Share

Kena ada taktik walaupun dalam bilik

Salam

Random post. pukul 4 pagi, lepas solat subuh. ya, subuh sekarang tersangat awal. pukul 2 lebih pagi dah masuk! terpaksa tidak tidur dulu untuk sempat solat subuh. Apa2 pun, nasib baik puasa kat Malaysia nanti. tak dapat bayang puasa kat sini masa summer, sahur pukul 2, bukak puasa almost pukul 10. kagum dan tabah dengan orang yg stay kat sini.


Call mak

Tadi baru call rumah. Tengah masak katanya, SUP, IKAN 3 RASA dan AYAM PERCIK. Katanya ada solat hajat malam ni. Aku suruh sertakan sekali doa kemudahan anak bongsunya untuk exam. apa yang dia cakap, 'sokmo doh, kalu tok doa ko anok dio, nok doa ko sapo lagi?' haa, kan dah kena sebijik atas muka. Tapi itulah, masa terdesak ni, kita akan lakukan apa saja untuk memudahkan kerja kita


Terdesak?


Pernah berada dalam keadaan terdesak? meh nak story skit pasal keadaan terdesak. tetiba datang ilham mahu share masa SMSA day out hari tu. ala, main budak2 yang isi air dalam botol


Memang kalau ingat betul masa hari tersebut, lucu pun ada


Hihihik


joe, behave, macam pompuan daaa. Ok, masa pertandingan tu, isi air dalam botol, dikehendaki dari satu tempat ke satu tempat, bawa span yg berisi air ke botol yang kosong, kumpulan yang penuh dulu menang. ala, standard permainan budak2


Nak dijadikan cerita, mula2 memang semua normal. hanya gunakan 'kepantasan' sebagai elemen untuk menang. berlari bagai nak gila ke hulu hilir isi air dalam botol. Tapi tak lama kemudian, timbul idea keji. hehe, budak2, mestilah selalu datang dengan idea 'bodoh'


ada satu pasukan ambik bungkusan walkers (jajan) dan isi air dalam tu, kemudian curah air dalam bugkusan tu ke dalam botol. waaahh, sedap nampak! jadi, sebab tidak puas hati, kena jugak lakukan sesuatu untuk menang! Apa lagi, kebetulan aku pakai baju lengan panjang, baju pula serap air, terus rendam sekali dengan lengan2. Gambar seperti dibawah




haha, keji tak? inilah gaya seorang pemenang. kekeke.


yang tak boleh tahan, ada satu kumpulan yag tak puas hati, tanggal baju salah seorang ahli, dan rendam digunakan sebagai span! haa, lagi keji. haha. tapi yang bestnya, baju yang digunakan nilon. memang tak serap air la. kekeke. hasilnya, kumpulan kiteorang menang!


Ok, meh mau story skit pasal taktik. Dalam terdesak, memang idea gila2 akan muncul. Mcam kat atas ni, bila dah terdesak, timbul idea mahu pakai lengan baju. Nasib baik taktik tu berkesa, tidakla bawak mudarat sangat dan kami menang akhirnya


Dunia sekarang


Apa2 benda yang kita buat kat dunia ni, kalau takde taktik, takkan berjaya. give it a try tu cuma sesetengah perkara je menjadi. Dan akan lebih menjadi kalau taktik tu di rancang dengan awal. apa2 perkara boleh kita aplikasi kaedah ni. Sebenarnya bukan aku yang cakap, dalam quran pon dah ada story dah. Sirah nabi pun dah banyak cerita macam mana dengan taktik, nabi kita menang dalam peperangan yang jauh lebih ramai musuh


Jadi, wajarkah kita mahu berblog, nak jadi hebat, tapi takde taktik?


kekeke, ini rupanya ko nak cite joe? hehehe. blog ni satu contoh je la. kalau kita takde taktik, memang akan berada di takuk yang lama je la. takkan kemana mana. jadi, duduk2 dalam blik, mahu mengarang entry, kena aada jugak taktiknya. kan kan? Dalam bisnes pun sama. kena pelbagaikan taktik, barulah maju. bukan dalam bisnes, blog saja, apa2 je lah.


kesimpulan, korang carilah sendiri. Hari jumaat ni, fikir sejenak tentang diri kita refleksi skit diri ni.
5 tahun lagi, kemana aku nak letak diri aku.
10 tahun lagi, berapa gaji yang aku mahukan
15 tahun lagi, berapa anak dah nak kena ada
20 tahun lagi, mampukah menjadi orang terpengaruh kat dunia ni
dan yang penting
bila dah mati nanti, mampu ke nak dapat syurga Dia


fikir2kan, selamat beramal



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

25 comments:

Cik Lizi said...

taktik pun kena berpada
jangan sampai makan diri
kan joe kan
huhu

;)

FarhanaDr said...

Heeeee.. Taktik2.. Macam ni laa baru boleh jadi next PM Malaysia.. Penuh dengan taktik yang best.. Ngeee.. ;)

fikah mus said...

heee.
taktik lengan baju..
huuu.kenangan betul.
dulu pun guna taktik sama.

Nurul Zaty said...

yeah2..taktik perlu ada..

eh fikah mus!!! hii
igt x kta men baling2 belon air dlu.
kita klah bermaruah..hee

kaizen shinobi said...

uish!!!!

hehhehe betul2.....

taktik yang sangat keji... x penah aq terpikir...

aq lak pernah wat bawak botol tuh isi trus... ngehahha

der... rules suh isi air dalam botol je... xde lak kate xleh gerakkan botol kan? ngehahhaha

tang bawah sekali... aq wat setiap ari be4 tido.... muhasabah diri...

joegrimjow said...

taktik berpada2 kan
maksudnya jgn langgar rule la kan?
;)

joegrimjow said...

fikah mus pernah main ke?
huhu

Hizami Rahim said...

nape lu rak bukak baju dan rendam jugak?
mesti lagi banyak air.
wakakaka.
anyway, selalu kalau keadaan terdesak tiba2 baru kita tahu kita boleh buat something yg kita tak tahu sblm ni.
kan?
;)

Queen said...

taktik pun ne berhemah..jgn jadi taktik keji...

ahahahha..

tak tik lengan baju ko tu tak berapa keji..so so jela kan..ehehehe

atty's said...

joe tak aci ..main tipus.ekekeekke..

Sang Karipap said...

Taktik dan strategi amat penting..lagi2 dunia yang penuh pancaroba macam sekarang ni..

Sebab tu aku suka game football manager, game tactical dan strategy terbaek pernah aku saksikan. haha

joegrimjow said...

game chess pon berstrategi jugak
hehe

rhapsody LiN said...

entah nape lin slalu terfikir nnti abg joe akan jd ahli politk kt malaysia ni. hikhik~


suka abg joe jd pemimpin malaysia ni supaya politik malaysia ni x di takluk lama. iA.. :)

Anonymous said...

taktik tu penting..
xkira kat memane je :)

Hasrol Nizam said...

kena ikut cara kaizen tu..baru tak lupa arah tuju..tiap2 hari b4 tidur reflect balik.. :)

AMOI KUSUT said...

hahaha..
tak boleh blah dgn ayat,
15 thn lagi berapa anak dah nak kena ada..

Encik Tikus said...

wah-wah terangsang motivasi baca entry nih

+akufobia+ said...

kau kan memang tak suka kalah.takkan idea sempit nak menang.lalala.aa.

joegrimjow said...

nak lebarkan idea ni satu lagi keje
xp, yg pentg kena sentiasa cuba

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.hehe bagus tktik isi air tuh! ;p

Roronoa Zoro said...

woooo.. bagus kata2 ko joe... hehehe.. aku sokong sgt...

btw, aku tetap pikir tektik baju adalah keji.. hahahaha :D

joegrimjow said...

tak keji sangat r compare celup dengan baju
hehe

*∽ IZAN ∽* said...

Salam Joe... besttt aaa awak nyer entry nih... suker suker sukerrr! cakap tu berisi jekk... keep it up! I'm always listening okayy!

joegrimjow said...

thx u
;)

fikah mus said...

yup3!!
pernah.
sebab tu bila tengok gambar tu, semacateringat balik.
kalau dah namanya nak menang, segala jenis taktik pun guna.
heee.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW