Share

palestine : kasi panas sikit

isu palestine tak habis habis lagi. bukan takkan habis, malahan semakin teruk. beruntung berada di negara yang minoriti muslim, hal besar begini cukup diambil berat. tadi khutbah jumaat perihal palestine



kata pak imam tadi, selain berperang, ada banyak benda yang boleh kita buat untuk menolong saudara seagama kita disana. ini adalah usaha yang paling nak tak nak kena kita buat. kalau ini pun kita tak mampu, haisssh, tak tahu la den


1) doakan mereka
2) derma sebanyak boleh
3) boikot barang israel


yang ni aku tambah, yang ada blog, update la blog pasal benda ni bagi peringatan. jadi kali ni, walaupun dah post satu entry hari ni, sebab tengah bersemangat ni, nak post lagi satu entry, khas untuk palastine!!




untuk menyemarakkan semangat, kita layan lagu best ni dulu. hayati bait bait lagu ni.





kan melangkah kaki dengan pasti

menerobos segala onak duri

generasi baru yang telah dinanti

tak takut dicaci tak gentar mati



bagai gelombang terus menerjang

tuk tumbangkan segala kezaliman

dengan tulus ikhalas untuk keadilan

hingga pertiwi capai gapai sejahtera





takkan surut walau selangkah

takkan henti walau sejenak

cita kami hidup mulia

atau syahid mendapat syurga

(ulang)




kan melangkah kaki dengan pasti

meneroboh segala onak duri

generasi baru yang telah dinanti

tak takut dicaci tak gentar mati





takkan surut walau selangkah

takkan henti walau sejenak

cita kami hidup mulia

atau syahid mendapat syurga

(ulang)



kan melangkah kaki dengan pasti

menerobos segala onak duri

generasi baru yang telah dinanti

tak takut dicaci tak gentar mati





bagai gelombang terus menerjang

tuk tumbangkan segala kezaliman

dengan tulus ikhalas untuk keadilan

hingga pertiwi capai gapai sejahtera



takkan surut walau selangkah

takkan henti walau sejenak

cita kami hidup mulia

atau syahid mendapat syurga

(ulang)




bagai gelombang terus menerjang

tuk tumbangkan segala kezaliman

dengan tulus ikhlas untuk keadilan

hingga pertiwi capai gapai sejahtera


pss : Lagu 'Gelombang Keadilan' oleh Shoutul Harokah dari Indonesia
(dapat markah lebih tak?)



sedikit berita tentang palestine



berita 1)

The UN Human Rights Council urged Tel Aviv on Wednesday to pay reparations to the Palestinian people for the loss and damage it inflicted on them during last year's bloody invasion of the Gaza Strip.


ulasan tambahan :
1) usul yang dibawa oleh pakistan ini menyuruh israel membayar segala kerosakan yang telah dilakukan
2) pakistan juga mencadangkan agar palang sabit merah mebuat siasatan penggunaan senjata kimia oleh tentera israel di palestine
3) si bengong US, Hungary, Italy, the Netherlands and Slovakia menolak
4) si takut Britain, Belgium and France betindak tidak mengundi
5) kekuatan doa kita? usul ini diterima dengan 29 bersetuju



berita 2

On Tuesday March 23rd, Friends of Al-Aqsa and Labour Friends of Palestine and the Middle East (LFPME) hosted a meeting at the House of Commons discussing the ongoing crisis in Jerusalem. The meeting was attended by over 70 MPs, organisations and members of the public.


ulasan tambahan :
1) antara yang hadir adalah Martin Linton MP (ketua LFPME), Karen Abu Zayd Koning (bekas Commissioner-General of UNRWA), Sir Gerald Kaufman MP, Tony Benn, Dr Muhammad Abdul Bari (MCB), Brian Iddon MP dan Andy Slaughter MP
2) 30th March 2010 adalah tarikh yang dipilih untuk Boycott Divestment and Sanctions Global Day of Action. check website ini untuk berita lanjut




banyak lagi berita yang menarik dan penting perlu kita tahu. jangan ingat ini masalah dieorang, ini masalah kita bersama. jika rakan kita diperlekehkah dengan sedemikian rupa tanpa bantuan orang lain, jangan harapkan bantuan orang bila kita dalam kesusahan!



hari jumaat
ada satu ketika dalam hari jumaat yang doanya akan terus dimakbulkan Allah


ya Allah
selamatkanlah aku
kedua ibu bapaku
keluarga dan sahabat handai
dan semua muslimin dan muslimat

kau berikanlah
kekayaan kepada aku
kemudahan untuk aku mempelajari ilmuMU
hidayah untuk ke syurgaMU kepadaku
dan juga isteri yang soleh dan cute kepadaku


selamatkanlah saudara seagamaku di palestine
hapuskanlah musuh musuh mereka dengan seteruk teruknya
gagalkanlah segala perancangan jahat mereka
agar umat islam terus berada dalam kesejahteraan


amin ya robbal alamin


rujukan :
1) http://palestinkini.info/
2) http://www.aqsa.org.uk/

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

20 comments:

aduka said...

boikot?
intai kat KFC.. McD.. still penuh cam bese xde pe pn berlaku..
=)

*otak org m'sia bkn cam otak org indo..*

Nur Su'aidah Bachok said...

;))

Hizami Li said...

thnx for the reminder.
:D

hans said...

kesian dkt diorang kan

joegrimjow said...

welcome

ezzati said...

benda ni x penah abis..smoge mereka yg teraniaya dilindungi Allah

naz said...

dunia mana pernah aman

YobSumo said...

terima kasih.

InsyaAllah, dapat pahala mengingatkan macam ni.

kita doa. itu yang terbaik.

Anonymous said...

thanx for the reminder

joegrimjow said...

sama2 saling ingat mengingati

'AQILAH said...

aduka ...kfc dan pizza jcorp dah beli utk kat malaysia.. totally malaysia punya, kita hanya gunakan nama kfc saja untuk buat business, kfc kita halal dah sampai pasaran india. (betulkan saje)

kita hanya berdoa, kalau nak boikot, facebook pun kene boikot la, itu israel punya.

MuNsYi SaMa said...

Really great effort to post about this. Ade certain info yg br tau. Smlm konsert Shoutul Harokah kt sini ramai gak dtg. Nk kutip dana utk bantu Palestine. Allahuakbar!

joegrimjow said...

glamer btol kumpulan nasyid tu kan?
mantap la

lizz said...

kesian dekat palestine and negara2 lain yang tak abis2 kena perang tapi maybe diorang lah ahli2 syurga nanti. kita???huhuhhu

.::WaNiE::. said...

aminnnn

safiyyahosman said...

thanks dgn info yang bro bgi..sedih bila tgk anakanak palestin..tp kita org kat malaysia nih cam biasa ja..sedih sekejap tp xboikot..kfc kita buang..mkn ja kat radixfc..lgi sedap..

joegrimjow said...

cube baca komen pasal kfc kat atas
;)

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
thanz br0 atas peringatan & inf0..
panas di sini panas lagi di sana..
hmM..nak boikot kena pakai akal..tak cukup dengan semangat..

Iman said...

janji Allah.
Aqsa/Jerusalam takkan boleh jadi hak kita, selagi solat Subuh jemaah di surau pun tak penuh.

kemenangan Islam is totally depend on us...the Muslim

wallahualam

joegrimjow said...

stuju!
smoga kita tergolong dari golongan perubah

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW