Share

perarakan bersama mat saleh dan pelajar antarabangsa yang lain

panjangnya tajuk! hehe, ini menandakan kegembiraan mengikuti perarakan pembukaan sempena world week festival di university of sheffield. memang best dan sangat seronok. moral yang dapat? kalau kulit bukan buaya, jangan duk buat otai pakai bajuku melayu selapis je!


video promo




ok, komen sikit pasal video ni, kalau tengok 19 hb, south east asian akan bukak booth dan gambar yang diletak adalah gambar 'orang asli'?? haha, lucu jugak sebab perspektof terhadap malaysia tak berubah lagi. tapi takpe, jangan salahkan dieorang, salahkan kite sebab tidak memperkenalkan budaya kita kepada dieorang. selama ni, setiap aktiviti untuk malaysia saja, sebab tu budaya kita tidak ada orang nampak. so taun ni, dah ambil langkah awal untuk memperkenalkan malaysia, nanti komiti seterusnya boleh meneruskan idea ni. ok? nanti bukak booth nanti, korang tengok la betapa BESTnya malaysia. yeahhh!



SMSA pun join!


sebenarnya berat nak ikut benda ni sebabnya pada hari dan waktu yang sama, ada career fair kat IC. sebab nak bagi nama kat union untuk join, jadi nak tak nak, kene pandai agih agihkan 'tenaga' untuk ikut sama. separuh pergi career fair, separuh pergi perarakan ni. terima kasih kepada freda yang ketuai career fair di sana


apakah itu world week?


world week merupakan minggu yang berada dalam kalendar universiti untuk setiap national society menunjukkan budaya dan adat negara masing masing. bermula dengan semalam dan akan berakhir 19 ni. semalam merupakan acara pembukaan dengan berarak dari student union sampailah ke city


3 miles kot


tak pasti berapa jaraknya, tapi semalam memang bersorak dengan riang betul. tambahan pula duduk di belakang persatuan 'afrika' perghh, dieorang punye suara, memang malaysia kalah. ole ole la, nyanyian lagu yang tak paham la. semua dieorang nyanyi. ok, layan gambar sebelum perarakan


bersama wakil singapore



gadis melayu berbaju kurung




baru start nak berarak ni




10 orang melayu berpakaian melayu


lebih kurang 10 orang dari SMSA yang join. mula mula cuak jugak sebab takde yang datang. call call orang last minit, baru ada beberapa yang turn up. terima kasih ya semua. ok, kami mula berarakan dengan bersemangat sekali. semasa berarak, ada juga nyanyian lagu 'inilah, barisan kita, yang ikhlas....' dan juga lagu 'rasa sayang ei rasa sayang eii, erii lihat....' haha, abes semua orang tengok dendangan lagu malaysia yang unik tu. ok, layan gambar lagi!





dah mula berarak!



hi, saya joe



datin zalina yang bangga dengan bendera keciknya


romania gadisnya hot hot




beratur beratur


bendera malaysia berkibaran!




dah sampai city dah ni


suasana semakin meriah!




sampai di city


memang suasana agak tegang di city. semua persatuan nak 'mencapap' haha, yang paling tak boleh blah, persatuan afrika ni la. dah la sorak kuat kuat, lepas tu buat adegan yang agak mengerikan. hehe. ada juga yang pak arab dan minah arah yang berpakaian kebangsaan mereka. gelek gelek ajeee


'orang johor mana orang johor'


tiba tiba pulak ada sorang mak cik tegur. yang bestnya, makcik ni adalah orang sini, mat saleh, tapi fluent gile cakap bahasa melayu. dia dah berada di malaysia, iaitu johor, iaitu taman uda selama 10 tahun dah. dah kawen dengan orang melayu tapi bercerai lepas tu. anak dah dua. comey kot mak cik ni, rugi betol orang melayu tu cerai dengan dia!, ok, tengok sedikit video yang sempat rakam




bergambar kenangan bersama makcik tu dan suami barunya



antara kesemua yang hadir




sheffield uni terbaik!



peace, no war



kami bangga jadi rakyat malaysia






tamat


habis sahaja berarak tadi, tangkap gambar, maka perarakan pun tamat. memang best sangat dengan melihat telatah telatah mereka ni. taun depan nak join lagi! sebab tak tahan sejuk, maklumlah, pakai baju melayu je, dengan suhu 6-7 darjah celcius ni buat diri beku juga. nak bagi hot, kenelah duduk dengan orang orang hot. orang hot ni adalah.... dari romania. hehe








romania society!



ni merupakan video video pendek yang ku ambil. layan je la ek ;-)




awek berbaju hijau tu awek argentina



ramai ramai!



anak tupa?? haha




dah sampai city dah



bervideo kenangan




nothing happen...we want water.. LOL


credit picture to isho, video by me



psss : malam ni waktu malaysia, jangan lupe tengok tv, kalau ada gambar aku masuk, amek gambar tv tu cepat cepat. hehe. kot kot la masuk tv kan??

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

17 comments:

Nur Su'aidah Bachok said...

haaaa!! baru je ushar gmbr ni kt fb hang.. dah ada cerita! oyeahhhh~ tahu suda. ;D

femes ea msok tv..? haha

joegrimjow said...

femes skit2
hehe

aduka said...

dh tgk dlm fb ko kne tag td..
pe2pn.. best la weehhh..
ase cam nk join gak je..
huhuhu..

FarhanaDr said...

Wah.. Pandai makcik ni.. Rasa bangga jap.. Sbb ku orang johor.. Hahahaha.. Eh silap.. Orang malaysia.. Ngeee.. ;p

Menarik.. Walaupun tak ramai join, tapi spirit tu membara.. Heehee.. Mantop mantoya laa joe.. :)

Mimpi said...

Hijau cam herbalife r pulak.

Memang enjoy ada aktiviti sebegini.

ciK LyndaWawa igUana said...

wah..best2..seronok nye camni....

Nazz@Purple said...

bertuahnya joe...tahniah..tahniah..menarik sekali..

geeds said...

wah!
meriah yaww!
best best best!
nxt year nk join jugak.
haha. :p

widydib said...

wah...mesti seronok kan... suasana lain skit tp care tetap same...

naz said...

aman rasa nya dunia kalau begini kan:)

chokio_nia said...

sy org johor!!*angkat tgn*..haha

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

meriah nya. ngapo depa kata we want water tu...

si makcik sheff tu tgh ckp ngan jo ke intebiu tu..

joegrimjow said...

HEHE
we want water tu
tunggu air pancut kluar
xkluar2

Lifesaver said...

bagus la..kibar bendera sambil pakai baju kebangsaan

joegrimjow said...

xtahan adalah masa sejuk

jard masih rajin membaca blog ini said...

baju melayu.. mana da butang baju melayu ku kirim ari tuh beb?

joegrimjow said...

dah sampai sini baru butang tu sampai ke rumah
huhu

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW