Share

ESQ : Bisnes Motivasi

Joegrimjow merupakan seorang yang dominan di kalangan masyarakat Malaysia. Selepas dia melanjutkan pelajaran ke bidang phD, dia membuat satu kajian yang berkaitan dengan sifat manusia yang mana dia menemukan satu cara untuk meletupkan motivasi manusia ke peringkat yang paling tinggi


Dia mahu kongsikan dengan masyarakat!


Disebabkan dia tidak bekerja lagi, malahan pula dia pandai bercakap, dia mahukan segala ilmu yang dia curahkan ini dibayar. Mengajak orang untuk mendengar ceramahnya merupakan taktik kuno, jadi dia datang dengan idea menduplikasi. Yang mana, setiap yang datang ke ceramahnya, dengan membayar rm 500, orang itu akan mendapat balik duitnya setelah dia berjaya mengajak 10 orang yang lain datang ke ceramahnya

jika berjaya mengajak 100 orang, akan mendapat pakej umrah tajaan joegrimjow

jika berjaya mengajak 500 orang, akan mendapat rumah istimewa juga tajaan joegrimjow

begitulah pakej yang ditawarkan!

Jadi, dia hanya memerlukan promosi untuk pakej 'ceramah' freenya ini di peringkat permulaan, seterusnya, orang yang berkeinginan pakej umrah, berkeinginan pakej dapat rumah istimewa akan mempromosikan tanpa diminta. Itulah bisnes motivasi!



******
Hehe, yang atas ni takde kaitan dengan yang hidup ataupun yang mati. Hanya sampaikan bagaimana sistem ini berfungsi, dari mana dapat keuntungan dari pakej2 motivasi ini. Kali ini mahu aku cerita pasal ESQ


Program ESQ adalah salah satu sistem berorientasikan 'bisnes motivasi' Jangan marah, aku ni orang bisnes, jadi istilahkan benda ini sebagai bisnes sebab ia menjana wang. Bukan salah atau perli, tapi itulah dunia sekarang, no money no talk. Semua benda perlukan duit dan benda seumpama ini tidak terkecuali



Komen ESQ




Bagi aku ia satu program yang menarik, dapat 'meletupkan' motivasi sesiapa sahaja yang pergi, gabungan intelektual, spiritual dan juga emotional dalam satu program, tak rugi untuk mengikutinya. Tentang bayaran, alah, kalau mahu sesuatu yang istimewa, tak salah melabur, lagipun ini pelaburan untuk diri sendiri, memang bagus untuk kekuatan diri nanti


Terpanggil untuk menulis artikel seperti ini (walaupun skrg duduk di kedai mamak menghirup sirap limau) disebabkan ESQ dikatakan haram oleh pihak tertentu. Mufti perak telah mengeluarkan statemennya yang mana ESQ ini tidak bercanggah dengan ajaran islam dan masih praktikal diimplementasikan, jadi, ESQ ini masih relevan untuk sesiapa sahaja


Juga antara sebab aku menulis ialah dengan pelbagai tawaran2 seumpama ini di surat surat khabar tentang ceramah motivasi berbayar ini. Pesan aku, jangan kedekut sangat untuk memberi pelaburan kepada diri kita dengan suapan mitivasi ini. Ia untuk kepentingan diri kita juga. cuma, hanya ingin mahu mengingatkan agar jangan lupa untuk berhati-hati memilih program motivasi agar tiada yang bercanggah, jika rasa ada yang bercanggah, terus report atau tanya mana-mana ulamak.


Sekian sahaja dari joegrimjow.
=)


pss : motivasi free banyak ada di masjid2, kita je taknak pergi.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

14 comments:

Syazwan VL said...

hurm...esq memang good la bro...sy da attend bende nie....time tu pengasas dia ade skali dr ary....sesiapa yg mampu pada sy elok la pegi.....tp utk berubah depend pd diri sendiri la kan....orale!

Hazzy Ishak said...

ini ESQ Leadearship Training tu ke joe. sebab kat opis skg ngh kecoh pasal fatwa yang dikeluarkan pejabat mufti KL berkenaan ESQ ni lah.

ciKeju said...

aku pena pegi ESQ nie..
tetibe lakk kate haram..
aku pn pelikk..

a.s.m.a said...

haha bab ceramah free tu aku suka (^_^)
lebih2 kat kelate ni..
g ja ceramah tiap2 minggu dr tukguru..
free ja..bermotivasi gak..
duniawi dan ukhrawi..

Fyzal said...

betul tu bro... kat masjid lagi byk motivasi2.. free lagi tu.. tambah pulak niat iktikaf, pahala masuk dengan duduk dalam masjid je. kan byk kelebihan.

apa2 pun rase pelik kenapa tiba2 kuar isu ESQ ni kat paper padahal benda ni dah lama ada dalam market.

fiD said...

dekat laman FB , banyak cerita benda ni... aku pon no komen sangat.. sebab cetek ilmu..

Encik Tikus said...

baru dengar kott. thanx for sharing joe hensem ;)

Encik Tikus said...

baru dengar kott. thanx for sharing joe hensem ;)

*∽ IZAN ∽* said...

Joe, bagus angan2 tuhh! K.Izan dah 2 kali gak attend EsQ nihh. Memang baguss.. dan ada perkara2 yang first dengar tu rasa kagum gakk... benda2 tu semua ada dalam diri kita je tanpa di sedari...

joegrimjow said...

mufti perak dah cakap xharam, ok la tu

Syariful Bahri said...

suke ayat yg last sekali..
memang pedih apabila membacanya :P

MuNsYi SaMa said...

kena cek betul2 baru leh letak fatwa haram. ish.

joegrimjow said...

yg keluarkan haram adalah dari wilayah persekutuan, tapi mufti perak menafikan, baca kat malaysiakini

Admiral Hafiz said...

Jom join ESQ dlu
then baru kita akan taw
ESQ ni mcm ne
best ke x best
myeleweng ke x

tapi sepanjang aku join ESQ
xterpikir lak yang akan jadi mcm ni
sbb apa yang diajarkan sumer berpandukan al Quran & hadis
join la dlu eh

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW