Share

Mesin merentas masa

Salam



Hari ni jadi kudung kaki. hoh, kereta takde untuk jalan jalan. Ada kena jumpa orang pun terpaksa ditangguhkan. hujung minggu ni ok la kot. Ni tengah main2 dengan anak sdare, nak je post pasal jadi babysitter ni, tapi ada gambar 'baikkk' punya tak ditangkap lagi, kita tangguh dulu. hehe. nombor hp takde lagi, nanti dah ada ku tulis kat facebook joegrimjow nanti


skill menidurkan budak aku masih ada walaupun jarang dipraktiskan. hehe


******

Lone ranger


Dulu masa di dublin, nak balik ke sheffield dah, ada bual bual dengan seorang kawan yang baru jumpa. Dia tanya aku pergi mana esther nanti, sebab masa tu xde perancangan detail lagi, aku cakap nanti akan rancang. haa, tanya dia sebab dia dah final year, cuti esther apa yang best, banyak pula yang diceritakannya


Pergi bercuti untuk dekatkan diri dengan diri. heh, aku pon xpaham akan istilah ni. tapi katanya, dia pergi bercuti seorang diri, tiada perancangan dan tiada hala tuju. memang pelik sebab tu bukannnya nama bercuti. ya lah, kalau cuti, mesti nak pergi berseronok, enjoy puas2 dan lakukan perkara yang gembirakan diri. ni... takde perancangan pun!


Katanya lagi, habis satu europe dia round. naik train, bas, tumpang kereta orang, flight semua dia try. ada satu train dia pergi sampai namanya pun cukup pelik. tak tahu yang wujud tempat tu. pernah juga duduk dalam satu hostel yang bercampur lelaki dan perempuan (khas untuk back packers). Pernah juga tak cukup duit untuk naik train. haa, macam macam lagi la


Kenal diri


Masa berseorangan ni la dia kata lebih mengenal diri. hanya ada dia dan tuhan. semuanya berserah pada takdir tuhan. bukan mahu mencari susah, tapi dengan cara ini dia rasakan paling baik untuk tidak mengharapkan bantuan selain bantuanNya. Bayangkan kita di negara yang langsung kita tak kenal sape sape, duit pula takde, bantuan sapa kita mahukan kalau bukan tuhan? haa, inilah yang dia cari!

Nak jugak try, tengoklah dulu macam mana. bila lah nak try sebab lepas ni berdua dah (erkk??)


Dalam flight


14 jam naik flight semalam


Semalam aku pulang seorang diri. Memang sengaja macam ni sebab dalam flight bolehlah refleksi diri. Dah layan movie 2 3 cite, mulalah mengelamun masa lepas dan masa depan. Banyak benda yang fikir semalam dan antaranya tak sangka aku boleh belajar di oversea dan memang dalam flight tu pon, tengah cross the sea. kekeke


Dulu masa form 4, aku dah start doa untuk sambung belajar kat oversea ni. sampai form 5, sebab result spm tak dapat straight A, tak dapat aku nak sambung ke oversea. Belajar kat mtrx pun tak putus-putus doa nak belajar kat oversea. heh, angan angan mat jenin betul. result tak seberapa memang doa macam mana pun takkan dapat la cik joe oiii. lepas mtrx, doa tu masih diteruskan sampailah ke UiTM shah alam.


tup tup


Lepas 2 bulan belajat sana, MARA panggil untuk buat twinning program. setahun di BMI dan 3 tahun di Sheffield. Perghh, masa cik nazuha yang suara sexy call masa tu, aku terus terkenang balik doa yang aku doa sejak dari form 4 dulu. 16 tahun. masa umur 20 tahun baru Dia tunaikan. 5 tahun?? lama tuuu. tulah keajaiban doa. masa tu, baru aku yakin dan percaya, senjata paling kuat yang kita ada adalah... DOA


Sekarang ni kalau kita tengok, islam sendiri ditindas, di lenyek macam semut dipijak gajah. dulu kita yang jadi dinasour sekarang ni bertukar jadi semut tempat dipijak2. kalau nak cerita zaman kejatuhan islam ni, panjang lebar la pulak, cukup aku katakan sejak zaman kejatuhan khalifah dulu, islam dah mula di tindas (nanti buat entry pasal ni)


Pelik kan, Tuhan tak tolong kita ke? kan kita ada ulama yang mashur selalu berdoa supaya hapuskan kekejaman kafir ni, terutama Israel. kenapa tuhan tak makbulkan doa kita? aku sendiri selalu doa supaya diberi kemenangan kepada islam. kenapa tuhan tak makbulkan? heh, inilah proses, tuhan bukan taknak makbulkan doa kita, cuma masa dan keadaan belum sesuai untuk doa (kemenangan islam) itu dimakbulkan. Kita sendiri pun duk berpecah belah, macam mana nak bagi kemenangan


Takyah amek contoh hamas dengan fatah, amek contoh perpecahan blogger kite dah cukup. penuh sifat dengki + jeles yang cukup busuk!


Oklah, anak sdare aku dah duk nangis2 ni mahu papa joe membelainya. tips untuk jaga budak bawah 6 bulan, kalau mula2 dia suka + senyum je dengan kita, tiba tiba moodnya bertukar, menangis walaupun dah dodoikan, tu tanda dia lapar @ mahu tidur @ ada tahi dalam pampers. kekeke. kalau ada tahi dalam pampers, suruh bibik basuhkan. lalala ;-)


pss : jangan putus berdoa untuk kemenangan islam. perpaduan kena bermula dengan kita, jangan tengok perpecahan orang lain sedangkan kita tak buat apa2 untuk bersatu!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

30 comments:

.alie. said...

tak lama lagi berdua ae,skills jga budak dah ada,boleh dah tu joe
hik3~

jangan berputus asa berdoa =)

hudhud said...

teringin study overseas. tp takut tak blh bwk diri jd terlalu social pulak nti. ngehh :P

~fisha~ said...

tersentuhnye bace entri ni...sangat.

saya pun cam dah putus asa nk g oversea gara2 terkantoi subject bio. sedeh. worst, dah putus doa pun, macam tak layak kot..

:(.. hum,, this entry gain my spirit. just double triple my prayings kan..moga2 dapat course yg diinginkan pun dah Alhamdulillah~

niway, congrates & best of luck.

Ann said...

teringin gak study oversea sejak seklh rendah agi..tp spm tak straight A...silap sdiri gak, usaha tak sekuat kemahuan

so xisi jpa utk study oversea...putus asa awal sgt..patut nyer try
ade yg dpt 5a pun..leh pi jepun

nursarah said...

travel seorang diri tanpa arah tuju tu memang lama dah ada dalam plan aku sejak aku baca episod2kembara dr.hm tuah iskandar kat majalah dewan siswa dulu. dia pun cakap travel seorang diri ni bolehkan kita mengenal diri.

tapi sebabkan aku ni pempuan. alahai. dalam Islam pun tak dibenarkan pempuan 'kembara' tanpa muhrim walaupun untuk tujuan haji. jd cam mana. tak dapat la kowt.

joegrimjow said...

sarah, kembara dengan hubby la nanti ;)

joegrimjow said...

fisha, yg pentg jangn putus, nanti Dia akan bagi juge

Sarazaqea said...

contoh yang betul2 berlaku di depan mata. takde orang boleh sangkal hikmah doa ni. Subhanallah. :) :)

macam ustaz fakhzan ajar dulu pepatah ni:
Ad-dua' silah al-mukmin. hehe

ms sengal said...

dlu pon saya pernah bercita-cita untuk smbung belajar kt ovc..
byk dugaan yang dtg..

bermula dr trial spm lg..
nk mohon ntk interview p russia..
xlepas sbb kntooi C add math.
tp ble tmpoh apply dh tmt tempoh..
check balik result add math n rupa2 nya sy dpt B..
tp nk wt cmne, dh terlepas utk interview tu..

then, sy try lg after SPM..
utk p ovc under tajaan JPA..
syarat2 utama sume dh lepas..
time sy nk apply,..
trikh apply dh tamat..
adeeii..
mmg dh xde rezki..

then,sy trus smbung bljar kt mtrx..
ada jugak dpt offer utk wt asasi..
tp time tu, mmg dh tekad..
sy nk mula dr bwh..
dh xmo apply mana2..

klu ckp psl kciwa..
ya allah, mmg sy sgt kecewa..
tp fmily suruh sy REDHA..
ada la hikmahnya..

dan, akhirnya..
sy dpt ap yg sy mahu..
sy dpt amik sbjek yg sy minat..
bljar under tajaan JPA..
w/pon bukan di ovc..
tp sy tetap b'syukur..

n insya'allah..
sem depan sy akan mulakan life sbagai pelajar tahun akhir..

mungkin klu ada rezki..
sy bercita2 utk smbung master di ovc..
itupon klu rezki msih berpihak kpd sy... :)

p/s:
alamak, komen dh mcm n3 bru r plak..
sorry :)

A-Y-I-E said...

ahhhh benci menci sebab sana sini dok bercerita pasal overseas... yang aku ni dok belajar kat malaysia jer... aduhai.. sedihnya... sampai hati kamu buat entri seperti ini ya joe.. kamu buat aku jealous... hahahahhahahah

p/s:.: dah dapat lum baju dalam email tu???

joegrimjow said...

mssengal, xpe, luahan perasaan. hehe

helena's said...

saya percaya tu..Allah ada rencananya sendiri jika doa itu tidak di makbulkan..

saya selalu doa di cepatkan jodoh.lalalaala

♥ Vee Violet ♥ said...

sooo comel!!!!
^^

*vee pantang tengok baby*

joegrimjow said...

comel macam papa joe die??
lalala

Encik Tikus said...

aku pun salu doa semoga aku dapat pergi belajar ke overseas macam joe :D

Huda Luna said...

macam ade iras je baby tu ngn joe

anak kakak ke abg?

ravishingpeacock said...

senang nye jaga baby nga ade nye bantuan bibik hehe ;)

adikeica said...

like this

joegrimjow said...

ravis, pendek kata, bibik yg jaga lebih
;)

a kl citizen said...

kena belajar basuh ponggong baby bernajis joe..
dah kahwin nanti mesti kena buat sendiri

Mr K said...

You should try the lone ranger style joe. Serious best. Abang aku suka. Memang tak rancang apa-apa. Just follow the flow. Memang fun. Tapi better berdua atau lebih.

joegrimjow said...

berdua tak lone r mr k
;)

Frodo Baggins said...

>>__<<


wa dekat baby bila diorg dah wangi jer. hahahahha. cilake.


yeap, doa , mintak, mohon, sungguh2. insyaallah. kene redha n yakin smua dlm rncananya



((dekatkan diri dgn diri... wa phm ini. hahahha))

joegrimjow said...

dekat diri dengan diri
heh
ayat sastera ni
;)

Syaz Shuk said...

masih berdoa mintak petunjuk dr Allah. dilema nk pegi PILN or stay matriks. antara cita2 n peluang.huuuuuu

T______T

Sidratul Muntaha said...

tambah lagi satu joe..
perut dia kembung.
jgn lupa sapu minyak telon.

Anonymous said...

entry ni remind me of my cita2 nak study ovc. the reason behind it is a bit funny but i was so determined since I was 10. Mgkn sbb doa since umur 10thn I get things like results stuff very smoothly...

I like being a lonely ranger but so far dlm UK je I did that or ondway blk msia. Lebih dekat dgn Tuhan...esp kalau travel ke pedalaman UK,kampung2..atau bawa sorang teman yg berjiwa seni dan sastera sama seperti kita utk sama bermadah mengenai Dia..di keliling hutan atau padang luas dgn Dandelion yg penuh...Serenity... :)

Joe, jom backpack Europe lepas kahwin. Naik EuroStar..stop in the middle of sub urban France or Sweden...it gona be heaven..

inshaAllah,kalau kan?

saye kerink said...

Salam. ouhh now i know macam mana bro joe fly overc. best best. DOA yeah? okay.. thanks for sharing tips untuk berjaya & capai impian which is by DOA dekat Tuhan Yang Maha Esa. ;]

Mr K said...

Haha. Betul juga. Tapi as starting, better berdua. :)

joegrimjow said...

jommmmm
;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW