Share

walaupun SEXY, dia tetap baik

entry ke 2 : irda rahayu

akak ni menulis tentang kisah ibunya. walaupun panjang, ku suka. nice sharing. memang kisah benar, sebab tu ku rasa msgnya sampai. pengalaman ibunya yang selalu 'back-up' diri buat aku terkenang dengan keperitan ibu bapa aku yang penat lelah membesarkan anaknya yang sudah pun besar ini. satu entry yang best untuk dibaca. smoge terhibur dengan entry ini. thank ya join


~~~~~

ini entry pendek campo bengang!

ok,
esok last paper,
lepas paper ni,
maka habislah exam kali ini!


cerita konsep dakwah
-kisah benar yang berlaku di IC (library)-


ada 2 situasi, situasi pertama


ketika mahu membuka nota untuk dibaca
terpandang seorang gadis mat saleh
erkk
cukup sexy walaupun berada di library
fikir, pasti siggplus suka akan gambar sexy2 ni
jadi ku ambil
dari belakang



hi abang, study ke?



apa yang perempuan ni buat
STUDY
SENYAP




situasi kedua

fokus fokus
exam esok ni
lebih kurang setengah jam baca nota
datang seorang minah arab
pakai tudung dan ku assume dia orang islam


kebetulan
dia datang untuk BERBUAL dengan kawannya yang ditepi
lebih kurang setengah jam dia berbual dengan kawannya
tak tau ke ni library?

bukan aku saja yang tak senang
lihat mat saleh di kiri kanan pun duk usha pelik
ye la, dalam library pun nak berbual ke?



konsep dakwah


1)mengajak orang mengesakan ALLAH
2)mengajak orang melakukan kebaikan (contohnya diri sendiri melakukan kebaikan itu)
3)mengajak orang melakukan kemungkaran (contohnya diri sendiri meninggalkan kemungkaran itu)


apa mat saleh itu buat dalam hal ini?
mungkin no 2 sesuai untuk kategori
orang lain yang lihat akan kata

'ooh, walaupun sexy(bukan islam), dia tahu yang libarary tempat study dan senyap, baru tak ganggu orang lain'


apa pompuan arab tu buat untuk berdakwah?
aku rasa ketiga tiga pun takde
orang lain yang lihat akan kata


'ooh, inilahorang islam (pakai tudung) masuk dalam library, buat bising, taknak study pun, janganlah ganggu orang lain belajar


tengok, aku dah terkena dakwah mat saleh!


~~~~

ok
tamat
takleh panjang-panjang
nak panjang baca entry pak belalang kat bawah ni
-pengajaran dapat lah kan?-


jangan bangga dengan islam kita yang hebat kalau kita tak praktikkan apa yang islam ajar, jadilah umat islam yang boleh dibanggakan oleh agama

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

41 comments:

FarhanaDr said...

Saya pon nak jadi seseorang yg leh dibanggakan dlam segenap aspek.. Heehee.. :)

joegrimjow said...

hehehe

Jard The Great said...

oooo.. pasal tulah wujud gak org non-muslim yg baik... dan yg tak baik.. dan org Islam yg baik dan tak baik...

so really... org yg baik2 neh.. cannot really be categorized on religion. it depends more on the person's own character.. huhuhu

so how to make Islam grand in the eyes of others? =)

joegrimjow said...

doing good to others =)

RoSe_ViOleTE said...

lebih kurang mcm konsep..

x sume org pakai tdg tu baik n bukan semua org yg x pakai tudung tu x baik..

joegrimjow said...

peringatan kpd sesama kite

LORD ZARA 札拉 said...

hehe~

best tu~~

aku nak join ni~

aigoo~

DeVoTeD LiLy said...

klu mat saleh seksi tu masok library cni..
sah ta senang duduk jejaka2 y ada lam library tuh...

.alie. said...

singgplus mesti suka..
hik3~

piNky LuCiA said...

huhu.. terasa kena ngan batang hidung... lalalala.. insap3.. huhu

aduka said...

bertudung x smstinya baik bro..bru smlm aku alami..nti la aku cite kt blog..tu pn klu aku rjin nk sentuh bab sensivity cmni..haha

zaradgreat said...

ayat last memang 'wow'

enyheartsdiamond said...

tulah..fizikal tidak menggambarkan hati :)

vidadarisakura said...

a'ahkan.hee

kawie2020 said...

masalah muslim yg camnih ade dimana2 sahaja... sebab itu muslim masih belum mampu untuk menguasai dunia bahkan iman diri sendiri pun belum tentu lagi...

cIk JanNah said...

fuuhhhh.
mesti abg joe trus jd juling kan?
hahahaaaa

saypOOL rafhtello said...

gambar dri depan apsal xupload..hahaha

sya mansor said...

ada jugak yg jenis on-off tudung

pudding pie said...

libary ku waktu final exam sangat bising
tak tau la bincang ataupun berborak
huhuhu

lea said...

erk...kamu skodeng ke study???

♥akukahmilikmu®♥ said...

betul tu..tk sume pakai tidung baik..tak pakai tudung jahat..lebih baik nampak jahat dulu..sekurangnya kita tau jahat dia cmner..jgn yg baik tpi kita tak nampak lagi jahat dia cmner..biasanya yg nie lagi dasat..

Moon Death Spell said...

hurm...
teringat kisah didalam bus ari tu..
moon seorang gadis free hair..
ada sorang mamat ni
menghina moon sebab tak bertudung..
saat itu moon terfikir..
itukah dakwah yang dituntut

Moon Death Spell said...

hurm...
teringat kisah didalam bus ari tu..
moon seorang gadis free hair..
ada sorang mamat ni
menghina moon sebab tak bertudung..
saat itu moon terfikir..
itukah dakwah yang dituntut

joegrimjow said...

btol3
dakwah banyak caranye
kena pandai2 la semuanya

madrasatuna said...

haha...joe...joe..studi ar..

konsep
1) walaupun kita byk kekurangan, perasaan bangga/izzah dgn islam itu perlu..sbb itu tuntutan

2) pakai tudung tak semestinya baik..btol2..hehe..tp yang kita perlu salahkan perbuatan jahat yg dia lakukan..bukan perbuatan bertudung dia tu...

btol la tu..kalau pakai tudung pastu buat salah, dah buat 2 kesalahan..
1) kesalahan dia tu 2) kesalahan menimbulkan fitnah terhadap islam itu sendiri..
tp solutionnya bukan tak pakai tudung tp cuba elakkan buat kesalahan tu di depan org (yg terbaiknya tak buat langsung tp at least tak dpn org ar)..utk mengelakkan fitnah..bukan hipokrit..tazkirah utk diri ni yg byk kekurangan

3)sbnrnya akhlak mulia/baik adalah lahir dari hati.. ianya bersangkutan.. apakah definasi kita pada hati yg baik??
bg saya konsep biarlah kita tidak bertudung asalkan hati kita baik..adalah tidak beberapa tepat..maksiat yg kita lakukan adalah disebabkan iman (tahap keyakinan) kita yg lemah..termasuk diri saya.. bila iman lemah maksudnya hati kurang baik..bukan tak baik.. sbb dia still ada iman dan jalankan perintah Allah yg lain..kan2??

4) soalan cepu emas. kita sayang siapa? perempuan bertudung tadi ke perempuan sexy tu.. dah tentulah kita sayang dan cinta (jgn salah faham) kepada saudara seagama kita..kan3??

ZihNuN FaTiN said...

kesimpulannya kita takkan lari dr melakukan kesilapan..n menjadi tanggungjawab kita utk sentiasa memperbaiki iman dan amal kita..=)

Sidratul Muntaha said...

joe
namaku ko salah type!!!
ida rahayu yer..
bukan irda rahayu.

Rowena Chasez said...

joe,
huhuu..
lme dah xym..
busy ye...
huhuu~
bile blik msia nie???

Diarihatiku1976 said...

fuhh... seksi maut tu.. mesti tak fokus baca buku kat library kan..

{lumut} said...

kalau org melayu pulak mcm maner??
adehh..
sudah lumrah melayu ke arab ke kurang disiplin..kan joe?

Vee Violet said...

tersurat dan tersirat...
:)
so awak focus tak study dalam library hari tue?
:)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

takda yg sexy ag ke ?



nape tutup ngan sofa ? ngeeee

chokio_nia said...

dabes exam??gud luck kalo blom..hoho..kat sepid eh??ade mknn arab ala-ala jazeera ka sana??rindu jazeera..haha

Lifesaver said...

study2...

joegrimjow said...

nanti ku btolkan
huhu

nak exam ni
sejam suku lagi, haha

told la hejauw said...

a'ah la...betol gak kn..mcm terbalik la pulak...huhu

atty's said...

itu lah kan ..seksi tak semsti jahat .
tak seksi .lak tak semstinya baik ..

.millalara. said...

org sekeliling memandang. ada memuji. ada mencemuh.

heh! stadi!

seKut taWar said...

wa nak join dia study leyh x?hehe

joegrimjow said...

da abes exammm!

NURA said...

salam sobat
wah ini sudah bohong part2, tadi saya klik part 1 nya,juga.
trims kunjungannya.
alhamdulillah sehat disana.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW