Share

dont judge people by his state la!

terlebih dahulu ucapkan takziah kepada keluarga din beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri yang baru meninggal dunia jam 12.30 waktu malaysia. hilang seorang pelawak 'bermutu' di dalam industri tanah air. semoga roh arwah di tempat yang beriman


pelawak bermutu


wujudnya rancangan raja lawak yang mengetengahkan bakat pelawak di tempat yang betul seharusnya diberi pujian. industri lawak bukannya industri murahan. untuk melakukan lawak bodoh yang berilmiah, bukan senang! bodoh untuk memberi orang gelak. ilmiah untuk sampaikan maksud supaya buat audience berfikir. harap harap rancangan raja lawak yang sememengnya aku tidak ikuti dari dulu lagi ini berjaya mengetengahkan bakat anak muda kita supaya terus maju di persada antarabangsa


~~~~~













dont judge people by his state la bro!
lagipun fakta rakyat kelantan tak berpelajaran ambik kat mana ntah!


kadang2 jadi emo bila bab kenegerian disentuh
adakah aku terlalu assobiyah?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

60 comments:

Azrul Hisham said...

setuju pandangan bro...

kadang2 aku pelik segelintir orang bila sebut kelantan je mula la nak pandang serong...isk2...

aLeenaVriL said...

padan muka..tnya dia lah dia blaja kat mana??

mesti dia ckp.....masok tadika pon xpenah..
hahhahaa

mak aku org kelantan..ok jer belaja smpai UM tp dlm mesia je..ok what..
huh!!!!...

Norhanani Zafirah Bt Mohamad Noor Hakim said...

i'm the one yg pernah fikir mcm tu kot. but not the one yg ckp org kelantan tak berpelajaran. Dulu fikiran kolot, bila ada 1 of the family yg buat hal n he's kelantanese pulak tu, so fikir lah mcm tu.=) tp, tak fikir mcm tu dah. In fact sekrang penuh org kelantan kat sekeliling..=)cume tak fhm dorg ckp ape je..

Queen said...

saya selaku warga kelantan dengan pembawa surname NIK sangat menyampah bila org pandang rendah org kelantan..tapi nak argue dah tak larat...biar la deme....

padahal Kelantan melahirkan ramai bijak pandai... Sendiri mau ingat...sob..sob

afizzat said...

mentaliti yg salah 2..aku penah fkr yg org kelantan nie jenis kawan kt time diorang susah aje, time diorang sng,lupa trus kat kt nie...no offense..
tp itu dlu sblum aku knal ngn mmbe2 klantan..skang dh jd kwn gelak2 dah..haha

Chem5007 said...

fakta tu dier amik kat kepala lutut dier la..huhu

sya mansor said...

ramai member2 aku family diorang tak bagi cari orang Kelantan. pehal ntah

aBoi said...

aku suka je dengor orang kelantan cakap.. tak ada masalah (walaupun aku kurang faham).

cuma aku ada satu masalah je..
kot2 la laki aku nanti orang kelantan...jauhhhhhhhnya nak balik kampung...

mIsH IeRA cIK irAh said...

kalo sebut racist kenegerian mesti Sarawak dengan kelantan jadi mangsa.. x faham betol. Kate 1 malaysia -..-'. Yang cakap mundor tuh die act yang mundur. kalo die x mundur n maju serta up to date mesti die x cakap macam tuh.haish... biar la org cam tuh. org cam tuh susah nak maju...narrow minded sgt

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

sabar bro.. aku rasa apa yang ko rasa.. aku sarawakian, selalu kena.. kolot, duduk atas pokok, pakai cawat, makan ulat, duduk dalam utan..
mundur..

mungkin sebab ada segelintir kelantanese yang selalu hidup dalam gologan kelantanese sendiri.. aku penah kena gak, kadang2, kita duduk lepak ngn dia, tapi bila jumpa rakan senegeri sendiri, org lain ditinggal.. BUT NOT ALLL OK.. BUKAN SEMUA.. SEGELINTIR JEE..


dia cakap x berpelajaran? hei tolonglah.. budak uni aku yang kelantan pandai2 wohh.. banyak dak2 kelantan yang aku jumpa pandai wohhh...

Mak Su said...

komen kenegerian memang hampeh..... sokong Joe!

Mimie.Candy Cane said...

mentaliti orang melayu kite mmg macam tu.ignore je org yang judge gaya macam tu..

p i j a h said...

BETUL!!

pandang orang pada hatinya.....

nursarah said...

ore klate byk hok come, bijok. i love kelantanese. =)

zaizax said...

bkn ke kelatan famaous dgn org nye yg pandai2 ker, awek kelatan cantikk putihh

ardinihumaira said...

dok arau dulu, dni dibenci segelintir orang sebab dni oghe qlatey

sakit hati.. :'( puii. nape benci org atas dasar kenegerian... bencila dadah. huhu

Z@t!E said...

salam..anda ditag ye.hrap mklum! ;)

cik EPAL said...

biasa la orang melayuuu. Tapi orang kelantan berpuak tu betul ke?? selalu dengar orang cakap camtu. hmmm

'AQILAH said...

dah macam tradisi judge by state, dan biasa aku dengar org amek kelantan cantik2 tapi ok fine, aku dengar negative.

joegrimjow said...

nak kawen dengan org kelantan
jauh?
urmmm

joegrimjow said...

kenegerian ni takkan habis
tak bagus untuk penyatuan
kan bagus kalau masing2 bersatu
baru negara maju

NK said...

proud to be a kelantanese!


betul bro, ramai org aggap camtu, dorang silap!

fellow kelantanese here~

Chik chuMeLL said...

uishhh..dush2 org itu!!sedap2 mulut je kan..berpelajaran sgt ke camtu,kena msk skolah blk tu..dia tak sedor,statement yg dia ckp tu,semua patah blk kt diri sendiri..ooppss..terEMO jap..hehe..salam JOE..lama benor tak ke sini..=)

MuNsYi SaMa said...

kelantan, terenganu, sarawak, sabah --> semangat kenegerian kuat.sometimes it's a good thing, sometimes it's not.

tp making statement yg kelantan mundur kolot, rakyat xpandai sgt la xbetul. ramai je kwn2 ak yg amik medic dr klantan.conclusion, Org tu just jealous dgn org klate.hehe

p/s:jgn bgtau org, ak nk kawin ngan org klate leh?hehe. ak mix.

nama saya aslina said...

aku??

actually grown up luar melesia.

tapi bleh ngam je ngan orang2 negeri lain. siap dengan begitu fluence cakap loghat negeri lain...name it. kata 1malaysia. haha.

siap selalu orang bleh men teka2 aku dari negeri mana. selalu orang teka pun kelantan...mungkinkah muke mcm aku banyak di kelantan???

currently aku ade crush dengan orang sabah. idk why. haha...

selalu2 jugak orang pandang slek bile aku rapat dengan budak2 negeri2 yang ade semangat kenegerian yang kuat. salah ke wehhh?????

cikgu isza said...

salam joe,
maaf yer.. selalu jumpa dengan org kelantan yg perangai menyakitkan hati... sebab itu tertanam bila org kelantan jer mesti masalah..

orang kata kerana nila setitik rosak susu sebelanga.. pengalaman berkunjung ke kelantan telah membuka mata.. rupa2nyer masih ada yang mesra..

kesalahan bukan terletak pada negeri.. rupa2nyer diri sendiri... tak kisahlah negeri mana sekali pun.. klo tak pandai bawa diri.. itu yang masalahnyer...

alhariesz said...

rasenye bukan setakat kelantan, atau mane2 negeri kot...bagi aku itu 'diskriminasi akal' yang susah nak diubah...dan itu tak berlaku hanya di Malaysia... di mana2 pun...

diskriminasi kaum, gender, even umur pun jadi isu kekadang....

semuanya berlaku bila kita hanya nampak diri kita yang betol, dan seolah2 org lain tak sepatutnya wujud....

sesetengah kita suka mendeskripsi atau mengaitkan sesuatu kelompok manusia ngan tag2 tertentu....menda2 tu bila diulang2 jadi kebiasaan....

isu ni kalu nak dihurai...mau amik mase 5-6 hari...

yg penting, hati mau baik....dan kita sedar, tiada manusia yang lebih baik dari seorang manusia yang lain... cuma amal & iman yang membezakan kita...

wallahua'alam....

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

jgn bersikap kenegerianla. xbole bawak mana pon. jg adab tertib.
bagus entri org lidi kamo jo. thums up

kasmin said...

orang kata kerana nila setitik rosak susu sebelanga.. pengalaman berkunjung ke kelantan telah membuka mata.. rupa2nyer masih ada yang mesra..

kesalahan bukan terletak pada negeri.. rupa2nyer diri sendiri... tak kisahlah negeri mana sekali pun.. klo tak pandai bawa diri.. itu yang masalahnyer...


ambe stuju nga cikgu isza.. huhuhu...

p.s : al-fatihah kepada arwah din beramboi

Anne Boleyn said...

Setuju! orang kelantan lah yang banyak lagi berjaya kot. tak caya..cuba usha2 tym raya jalan nak blk klantan tu..berderet kot keta mewah2 nak menuju ke sana je..Adeyy,...

Anne Boleyn said...

Setuju! orang kelantan lah yang banyak lagi berjaya kot. tak caya..cuba usha2 tym raya jalan nak blk klantan tu..berderet kot keta mewah2 nak menuju ke sana je..Adeyy,...

Hayatito said...

xberpelajaran tu sgt2 x setuju..kah3..

spm bru2 ni kelantan no 1. kelantan among the best since ak sekolah lg dr segi pelajaran.tip top.

bab bangga jd ore kelate ni mmg transparent..kt utm ni ad je.

tp joe, crikn ak gewe sorg. owe kelate rni hnsem2.. :))

mukasurat17 said...

aku takpenah dgr pon org ckp org klate xberpelajaran. haha...

yg aku penah dgr org ckp, org klate ni klu dah jumpe sesama diorg, hbs r, kte tak dipandang nya. nmpk cm org klate ni yg jugde people by his/her state. semangat berpuakan. cam cik epal ckp. tp xsemua la.

+akufobia+ said...

negeri lain maju pun tapi maju keruntuhan akhlak gak buat apa.boo.

ChiLaBaey's said...

Cili api memang pedas.... Siapa yang makan yer...???

KERPLOW said...

yang ni aku sokong sesangat.

joegrimjow said...

Munsyi, f *** l tu org kelantan ek?

joegrimjow said...

Alhariez, kat syurga pun yg menentukan taraf syurga mana pun adalah taqwa :-)

joegrimjow said...

Anne, yg pasal jam ni xbest ni, tp yg kereta mewah, mmg stuju. Agak banyak

joegrimjow said...

Hayatito, bab laki hensem tu ku sangat2 stuju. Haha. Erk, ku bukan agen pencari jodoh, tp ok je klu nak soh cari :)

joegrimjow said...

Kerplow, yg lain xsetuju ke? Huhu

kawie2020 said...

salam joe.. lama x singgah.. sorry yer..

sebenarnya mungkin pengalaman aku sendiri selalu jumpe org kelate yg teruk2 dan lebih semangat kenegeriannya itu.

Tapi x lah sampai menghina org kelate nih. kalau org tuh menghina seseorg disebabkan negeri maka dy adalah lebih hina dari org yg dihinannya itu.

Sebenarnya, dari pengalaman sendiri juga, kebanyakkan org kelate ini sendiri kuat semangat kenegeriannya.

minta maaf yer joe, tapi fakta yg kutuk org kelate kat atas tuh memang x boleh pakai....

Anonymous said...

stuju dgn kawie! \/(^_^)

Nur Su'aidah said...

kali ni komen lmbt.. ;D
hoho. xpatot kot org tu wt cmtu!! aiyarkkk..berani nak wt cmtu..cili mulut mahu tak?

rhapsody LiN said...

aiyakkk...

ku rse org klantan yg pandai kot.. sbb diorg ske mkn ikan. ye ker??

tlg jwp sket. hehe

.::WaNiE::. said...

nama aku ada wan

bila orang tau nanti dia tanya

oo org kelantan ke??

aku cakap langsung xdek kene mengena ngan kelantan

lari tajuk tak ???

:P

aduka said...

BODOH la sape ckp kelantan kolot..

FarhanaDr said...

Err.. Yang ku selalu dengar, orang kelantan cantek dan kacak belako.. Hehehe.. Kan kan? Mcm joe laa.. Ahaks..

Tak payah nak dok judge people kot. Kan? Perlu ke?

shandye. said...

a guy used to say hye to me one day, just to spark some small talk while we were waiting for the college's registration counter to be opened.

when i told him that i was born in kelantan, he has this smirking remarks on his face. i just keep my composure.

then the counter opens and i lined up behind him while he still continues the conversation, saying that he was born and raised in kl, spent all his life in that small metro-city, knowing everything and anything.

soon it was his turn and the lady at the counter handed him a form, listing all the elective subjects offered for that semester.

i saw him frowning and his brows arched in dismay.

i asked him why.

he sheepishly asks me what is the different between 'psycholinguistics in education' and 'psychoanalysis study in education' (both are electives for other 'jabatan' but 'wajib major' for me, a teslian).

i went on explaining it to him, in rapid english. he looked stunned.

he asked me what course do i take.

tesl. i answered.

and, oh... btw... i got band 6 for my muet. and yes... i am from kelantan. deal with it.

**this comment is purposely written in english. geram with annoying idiots**

MuNsYi SaMa said...

haha. ko wat f**** mcm mencarut lak..haha

F bkan org klate. Ambe tgh cr gok oghe late name F. hehe

Mel said...

kata orang sebab nila setitik rosak susu sebelangga...

tapi dalam kes ni, sebab sorang, rosak nama baik senegeri...

joegrimjow said...

Kawie, ku pernah jumpa dengan org camni. Just to express yg tak puas je

muhammadthoriq said...

Gomo Joe Gomo!

Zamz said...

ada lagi org mcm ni zaman skrg ni ek hehe

~kuyam~ said...

setuju!kawe ore klatey jgk,but still berpelajaran kot.xelok beza2kan sbb negeri.isk

Hami Asraff هامي أشرف said...

Haih kenapa aku baru nak komen ni? Okey ni komen dari aku. Dulu aku pun berfikiran begitu. Sekali lagi diulang! DULU! Yer sebab ramai aku jumpa member-member kelantan yang jenis berpuak. But now i have 2 best friends Kelantanian. They're really awesome. Aku memang tak judge sapa-sapa beb! Berkawan dengan semua orang. Yer tak?

zool said...

Tak kisah org Kelantan atau org Zimbabwe sekalipun.. Yg penting hati kita...

aku tak nak komen panjang2 pasal tu.. tapi pada aku Raja Lawak berjaya menghasilkan beberapa pelawak. Samada mereka mampu meneruskan destinasi mereka itu terpulanglah pada mereka.. Yang nampak berjaya :-

i) Nabil --> ye dia makin menurun sejak kebelakangan ini.. biasa turun naik artis..
ii ) Zizan n Johan --> walau tak menang tapi makin meletup terutama bila berganding dua..
iii) Sepah --> ada rancangan dan penah jadi pengacara..
iv) Along (Cham Raja Lawak) --> pengacara radio dan pelakon pembantu Adnan Sempit yang makin meletup..

Yg lain-lain tu nasib-nasiblah .. Tak semua mampu berjaya.. Cam juga cerita hidup lain.. ramai pelajar dapat 10 A dlm SPM tapi tak semua berjaya dlm hidup..

sori panjang bro.. aku kan peminat Raja Lawak.. :)

ザ-sylver-shooter said...

bagi aku org kelantan la yang paling survive kot kat Mesia ni,..kat mane2 ade org Klantan, kt Jepun ni pon bersepah orng kelantan,..sbb dah ramai, biasela ade baik, ade yg buruk...the point is, as long as we who we are, don't bother to blame others..

wallahualam..

SuMie said...

huuu..kawe patey bena ore kato kawe..
ado budok joho buleh kato budok tino kelate jual body sbb terkongkong duk kelate..ai..nok keno samey sguh!gere ambo..dio kato kelate kecek kasar..sbb sbut 'nate'..aku nok tanyo lah..'lahabau,cibai,cikaro,pan***,and seangkatan ngan die tu..xkure hajo ea?hoho..maahla ambo emo bab2 gini nih..peace no war!

Hazirah Hussin said...

huh!ade jgk org mcm tuh!
akan ku buktikan org klate pun berpelajaran!!
wahh!!naik smngat nk study!!
sy nk terbang tggi jgk!
AUSMAT cptla habes!!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW