Share

nak jadi pokok boleh?

kisah family pak belalang adalah kisah rekaan semata mata. dulu selalu menulis kisah ini ada diselitkan dengan pengajaran. mungkin keadaan sibuk dan macam macam hal berlaku, kisah ini semakin lama semakin hilang. kali ni nak menulis lagi kisah family belalang.


~~~~~


'abahhhhhh'

'mak ko pati pucuk sebab tak lalu makan nasi 2 hari 3 malam asyik termenung....'



'haha, abah melatah abah melatah'

'haish kamu ni, mana ajaran abah? salam mana salam?'



'assalamualaikum abaaaaaaaaaaaaaaa-ah'

'nakal kamu ni kalah ibu kamu!'



hari ini pak belalang mengajak halimah untuk sama sama bercucuk tanam dengannya. tanah yang terletak 3km dari rumahnya adalah hak milik atas namanya. atuk belalang yang menghadiahkan tanah itu kepada pak belalang dalam wasiatnya. walaupun tanah itu nampak tidak menguntungkan untuk dikerjakan, tetapi atas dasar mahu terus memahat memori terhadap arwah ayahnya, tanah itu diusahakan. sekarang ini, sudah nampak akan hasilnya


'abah, dah lama kita tak munculkan dalam blog ni?'

'hehe, dia sibuk kot. ni pun dah kira ok dah ni dah muncul kembali'



'ermmm, abah ambikkan buah rambutan tu boleh?'

'nak kuning ke nak merah'



'nak dua dua... ngeeee'

'abah ajak datang ni nak suruh tolong abah, bukannya tolong habiskan buah buah ni'



'alaaa, abah ni, dah penat la. sepagi duk tolong abah. bagi can la rehat kejap'

'ok ok, abah ambil banyak ni, simpan untuk hartini dan haikal sekali'



halimah kini sudah berusia 12 tahun. sudah masuk upsr. cepat betul masa berlalu. maklumlah, dah lama tak update kisah pak belalang, habis semua dah besar besar. kekeke



'abah... takde cite ke rini?'

'eh eh, dulu halimah la yang paling suka perli abah bila nak story story ni'



'dah lama tak dengar, rindu pulak nak dengar. hehe'

'ermm, nak cite ape?'



'ikut abahla. yang penting jangan kisah mengarut. kisah benar. ok?'

'kisah benar? ermmm. ok ok. meh abah story kisah jiwang. nak?'



'sebab halimah dah 12 tahun dah, boleh lah!'

'wawah, anak abah dah jadi anak dara dah sekarang! abah cite date ketiga dengan mak kamu la. ok? date pertama boleh baca kat sini part 1 dan sini part 2'



'abah ni cakap dengan halimah ke dengan sape ni??'

'dengan pembaca blog. hehehe'



'cepat la bah sambung'

'ok ok, abah sambung'


~~~~~


di taman itu, kelihatan 2 merpati sejoli yang berpakaian merah menyala. si perempuan dari tudung sampai la kasut, semua merah. si lelaki pula baju merah dan seluar hitam. kedua dua pasangan itu duduk di bawah satu pokok yang rendang. ooh, rupe rupenye mereka adalah pak belalang dan mak belalang yang tengah hangat bercinta


'nak cuit hidung skit boleh'

pandang kiri pandang kanan 'cuit la. hehehe'



'hakhak, nakal nakal'

'isteri yang nakal untuk.....'



'suami yang nakal! ooo, kenakan kite balik'

'heeeee. bestkan duduk bawah pokok ni?'



'betul3. tenang je. suasana nyaman. udara segar. lepas tu kepala atas peha orang tersayang pulak. bahagia!'

'urmm, abang sanggup jadi macam pokok ni?'



'pokok rendang ni? kalau untuk bagi sayang berteduh, apa salahnya'

'i loikeee'



'kalau abang jadi pokok, sayang jadi ape?'

'jadi pengutip buah. hahaha'



'alaaa, tak best la camni, habis buah abang camtu...'

'ermm, jadi tanah'



'sanggup ke? kotor tanah tu'

'kalau untuk bagi sokongan pada orang tersayang, apa salahnya'



' i likeeeeeee'

'heeee'



'pernah dengar hadith tulang rusuk?'

'pernah dengar je. betul ke wanita dari tulang rusuk lelaki?'


Siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, hendaknya ia tidak menyakiti tetangganya. Saling berwasiatlah kalian untuk berbuat baik kepada wanita. Pasalnya, mereka tercipta dari tulang rusuk. Yang paling bengkok dari tulang rusuk itu adalah yang paling atas. Jika berusaha meluruskannya, engkau akan membuatnya patah. Dan jika dibiarkan, ia akan terus bengkok. Karena itu, saling berwasiatlah kalian untuk berbuat baik kepada wanita.” (Al-Bukhari)


tulang rusuk


'macam tu la hadithnya'

'waaah, siap hafal lagi'



'ni setiap laki yang nak kawen kena hafal ni. mungkin tok imam tanye ni'

'erkk, ye ek? jadi, betullah ni?'



'ada dua pendapat. satu katakan ini hanyalah perumpamaan atau kiasan. mahu bgitau kepada suami yang isteri jangan terlalu mengongkong mereka dan juga jangan untuk dibiarkan mereka terus lalai.

'ooo, satu lagi?'



'ada yang ambil terus pengertian dia. ambil secara harfiyah. memang wanita dicipta dari tulang rusuk lelaki'

'jadi abang pakai yang mana?'



'dua dua. haha. perumpamaan sebab memang isteri ni kena jaga dia elok elok. tulang rusuk kan bengkok, lepas tu duduk dekat hati. tandanya cukup sensitif dan mudah terasa. benda ni kena beringat. nanti orang tersayang abang ni akan lari jauh jauh. yang ambil terus secara harfiyah, memang abang rasa tulang rusuk ni tak cukup satu. rupa rupanya, dah bertukar jadi seorang gadis yang secomel sayang ni ha'

'heeee. bang.... jom balik rumah'



'aik, kejap je dah nak balik?'

'jom la. dah tak sabar ni'



'erkk...?'



~~~~~


'lorrh, habis macam tu je ke?'

'ye lah. dah tu nak habis macam mana?'



'lepas balik rumah, abah dengan ibu buat apa?'

'nanti umur dah 21 tahun, abah sambung cite ni lagi. hehehe'



'blurrr~~~ tak paham.....'

'tak payah paham. jom la kita balik rumah. dah petang. dah nak masuk maghrib dah ni


'ok ok!'



sambil berjalan, pak belalang tersenyum keseorangan. tak sangka tulang rusuknya boleh menjadi ganas seganas ganasnya. walaupun ganas, dia suka!



psss :

i want to tell you how much i love u... but i cant
i want to tell you how important u in my life... but i cant

but i know... u knew it

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

34 comments:

Hazzy Ishak said...

rindu dgn pak belalang dah terubat
hahhahaha

FarhanaDr said...

Waaaaaaaa.. Pak belalang dan family.. Heehee.. I loike dis jugerrrr.. Dan saye dah 23 tahun.. Boleh cite kat saye tak? Ahaks.. ;p

joegrimjow said...

jngn nakal2
haha

Cik Ecah said...

saya tulang rusuk!!! :)

.::WaNiE::. said...

oh sweet:)

~0~ said...

wah...cenggitu upenye....hahhahahha

joegrimjow said...

teringat kat lamb rib

nursarah said...

rasanya bab tulang rusuk ni, macam kiasan je kot.

i loike the 'psss' statement!

aLeen aVriL said...

eleh pak belalang munyik mcam gatal jer mase muda muda...

dah tua nih xtau ler..huhuhuhu

Jard The Great said...

pss?? mcm lirik lagu je.. ehehe..

kisah2 pak belalang patut dibukukan dan dijual beb... =p

joegrimjow said...

xde sape nak beli kot

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

hahahaha,,
kena tunggu 8 tahun la ni dowl..

green said...

ok dah habes baca.

lama tak baca pak belalang~~

zaizax said...

baru 1st time baca kisah pak belalang :)

joegrimjow said...

kene godek godek entry lama untuk baca
hehe
;)

Mimpi said...

lama tertanya-tanya mana hilang si pak belalang.

pss macam lirik lagu la pulak.
:)

Firol said...

ala pak belalang dalam ganas ada lembut

Mohd Shahnom Ismail said...

awat ada persamaan dengan entry blog iman?
ni respon untuk iman aaa? ehem2

Arra JaSmY said...

hahaha..welcome back pak belalang.

Dah lama i tggu entry joe macam dulu.adew lawak,selamba and moral value.

err..*psss* tuh sweet lah..:)

cik EPAL said...

pak belalang ini suka makan belalang ke?? :D

aduka said...

aku pn dh lama x smbung jijie aku..
haha..
=P

eynda said...

Bahagianyer keluarga pak belalang :-)

Mr PenyuBiru said...

hehe..suka baca citer pak belalang

joegrimjow said...

macam best je nak sambung cite camni
haha

naz said...

haha baek punyaa

Echa said...

sweet gile.. :)

fikaryna said...

waa..dah ada serial..xpe nanti g baca..

psst..ayat yg bawah tuju spesifik utk seseorg eh..huhu..

kasmin said...

ni 1st story aq bace kat entry ko pasal pak belalang... ni btol rekaan semata ke true story ni ko dating bawah pokok ey... ngaku tak ngaku... :-P

+akufobia+ said...

berahi.haha.

mIdI & sUe said...

nak nagi award kat awak ni...sila ambil si sini yea http://msueroomz.blogspot.com/2010/03/first-time-dapat.html

mIdI & sUe said...

award kedua untuk awak atas layout awak yang cntik..amik disini yea

http://msueroomz.blogspot.com/2010/03/second-time-dapat.html

joegrimjow said...

hoho
ni kisah rekaan
takde kena mengena dengans sesiapa

hafizazmi17 said...

bermakna sgguh.. >.<

NyNaA said...

lawak!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW