Share

orang yang tak menghargai bini

terdengar lagu 'fighting for love' kat blog ni, http://hazzysuperb.blogspot.com/terus timbul idea untuk update blog


berita sini gempar dengan kes perceraian pemain bola sepal chelsea (chelsea ke arsenal?) dengan salah seoarng hakim xfactor. ashley cole dengan cheryl cole. pasangan yang dikatakan 'second posh n beck' haha, akhirnya bercerai jugak


facebook


macam biasa, facebook pelik dengan page yang pelik-pelik ni. terbaru banyak yang invite ke group Ashley Cole, are you stupid!!?? Have you seen how hot your wife is?!? haha, macam macam kat facebook ni. cepat je. skrg dah ada 6oo ribu dah fans. mungkin sebab page macam ni tiada profit, sebab tu orang pakat masuk je kot ;-)


nak baca kutukan2 untuk ashley cole, bleh tengok group ni



cheryl cole


memang lawa. maklumlah, kalau tak lawa, takkan boleh kekal lama dalam industri artis kat dunia ni. sama seperti artis malaysia, yang lama bertahan, mesti yang comey comey, yg sexy sexy. semua sekali la, kelebihan yang lawa dan comey ni pasti lama berkekalan dalam apa apa industri. blog termasuk sama jugak ke? no komen~~

Hmmmm, oh

Too much of anything can make you sick
Even the good can be a curse
Makes it hard to know which road to go down
Know when too much can get you hurt

Is it better, is it worse
Are we sitting in reverse
It’s just like we’re going backwards (backwards)
I know where I want this to go
Driving fast but let’s go slow
What I don’t want to do is crash, no

Pre-Chorus:
Just know that you’re not in this thing alone
There’s always a place in me that you can call home
Whenever you feel like we’re growing apart
Let’s just go back, back, back, back, back to the start

Chorus:
Anything that’s worth having is sure enough worth fighting for
Quitting’s out of the question
When it gets tough gotta fight some more
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love x3
If it’s worth having it’s worth fighting for

Now everyday ain’t gonna be no picnic
Love ain’t no walk in the park
All you can do is make the best of it now
Can’t be afraid of the dark

Pre-Chorus

Chorus

I don’t know where we’re heading
I’m willing and ready to go
We’ve been driving so fast
We just need to slow down and just roll

Chorus

We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love x3
If it’s worth having it’s worth fighting for

suka lagu ni walaupun housemate cakap tak best



hubungan suami isteri


baca berita di BBC news, 2005 ashley cole proposed isterinya kat dubai. ahaa, romantik gitu. jauh sekali sampai kesana. tapi biasalah, kalau letakkan nafsu di tempat pertama, pasti gejala tak sihat seperti perceraian akan berlaku. jom kita tengok macam mana nak kekalkan hubungan rumah tangga. haha, macam penceramah bebas dah ak ni ;-)



mencari keistimewaan, menghargai keburukan



setiap orang ada keistimewaan masing masing. juga keburukan dalam diri. sekarang ni untuk kekal dalam rumah tangga, setiap pasangan kenalah belajar menghargai keburukan pasangan anda. contoh mudah, isteri takut untuk bawa kereta, janganlah si suami untuk menggunakan alasan itu untuk menyalahkan si isteri, haaii, masa belum kahwin, u xreti buat pape, i tak kisah, takkan dah kawen jadi lain pulak ya? vise versa la benda ni. kalau suami tak pandai masak, janganlah isteri kutuk kow kow si suami masakan tak sedap. belajar sama sama di dapur. kekeke!


credit google



tanggungjawab masing masing


teringat satu perbahasan yang ku masuk dulu mengenai tajuk 'lelaki surirumah, isteri mencari nafkah' masa tu kiteorang dapat pencadang, maknanya kena sokong tajuk. memang agak berat sebelah tajuk ni. ye lah, ini lari dari norma, sudah pasti pihak pembangkang banyak idea mematahkan hujah kami. tetapi setelah mendefinisikan tajuk kepada satu persandaran, iaitu kami sandarkan tajuk pendebatan itu kepada 'kemanisan islam' terus kami menang dengan hujah.


kami katakan kepada mereka yang dalam islam, tak semesti lelaki kena menjadi pencari nafkah, perempuan pun boleh. sama juga isteri tak semestinya jadi suri rumah, lelaki pun boleh. selagi memahami tanggungjawab masing masing. selagi itulah rumahtangga itu akan bahagia. inilah dia kemanisan islam. haha. juri tertarik dengan idea kami, jadi kemenangan di pihak kami. yahuuu


mengenai tanggungjawab, cukup besar suami kepada isteri, begitu juga isteri kepada suami. nak hurai melalui pengalaman, ku tak layak lagi. ye lah, tak kawen, tapi sha sha cakap, kita kena tengok lebih kepada kehebatan pasangan kita dari melihat kelemahan pasangan kita. contoh kalau isteri kita tak pandai masak, janganlah jadikan itu bahan untuk jauhkan diri dari dia, tapi tengok kehebatan dia yang lain. mungkin tak pandai masak, tapi mungkin pandai mengemas rumah. ahaa, kan itu boleh menjamin kebahagian. hehe



mengawal kemarahan

dalam mengharungi rumah tangga ni, sudah pasti ada kesilapan yang dibuat oleh pasangan kita. tak terelak kepada pasangan lama atau pasangan baru. yang paling penting, sama sama belajar untuk menyelesaikan masalah. ada satu lawak dari mat saleh mengenai cara mengawal kemarahan. seperti dibawah ni

Husband to wife: When I get mad at you, you never fight back. How do you control your anger?

Wife: I clean the toilet bowl.

Husband: How does that help?

Wife: I use your toothbrush.


itu mungkin lawak. memang lawak pun kan. tapi bagi kita yang beragama islam, banyak sumber lain untuk mengawal kemarahan. yang paling senang bawa berbincang. memang tidak rasional untuk kesalahan berulang, kalau suami asyik menggatal je, bawa bincang memang bukan penyelesaian, masa tu ada cara lain boleh kita lakukan. nak tahu? hububngi ku. kekeke!


apa yang penting?????............. kerjasama. bekerjasamalah dalam mengawal kemarahan. si suami kena paham yang isteri ada musim merah. musim ni memang kena banyak bertolak ansur. barulah kebahagian berdua dapat berkekalan. aminnnn


dalam islam sendiri pun di ajar macam mana untuk mengawal kemarahan. dalam hadith Al-Bukhari; Vol. 8 No. 137diriwayatkan seperti dibawah


Abu Hurairah, radiyallahu 'anhu, reported that a man said to the Prophet, sallallahu ‘alayhi wasallam:

"Advise me! "The Prophet said, "Do not become angry and furious." The man asked (the same) again and again, and the Prophet said in each case, "Do not become angry and furious."

source : http://fortyhadith.iiu.edu.my/hadith16.htm (credit to pisang letak dalam facebook dia)



belajar untuk diam


ada juga sesetengah perkara kita kena diam. contoh kalau isteri tak puas hati dengan masakan suami, jangan lah kutuk habis habisan. cakap tak sedap la, masin sangatlah. kesian si suami yang baru nak belajar masak. bagi la sokongan sikit. dalam hal ni, kalau tak nak puji pun, baik berdiam je lah. banyak perkara yang perlu tutup mulut. yang paling mujarab untuk tutup mulut adalah waktu kita letih. kalau kita letih kita banyak cakap, konpem nak marah je kejenya. ni ada satu lagi artikel lucu dari emaiul mengenai tutup mulut. enjoyy

TWENTY DOLLAR

On their wedding night, the young bride approached her new husband and asked for $20.00 for their first lovemaking encounter. In his highly aroused state, her husband readily agreed.

This scenario was repeated each time they made love, for more than 30 years, with him thinking that it was a cute way for her to afford new clothes and other incidentals that she needed.

Arriving home around noon one day, she was surprised to find her husband in a very drunken state. During the next few minutes, he explained that his employer was going through a process of corporate down sizing, and he had been let go.

It was unlikely that, at the age of 59, he'd be able to find another job.

Calmly, his wife handed him a bank book which showed more than thirty years of steady deposits and interest totalling nearly$1 million.

Then she showed him certificates of deposits issued by the bank which were worth over $2 million.

She explained that she had 'charged' him for sex, and these were the results of her savings and investments.

The husband was so astounded he could barely speak. Finally he found his voice and blurted out, 'If I'd had any idea what you were doing, I would have had sex only with you.'

That's when she shot him.

You know, that's what happens when you don't know when to keep your mouth shut...!!!



jangan berlaku curang


ini merupakan biasa berlaku. bukan nak cakap orang takde agama, tapi kalangan kita pun banyak berlaku. entah kenapa nak berlaku curang. tak puas hati dengan pasangan? rasa boring dengan pasangan? atau saja nak puaskan nafsu setan? kena tanya pada tuan empunya badan. kalau dah berlaku macam ni, memang tak boleh nak bincang dah. cuma mungkin pesanan ni wajar kita tengok tengokkan.


sejauh mana kita boleh tidak terkantoi dengan berlaku curang???? ingat, pembalasan dariNYA amatlah pedih disana. perempuan kalau berl;aku curang dengan suami, tak cium bau syurga tau. laki kalau curang dengan isteri, neraka lah tempatnya. mungkin ghaib ghaib ni tak nampak sebab dalam hati cakap, takpe, ku tidak akan kantoi. ahaa, kalau dah nak kantoi, akan kantoi jugak, contoh macam gambar bawah ni.





moral? anjing pun boleh mengkantoikan anda.ahaa, sama sama beringat.



itu saja. ingatlah perkara yang paling dibenci oleh Allah adalah perceraian. elakkan kes kes macam ni dengan masing masing bertolak ansur. dah kawin, tanggungjawab di pikul bersama. bukan bergerak berseorang dah, tapi dah berdua



pandangan anda?
adakah ku dah layak untuk kawen?
hakhakhak



nota kaki : jumpa supervisor lagi


~~~~

entry ke 41 : miss keropi

berpart part cik keropi buat entry ni. hehe. yang pasti, part 1 dan part 2 dua duanya menarik. hehe. ku paling suka part yang quote dari cerita ketika cinta bertasbih. best ok




Cinta adalah kekuatan
Ia ada kemampuan
Mengubah duri menjadi mawar
Mengubah cuka menjadi anggur
Mengubah malang menjadi tuah
Mengubah sedih menjadi riang
Mengubah syaitan menjadi nabi
Mengubah iblis menjadi malaikat
Mengubah sakit menjadi sihat
Mengubah kedekut menjadi dermawan
Mengubah kandang menjadi taman
Mengubah penjara menjadi istana
Mengubah amarah menjadi ramah
Mengubah musibah menjadi muhibbah
Itulah cinta

ni yang part perempuan tu cakap kan? hehe. rajin betul tulis satu satu, memang peminat setia ni. huhu. okes thank u cik keropi sebab join. suka sangat ;)


entry ke 42 : cik hayatito

wawahh, gadis yang sudah memiliki badan unggul ni (dah ke belum?) akhinya masuk jugak setelah dipaksa beberapa kali. masuk dengan membuat satu video lagi. haaa, ambik ko tak mau sangat masuk, siap video yang di buatnya. hehe. mantap2. suka sangat tengok video tu. terutamanya part yang ada gambar..... hehe. kalau nak tahu, tengok la blg cik hayatito jugak. thx u ya, nanti balik mesia kita bukak booth sama2 ;)



entry ke 43 : GTO

hoho, tak sangka blog yang suka terjah terjah ni yang glamer yang barud apat hadiah tv ni pon join jugak. huhu, baru tau yang dulu kat UK jugak, semua gambar adalah semasa game game disini. tema yang dipilih pun unity through sportmanship. memang sesuai sangat dengan game game yang banyak di uk ni kan? thank u sebab join. gambar gambar yang dulunya tak kembang ni sememangnya menyediakan satu jalan penceritaan yang sangat mantooop gitu. penyertaan terakhir juga. terima kasih !!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

32 comments:

Mr PenyuBiru said...

yg penting, terimalah pasangan anda seadanya. bersyukur dgn apa yg ada.

Mak Su said...

terima kasih joe, utk perkongsian peringatan ini.

rumusannya, boleh dah lah tu :)

et said...

terima seadanya.huhu.

dah boleh dah tu mr joe. bile tu? ki3.

joegrimjow said...

dah 2 org ckp boleh ni
;)

rhapsody LiN said...

boleh2..bgus ada suami yg kukuh agamanya sbb islam tu mudah n x membebankan..

tp ckp mmg senang kan.
tggu je kamu dh kawen nnti. harapnye bahagia ke anak cucu.
aminn..:))

3rdmarch said...

boleh jo..=)

Framestone said...

comey gambar bawah itu huhuhu

BroFramestone Blog

aYu said...

yaa..
sokong!
give and take amat penting..

FarhanaDr said...

Maintain a marriage is not easy but heyy we can make it easy.. Heehee.. Hang mmg boleh sangat2 daa.. Sila laa kawen cepat2 yek.. Huhuhu..

joegrimjow said...

kire semua komen ni cakap stuju la ye
hehe

{lumut} said...

wahhhh..hebatnye die bagi tips..=p

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

wah.. entri menarik. thanks. mu ni boleh mula cari calon bini, kalo sudah cukup berkemampuan ye ~ smg berjaya!

Dj Epoi said...

Walaupon semua yang bujang-bujangan kat sini semua setuju!

GUA TAK BERSETUJU!!!!!!

" Nih dengar sini....PAK CIK EPOI nak bagitau cikit....kat koworang semua!! "






Pok Cik setuju ajer hehehhehehe....

shinawawa eyenie said...

menghargai psngn hidup/kekasih..
berdoa supaya pa yg pilih tu terbaik...kdng2 Dia ingin mengUji kekuatan umatnya...berusaha ler untuk pada dekAtNya

FaTiN said...

tengok gaya tulis dah boleh la tu kawen. jgn lupo ajok kawe nanti des

hakhak !

pudding pie said...

tips berguna..
hehehe

dah boleh la tu kawen!

sharamli said...

kadang yang baik2 tu la yg nak curang tu...hu3

kamo0 baik kan?
teeet....

joegrimjow said...

semua stuju
urmm
da boleh da ni

milimilo said...

asalkan dah sanggup pikul t/jwb,dah layak la tu joe.. =)

syafawani said...

hehe..xlama dah la kan nih:)

DeVoteD LilY said...

syukur dgn kebaikan pasangan kita..
dan redha ttg keburukan nya..

give n take..
2 penting dlm perhubungan..

nak jd suami dah??
erk..=)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

dah layak.

tapi masalahnya
































dah ada awek ka ? HAHAHA

Mimpi said...

Cepat2 cari calon. Tak sabar nak makan nasi kenduri kahwin ni.

Jard The Great said...

mak ko da setuju je joe? hehehe

si hitam maness said...

heard that mad wife joke b4...=)
blh x nak buat mcm tu lau da kawen nti?haha =P

izman said...

boleh pilih sesiapa untuk jadi pasangan hidup kita, tapi dah pilih, hiduplah bersamanya hingga akhir hayat.

vidadarisakura said...

pas abis belajar karang kawin terus.

LORD ZARA 札拉 said...

Joe, kawen buat kat KL.

AvantGardeShoppe said...

terimalah seadanya~

AvantGardeShoppe

Lifesaver said...

joe!bagus tips ni!!!sesuai utk yg dah kawin macam aku dan belum kawin macam jard.haha

♥ciK-t0ge ♥ said...

waHhhh!
suKe2..
ni Lah tiPs utK mengHargai se0raNg isTri..
baGus..
buKan sHj suaMi..
isteri jua perLu pandaI haRgai n amEk aTi suaMi..
baru Lah iduP baHagia..
**xsaba nk jaDI se0rg istri**

HikHikHik...~

Dak Wan® said...

Tak semua orang redha dan boleh terima dengan hati yang terbuka kekurangan/kekhilafan pasangannya....



p/s : Habis study & dah cukup syaratnya, kawen trus jewr :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW