Share

Saya tengah bercuti la skrg

Salam 1blogger

Post sebelum ini adalah schedule post. Sekarang ni sudah start holiday! Hoo yeeah! Best sangat ke holiday? Mestilah best sebab masa inilah fikiran dan hati kita tiada lagi masalah yang berat berat. semua sentiasa bahagia :-)


Kemudahan internet


Untuk beberapa hari ini, memang ku xkan online dengan laptop. Maklumlah, takkan nak bercuti pun bawak laptop kan?jadi, segala 'lawatan balik' ku akan buat selepas 5hb ni. Update blog? Aku hanya akan guna iphone saja. Type kat iphone ni, faham faham je la


Berkenaan dengan entry dont judge peopel by his state, kagum dengan pelbagai komen yang diberi. Masing masing ada pengalaman sendiri. Itu hak masing masing. Cuma nak pesan, janganlah kita merendah rendahkan orang. Tak kira siapa pun, jangan pandang rendah mereka!


Orang gila


Walaupun di mata kita orang gila adalah sangat hina, tiada apa kepentingan dalam diri kita, selalu 'berbogel' menunjukKan 'sesuatu' di celah kengkang mereka, siapalah kita untuk merendahkan mereka


At least mereka tergolong dari golongan yang masuk syurga tanpa hisab


Orang gila adalah golongan bukan mukalaf. Kita? Kita yang beragama islam dan mampu menulis dan membaca blog ni golongan mana? Kita adalah mukalaf! Bila sebut mukalaf, kita ada tanggungjawab yang perlu kita jalankan untuk membolehkan kita masuk syurga.


Kewajipan vs kemampuan


Mungkin kita rasa tanggungjawab untuk menegakkan islam adalah satu tanggungjawab yang besar. Tak mampu nak buat. Tak terjangkal kekuatan kita untuk laksanakan. Tapi sedarlah, segala tanggungjawab atau dugaan yang Pencipta kita sandarkan kepada kita, adalah semua yang mampu kita buat. Segala kewajipan adalah dari ruang lingkup kemampuan kita. Tinggal kita yang mahu atau buat2 tak tahu


Tazkirah pulak


Dakwah ni bukan kerja susah. Dengan guna free wifi dan juga iphone, kita mampu untuk menulis sesuatu untuk memberi pesanan. Macam sekarang ni. Hehe


Analogi pasukan bola sepak BARCALONA


Meon penyokong liverpool. Kalau barcelona layakkan diri ke akhir UEFA dengan mengalahkan arsenal, apa yang meon dapat? Dia bukan pemain barcelona, dia juga bukan penyokong barcelona. Jika barcelona menang, apa sumbangan dia kepada pasukan ini?


Samalah juga dengan islam. Allah sudah janjikan yang Islam akan menang suatu hari nanti. Tanpa kita, atau bersama dengan kita. Kemenagan islam itu pasti. Jika bulan depan islam menang, agak agaknya apa sumbangan kita dalam menegakkan islam? Adakah kita pemain? Adakah kita penyokong? Atau adakah kita hanya pemerhati? Benda ini kita kena renungkan sentiasa.....


Semoga kita tergolong dari golongan 'pemain'


- Posted using BlogPress from my iPhone

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

19 comments:

'AQILAH said...

masa berexam.

ardinihumaira said...

^_^ dakwah tu sebenarnya mudah dengan inetrnet kan..

Nur Su'aidah said...

toinkkkk.. jom balik kg.. ;D

+akufobia+ said...

go valencia go.err.memulakan semudah ABC.nak istiqamah mungkin sesusah nak faham +math masa mulamula kenal.(HAHA.)

eqbalzack said...

selamat cuti2 msia joe.....eh! msia ke? hihihi....

AyanaAsham said...

study nak exam da ni......

Hizami Li said...

slmt bcuti.
ya.
betol tu.
x baik rendah2kn org gila.

muhammadthoriq said...

dakwah tu pelbagai cara,terpulang pada kita nak melakukannya atau hanya berdiam diri...=)

org gile bole thn lagi,kalo org buat2 gile cane plk eh???

miss lolly a.k.a luvfareda said...

pagi2 dah bace2 benda2 berilmu.

clap2 ^^

nurain said...

owh..heaven nye dpat holiday!

aduka said...

slmt bercooti..
=)

FarhanaDr said...

Whoa.. Analogi yang sangat menarik.. Heehee.. :)

.::WaNiE::. said...

havee funnn

/Dayah/Hid/Nurul/ said...

slmt mula bercuti..
sy ttiba terfikir nak jadi penyumbang pd pasukan lps baca entry jo~

joegrimjow said...

Cuti kat cni, xbalik mesia pun

joegrimjow said...

Analogi dari org. Hehe

joegrimjow said...

Selalulah jadi penyumbang yg istiqamah :)

Seo Ju Ken [Syah] said...

bukan pemain sahaja tetapi yang pro.. hahahha...

senang cter
"jika satu lidi dipatahkan senang tp satu rumpun lidi, susah gler"

Iman said...

insyaAllah.the so true analogy..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW