Share

berblog sampai ke Stanford



sebab bukan aku yang pilih siapa pemenang pertandingan contest weekend @ sheffield, setiap kali untuk entry baru, ku akan buat review pasal entry penyertaan. selagi rajin, ku buat, jadi, cepat cepat hantar sebelum ku penat. haha

entry pertama ben ashaari


semua gambar lelaki lelaki macho. haha, ok, bertepatan dengan tema, unity through sportmanship. tengok body dalam blog dia, waahh, bila la ku nak ada body macam tu. tapi berbody hebat ni, tak manis pulak. hehe. okess, syabas jadi peserta pertama dan good luk!


~~~~



landmark stanford university


hamidi baru balik dari kolejnya. persediaan a-level sememangnya susah dan dia bernasib baik mempunyai keluarga yang begitu menyokongnya. abangnya hamdan yang sekarang belajar di france merupakan idolanya. dia mahu belajar di oversea juga! setelah bermain dengan adik kembar yang baru mencecah 4 tahun, dia mengambil peluang berbual kosong dengan ayahnya, pak belalang



'buat ape tu bah'

'belek2 internet'



'internet pon abah belek ke?'

'hehe, tu istilah abah guna. duk blogcrawling ni'



'blogcrawling? bukan ke blogwalking yang dipakai'

'blog walking tu tak best, sebab jalan jalan tengok je, abah ni blogcrawling, baca merangkak rangkak, tua katakan'



'abah abah, macam macam'

'hurmm, macam mana dengan kolej?'



'bese la bah, takde ape yang specel selain tensen'

'bagus lah tensen. bila tensen, buat kita lebih matang'



'iye ke? org cakap tensen tu tak elok, cepat mati'

'ishh kamu ni, itu terpulang macam mana kawal tensen tu. klu ok dikawalnya, ok lah dia'



'abah takpe la sebab bukan abah yang belajar'

'hehe, nasib kamu lah, sapa suruh buat a-level. haha'



'abah jugak kan....'

'opsss, telupe. nak denga cite?'



'dah agak dah. takpe, hamidi nak dengar, dah lama xdengar ni'

'cite penubuhan university stanford'



'ni rekaan ke betol ni?'

'mestilah betol, ok abah start ya'



'sila bah, hamidi dengar je'

'cite dia macam ni,ada sepasang suami isteri mahu jumpa dengan president university harvard. dah sampai kesana, dieorang terus jumpa dengan s/u president harvard. s/u president harvard tengok semacam je dieorang tu'



'nape tengok semacam?'

'sebab suami isteri tua tu pakaian dia buruk, lusuh. macam orang kampung. takut akan mengganggu president buat kerja, s/u pun berbohong yang president takde. suami isteri tu cakap takpe, dieorang akan tunggu'



'ishh, teruk betol s/u tu'

'lepas beberapa jam tunggu, s/u tu mla rasa kasihan. dia pun jumpalah president, bgtau yang ada 2 orang kampung mahu jumpa. sebab s/u tu kasihan tengok pasangan tu tunggu terlalu lama, dia bgtau kepada president mungkin nak mintak derma ke apa je'



'president jumpa tak'

'jumpa, ye lah, mestilah kesian jugak kan, tunggu lama lama, tak jumpa memang kejam. dieorang pun berbuallah 3 orang. si isteri bgtau cerita sedih kepada president'



'cerita ape?'

'dia bgtau, anak dia yang belajar di harvard meninggal dunia akibat eksiden, jadi dieorang nak bina sesuatu untuk memperingati anak mereka di harvard. dengar je bgtau macam tu, presiden terus cakap yang menyakitkan hati'



'dia cakap ape?'

'dia cakap, kalau semua yang meninggal nak bina tugu peringatan, harvard akan jadi macam kawasan perkuburan. si ayah terus menyampuk, dieorang bukan nak bina kubu, tapi sebuah bangunan'



'bangunan? huiyoo, banyak duit'

'hehe, presiden tu terkejut. dalam hatinya berkata, takkanlah orang kampung ni ada duit dengan banyak nak bina bangunan. dia pun berkata, nak bina sebuah univeristi perlukan kos 15 juta, bukannya sikit. jangan main main dengan saya, saya sibuk'



'sinis presiden tu cakap ye bah'

'suasana jadi senyap..... si suami berkata pada isteri, 15 juta je ke nak bina univerisiti? apsal murah sangat? ingatkan mahal. kalau macam tu, kita buat universiti sendiri la, tak payah pun buat bangunan'



'hamidi ddapat teka, mesti pasangan suami isteri kampung tu kaya kan bah'

'iye, dieorang berdua balik ke california dan buat universiti sendiri. stanford universiti. sampai sekarang pun ada lagi universiti tu.'



'pengajaran? mesti abah ada kan'

'alah, kamu dah besar, abuat pengajaran sendiri, kalau hartini dengan haikal boleh la abah cite, kamu ni, fikir sendiri lah'



'dont judge book by its cover....'

terus pak belalang sambung 'but by its content, nak tahu isi, kena baca, nak baca, kena ambil masa'



'hehe, ok ok, hamidi dapat'

'okes, tu je cite abah'



'jap, mana abah amek cite ni'

'pakai ustaz wikipedia punya.tapi dieorang dah ubah cite tu dah. so dah jadi tak real ;-)'



nota kaki : final paper 3 hb ni. lepas tu, merdeka!!!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

14 comments:

MaRyaM said...

salam bro..
ak dh abes last paper td~
wewiiiitt~ hehe
thanks for the wish..
sila fighting lg! ;)

FarhanaDr said...

Heehee.. Maka kene laa blogcrawling.. Baca dn bukan belek jek.. :)

.alie. said...

blogcrawling hanya dan apabila blog tu menarik saja..

merdeka dah dia,pasni balik kelantam..
hu3~

Daffodil D said...

midi oh midi. papepon abah midi mmg batu! (rock)

joegrimjow said...

midi pon midi la
heee

Moon Death Spell said...

tapi sebenarnya cerita ni memang wujud ke tak atau telah diubah seperti abah kita eh abah kamu cakap kan......
macam menarik..
ini satu sejarah yang perlu dirungkai...

Ieda the Rainbow Princess said...

Kisah benar ke nie Enchik Joe?

p.s: Gd Luck in ur Final XM Enchik Joe.. :)

Lifesaver said...

baca dan amik pengajaran skali..hehehe

saypOOL rafhtello said...

aku pun nak buat universiti sendiri la...

joegrimjow said...

kene jadi kaya r
hehe

chah~ said...

ohooo.. ku dah jarang blogwalking skang ni.. blogcrawling lg laa jarang.. hahah..

gud luck 4 da last ppr.. huhu

joegrimjow said...

update pon jarang kan?
heee
thx u

told la hejauw said...

tensen boley jdik matang..huhu..

p/s: lamer giler ak xsgah blog ko sori :)

joegrimjow said...

busy
paham
;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW