Share

thanks joe....

hi,

dulu saya tak pakai tudung. sekarang dah pakai. thank ya


~~~~~


hati sapa tak riang kalau kita dapat pengaruhi orang untuk melakukan anjakan yang begitu hebat. ye la, blog yang merapu meraban camni bleh influence orang untuk menutup aurat. aku betul2 terharu ok


~~~~~


sebenarnya aku tak mahu kongsi cerita ini sebab dah lama da cerita ni. tapi disebabkan dah TERcerita di program FC hari tu, aku pun gagahkan diri untuk menaip soal ini di blog. harap ada blogger yang prihatin dengan kes macam ni dan teruskan dalam dunia blog perkara baik yang anda lakukan


bunyi macam misteri


dulu aku pernah buat entry pasal aurat perempuan. sebenarnya bukan fokuskan sangat pasal tu pun, nak cakap pasal lain, dan hanya selit pasal kisah tudung tu sikit2 saja. ala, macam korang tak bese kan, memang gaya ku tulis memang macam tu dari dulu pun. macam tulisan tak de hala tuju, campur adukkan yang tu dengan yang ni, lepas tu tetibe pulak yang lain. ishhh... pening2


ada jugak yang baca


bagus la ada jugak yang baca kan. harap sentiasa la baca lepas ni ;-) ok, lepas sahaja entry tu, ada la dalam 2 3 hari lepas tu ku dapat email. tanya pasal soal aurat. ishhh, ku memang tak tahu banyak soal ini. yang ku tahu, WAJIB tutup aurat. cuma pendirian ku dulu begitu skeptikal dengan perempuan tak bertundung sekarang ni dah takde dah. mungkin aku dah bertambah matang kot. (hahaha!)


dipendekkan cerita (sebab nak cerita banyak lagi ni)


ku share la knowledge serba sedikit pasal aurat ni. yang tahu, ku bgtau, yang tak tahu, ku cakap tak tahu. nak quote ayat alquan yang mana pasal kena jaga aurat ni, kena search google jugak kan. tu la, sapa suruh tak hafal alquran dengan banyak, kalau tak, bleh je jawab spontan. lepas tu, tetibe dia senyap. ku pun senyap jugak la kan. takkan nak terhegeh2 tanya yang tu yang ni


last but not least (macam ucapan la pulak)


email atas dihantar. hati sapa tak girang kan? walaupun hidayah tu allah yang bagi, tapi usaha untuk orang tu dapat kena dibuat oleh manusia yang digelar pendakwah. dan dalam kes ni, ku dah jadi pendakwah-secara-tak-sengaja (PSTS) bukan PSP je tau. PSTS pun dah ada dah sekarang ni.


mencari populariti


dulu memang ku mahu jadikan blog medium untuk bedakwah, bukan lah hardcore ke apa kan, sikit2 sudah. tapi, melihat entry berunsur dakwah ini sungguh ciput yang orang komen dan keesokkannya pula trafic menjadi sikit datang ke blog kita, hasrat itu dibatalkan. (jahilkah aku?) ku pun bebrlog cara biasa2, lepas tu baru dapat traffic yang lebih banyak dari entry yang berunsur dakwah



mungkin itu


tak ramai blogger tak menggunakan blog sebagai agen dakwah. ku perhati jugak, beberapa blogger yang merupakan pelajar oversea cara mereka berblog. mahu berdakwah tujuan mereka berblog. memang bagus entry yang mereka tulis, mencerminkan betapa tingginya ilmu mereka. tapi sayang, ada lah update 2 kali sebulan.....


'sampaikanlah ayatku walaupun satu ayat'


tu kata-kata ustazku yang selalu diucapnya. 'ku' dalam ayat atas dirujuk kepada nabi kita. junjungan besar yang kita kasihi. maknanya dalam berblog pun, kena jugak kita sisipkan sedikit sebanyak untuk berdakwah ini. mana tahu, suatu hari nanti ada yang tertarik denga bacaan kita sampai masuk islam??


'who knows??'


aku sendiri akan beblog cara aku. kalau korang rasa bohsan dengan apa yang aku tulis tu, bagitahu je la. boleh la ku ubah. ye la, nak sesuaikan dengan banyak citarasa ni, ishhh, susah jugak ye. apa2 pun, sayang korang yang masih sudi kunjungi blog merapu meraban ni.



nota kaki : kenapa lubang hidung gorila besar?? hahaha, blogger blogger

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Jard The Great said...

waaa... ade org tutup aurat sbb entri o.. bagus.. bagus.. ehehe

Ann said...

owh bagusnya..ari tu pernah ada orang bertanya tentang hal nk sebarkn dakwah ni kalau rs diri sendiri pun cam tak betul sangat, tapi hakikat sebenarnya macam-macam cara boleh kita guna, kadang-kadang secara tak langsung kita mampu sebarkn sikit tentang agama pada orang lain

qyla said...

aku pun tak tahu la joe asal lubang hidunh gorilla besar!

;D

shinawawa eyenie said...

pndekkan entry...pnjng...xlrt nk pnjng..tukr bckgrounf baru k..cdngn..hehehe

lumut said...

aku dtg sini usha joe lagi..bagus joe..keep it up...

itafukada said...

bagusla tu.sambil berblog, sambil berdakwah..
keep it up.okeii..=)

Anonymous said...

Hehe..
Berdakwah dalam penulisan x semestinya kene quote ayat Quran..
Aku rasa w/pun kau rasa entry2 kau x bersifat dakwah, but still i THINK people get so many benefits from it..Byak je unsur pengajaran..Keep it up beb~
tp mmg ada kdg2 kau mengarut sedikit!LOL

cik intan (◡‿◡✿) said...

.sbb jari gorila besar ;p

miSs siv said...

ehh bagus nye ko..
;)

aku respect gegiler!
nie ade blog kawan aku yg lebih kurang cam berdakwah jugak..
btw, go on. aku suke je bace..
;p

http://ikutsukaatiaku.blogspot.com/

aLeen aVriL said...

tutop aurat: ermm...mls nk sentoh sbb aleen pon belom smpai seru tuk pkai tudung bagai...
setakat pakai baju kurung klu nkp opis tuh bole jer..tp aleen penah jerk pkai tudung mase blaja dulu...lps blaja enth sbb aper aleen tgl pon aleen da xhengat...(jahilkah aku?)*amik ayt joe*

huhuu..
jgn d tnye bile aku mahu btudung...??hahah(ade ker org nk tnyer)
nnt bile da smpai waktunyer akan ku pkai jugak siap bpurdah lagik(hambik ko)...huhuu...


ok joe....last word...aleen akn slalu sokong joe...teroskan berblog ok..

jwpn nota kaki: sbb tuhan cipta lubang idong die beso nk wak gane kan....huhuu..

eNaSaN said...

bgUs2...


'sampaikanlah ayatku walaupun satu ayat'



tue ler..kkdg kata2 en3 kamoo tue yg bersahaja..menarik minat owg tue tuk tahu lebih lanjuT ttntang aurat..bagus2 keep it up bro..


tp nota kaki itu ku xpahaM ..hikhik..

*~ aRaBeLLa ~* said...

cayelah!!!

nursarah87 said...

apa kes nota kaki tue?

piNky LuCiA said...

huhu.. tahniah joe.. bangga aku.. hehe

misz beauty said...

huh dahsat.... kalah ustaz nih...=)

Manusia said...

bagus la camni..
keep it up.

saypOOL rafhtello said...

sebab jari korek hdg gorilla besor.

Anonymous said...

jadi dia beso
sebab tu lubang idung beso

joegrimjow said...

@1063789682717004969.0
alhamdulillah

joegrimjow said...

@4186545647266283489.0
klu banyak
akan di ubah

joegrimjow said...

@6987667920273227158.0
update la lumut ohhh

joegrimjow said...

@168320115163483422.0
mekasih
;-)

joegrimjow said...

@6956910565334971602.0
thankss

joegrimjow said...

@5272834816678221674.0
xlayak xlayak

joegrimjow said...

@4941355900985711367.0
best je nak mengarut
hehe

joegrimjow said...

@4514042758472208505.0
mekasih

joegrimjow said...

@7746276160338274759.0
kena sama2 jaga dan pegang amanah ni

joegrimjow said...

@4304010325477762560.0
ramai da jawab da
hehe

Sitisifir10 said...

Selamat berdakwah bro....moga ALLAH mudahkan dan semiga ini ada nilai di sisiNya..

DaliaLiyana said...

akak tau jwpn tu sbb akak yg bg sokaln tu...hehehehehe....ooo,..ciplak ek...heheheheh...
congrates berjaya turunkan berat bdn...makin encem lak ek nnt...:)

sI tEDI said...

Alhamdulillah.. berblog seolah berdakwah juga.. :)

~Kak AZZ~ said...

lubang idong gorila besar sebab badan dia besar...sesuai gitewww.....hahaha...cuba bayangkan kalau lubang idong gorila tu cuma sebesar lubang idong angsa hehehe.....

mmg betul la....blog2 yg ada unsur2 dakwah ni kurang sgt org jenguk...tak kata org la kan...kdg2 diri kitapun susah utk ke arah itu.....

apapun, terima kasih la sbb pnh jenguk blog akak yg lg 1 tu....tu cuma utk panduan dan rujukan akak je sbnrnya....takut jugak kalau2 ada info yg salah, akak yg tanggung dosa tu nnt....

geeds said...

mengarut ade isi xpew.
kami xkesah.
sbb tuh suke menyemak kt cni.
;)

adawiah.zaini said...

aku baca entri2 kat sini. cuma x tinggal jejak je. kadang2 ralit sgt baca. hehehehehe

Fatt Chin Choy said...

teruskan usaha murni mu

selit2 sikit pun ok apa

lotikus disarimankan said...

bagus...bagus...berblog sambil berdakwah

+akufobia+ said...

haha.sebab jari besar.kengkeng.aa.jom buat yang termampu.

sophie said...

dpat jd pndakwah secara x sngaje?? wow!!gewd..

+akufobia+ said...

aa.sama usahakan.mana tahu,semakin ramai akan dekat dengan DIA,makin aman dunia.keke.

Lifesaver said...

uiks!!!mesti amat2 berpengaruh entry aurat ko tu

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW