Share

nazar bowling

ini gambar 3 tahun lalu
rambutku dipotong begini sebab tunaikan nazar
oohhh nazarku....


hari ni ada orang cakap ak tak hensem

sebab tak puas hati
aku pun tgok gambar2 aku
mmg x pun....patut la sampai skrg aku hidup berseorang
walaupun jiwaku romantis
hanya blog aku tulis untuk pengubat rindu duka

-memikirkan jiwa yang kosong-


weiiiii!!!!!
lantak la


aku ingat dulu masa di ceramah motivasi
penceramah 2 gemok gedempol
muka pon jauh lagi hensem aku rasanya
kekeke

"pagi2 saya akan berdiri didepan cermin"

ooooooo
-kiteorg menjuih mulut-

"saya akan cakap kat cermin itu"

ooooooo
-menjuih mulut lagi-

"waaahhhhh, siapakah laki didalam cermin ini?
hensemnya!!!
kalau saya pompuan
akan ku pikat laki ini
wahhhh, itulah saya
saya yang berada dalam cermin ini
waaahhh
tak sangka saya hensem orangnya
wahhh
kacak betul saya
waaahhh"

gila ke apa
-dalam hati-

oleh sebab masa tu baru darjah 6, motivasi upsr, kiteorg xpaham apa2. sekarang aku cuba praktik balik

betulll
hati rasa lega

kadang2 bercakap sorang ni ada kegunaannya, motivasi diri



okesss, dah habes mengarut
balik kepada gambar diatas
esok akan ada bowling
SMSA day out
kalau aku dapat tempat pertama
akanku potong rambut sebgaimana diatas


nazar....nazar...nazar...


kuwakuwakuwa
sha sha yang akan ku minta tolong
so
please, warga sheffield semua datang dan kalahkan aku esok
kekeke
nanty nak balik ni
sape2 nak lawan bowling ley je
jom jom bersukan

nota kaki : oleh sebab entry ku banyak orang tego sebab bnayk yang lusyah, ku rehat otak kejap...bohong part 3 da ada, lagi lusyah..jengjengjeng


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

dia gay dan mereka lesbian

penat...................................
hari ni pergi gym setelah semalm ponteng sebab ke pantai
so mmg semput.
kayuh 5 km da semput
lari ape la lagi

aku ada kawan virtual yang gay
juga ada kawan virtual yang tuka jentina
suka sama laki
mmg aku layan
tapi layan secara tidak bernafsu
eeiiiiwwww
laki ko nyah!!!

sebenarnya aku kesian kat mereka
mana taknya
tak mahu jadi laki
rela jadi pompuan
cocok sana, cocok sini
tapi sayang
kawan virtual aku ni mmg nampak die 2 laki
ade la 2 3 orang
cume sorang je yang seiras perempuan

hurmmm




kalau kita cite benda ni kat nenek kita
konpem nenek kite terkezzzut beso

"joe ado sain jate hok nok jadi tino"

"ha????paaadiaaaa. slisih mlekat 44"

"betol, ado k_p_k besa. gotuh pon dio oyak nok tuka"

"astaghfirullahalazim, bo lah sain nge dio nyoh"



ini mungkin nenek kita dulu2
tapi kalau sekarang??

ditanya pasal ubah jentina ni dah biasa didenga
hidup sudah maju, kene la slalu berubah

klu bab ni
pale otak die

sapa yg bace ni, sama2 kite doakan kawan2 aku tu kembali ke pangkal jalan.
dan juga kepada sesapa yang keinginan untuk ubah jentina
semoga sedar n insaf di awal2 ini
kita mampu mengubahnya

nota kaki : sapa2 xpaham perbualan ngn nenek aku, ley tanye nenek ak d kampung

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

berseluar merah berbunga dan baju kotak2

pantai cinta berahi
mmg pantai tersohor di kelantan. owh bilakah lagi mahu mengikuti kesana. mandi manda dan membina istana cinta pasir jernih.


tadi berkesempatan ke whitby n scarborough. ikut bas give it a go. fuuuuhhhh, mantop mantop.

wlapun angin bertiup kencang sehingga diriku seperti layang2 (klu bayam dtg konpem terbang terus) tapi mmg mantoop. baru ku tahu diriku ini xde la berat sngt, klu berat konpem xde effect mase angin kencang 2. indah betul ciptaan tuhan. membuat hati menangis tak terkata2.

uhuk
uhuk
uhuk

nak bersyair skit

owh pantai
dirimu ibarat fatamorgana indah
seindah gadis kedah
yg tak hisap dadah
hanya makan dadih

owh ombak
dirimu ibarat gelombang menggunung
terkesima diriku merenung
akan mat saleh punya punggung
yang juga bergunung-gunung

owh angin
dirimu ibarat tiupan kasturi
kutoleh pemandangan mantop di kiri
melihat mat saleh berbikini


~~~~habes~~~~

gambo yang sempat diambil oleh jurugambar tak professional mengunakan puteri kesayangan. boley laaa


-peninggalan monkey d luffy-

-ni snap sendiri-


-kat tepi ada pompuan-


-rasa tenang..setenang angin-


-pantai menghadap laut-


-mencari mangsa xjumpe-


-bunga citra lestari-

-ku petik bunga untukmu-



nota kaki : xpakai pon pakian kat atas, gile ke apa nak pakai, sejuk!!! follow pgram camni smbahyang kene pandai2. tadi smbhyang dalam bas smbil dengar lagu avril lavinge. sejuk n berangin punya pasal

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kenapa dieorg x?

hari jumaat mmg hari paling sebuk dalam seminggu
saiyyidul ayyam dalam bahasa arab
bnyak ayam maksudnya
eh eh silap
penghulu segala hari

class 9 sampai 1
rehat smyg jumaat
kul 2 sampai 5 lab

sebuk kan?? mmg e2 la minggu2 ku yang xbest. yang bestnye ingat esok sabtu, ujung minggu. nak sedapkan hati

jalan2
sambil punggung bergoyang
ala2 inul
tersentak tengok ada sekelompok manusia xp lagi smyg jumaat
ishhhh

"da pukul satu ni apa hal xp lagi smyg jumaat?solat start kul 1 suku. tapi slamber je men basketball. da la shoot xmasuk!!"
-mengucap banyak-

jalan2
sambil punggung bergelek
ala2 mas idayu
tersentak tgok sekelompok manusia xp lagi smyg jumaat
ishhhh

"nape la masa ni die nak isap rokok. slamber mambe. klu sowang2 xpe, ni berjemaah."
-mengucap lagi-

jalan2
sambil punggung berkocak
ala2 watson nyambek
tersentak tegok sekumpulan manusia xp lagi smyg jumaat
ishhhhh

"gile ke ape mase ni nak joging. mat oi pempuan 2, cesss ciiii nye. laki 2 saje gatai follow blakang. da la xp smyg jumaat, buat maksiat lak!!"
-mengucap2-

tuttt
tuuuttt
tuuuuutttt

dieorg xsalah sebab dieorg bukan org islam. mat saleh..........
xpe la dieorg 2 bukan islam.
ni ha org islam. ngaku islam tapi xmo p smyg
klu nak ckap jamin masuk syurga
xde pon list yg nabi senarai nama die
saje tido sampai ke ptg. alasan bek je xp smyg sebab tido xde org kejut
ciiiissss daleeeeeee betol
nak tarik org lak

-emo emo-

pompuan klu nak cari laki wat suami
tanye smyang cukup x
jgn duk tanya ada bulu kaki x kat dada
jgn duk tanya ada parut x kat perut
(org laki seksi bila ada parut di perut..aaauuww)



nota kaki : esok mahu pergi ke pantai, jalan2. pakai sluar bunga2 warna merah baju petak2 ala2 org pergi venice

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

introspeksi 6 bulan 6 hari

ok ok
mgkin 3 entry yg dulu aku mengarut bnayk dari betul
sebabnya aku sekrang mmg tensen
sebab tu habeskan duit dengan senang
aku ni kire org suka berjimat
sebab nak simpan nak kawen
nanty nak kawen xde duit
xmo pinjam ngan mak
wlpon mak mmg nak bagi kat anak bongsu die yg baik lagi disayangi ni
aku mahu berdikari

kali ni nak mengarut lagi

"encik dah berapa lama menjadi ketua bumi ni"

"setelah menang pertarungan wira-wira tempur"

"ooo, ye ye, saya tau. yg semua hero2 dtg hari 2.
goku
superman
batman
kluangman
penjejak awan
pendekar laut
wunan
power rangers warna merah
cybercop
yuyu hakusho
monkey d luffy
sailormoon
satria waja hitam
grimjow jagerjek
eyeshield 21
ultraman
dai
chibimaruko
doraemon
sinchan"

"ye ye. saye cume amek masa 2 hari je satelkan semua 2. sinchan je susah skit. dibantu oleh adik dia yg blue, mmg susah nak layan dieorg punya lawak gaban. tapi semua tersungkur. sebab 2 ley jadi ketua bumi"

"waaah, bangga saya. hari ni saya nak tanya pasal kehidupan encik di uk"

"ooh, boley. sila2, jagn segan2"

" sye terbace entry 6bulan 6 hari, macam menarik. komen skit"

"owh, dulu saya buhsan dengan intenet, tapi xley nak lepas. kene melekat gak. dah buhsan dengan friendster, myspace, facebook, hi5 n macam2 lagi. jadi saya pon cuba berblog. best jugak. mengisi masa lapang"

"owh(xmenjawab soklan plak dia ni)"

setelah 6 bulan 6 hari
21 sep 08 - 27 mac 09

dah dapat rumah
duduk bersama 4 org
masuk class
suasana baru
alami puasa kat cni
sembahyag trawih kat cni
mase smyg terawih ada pakcik umum esok raye
terkejut
esoknya raya
cam xde feeling paginya
raya cam bese
lepas raya smbg blajo
raya haji lak
sambung buat kapal
presentation kapal
masuk notts game
masuk leeds game
sempat menang badminton
masuk liverpool game
berdebar untuk 1st exam
selesai 1s exam
kebetulan salji plg lebat selama 18 tahun kat cni
mmg untung, siap buat snowwomen yg seksi
xlupe pergi berjalan
pergi main ski
dah masuk old traford yg xbes
da tgok anfield yg comey
masuk sheffield game
xmenang apa2
makan lobster
beli desktop sbb laptop wosak
beli slr
beli tepon
sekarang....menulis blog


tgok balik, xde pon yang best aku buat. mgkin 2 bulan 16 hari before balik mesia, akan ku buat sumthg untuk diri. supaya boley dikenang bersama cucu2 aku nanti

kene pandai ubah diri ikut suasana
macam kata2 langit
masuk kandang kambing mengembek
"mmmmbeeekkkkkkk"
masuk kandang lembu mengembu
"mmboooooooooooooooo"
masuk kandang harimau
-mengucap-

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kekasih baru yang menawa hati kalbu

puteri Diana Sharifah Liwayuni Ridwan
puteri kayangan yang memikat hatiku ini
tapi setelah beberapa hari selepas itu,
ku berkenan pula dengan Inne Pamela
gadis yang berjaya mencuri hatiku
ku bertanya pendapat puteri dslr tentang hajat memilik gadis ip

"sayang, sudah 5 hari kita berkenalan, abg cukup puas dengan memiliki sayang. cantik dan sofistikated. sangt2 sayang akan sayang"

-senyap-

"abg tahu yang sayang jeles abg asyik pandang sowang lagi pompuan. abg tau sayang jeles. tapi, naluri abg cukup2 mahu memilikinya."

-senyap-

"ingat tak yang malam 2? yang abg gunakan sayang dengan sebaiknya. sayang sunggup mempersona pada malam 2. walpau abg hanya sikit2 guna, tapi abg cukup puas"

-senyap-

"tapi sayang kene paham, abg ni laki, xcukup dengan sayang saja. tapi percayalah, abg akan kongsi kasih dan sayang abg tanpa berbelah bagi. percayalah kat abg"


inne pamela
walaupun namanya agak buruk, tapi memiliki data tarikan yang tersendiri
canggih
boley diguna slalu
sentiasa berada di sisi pehaku
menemani ku disaat kebuhsanan
dan
boley main2 game dengan die


~~~~~~~~~


"wahai sayang2ku, kamu berdua jagan la bergaduh. kemana2 saja akanku bawa kamu semua"


-senyap-
-senyap-


"ok, semua diam abg anggap 2 2 dah setuju. sayang kamu berdua!"

moral story : komunikasi dan tolak ansur membawa kebahagiaan rumah tangga

owh inne pamela, kau buatku bahagia


-puteri diana sharifah liwayuni ridwan pon ku beli rumah baru

nota kaki : hanya nak kawen 1 nanti!!! kawen 2 susah, 3 lagi la, 4??mustahil mustahil

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kaifa subuh luka

-jangan caye-

hari ni mahu jumpa kekasih hati, memang tak sabar2 menanti. setelah lama belajar di perantauan. baru hari ni dia datang bersama keluarga. katanya cukup besar belanja datang kesini. tapi atas dasar kasih, sayang dan cinta, semua itu nampaknya tiada apapa.

die menungguku di london, heathrow. katanya mahu aku yang mengambilnya. disini dia akan tidur dalam bilikku. tak mengapa rasanya, sebab bilikku besar. lagipun dia bakal isteriku nanti.

terjaga dari tidur pukul 7.00. alamak, terlepas lagi subuh. maklum la, subuh awal habes waktunya sekrang. aiseyyy. tiket train ke london pukul 7.30 dan dijangka sampai pukul 11.30. memandangkan dirinya sampai kesini pukul 12.00, mmg sempat kalau train pukul 7.30

tapi

dah memang bangun pukul 7, mmg mustahil untuk sampai ke train station tepat waktunya. ku gagahkan jua sebabnya batinku sangat2 tersiksa dengan masa yang sungguh lama bergerak. ku merindui saat dahulu bermain "kedik kedik" dan memang tidak sanggup lagi untukku menunggu untuk tidak berjumpa denganya

malangnya, mmg tidak sempat. train terlepas. ku beli tiket bas memandangkan tiada tiket train terdekat ke london. bas pukul 9 dan dijangka sampai 1 ptg. nasib badan

di dalam bas ku duduk berhimpit2. mmg sesak tapi tidak mengapa. fikiran hanya tertumpu untuk berjumpa dengan si dia.

terbau sesuatu. hamprak betol. org di tepi ku kentut. mmg busuk tahap cipan....

ku pindah ke tempat belakang, mengelakkan bau kentut tidak ketentuan. ku pelik sebab jarang msg masuk. ku raba blakang poket, mmg handphone ku tiada!!!!

kemana handphone??

rupanya2 semasa alih tempat duduk tadi, aku punya hp terjatuh n dengan selamba org kentut tadi mengambil dan mengumumkan hp ku hak miliknya

tidak menjadi masalah....si dia menanti di sana

sampai je di stesen bas london, ku naik tiub ke lapangan terbang. malang bertimpa ku naik tiub yang salah. tahu sememangnya sudah lewat 2 jam. mmg alasan yang betul ku bagi nanti

sampai disana...........ku lihat sekujur tubuh.
berskirt merah
bergincu pink
berbaju merah
dia lah si dia
tidakk!!!!

mengapa jadi gini? org sekeliling bgtau yang dia di tembak oleh peluru sesat. "lost bullet" kate seorg nenek.
tidakkkkk
dari pagi tadi lagi tidak sabar menunggu untuk berjumpa
tapi hanya mampu jumpa sekujur tubuh

tubuh??
subuh....

ye, kalau la aku bangun subuh tadi, mesti aku sempat untuk naik train.
tak payah naik bas
tak payah bau kentut
tak payah handphone dikebas
tak payah tersalah naik tiub
dan
sempat untuk menjemput awekku ini balik bersama ku
arghhhhh


akan ku sembahyang subuh awal esok
mungkin ada kebaikan bangun di awal pagi
siapa tahu malang yang bakal menimpa

nota kaki: kat cni subuh masuk 4.17 dan habes 5.57, wahai manusia, jom la sama2 kita bersembahyang awal, tajuk diambil dari wall shasha

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kerna lobster

makan di noodle inn buat kali ke 4. eh eh, mgkin 5...entah la, tapi yang pasti kali ni ade orang blanje lobster

sape la 2 ek???

entah la, sebenarnya lobster ni merupakan satu motivasi. sebagai kawan yang concern, melihat slalu je xdtg class, kiteorg bet(yg ni kire bukan bet r, sebab da tau akan menang,hehe)

kalau si dia datang kelas untuk full satu minggu, lobster yang akan kiteorg blanje, kalau tak, die la yang blanje

haha, mmg kire fair n lovely. dah tau membe ni sure punye kalah(sebabnya lagi bnyak xdtag dari datang)

hari isnin, full datang. ok r sebab class start kul 11
hari selasa, full jugak. mmg rasa curiga sebabnya class start pkul9. hebat ni!!
hari rabu mmg cuti, xde klas
hari khamis, mmg kiteorg menang

ape lagi, lobster la jawabnya

tapi yang pasti, si die sekarg dah boleh datang class. mungkin 2 hari yang awal 2 jadikan die habit, sekarang kadang2 class kul 9, 8 lebey da sampai

syabas bro!!!

-menu sampingan-


-juga sampingan-


-lagi la sampingan-



-ni la die utama..lobster-

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

bohong

aku dan mak tersayang


"lamo tok telepon"
lama tak talefon

"busy skit, banyok kejo keno buak. mace2"
busy skit, bnyak keje kene buat, macam2

"sibok nge gapok gak? ngaji jange tingga"
sibuk buat apa? jagan lupa belajar

"eeeh, blaja sokmo. koho teba doh spek ni"
mmg slalu blaja, spek pun semakin tebal

"loya bughuk sokmo nah. nihh, nok oyak so karo ni"
slalu loyar buruk. nak bgtau pekara pentg ni

"beso lah, anok mi jugok.hehe. gapo dio?"
biasa la, anak mak jugak.hehe. apa dia?

"ni ha, ado ore duk tanyo. hari tuh gelenya sangat"
ni ha, ada orang tanya. hari tu gatal sangat

"ha??"
ha??

"nikoh la, gelenya sangat nok. nih mesty duk doa nikoh cepak. ado sain soh tanyo, dio ado calon. co-me, mi tengok doh gamba. on la bluetoh, mi sen."
kahwin la, gatal sangat. mesti slalu doa supaya kawen awal. ada kawan mi tanya, dia ada calon. comey, mi dah tengok gambar, on la bluetooth, mi send

"ha??"
ha??

"tak yoh ha ha la. mi ke-ne doh. warok, gapo lagi hok nok nyoh? balik ni tune, klu de, nikoh slalu"
tak payah ha ha la, mi dah berkenan, warak, apa lagi yang nak? balik ni tunang terus, klu sempat, kahwin terus

"ha??"
ha??

"budok ni. xyoh ha ha. ni arohe. balik nikoh"
budak ni, xpayah la ha ha, ni arahan, balik kawen terus


--->ni hanya pembohongan, hanya 15 perAtus saja yang betul, dikarang kerana rindukan mak di kampung.....

sayang dia!!!!


nota kaki : klu betul apa salahnya...

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

bra bersepah

luangkan masa bersama dengan 2 org lagi kawan untuk bermain pinpong. main dengan local people. besenye main dengan kiteorg je, tapi hari ni cuba nasib main dalam kelab.

memang xde jauh sangat kehebatan....

rupa2nya hari ni untuk intermediate sahaja. yang betul2 wakil u hari selasa. nak tak nak. main saja2 sambil campo dengan local people

imbas kembali....

2 hari lepas bersama dengan beberapa kawan ke shopping mall. beli sp..der n gogle untuk renang. sembahyang di luar bangunan sebab mmg xde tempat untuk smbahyang disediakn. ternampak kondom
klu dalam semak xpe, ni mmg obvious atas kaki lima. tempat yang kiteorg sembahyang..haiyook

sambung balik....

sudah sahaja balik, kiteorg jalan balik. seorang kawan menegur

"eh apa tu?"

"mana2??"

"tuuu, budus betol mat saleh, bra bersepah"

memang ade bra warna merah

"gile ke ape romen kat cni, tepi pintu masuk. budunyeeee"

"nasib baik xjumpe kondom lagi"

"kondom xpe lagi, takot2 kondom yang berair lagi. eiiwwww"

bila agama bukan prioriti
bila nafsu kuasai diri
inilah yang terjadi
mmg benda gini tak pernah nampak lagi di mlsia
tapi mmg bukan mustahil berlaku
dan rasanya mmg ade menurut kawan

xpayah nak salahkan sapa
xpayah nak tudung jari kat sapa

bekki diri dulu
(pesan kat diri sendiri)

nota kaki : sehebat mana kilat pon, dapat panah orang sampai mati, kalah jugak dengan si getah yang lembik

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

jiwa berlainan

dulu masa mengambil ielts, ada satu tajuk speaking berbual pasal gambar. memang jahanam punya soalan. kalau dalam bm pun ku rasa cukup susah untuk hurai, apetah lagi dalam bi. cukup kecik skop yang ditanya

gambar ditangkap untuk menyimpan kenangan. kita tahu yang mustahil untuk kita menyimpan memori sesuatu ketika dan menagkap gambar adalah cara yang paling afdol untuk melestarikannya

melihat org mempunyai slr membuat hati membuak2 ingin memiliki nya juga. rasa segan untuk mengeluarkan ben q yang hanya beberapa picisan megapixel. itulah sebabnya aku rasa agak kurang memiliki gambar yang baru sekrang.

hurmm

dengan memiliki jiwa DIAMBIL gambar, ku matikan niat untuk memiliki slr. belum lagi jiwaku untuk berubah menjadi MENGAMBIL gambar. kusuka DIAMBIL, tidak suka MENGAMBIL. 2 jiwa yang berlainan

semalam entah kenapa terbeli. haiyook. bila melihat, ku jatuh cinta. macam camera 2 panggil2 nama aku supaya membeli. mungkin aku berfatamorgana, tapi aku yakin pilihan aku membeli adalah tepat. kubeli tanpa sebarang penyesalan. jiwaku meloncat kegimbiraan

mungkin akan menukar jiwa kepada MENGAMBIL selepas ini!!



D60-mungkin sesuai untuk amatur macamku


nota kaki: makan paelle kat k-pasa, memang sedap gila

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kawan baik lain jentina

menurut kata seorg teman yang tuanya lebih 8 tahun, antara lelaki dan perempuan mustahil akan tercipta satu istilah kawan baik.

hurmm

mungkin betul apa yang di bagitau olehnya memandangkan dia lebih dulu makan pizza dari ku. bnyak pengalaman

kalau kita lihat, hubungan mencari sahabat baik, kawan rapat ini sebenarnya memerlukan masa dan tenaga. kalau bagiku, kalau ditanya tentang sapakah kawan baik. agak susah untuk menjawabnya

kawan yang boleh mendengar ketika memberitahu
kawan yang boleh memberi ketika memerlukan
kawan yang boleh bersuka ketika kegembiraan
kawan yang boleh berteman ketika menangis


memang jujur aku tiada
setakat kawan, memang ramai
bila gembira, memang ramai member yang boleh berkongsi
tapi bila sedih, aku buat diamkan diri, tidak mahu berkongsi
mgkin faktor dimanjakan keluarga lebih cenderung untuk berkongsi masalah dengan keluarga

hurmm

perihal berlainan jentina, aku ada beberapa kawan yang memang kawan baiknya adalah jentiana yang berlainan. nampak ok je hubungan. tapi endingnya, diorg berkapel dan aman bahagia sampai sekarang

bagi kawanku yang memulakan fakta menarik ni, die melihat dirinya yang mahu kawen tidak lama lagi. menjadi takut jika mempunyai kawan baik yang berlainan jentina.

kegunaan kawan antara lain ialah berkobngsi masalah, gembira, sedih, duka, happy dan macam2 lagi. bagi yang mempunyai kawan baik berlainan jentina ini, susah baginya untuk membahagi perasaan ketika sudah berkahwin. sudah tentu kawan baik ketika ini tidaklah diperlukan sangt. isteri lah tempat mengadu

mungkin setakat kawan boleh, tapi kalau setakat kawan baik, aku rasa mustahil

setuju?
atas pendapat masing2


jgn lupa batasan ketika berkawan

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

spinocerebellar degeneration

oleh kerana ini entry yg ke50, ingin menulis sesuatu yang hebat. hebat dikenang oleh diri. tapi idea tidak muncul.

hari rabu sememangnya tiada kelas the whole day. tapi buhsan tetap ada. plan untuk berenang di gudwin terpaksa dimatikan sebab punggung malas bergerak


"getting the desease is not unlucky, its just inconvenient"


sedih bila kita dapat penyakit TU. usia meningkat dengan kebolehan diri berkurang. tidak dapat merasa tangan, kaki, cakap, dan akhir sekali tidak sedarkan diri. macam menjadi orang tua ke kecil. koordinasi badan pun tidak betul.

bila kita mahu kecapi sesuatu, sesuatu yang menjadi golden dream dalam hidup kita, mestilah segala keringat kita letak pada usaha kita tu. masa, duit, penat. semuanya ditumpukan untuk mendapat apa yang kita mahu. akhirnya segala yang kita mahu tidak dapat, atau perkataan yang lebih tepat adalah mustahil sebelum kita mencuba

contohnya seorang pemain bola sepak yang terhandal. kakinya bernilai jutaan pound. diikat kontrak untuk 1 tahun dengan nilai 50 juta. bnyak sungguh. tapi dengan satu eksiden yang dia alami, kakinya tercedera, dia koma untuk masa yang lama dan mustahil untuk dia bermain bola lagi. kejam kan eksiden tu

contohnya seorang genius dalam matematik. masuk olympiad matematik peringkat dunia. dengan usia yang baru 13 tahun, berjaya selesaikan masalah setaraf orang mahu ambik phD. umur 14 tahun, mahu sekali lagi masuk, malangnya mati terhempas dengan kapal terbang yang dinaikinya, kejam kan kapal terbang itu


contohnya seorang yang sangat suke ke sekolah. kalau tadika, ibubapa sibuk melayan kerenah anak memujuk anak mereka ke tadika, dia lah org pertama yang kejut mak ayah supaya hantarnye ke sekolah. masuk sekolah rendah, die juga selalu mejadi tumpuan cikgu kerana tersangat rajin membantu guru mereka. tingkatan 1 juga popular kerana datang lebih awal sebelum pintu pagar sekolah dibuka. masuk tingkatan 2, tak dapat ke sekolah lagi sebab menghidap penyakit yang berjangkit. kejam kan penyakit itu.

contohnya seorang perempuan kampung yang memiliki suara yang sangt2 merdu dan rupa yang sangat rupawan. hajat ke bandar untuk memasuki ratu cantik dan mendapat hadiah yang bnayak2 dan menjadi terkenal. hampir menjadi juara, datang seorg yang jeles menyimbah acid, mukanya menjadi buruk. kejam kan acid itu


dalam cerita yang aku tengah tengok sekarang, seorang perempuan yang abilitynya semakin lama semkin hilang dan akhirnya menjadi.....ini kisah benar(menurut sinopsisnya lah) dan rasanya tidak adil bagi dia. nak tau adil ke tak. tgpk la cita tu. satu liter tangisan

nota kaki : jiwa ku semakin mudah tersentuh

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

testing blog





contoh gambar anda bersama blog disini
joegrimjow

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

akhirnya tamat

sudah habes semuanya selesai
minggu yang penat
minggu yang meletihkan

semalam ada games
sheffield games

tadi baru selesai NEXT
nasyeed

mmg 2 2 event ni memenatkan
sebabnya jadi org bawahan

hehe

sebenarnya memang dah lama tidak menjadi "orang bawahan". terkejar sana, terkejar sini. memang la penat. mase disekolah dulu jadi "pak suruh", memang ada kepenatan die tersendiri. matrx pon sama, pak suruh kat mtrik boley bnyak makan. at least letih pon kenyang.2 pasal perut membesar dengan lajunya.

involve kan diri dalam "orang bawahan" aka volunteer ni bukan apa, just nak merasai apa perasaan apabila kite disuruh buat hal.memang memerlukan kesabaran n ketabahan yang tinggi.

ini lah perasaannya=penat

tapi tak mengapa, ilmu jadi orang bawahan ni mmg bnyak. kadang2 orang diatas pon kene turun bawah jugak skali skala, baru la syok.

apa2 pon terima kasih kepada senior2 ku kerana sanggup berkongsi soft skill yang baru ini. susah n hebat woooo. rasailah sendiri

malam ni plan nak tdo awal. esok ada lab n malam lawan chess. tak tau la sapa lawannya, harap2 bukan pakcik2 dah....


sekitar NEXT, bila tgok balik video ni, hilang penat. njoy

video
-layan je dieorg nyanyi, minit ke2.58, tergelak sowang-


-akbar kelihatan gemuk disisiku-


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

menjaga hati part 2

kelas pukul 9 mmg xramai yg pergi. rata2 syahid di awal2 pagi. xkira local student, international student ataupun direct entry student. maklum la, berjaga malam, pagi waktu yg sesuai untuk tido. di tambah pula dengan suhu yang 8-9 drjah celcius ni, cukup lena mata untuk tidur. ambik duvet, tutup heater...fuuuh, layannnn

runsing melihat hanya 5 org je klompok b...i yang datg, trus mencapai hp untuk msg. (tambah buhsan betol klas 2, professional issue) aku memsg yg xdtg. hajat di hati untuk mengingati....

apakan daya, ada yang terasa. susah kita nak menegur.
cara yang salah? mungkin.
pendekatan xsesuai? mungkin.
itulah soal hati. cukup2 susah untuk menjaga

percaya dengan taktik--->berdiam diri lagi bagus
mungkin itulah yang akan dibuat selepas ni. tiada masa untuk menyusahkan diri sebab org len xdatang class. hati memang tidak tenang jika xmenegur, tapi dari lebey xtenang, bek duk diam je

sebut pasal class, memang diakui tidak banyak input yg dapat. kalau dapat separuh je yg lecturer cakap, mmg kire ajaib betol la 2.sejam duk denga CERAMAH lecturer, mmg pk ran melayang2. cube concentrate, poooon xdapat. ish3. truk btol....

tapi menyedari hakikat DUIT rakyat yg digunakan, PAKSA juga diri ini untuk pergi. org sponsor bnyak2, lepas 2 xmanfaat, mmg rasa berdosa sangat2. hurmmm, itulah pegangan yg di pegang sampai sekarang. klu masa skolah ingat duit semua mak ayah bayo, sekrang, duit rakyat pula yg digunakan

mungkin diri ini hipokrit pada diri?
menipu diri untuk menyedapkan hati.
pergi ke klas sbb xnak bazir duit rakyat (bukannya rakyat mesia tau poon) bukannya untuk mencari ilmu....hurmmm. mgkin betol aku tipu, sebab itu lah xperform masa exam ari 2. tapi kurasakan lebey baik menipu, at lis ada jugak ilmu yang dapat. daripada tido saja di rumah. hurmmm, terpulanglah.

sekarang cuba bersih kan niat dihati ini untuk pergi ke klas adalah menuntut ilmu, bukannya kerana PAKSAAN diri. mungkin ilmu akan mudah masuk. ampun kan lah hamba MU yang lemah ini....

nota kaki : ada plaja chinese mainland yg dapat 100%(full mark) subjek C H Tan....bapak r otak....

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

sekolahku 2.38

alhamdulillah, diberitakan oleh cikgu, sekolah ku dahulu diberitakan terbaik di kuantan.(xsah lagi ni) hurmm, walpon gpk 2.38, memang agak tinggi bagi sekolah berasrama penuh, tapi syabas dan tahniah kepada cikgu2 dan adek2 ku disana.

projek adalah mendapat 1.50, memang kedengaran mustahil bagi sekolah yang berusia 4 tahun. tapi, jika diperancangkan dengan betul dan pelajar pula menyahut dan memahami apa itu 1.50, tidak mustahil menjadi kenyataan.

SPM memang satu yang menyeronokkan. maklum la, alam persekolahan akan ditinggalkan selepas ni, sudah tiada baju sekolah, pakain seragam, disiplin ketat dan macam2 lagi.

tapi percaya lah, sekolah antara kenagan yang tidak akan dilupakan. makan di DEMA, ada lalat dalam nasi kat DEMA, perhimpunan hari ahad, kene rotan (pernah jugak skali), suruh junior masak maggie, paw mengepaw dan macam2 lagi. best kalau boleh diputarkan kembali masa itu

tanggungjawab yang senior ini sebenarnya luas pengertian. bagi pioneer SPM di sekolah, sudah pasti cikgu2 mengharapkan sesuatu dari abag2 dan kakak2 pelajar sekolah. ini lah sebenarnya komitmen yang sepatutnya diberikan kepada sekolah. satu tanggungjawab untuk berbakti semula di sekolah. tapi tidak semesti menjadi cikgu baru boleh berbakti.

insyaallah 27 hb 6 ni akan diadakn satu program disekolah. walaupun sibuk dengan kekangan masa, maklum la, semua masih student, tapi ini tidak membataskan usaha murni kami. terima kasih kepada kawan2 yang turut sama dalam hal ini. memang tidak dapat sumbg 100%, tapi dengan bantuan dan sokongan kita semua, sudah pasti, insyallah akan berjaya program ini nanti.


manakah diriku??? xsabo nak jumpe korang semua

nota kaki : balik dari korea 23hb, mintak2 sempat buat persiapan program ni

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

telur dan ayam


john david mulakan kelas dengan bertanyakan pasal ayam dengan telur. agaknya mana yang kluar dlu? entah la
(semiconducter dengan kisah ni, memang xde kaitan)

MANA WUJUD DULU..ayam ATAU telur


telur...
mesti la telur, sebabnya klu xde telur mana bley jadi ayam kluar

ayam...
kalau telur kluar dlu, sape yg kluarkan telur 2? mesti la ayam. so, ayam la kluar dlu

telur...
x x x, dengan adanya telur baru lah ayam ada. sebabnya ayam dari telur, so telur dulu la wujud

ayam...
ok la, klu macam 2, sape yg menetaskan telur? mana boley ayam keluar dari telur dengan hanya g2 je. mesti ayam yg tetaskannya. konpem la ayam dlu

telur....
klu tgok manusia, sperma dengan ovum terus cantum jadi telur, baru manusia kluar pastu. sah sah la teur wujud dlu

ayam...
mangkuk hayun, manusia xsama dengan ayam! cube bukak kamus, Ayam dlu baru Telur. dictionary pon Chicken dlu baru Egg

telur...
ape kejadah kaitan dengann kamus, ni soal WUJUD. wau jim wau dal. bukan hal kamus.. hamprak btol.

sampai kehabis la cite ni

xde kesudahan

cuba kita kaitkan dengan ilmu. terutamanya soal keagamaan. banyak betul perbezaan pendapat antara kalangan ulamak. soal ambik air sembahyang, macam2 cara ada untuk sapu air ke dahi. x campo sembahyang lagi. macam2 ada

adakah ini menunjukkan islam itu tak bersatu?

TIDAK. ini lah sebenarnya keharmonian islam. selagi kita mentauhidkan allah, amal seharian kita tidak mengapa berbeza. tidak mengapa macam mana kita ambil wuduk asalkan yang disembah ialah allah. praktikkan apa yang kita blajar dan jangan senang2 mengutuk apa yang dibuat orang.

islam bergerak mengikut zaman. kalau seketika zaman anjing menjadi haram, mungkin anjing menjadi harus untuk dijadikan penjaga rumah di sesuatu zaman dek kerana keadaan persekitaraan yang mengizinkan-kecurian-

perbezaan pendapat ini boleh di cantikkan dengan menggunakan istilah kepelbagaian (ustaz arfino). variasi ini lah yang menjadikan islam itu sangat sesuai untuk semua golongan, kaun, umur, tempat dan masa.

yg pentg, jagn membuat hukum sendiri. dek kerana ilmu yang cetek, belajarlah dengan yang lebih pandai

jgn jadi macam kisah ayam dan telur, membahaskan apa yang tidak penting. sapa wujud dulu hal yang remeh. yang pentingnya, ayam dan telur itu sesuatu yang boleh kita makan.


lagi best klu telur dimakan dengan lauk ayam


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

terkedu menjadi sudu

bil gas = 229 pound

bil elektrik = 1157 pound

agak bnyak....tapi tak mengapa, berat sama dipikul



hari ni bangun2 kesejukan
sebab tak pasang blower
klu pasang blower

kuasa = 2kwatt/hour
bayaran, 1kwatt/hour = 0.15 pound
pakai 10 jam

2 darab o.15 darab 10 = 3 pound
tu kalau sowang, klu 4 yg guna????
(kirenye semalam dah jimat 3 pound sowang, dah boleh beli 2 piece of chicken and chips)

sama2 lah berjimat

nota kaki : bangun pagi tadi tengok housemate2ku tak pasang blower mase tido

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

bahagianya berkahwin

peTAMA nak mintak maaf sebab post yg lepas org konpius, jiwa tengah kacau menonton lagu di my soju..hehe

keDUA xsempat nak update blog sebab mgu ni sebuk dengan kursus kawen. penat2

keTIGA happy sangat sebab....entah la....suka sangat hari ni

~~~~~~~

2 hari tak menghadap desktop kesayangan rasanya boleh lagi nak hidup. kalau dulu memang nak tak nak sehari mesti online. jiwa meracau kalau tak online, sekarang ni, dah ok. tenteram je di leed

jadikan cerita, 2 hari ni habeskan masa untuk mengikuti kursus kawen. haisshhh, dah ada tiket dah nak kawen. balik ni boleh la kahwin. mak pun rasanya selalu beri lampu hijau, on aje bila2.

satu benda yg xbest pasal kursus ni adalah kene hantar essay. adusss, dah lama tidak menulis essay. entry kali ni nak cerita pasal perjalanan kursus ni, tetapi dimatikan dengan menulis essay. plan awal nak tulis bi, tapi takot xde masa lepas ni, bm aje.tajuk?? xnak bgtau.hehe. layan aje laaaaa. xmasukkan ayat alquran.harap ok diterima la...

~~~~~~

Kebejatan sosial yang melanda negara-negara maju di serata dunia merupakan menifestasi terhadap keruntuhan nilai instituisi kekeluargaan. Perihal ini tidak semestinya menimpa dek negara maju sahaja, tetapi juga tamadun yang gah suatu ketika dahulu. Definisi yang diberi oleh islam sendiri mengenai kekeluargaan cukup jelas betapa signifikannya menjaga instituisi rumah tangga. Soal kekeluargaan ini amat sinonim dengan alam perkahwinan.


Perkahwinan merupakan satu pertalian yang cukup indah. Jika dihayati oleh insan yang belum berkahwin, sudah pasti inilah satu hubungan yang dicari-cari untuk menamatkan zaman bujang. Jika yang sudah berkahwin, soal tanggungjawab pastilah menjadi prioriti dalam kehidupan.


Sememangnya seluruh alam ini dicipta atas dasar logik. Kita memahami bahawa pasangan itu dicipta oleh Allah SWT sudah pasti mempunyai rahmat dan kemanisannya. Lelaki semestinya mempunyai kelemahan. Perempuan juga mempunyai kedaifan tersendiri. Sebab itulah lelaki perlukan wanita dan wanita perlukan lelaki. Berpasangan bersama untuk menampung kelemahan dan kedaifan ini perlulah halal di sisi islam. Inilah sebenarnya membawa kepada nilai satu hubungan yang dinamakan perkahwinan.


Kahwin merupakan satu kontrak. Kontrak yang melibatkan kombinasi dua pihak berpandukan sumber literal sesuatu persetujuan. Jika kontrak ini dilanggar oleh mana-mana pihak, maka batallah kontrak itu. Sama juga dengan kahwin. Atas tuntas untuk menyambung zuriat dan juga memenuhi koata sunnah junjungan besar Nabi Muhammad SAW, halallah seorang lelaki dan perempuan yang bukan muhrim untuk berkongsi satu hulwah kehidupan sepanjang temooh yang agak panjang.


Hal ini diperhalusi lagi oleh islam dengan mengaitkan soal tanggungjawab. Tidak terelak oleh mana-mana pihak sama ada isteri atau suami untuk melaksanakan tanggungjawab. Inilah sebenarnya latihan kinayah yang digalas di atas oleh bahu suami isteri untuk memenuhi tuntutan masing-masing. Hal ini tidak dijumudkan dengan hanya suami mencari nafkah dan isteri menuruti arahan suami, tetapi diperluaskan konsepnya oleh islam dengan variasi tanggungjawab yang lain. Termasuklah sosial, ekonomi dan pelbagai lagi dan perkara pokoknya, perlulah diniat melaksanakan tanggungjawab ini hanya kerana yang maha esa.


Memang tidak dapat dinafikan pasti ada masalah yang akan timbul. Lagikan lidah dan gigi tergigit, apatah lagi hubungan antara dua hati. Justeru itu islam memperkenalkan komunikasi. Komunikasi berkesan yang melibatkan komitmen dari kedua-dua pihak amatlah sesuai untuk melunturkan masalah yang sedia ada. Pasti ada jalan penyelesaian yang dapat digarap dengan komunikasi ini untuk mengharmonikan suasana yang tegang.


Anak merupakan anugerah yang tidak terhingga. Disebut sebagai “qurratu’ a’yun” dalam al-quran cukup menjelaskan kepada kita betapa besarnya peranan yang dimainkan oleh seorang anak. Bagi suami isteri yang mempunyai anak, bebanan ini tidak seharusnya dipandang enteng. Nabi kita mengajar anak seharusnya dididik semenjak dari kecil lagi. Suaplah anak dengan santapan naluri yang membolehkan anak itu menjadi seorang yang lebih hebat dari ibubapanya sesudah dia dewasa. Pastikan nilai keagamaan disemat agar nilai inilah menjadi benteng di hari tua kelak.


Menyimpul kembali makna sebuah perkahwinan, cukup berat untuk digalas oleh sesiapa sahaja. Pastikan ilmu menjadi platform unggul agar segala undang-undang yang maha esa dapat diimplementasikan. Segala mehnah durjana yang menyimpang dan mengacau sesebuah alam perkahwinan dapat dielakkan jika ilmu menjadi sumber prioriti. Islam telah menyediakan landasan yang cukup jelas dan hanya menunggu kita untuk menerokainya. Alamilah alam perkahwinan dimana disitulah letaknya kemanisan perkongsian.

~~~~~


ayat last 2, khas untuk pisang gersang.haha
semoga sama2 mempraktikkan ilmu kahwin ini di hari nanti. opsss, yang sudah pergi kursus baru tahu.hehe

nota kaki: dah hantar, so jgn copy paste ek (hanya org tertentu sahaja paham)


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

dua besan

besan 1: cantik kaler baju ...(mengambil surat) saya dah jumpa tarikh sesuai. family akak sibuk, jadi saya pilih tarikh ni

besan 2: bukannya sibuk, tapi xjumpa tarikh yang sesuai je

besan 1: ingatkan akak xsuka soojin

besan 2: bukannya macam 2, rasanya soojin memang menantu paling sesuai untuk keluarga kami. tapi hyun woo sibuk sangt

besan 1: saya tak pasti nak cakap ke x. tapi sya xmahu mintak banyak, rasanya xperlu bnyak sngt persiapan.

besan 2: (mengambil surat) 14 oktober

besan 1: (tersenyum, kemudian minum seteguk teh)



kadang2 kene blajar berbual untuk berbincang


cinta hadir dari hati
nafsu wujud juga dalam hati
jgn salahkan nafsu untuk bercinta
jgn juga menjahanamkan cinta kerna turuti nafsu
walaupun 2 entiti itu berjiran
tidak semesti 2 itu sama
hurmmm

nota kaki: mungkin sibuk sampai tak sempat update blog nanti

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

pejabat murtad


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama,dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak. Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir.Dia juga hafal surah Yasin.Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah.Surah Sajadah pun dia hafal.. Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

"Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


cerita atas di ambil dari seorang teman blog. kesahihan??allahuallam. tapi yang penting pernah juga isu ni diperbual di kalangan pemimpin plajar ketika ikuti kusus, tapi hanya sekadar bicara mulut. tindakan??apa yang boleh dibuat oleh budak2 umurnya 17 tahun?


hurmm


sedih bukan kapalang kalau hal yang libatkan agama dipersoal. bincang la dari sudut manapun, end of the story mesti kita (islam) kalah.

ekonomi? negara termiskin sapa de?
politik? control dunia sape de?
sukan? ley kira dengan jari je muslim mana yg bagus


entah la, kalau nak compare dengan malaysia yang kutinggal 6 bulan lalu, semangat tidak brape ada. kat sini seolah2 semua bersemangat untuk kemenangan islam. semua sibuk untuk berlumba menjadi better ummah. ciput sangat ke malaysia?

tengok buletin utama, sibuk pasal pilihanraya. yang 2 nak jadi PM, yang 2 suka tido, yang 2 suka cabar sultan, yang 2 duk cakap berapi2.

untuk kemajuan ummah? tiada kot
sudah malap

politik itu sebagai tapak untuk mengukuhkan kedudukan instituisi islam
tapi benci apabila islam dipolitikkan

yang sudah pegang tampuk sekarang memang menegakkan islam
tapi benci bila tengok negara islam bukan macam negara islam

mungkin kita alpa dan lupa akan tanggungjawab kita.
untuk beribadah kepada maha pencipta
benda basic
kalau benda ini la sudah dilupakan
tiada makna untuk jadi orang islam

dulu masa peperangan salib
kristian kalah dengan islam atas sebab kuasa allah
allah yang menolong hambaNYA
denga cerita ustaz lagi best

"dieorg tembak pakai tangan je,halakan tangan kat musuh, laung allahuakbar. habes musuh kat depan mati"

itu pasal sekarang PEJABAT MURTAD dieorg guna adalah pesongkan akidah. orang meringan-ringankan agama. agama jatuh nombor 2. nafsu dulu. cukup senang untuk menang. last2 jadi macam kisah kat atas

sekarang ni kita kene soal balik diri kita.
atas takat mana iman kita.
atas takat mana penghambaan kita kepadaNYA.

bukan soal mati esok ke lusa.
bukan juga soal untuk kita hidup esok dan lusa
tapi itu adalah tanggungjawab kita
kan kan?

-video lagu mikaeel nyanyi-
video

kadang2 dengar nasyid ni best gak, tenteram je jiwa. JOM DATANG SHEFFIELD, ada nasyid.ley layan.


nota kaki:tertarik dengan komen akak kamsiah,
jadi macam ikan
hidup di laut masin pun
rasa tetap tidak berubah

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kisah pub

semalam habiskan malam untuk bersosial. harapan untuk mendapat kenalan baru melalui permainan chess. join kelab chess sheffield dan berpeluang mendapat kenalan baru

sesudah bermain chess, dieorg ajak untuk ke bar one. fuhhh, nak bagi apa alasan ek? klu tolak kan, kecik hati plak. so, pergi je la. trun je kat bawah, memng tak boleh bau arak. xbest dan xmenyenangkan. suasan bar plak xde la truk sngt. just orang minum2 dan berbual2.

"i choose not to drink"

berguna jugak ilmu ustaz alfino bagi. jawapan tu la bagi kat dieorg bila tanya nak minum ke tak. coke pun cam xyakin je gelas dieorg guna. mintak diri untuk pulang walaupun sesat mencari jalan keluar...buat malu je. lelaki berjanggut di bar

hari ni wakil uni sebagai team b lawan dengan nomud d group. bunyi macam mantap je nama kumpulan. tempat di bar jugak. ish2, xhabes2 dengan bar. ni lah kehidupan mereka.

team b sheffield 6 org
sempat berkenaln dengan 3 org je
german, bulgaria n chinese malaysia.
ok la, cakap2 dengan dieorg. boleh improve english.

sampai je di sana, lawan kiteorg adalah pakcik2. fuhh, ingat seusia. memang pakcik. taraf atuk pun ada, naseb baek dieorg lawan dengan yg lain.

lawanku seorg pakcik. ditangannya segelas air yg berwarna oren2 g2. cam air kencing.haha. arak kot.

pakcik ni bio betol nak lawan chess pon minum arak

ish2

lawan punya lawan, die buat silly mistake n menang la. keputusan overall seri. 2 menang 2 kalah n 2 seri. ok la 2 dapat menyumbang. lepas ni nak masuk team a plak.hehe

sempat berbual dengan cine malaysia (presiden club). agak kesian dengan dia, dah la self sponsored, buat BEng je, tapi bijak. diri ini? haishhh, klu xstudy n xdapat pulang dengan class one, memang xreti kebenda la. buat insaf diri untuk blaja.

aku ni dah la kerajaan taja, klu result tak elok, memang bazir duit rakyat je....

pulang ke malaysia nanti sememangnya class 1 adalah wajib, skill2 yang lain pun boleh dikata kan wajib. kalau balik ke malaysia dengan english terabo, agama pon terkontang kanting, buat apa bazir duit rakyat. baik setengah juta tu bagi kator miskin. kurang skit kadar kemiskinan. ish2

sama2 la kita insaf ya

nota kaki : nak main chess lain kali jgn minum arak

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

sekasih tiramisu untuk jiran

petang ni amat penat. kelas pukul 1 tadi cukup bnyak rasanya input yang masuk. harap2 dapat kekal sehingga masa exam nanti.

petang ni juga hujan agak lebat di sheffield.teringat suasana kampung ketika hujan lebat. berlari bersama meredah hujan. menuju ke ufuk pelangi.

teringat akan jiran tetangga di perkampungan melayu ini. rasanya sudah lama tidak berbuat sesuatu. lantas fikiran tertumpu ke tesco, mencari bahan untuk memasak

tiramisu

mungkin itulah yang terbaik. senang dan kos tidak bnyak. cukup rasanya untuk memberi kepada jiran2 tetangga.

shasha slalu jemput makn di rumahnya. macam2 sudah dimasak oleh mereka serumah. time terbaik untuk membalas

gadis2 micet sudah lama tidak masak untuk mereka.lagipun harini besday salah seorg dari mereka. time terbaik untuk memberi

pisang sudah lame mengadu bila makanan mahu sampai.roy siap bgtau perut sentiasa berbunyi tapi makanan tidak jugak sampai time terbaik untuk memberi

nah, tiramisu sudah siap. dibuat dengan penuh kasih sayang dari seorang jiran. makanlah dengan girang

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

hanya mampu terseyum, tidak mampu tersengih

hurm, faham kan maksud ayat tu kan? result punya pasal. lepas sudah penantian. still ada next sem. mintak2 la everythg ok n fine. sem ni mmg kene start awal. math yag selama ni boley tolong, memang xley pakai. semua kene study n pulun dari awal2

math.............tersengeh
signal............tersenyum
device...........tersenyum
magnetic......terkesima
ship...............tersengeh
overall..........tersenyum

sengeh atau senyum atau kesima tidak melambangkan class 1 atau 2.1 atau 2.2


senyum jgn marah
senyum itulah sedekah

senyum walau kelat
senyum membawa berkat

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

kisah jaga hati

wujud segelintir koporat, pemimpin mahupun rakyat biasa
bermain kata untuk menjaga tutur
agar dilampiaskan tanggungjawab terhadap insan disekeliling

bagi korporat
mungkin ini perihal menjaga kenamaan syarikat
supaya syarikat bertambah kukuh
agar terus menjadi kaya raya

bagi pemimpin
ini lebih mendalam definisinya
menjaga hak peribadi
inilah pemimpin yang memakan daging rakyat yang dipimpin
menjaga hak orang lain
inilah pemimpin yang rela berbunyi perut menahan lapar
untuk memberi sesuap nasi kepada rakyat dipimpin

bagi individu
malas untuk berbicara
masing2 punya niat tersendiri
panjang berjela untuk dihurai

kagum
dengan nik aziz
MB kelantan yang disayangi dunia
ketika kelantan menang hanya majoriti beberapa undi
dan perihal lompat parti senang berlaku
disaat itu barakah dengan dimenifestasi dengan tutur kata seorang pemimpin yang bijaksana
mengelak yang mungkin menjadi mustahil

kagum
dengan seorang senior disini
menjadi lagenda mungkin setelah dia tiada
tutur kata yang memberi sinar harapan kepada hati yang kudus
menjaga hati orang lain sepertimana termaktub di dalam alquran
mungkin itulah yang menjadikan dia lagenda

diriku?
soal menjaga hati tiada
mungkin terlalu mentah
bukan tahu
tapi tiada yang memberitahu

itulah kegunaan tegur menegur

kadang2 apa yang kita buat akan disakiti orang lain
salah yang mereka buat
ada cara untuk menegur
cara yang terbaik

kisah jahil dimatrik
pernah bercerita pasal kambing yang fail
niat hatiku memang murni
memberi semangat kepada rakan seperjuangan
bermain mercun ketika teman lain menyelak buku kimia
tapi last2
diri ini dibenci oleh sipemain mercun itu
atas alasan hati tidak dijaga
mungkin padamasa itu allah sengaja menguji
terima dengan redha
untuk menjadi lebih baik

kawan
bisa lah kita menjaga hati yang lain
tutur kata sedap dimulut
tidak semesti sedap dihati sesetengah pihak
mungkin itu faktor kenapa ramai pendakwah tidak berjaya
si didakwah tidak dapat menerima
mahu mengajak sembahyang masjid 5 kali waktu
walhal si didakwah sembahyang pun tidak betul
tidak pernah cukup dan tidak pernah tahu
kan baik kalau ajar macam mana untuk sembahyang dahulu
daripada terus mengajak ke masjid yang jaraknya 1 batu 2 inci

kan?

pendapat individu lebih teruk dari pendapat kumpulan
kalau salah
tegurlah
pahit manapun mungkin manis pada akhir penceritaan
doa2 supaya semua pihak dapat bermanis muka
daripada bermasam muka diakhir jalan

harap2lah begitu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW