Share

cik lumut yang santeeeqqqq

CONTESTTTT!!!!



~~~~~~


tahun 2050


malaysia di bawah pimpinan parti UUJ (untukmu untukku jua) yang mana menggabungkan semua parti part politik di malaysia, umno, dap, mic, mca, pas, pkr bergabung dan menubuhkan parti UUJ. hasil gabungan ini menampakkan malaysia lebih maju dan awal tahun 2050, pelancaran roket penumpang pertama ke pluto akan dilancarkan oleh PM masa itu (dirahsiakan namanya)



seorang lelaki kacak



lelaki itu merupakan penumpang lain untuk bersama ke planet pluto. macam biasa, pelepasan julung2 kalinya itu melibatkan banyak media yang terlibat. tinggal 5 minit lagi untuk berlepas, kapten roket itu bersuara




'ehem ehem, saya kapten anda, joegrimjow. perjalanan kita ke pluto akan mengambil masa 10 jam. anda bolehla melawati blog saya, joegrimjow.com atau blog isteri saya, dia ketua pramugari, jangan kacau ye, nanti saya marah, puan LUMUT. sekian.'




lelaki itu terus membuka laptopnya dan terus membaca. kemudahan internet 10g memang membolehkan dia online dimana-mana sahaja. selepas kapal berlepas, perasaan rindu akan kampungnya bermula. teringat akan bendang sawah, itik, ayam.. ooh rindunya. dia baca lagi entry puan lumut. wah wah, best best, rindu pada ayam itik terubat. rasa jeles sebab joegrimjow berjaya mencuri hatinya dulu!



setelah 5 jam



lelaki itu masih lagi gelak gelak membaca entry puan lumut. wahh, begitu menarik sampaikan begitu cepat masa berlalu. dia tak sentuh pon blog joegrimjow. hampes punya laki! tiba tiba, ada pengumuman dari pilot roket mengenai keadaan yang tak berapa stabil




'sila ketatkan tali pinggan anda, kita akan memasuki zon awan kulilongkas. setakat ni keadaan masih terkawal, diminta anda semua duduk di tempat tinggal masing masing'




maklumlah, ini kali pertama roket dari malaysia dilancarkan, keadaan ini memang telah diduga. lelaki itu mula cuak, tapi takpe, asalkan dia sampai ke planet pluto sudah. dia mula tutup laptopnya dan memasang tali pinggan dengan ketat. 10 minit selepas itu, pengumuman lagi dari pilot




'nampaknya awan ini semakin mengganas, makanan tidak dapat disediakan pada waktu ini. harap anda semua tabah menunggu makanan yang akan kita sediakan sebaik sahaja keadaan mula terkawal'



gegaran mula terasa, roket itu yang tadinya ok, tiba-tiba bergegar gegar, bergoyang goyang, bagai pinggul inul yang berjoget dangdut. keadaan mula panik. ada perempuan tua yang berada dah mula menyuarakan kebimbangannya dengan bertempik. pramugari pun sudah mula cuak, tak berapa yakin dengan bolehkah dia sampai ke destinasinya. pengumuman dilakukan sekali lagi



'err, err.. sorry ya, keadaan memang merbahaya, saya akan matikan talian ini. harap anda semua tabah menghadapinya, ayang lumut, datang kat abang cepat ek'




sebaik sahaja pengumuman itu dihabiskan, penutup oksigen mula keluar dari simpanannya. keadaan ketika itu sememangnya betul betul panik. lelaki itu melihat berbagai-bagai kerenah di dalam roket itu




seorang perempuan muda menulis sesuatu, mungkin wasiatnya

sepasang lelaki dan perempuan bercumbuan, mungkin ini buat kali terakhir

seorang lelaki tu hanya memegang tasbih dan terus berzikir

seorang lelaki muda tak habis-habis menangis kerana takut

dan

seorang budak perempuan yang tidak ada apa-apa perasaan, hanya sibuk dengan laptopnya





lelaki itu mula pelik, dengan keadaan yang begitu teruk, budak kecil itu masih sibuk dengan laptopnya. gila ke apa? atau budak itu tidak tahu akan ajal yang bakal menjemput? mungkin juga. dia juga dan separuh mati, dilihat di luar tingkap, ada awan yang cukup garang menelang roket mereka. ketika ini, hanya berserah kepada yang maha esa sahaja



selamat



disebabkan roket itu membuat pendaratan kecemasan di planat utarid, keadaan terkawal. semua penumpang cepat cepat turun dan bersyukur kerana selamat. lelaki itu terus berjumpa dengan budak perempuan itu dan terus bertanya


'eh, kenapa dalam roket tadi adik rilek je? semua panik termasuk abang sendiri, kenapa adik tak rasa apa2 ke?'


'pilot tadi ayah saya, dan dia dah janji akan bawa saya jalan-jalan ke planet pluto, saya tahu dia takkan mungkir janji, mak saya pon ada, mesti dia bawak sampai ke destinasi la'




~~~~~


cik lumut, bila kamo percaya dengan diri kamo, keyakinan akan terbina dengan sendirinya dan percayalah, kamo pasti mampu hadapi segala cabaran di depan dengan tenang dan berjayanya. selamat berjaya dalam hidup, kenang daku dalam tidurmu~~~


~~~~~


hak hak hak,
entry ini dibuat untuk contest cik lumut. hehe, ok ya? satel? huhu, hope u enjoy it (lalala~)




blog esoksemalam best kerana tuan empunya merupakan perempuan sebaya denganku dan kemungkinan besar mendapatkan hatinya adalah lebih besar berbanding dengan lelaki-lelaki tua yang tak sedar diri ni!



blog esoksemalam tak best kerana background berwarna hitam. walaupun hitam menandakan macho dan bergaya, bagi perempuan lebih elok pink atau putih. pink tanda gedik2 dan putih tanda suci. hitam juga menandakan hatinya diselubungi kegelapan dan membuat lelaki TERAMAT kacak akan takut mendekatinya



~~~~~


how i know him/her


tanggal 15hb 8 2009
dia komen di entry ini pasal aku berada di klcc sorang2.
komen die di bawah





mula-mula aku tak layan
ni mesti laki kan?
sebab kalau perempuan
dia tak guna aku
dia akan gunakan saya
kalau perempuan pon
sebab dia gunakan aku
mesti kasar dan tak cantik!
mesti macam beruang kutub




19hb 8 2009
komen kedua dia di blog ku di entry ini
komen dia di bawah




tengok
dah berubah menjadi saya
dan komennya seolah dia frust dengan sesuatu
ku terus ke blognya
ahaaa
usha punya usha


gambar takde??
wa lu wa lu


ni mesti laki!
tak jadi nak ngorat!!




ingat lagi entry ini?
ahaa, teka teki mengenai pukul brapa yang ku lahir
kalau jodoh tak kemana
hakhakhak
dia menang dengan jawpan hampir tepat
jawapan plg tepat pukul 4.03 pagi
dia jawab

-guna aku balik, mmg konpius la!-


sebab dia menang
kena la berhubung nak hantar hadiah
ku mintak no
tapi no yang panjang dibagi
baru ku tahu dia belajar di negara orang
jadi
tak dapat la nak bagi hadiah lagi
(nanti ku balik ku bagi ye ;-) )






okes
satel
walaupun peluang nak menang agak sipi-sipi
tapi takpe
yang penting ku memeriahkan contest dia!



nota kaki : awak, saya dengan lumut takde apa2. nak join contest je. awak jangan jeles ye. sorry sangat, kalau awak tak puas hati, nanti saya suruh lumut bg email kat awak. ok?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

48 comments:

sharamli said...

a'a..k0rang sma...blaja di negeri 0rg...

joegrimjow said...

zalina pon kat cni

::[si putihpurple]:: said...

aik...
yg nota kaki tu tuk sape plak ye??
kikikiki ^___^

PinQib said...

Best je bac cter fiksi ni..hehehe.
mcam FD pun ada,

cik lumut tu perempuan laHH>

*~ aRaBeLLa ~* said...

blog ku warna putihh..rase suci gitu..ekekekek

kawie2020 said...

hahahaha... cam tu kisahnya ko ngan lumut.. hehehehe...

pasal blog lumut hitam tu aku setuju sgt....

blog aku warma merah... aku suka merah.. hahahaha...

{lumut} said...

salam joe,
thanx untuk penyertaan ni.
nice story ha..
ada maksud tersirat disitu...

and 1 morething..
ur entry different from others sbb siap ade my 1st komen lg..kretip2...

penyertaan anda diterima.
ape pon semua entry akan diadili oleh orang lain dan bukan lumut ye.and...

p/s tuh untuk awek mu ker??hehe

oh ye lg 1 lupe nak ckp..
komen yang bertarikh 19 ogos tuh ade rse sentap sikit ble bace dekat sini.aiyak.

{lumut} said...

erk nak adiah~~~~~~~~~
ingat kan dah post.=p

joegrimjow said...

puith purple, die je tau ;-)

joegrimjow said...

lumut, ala, org len adili ke? aiyook, xpe, yg pntg da anto n da masuk, adiah akan di bagi nanti2 la, xkan larinye ;-)

eazy said...

nota kaki tu utk boyfie die eh?
joe ; jom makan cendol.dpt duit claim ni.haha

green said...

hehe..slogan suka blog lumut tu utk sape erk??



ah fatto or kawieto..
haha..

chah~ said...

aku keliru.. awan kulilongkas tu cam ne ek..? ahaha..

nursarah87 said...

very good contezter la kamu joe..

kreatif cerita nih..dan kreatif juga siap letak time bila kenal lumut..


err, 'awak' tu merujuk pada dot.dot mu ye?

joegrimjow said...

green, 2 2, haha, 2 2 tak sedar diri

joegrimjow said...

nursarah, entah ;-), senyum lagi ni

mamai said...

wah semua orang dah buat contest lumut yer...tahniah pada pemenang hehehe

Lala said...

hahahah...very nice story...even fiction..tapi pemikiran kamu sgt jauh kedepan....huhuhuh..

NAJ HEBAT said...

ada apa2 yg salah dgn desktopp saya??

joegrimjow said...

naj, gambar perempuan di klcc, tak salah cume teruja ;-)

joegrimjow said...

mamai, xde pemenang lg

Kamsiah said...

aik..kaler pink lambang gedik..uwaa...akak fanatik pink tau..dari zaman anak dara hingga zaman ada anak dara..

NuR said...

uiyo..
byk org sertai contest lumut..
huhu..
sy tak kreatif..
tak de idea
bagi sokongan je la kat kamu joe

hehehe
blog pun dah warna ala2 lumut..
apa kes ni joe?
=)

joegrimjow said...

kamsiah, xpe la kak, ada anak dara pon ley gedik ape?? gege

joegrimjow said...

nur, sokong ku tanpa berbelah bg ye!

ezzati said...

smpt lagi buat notakaki utk "awk" tu...takott la tu..hehe

p/s: nice story jugak :)

ezzati said...

jap2...aku bru tuka bckgnd pink..mksdnyeee...aku gedik ehh..haha...x kisah..lalalaaaa

Just_najmiE said...

wahahaha, nota kaki siap semua ada noh.. cover line baik punya.. =P

ermm, my blog kaler itam pink, so i'm macho n gedik lah nih?.. hahaha..

Farhana said...

Ouh.. Feeling hot inside.. Excuse me.. Sgt jeles okeyhhh dgn cik adik lumut yg cute ini.. Hahaha.. ;p

Entry yg sgt gedikssss tp pnuh dgn bau2 kemenangan.. Ahakz.. All the best encik joe.. ;)

~ by the way, pompuan suke laki yg lagi tua dari diri dia ape.. ngehehehe..

P/S: Saya dh dpat dah email lumut.. Takpe joe.. Jeles2 bese laa dlam hubungan.. Muahahaha.. ;p

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

kan kamu berdua merantau2~

hehhe~

i'msosupernotcool said...

I'm thinking of doing some contest sumday..
duh...

i'msosupernotcool said...

one more thing..
no wnder ur comment sound like dis:

"laki ke pompuan ni???"

dude...
haha..

joegrimjow said...

farhana, apakah ini???

joegrimjow said...

imsupernotcool, pura2 tak paham...

Boneka tak sakit said...

ala ko guna persahabatan ko dgn lumut untuk mendapt ruang di hati juri!! apa2 pow nak komen la.

aku suka perempuan yg guna aku ko! rasa rilek sikit bersama dgn perempuan camtu! rasa2 sempoi dan tidak demanding kut!

tapi kalau hal lumut nie aku rasa doa tu poyo je ganas padahal lembut nak mampus tgk puisi pown tau!! sakai je.. mesti kat demand!

NASIB BAIK DIA BUKAN MARKING HAHAHAHA boleh kutuk2 dia

lea said...

nota kaki kat bawah tu ditujukan utk sapa???
heeee

mier@merr said...

wah.. menarik2...

siap igt lg tuh ble kenal sume...
1st time baca da taw lumut pompuan...so.. xdela cam teruja sgt..haha...

klu laki igt sket kot..wawawa..tp muda cm ko xde la igt sgt gk..hehe..gedikz..

Privacy_Resident said...

sampaikan salam boleh?
waaaa~ haha

i'm_siCK_n_tiReD said...

eiiiii...comelnye cek lumut...

Noorlaila Mohamed Nor said...

nota kaki tuuuuuu
muahahaha

BuLaN iTu aKu said...

aku bagi sokongan je la ye..
sebab saya tak kretip

Fatt Chin Choy said...

giler ko pg pluto

tp yg menarik perhatian ku... p.s ko tu

cerita ler saper tu

kekeke

piNky LuCiA said...

entry ni yg penting sekali ialah nota kaki.. utk siapa tuuuuu.. hehehe

Cik_daya said...

citer fantasi yang memang best..
saya suke baca..

Lifesaver said...

wahh!!dah ada sorang lagi pesaing..hehe

Razman said...

walaweyh..aku jln2 bce pserta cntest ni..bru taw ko 21..sblom ni byk kali sgah..igtkan dh 56.. aku 21 gak beb..ko stil ada pesaing..haha

sophie said...

entry menarik kot..mnx2 lumut bg menang..siap g pluto tew.. hahahha..p/s tew xleh blah..lwak..siapakah?

fafaz said...

phewiittt!
sweet ha nota kaki itu.
hahaha~

;p

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW