Share

Basuh berak dengan air kencing

Salam,


strength bukan strenght (kesilapan)


Ada yang tak kena dengan poster di atas?


Yup, ini adalah antara contoh basuh berak dengan air kencing. Walaupun bertujuan baik, disertakan dengan ayat alquran, tetapi disebabkan caranya salah, letak gambar perempuan sexy + lelaki tak pakai baju, tetap akan menjadi salah


Banyak lagi contoh, misalnya bekerja sebagai pelacur, duit yang diperoleh di dermakan sedikit ke masjid, dengan harapan agar dosa diampunkan. huh, entah dari mana ideologi ni datang, Islam tak ajar buat benda seperti ni! Kalau bertaubat, lain. Tapi kalau masih menjalankan aktiviti pelacuran, dan menderma dalam masa yang sama, itu sangat salah!


Sama juga dengan merasuah. Dapat duit banyak dengan hasil rasuah orang, duit tu digunakan sebagai makan minum untuk anak! Niat dah baik untuk menjaga rumahtangga dengan menyediakan makan minum, tapi cara pekerjaan itu tidak betul.


Ada juga seniman di negara kita yang kononnya mahu buat filem 'kebaikan' tetapi juga menggunakan cara yang salah. Sebab industri hiburan terlalu ramai penyokongnya, budaya tidak sihat ini membuatkan perkara ini telah menjadi darah daging kita. heh, ku tengok satu cerita hantu ni, seorang pelakon sebagai 'ustazah' (free hair + pakai baju sexy) membaca ayat alquran untuk menghalau hantu. aku tak nampak itu untuk meningkatkan martabat islam, rendahkan ada la. tak tahu kenapa filem begitu 'lulus' untuk ditontonkan


Banyak lagi dan fikir2lah sendiri


Jadi, untuk poster di atas, poster apa yang sesuai digantikan. ok, ini mungkin lebih sesuai




Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

eNaSaN said...

sTuju..........(^_^)

joegrimjow said...

;)

~fisha~ said...

like~

izzahfarhana said...

niat tak menghalalkan cara kan joe kan .hee

Khairunnisa' said...

That what was I thinking. Ish3x.

wHoSeNa said...

poster br yg ganti tuh xthn...hahaha
btw..ur thought is rite...matlamat tdk m'halalkan cr..kene fhm asas..;)

Azrul Hisham said...

setuju ngan entri ni :)

.:fifi:. said...

haha
i like~

kella said...

betul sangat tu joe..
bagus pula entri ini..
menjana sungguh minda si joe ini! :D

QieFLy si Dolce said...

pelakon tanah air kita sekadar nak sempurnakan watak yang diberikan oleh producer...sebagai contoh NUR KASIH sapa yang tak kenal heroin dia...awww seksi...

princess in castle said...

kagum ngn joe >.<

Hazzy Ishak said...

i loikeee

Ann said...

ape tajuk cerita tu?

bARdbOO said...

btol tu..bagus pendekatan ko.. =)

I*K*T*I*R*A*F said...

sangat,
sangat,
sangat,
sangat,
sangat,
sangat,
sangat,

SETUJU! :)

reekabee said...

aaaa aku slalu trfikir, pelakon yg berlakon jd alim kt dalam tv tu sume, dorang tak rasa apa2 ke lepas brlakon?

fQ said...

u r so rite!
the second poster is way much better than the 1st one (ok not good at all i must say)...but still the 2nd poster?? isnt it still too much?? ahahahahaha..joking ok. nice entry..

MissNera said...

tq joe atas perkongsiannya =]


p/s: lawo header!

maisyara Pot! Pot! said...

erkkk... kenapa aku tak paham ni? aduh... jap.. nak baca balik...

masturah idrus said...

mufti perak kan yg cakap camni.. tertarik jugak nak wat entry ni semalam.. but idea tak cukup.. takut tak mantap plak..

Rara Nasiha said...

ni mesti pasal kes anak beranak keje tukang urut,pastu duit pegi derma kat masjid kan.

Fyzal said...

:) the second poster is the right one :) boleh letak gmbr aku jugak tak? hehehehe

lavender89 said...

good entry :)

joegrimjow said...

haah, baca dalam metro
timbul idea

noor afzan said...

gambar tu mmg ngam bro..

Nur Su'aidah said...

owhhh ya! lg pulak, bukak aib org dalam gmbr je kn. berdosa makin bertambah. :)

zahidah dihaz said...

memang cun gambar yang ganti tu ^_^

~kuyam~ said...

i sokong u joe

RedBoy said...

stuju sngt dgn joe...

p/s: gambar yg digantikan tu sngt cool

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW