zaman universiti dengan cemerlang, dengan keputusan peperiksaan akhirnya tersenarai di senarai dekan, dia diterima bekerja di satu syarikat yang besar di Malaysia.


Berbalik pada kisah Abu, dia bukanlah tidak pandai, pandai orangnya. Cuma dia lagi senang untuk berada sendirian dan tidak mahu bercampur dengan orang lain. Katanya lebih baik bersendirian mencari ilmu dan belajar untuk peperiksaan. Di tahun terakhir, ada pelajar senior lain yang terserempak dengannya mengatakan dia adalah pelajar baru! Apa apa pun, dia tidak kisah dan belajar bersungguh-sungguh. Akhirnya dia dia menamatkan pelajarannya dengan keputusan yang cemerlang juga


10 tahun kemudian, ketika Ali dan Abu berbual kosong, mereka mengimbas kembali peristiwa zaman muda mereka di universiti


Ali : Ko kerja kat mana sekarang?
Abu : kat petronas, ko? dengar kata cepat naik pangkat

Ali : kat exon je. rezeki orang katakan
Abu : hehe, tak macam aku, low profail je

Ali : Ko dari dulu kat U lagi low profail, tak suka campur dengan orang. Takkan sekarang pun sama
Abu : hehe, macam tu lah aku

Ali : dulu masa kat U, aku rasa senang je semua aku buat kerja kat U tu. Bowling, lakonan, MPP lagi, semua easy je beb
Abu : tu lah beza ko dengan aku, its easy to do not to do

Ali : Maksud?
Abu : lagi senang buat adalah tak buat benda yang ko buat tu

Ali : Tapi ko tahu kan risiko dia?
Abu : takpe, biarlah aku dengan hidup aku



Cerita atas ni rekaan semata-mata. Hari ni aku belajar sesuatu yang bermakna untuk dikongsi, iaitu pasal tajuk yang kat atas ni. Menarik kan? memang sesuatu yang sangat menarik untuk kita memotivasikan diri kita supaya beza dengan orang lain. Orang berjaya lakukan sesuatu yang luar biasa, kita memilih untuk berada di zon selesa dan memilih untuk tidak melakukannya


Hasilnya


Kitalah yang dapat!


pss : dah ada kat Malaysia, esok uruskan apa yang patut. Sekarang pun update pakai lcct punya wifi, hebat tak? ekeke

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

10 comments:

amar haziq said...

betul jugak tue joe..
aku rasa aku kena berubah lah
anyway
tq joe

apa cerita herbalife kat bali?

jenguk2 lah blog aku k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

nursarah said...

yea. joe dah balik

bila ni nak wat gathering bezday tuh. nak abis dah july.

aku plan nak buat something luar biasa, tapi, gilap skill dulu la, haha

Jard The Great said...

=)

joegrimjow said...

@amar haziq

banyak cite best ni

joegrimjow said...

@nursarah

apakah itu?

joegrimjow said...

@Jard The Great

nak snyum jugak

Hazzy Ishak said...

sekali tgk aku ni macam abu, tapi tak de lah sampai jadi katak bawah tempurung.hehe

joegrimjow said...

@Hazzy Ishak
jgn jadi abu, jadi ali=)

Nazra~ said...

entri bersemangat utk hari ni. terima kasih! :)

joegrimjow said...

@Nazra~
sangat bersemangat

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW