Share

Susahnya jadi org france

Guna application bloggerpresslite kat iphone ;-)

Skarg kat class, dalam church. Rutin hari rabu macam ni la. Belajar katakan. Ni tengah rehat, so boleh la berblog ;-)

Tengok gambar bawah ni (siap boleh post gambat lg!!)



Pompuan tu guna kamus dalam lecture. Mungkin tak paham dngan lecturer yg bg lecture. Nasib baik la ku paham, xyah la bawak kamus. Untung jd rakyat malaysia


Kebanyakan org france tak fasih dlm english. Bukan france saje, germany, spain n lain-lain mostly banggakan bahasa masing-masing


Untung?


Kita paham dalam bi lebih dari dieorg sbb mmg kat skolah diajar dari tadika lg dlm english. WalUpun bukan keseluruhan, tapi still lg belajar kan?


Pelik?

Walaupun dieorg tak fasih sangt dlm bi, negata dieorg still maju. Tu xtengok lg jepun lg tu. Haaa, camne ya


Classmate jepun


Die pun tak fasih sangt, dia cakap blajar bi hanya untuk tambah ilmu dalam diri. Bukannya untuk maju ke apa. Walaupun pendirian macam tu, negara dieorg still maju!


So???

Tak payah la duk cari alasan tak blajar bi pun xpe, blaja bahasa sendiri lg ok. Sbb benda tu untuk diri sendiri


Nota kaki : penat la type dngn phone ;-) free je blogging cara ni

- using BlogPress from my iPhone

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

32 comments:

purple_butterfly said...

aku bngga jdi rakyat malaysia...

sharamli said...

penat sgt ke?

Koyuki said...

eh..kepala mamat saleh mana kat dpn yg sebelah kanan tu?
kim salam lah..

kahkahkah..

sharamli said...

penat sgt ke?

*~ aRaBeLLa ~* said...

uiihhh jelezznye student lagik da pakai iphone..hukhuk

azuan said...

bahasa jiwa bangsa hehe

ZARA 札拉 said...

wah~
bestnya Joe~

err..betul2, bahasa bukan segalanya kan?

=)

hasni said...

canggih ya

nursarah87 said...

sepupu aku umo 8 n 9 thn mix jepun&melayu..

dah 5thn duk jepun, diorg faham bahasa melayu, tp tak pandai nak cakap..

isk.

chipsmore said...

i am proud to be malaysian..
eh! asal cakap english gak?? haha..


type dgn fon??

taz said...

besarnye bilik lecture..

Hafiz Hamid said...

advance betul cara kamu berblogging ye?

Lifesaver said...

erm..rakyat perancis, jepun, korea memang tak fasih ckp english. diaorg lebih tekankan bahasa kebangsaan diaorg

Just_najmiE said...

woahh, blogging guna iPhone?.. sgt cool! (^^,)

tak salah belajar bahasa lain kan.. dh blajar BI, leh belajar Mandarin plak, pastu Jepun, pastu Korean.. hehehe..

sI tEDI said...

sakit jari kan? la la la la

Kentut said...

Kadang2 kita lagi orang putih dari orang putih. Camner nak bangga dengan bahasa sendiri. hmmmm...

TiNiE said...

syabas..syabas...
jom tag team geng iPhone...heh

nur-al-AIN said...

joe, brg2 tu dh dpt semalam.. nape post skali dgn F1.. ain xde duit ni.. hihi.. kalau joe blanje ok je.. huuu x)

ummuhaq said...

eeemmm btl x yah bljr bi pon blh maju n tampil hebat. pcuk pangkalnye inisiatf dr nak maju @ tak... smg najah!

Hayatito said...

bahasa pn ilmu.
takde salahnya belajar.
ilmu tu milik Allah.

teddyblueberrygurl said...

masalah bukan pada bahasa sebenarnya,
tp pada sikap,
2 yang x maju

Ivy Metaga said...

hehehe...proud to be malaysian

sekian, makaseh hihi

ezzati said...

x sbr lak nk dpt Iphone...bestnya blaja...tinginnn

nurinkhairi said...

negara eropah? UK and ireland negara eropah tau! :)

denmark, sweden, norway.. and even other scandinavian countries kebanyakan penduduknya fasih berbahasa inggeris..

cuma yang sukar berbahasa inggeris mungkin france dan spain, kerana diorang ni x suka menerima bahasa inggeris.

2 pennies' worth.

shalvinder edday said...

huh? korg lecture dlm church ke?
tinggi nyer tmpat duduk.. ^^

Anis said...

moral nya ,
sayangi lah bahasa anda sendiri .

owh ye , anis dah tkr blog.
:D

Syima Syaz said...

joe....
saya rasa cam regret sgt nape nak mansuhkan BI dlm math.saya kan ada kawan dari jepun, menangis dia masa mula2 dtg negara org sbb sepatah haram tak paham english n malay.so dia belajar skit2,dlm sethun dah fluent both language.
dia pun ckp, susah jugak tak pandai english sbb kalau pun diorang maju,tapi masih tak blh nak communicate..mcm takde makna...
belajar english bkn maknenye kita nak hilangkan bahasa melayu..

lotikus disarimankan said...

bonjour
hehehehhe

CAHAYA said...

Susah gak eh. Macam mana diorang belajar kalau tak faham?

farah said...

iya, betul tu.

saya bersetuju.

even cousin saya yang dok kat france pon tak berapa mahir dalam berbahasa inggeris.

+akufobia+ said...

mereka tetap semangat untuk bernegara maju.kita ye ke?

BabyJane[The Juliet] said...

ni yg bngga jadi org malaysia ni
:)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW