Share

Menjadi pokok yang rendang

'taraa ta ta taraaa, im loving it'


halimah yang tersenyum simpul meletakkan begnya di tepi pintu masuk. tempat yang biasa dia letakkan begnya. wajahnya lebih ceria dari biasa hari ini, anak kecil yang berusia 12 tahun itu sudah pandai ekspresi mukanya dengan 'mood' yang dia miliki sekarang


'happy semacam je anak abah ni, salamnya mana?'

'heheeee. assalamualaikum abahhh'



'ahaa, tahu pun bagi salam. ni masuk rumah dengan nyanyi dulu. ish ish ish'

'halimah tak nampak abah ada tadi'



'ye lah, sapelah abah ni kan untuk dilihat-lihat. untuk dipandang-pandang...'

'errkk, sejak bila abah pandai merajuk ni? teeheeeehe'



'ooo, kenakan abah balik ek. ni ha, apsal gembira semacam je ni'

'ini diaaaa'



sambil halimah menunjukkan segulung kertas kepada ayahnya. pak belalang mengambil kertas itu dan terus menteliti isi kandungan kertas tersebut. nyata, pak belalang kagum dengan anaknya bila membaca isi kandungan kertas itu



'peringkat nasional'

'taraa ta ta taraaa, im loving it'


'haha, tak tahu plak anak abah sorang ni berbakat dalam penulisan novel'

'heeeeeee (senyum girang)*


'tajuk apa halimah tulis?'

'hasil ilham dari cerita abah pasal nak jadi pokok ni la'


'aik, kenapa dengan cerita abah tu?

'ye lah, halimah ada selitkan macam mana si tanah dengan pokok saling memerlukan, mungkin itu yang menarik hati pembaca kot'


'ooo, ni amek kisah abah ni tapi tak bgtau ek??'

'er... ni bgtau la ni. hakhak'


'kamu ni.... nakal macam ibu kamu je'

'abah pun nakal juga. heheee'


'meh abah nak bgtau pasal pokok lagi ni'

'nape dengan pokok bah, ada sambungan ke?


'hohoho, cerita tu masih panjang nak oi'

'lorh, ye ke?'


'iye la, habis macam tu je, tak best la, ok abah sambung ya'

'ok bah, sambung sambung'


'nak jadi pokok, kena ada pelbagai elemen yang membolehkan ia menjadi tempat berlindung. Sekurang kurangnya kena jadi pokok yang rendang. barulah orang boleh berteduh'

'macam mana nak jadi pokok yang rendah bah?


'haa, semua rahsia ada dalam al-quran'

'WOW!! ye ke bah? kena khatam ni'


'ada satu Doktor ni, dia telah menulis satu buku pasal....'

'eh kejap. doktor? siapa nama dia bah? bukan ke doktor tugas dia merawat orang? kenapa tulis buku pulak?'


'doktor muhammad 'ali al-hashimi. jadi doktor tak semestinya merawat orang je keje. pasti ada kebolehan lain lagi. belajar engineer, takkan nak jadi engineer je? belajar akauntan, takkan nak jadi akauntan je? kalau ada kebolehan benda lain, buat je la'

'ok ok, i get it!'


'sambung balik, doktor ni telah menulis satu buku pasal the ideal muslim. Buku ni sangat bagus untuk bacaan kita sebab dia compile sekali ayat quran dan juga hadith untuk jadikan kita muslim yang ideal. orang islam yang ideal'

'kena baca ni bah, mana nak dapat ni?'


'jeng jeng jengggggg' pak belalang menunjukkan buku itu kepada halimah





'ahaa, ni dia, abah pun tak khatam lagi. tunggu abah khatam dulu ya'

'ok bah, lepas abah khatam bagi halimah plak, nak baca!'


'no hal lah, anak abah nak baca, semua abah bagi'

'tapi kan bah.....'


'nape?'

'bukan ke pokok ni untuk si lelaki, yang si perempuan adalah tanah, kenapa abah cite ciri lelaki plak kat halimah?'


'err.... silap karekter plak. kekeke'

'dah agak dah tadi'


'hoho, untuk jadi tanah yang gembur + subur + banyak nutrien halimah kena la tanya ibu pulak. baru la fair and lovely'

'yoo lahhh'


Perbualan halimah dan pak belalang dimatikan apabila mak belalang panggil untuk makan tengahari bersama. Hartini dan Haikal yang dari tadi asyik mendengar dengan teliti perbualan pak belalang dengan halimah tiba tiba tersengih memanjang. entah apa yang difikirkan!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

13 comments:

NHIDAYAT said...

its a nice story...wah berbakat habis, komik boley buat, cerpen, sajak, novel semua ...hee=)

semoga kita semua dpt panduan yg baik didunia dan akhirat

mr joe, boley kah tampalkan banner sms utk gaza...?=)

a kl citizen said...

pandai mengarang....

Syaz Shuk said...

pokok dan tanah ?
motif ? keh3

Roronoa Zoro said...

nice... hehehehe.. =D

shah mohamad said...

i'm lovin it...

hasni said...

ok
cerita pak belalang n keluarga
da laama xbaca kisah keluarga ni
huhu
ilmiahnya buku tu
dah abis baca lom?
nnt leh share isinya kat blog

Anonymous said...

baca ye buku tut.. hihi ;)

ibnutoha said...

Salam bro.

aku rasa ko salah anak la.
itu cerita untuk anak lelaki, nama die seman. Untuk cerita ni, kene bagi buku the ideal muslimah!

http://www.darussalam.com/images/ideal_muslimah_l.jpg

p/s: [promo]kepada rakyat dublin, kedua2 buku ini boleh didapati di Ferdaus' Library, Portobello untuk dipinjam kerana Allah =)

iman said...

yep buku tu come in pairs, ideal muslimah and ideal muslim. Kalau org Sheffield nak baca I do have it too but currently being borrowed by Azian...Its one of the best book I read in term of the way he express the facts and ideas.

chekgu BaniHassim said...

hmm...
bijak halimah dan abahnye...

Mohd Adziim said...

Pokok yang rendang kena la "tanah" yang subur.

ravishingpeacock said...

ini cerpen ke?hehe

Anonymous said...

:)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW