Share

meniru gaya yang tidak betul

hihi. entah nape isnin ni best sangat. mood terlampau happy. walapun kurang kasih sayang, aku begitu bijak mencari kasih sayang yang kurang. how it work? tak mo cite, weekkk (ada lagak gedik tak? kekeke!)


tadi baru pergi tempah 'tent' kat union. ooh, penjaga union begitu comel. macam hari-hari plak nak pergi sana. sewa khemah untuk freshers camp hujung minggu ni. wow, excited mengalahkan peserta aku ni. huahuahua.


want to share something.


2 hari lepas ada ikuti satu ceramah sorang ustaz pasal survival islam di bumi eropah. best ok, hari tu terjumpa blog ustaz tu, tapi tak ingat dah apa url dia. nanti dah jumpa ku kongsi ok. sebab terlampau penat dengan rumah terbuka petangnya, paham-paham je la kalau dah malam, mata dah kuyu. 30 minit yang awal saja dapat. haha, teruk betul!!


yang menarik


sebenarnya nenek moyang kita dulu hebat. kita ambil zaman pembukaan melaka, setelah paremeswara buka melaka, melaka jadi pelabuhan yang utama di dunia dalam jangka masa yang sungguh sekejap. itu buktikan kita hebat. mana taknya, siam (kuasa besar nusantara) pun tak berani serang melaka sebab melaka ada hubungan khas dengan cina (kuasa besar dunia)


nak berdagang di pelabuhan melaka pun gunakan bahasa melayu ok. lingua franca lagi. wahhh, bangga dengan nenek moyang kita dulu. huhu. apa yang terjadi sekarang, kekuatan itu dah kureeeng. sebab apa? salah satu faktornya adalah sebab kita dikaburi dengan 'kebodohan' dan 'kejahilan' orang melayu sampaikan kita tidak agung-agungkan kehebatan kita satu masa dulu


cerita dongeng


dulu baca cerita puteri gunung ledang, lepas tu baca cerita kebodohan pak pandir. agak-agaknya wujud tak cerita seperti ini? atau hanya rekaan semata-mata? ok, ambil kisah pak pandir, pak kat depan tu dah jelas menunjukkan yang dia adalah seorang melayu, kalau korea, park ok, ni pak. sah sah orang melayu. kita gelak baca pak pandir dalam hutan, kita gelak baca kisah pak pandir mandikan anak, secara kita tidak sedari, kita gelakkan bangsa kita sendiri. gelak sebab bangsa kita bodoh....


opsss, terkasar sudah
kita tu maksud aku pon sama ;-(


kisah puteri gunung ledang. aiyoyo. aku rasa ni memang kisah rekaan semata-mata. tak tahulah sapa yang reka cerita ni kan. kot kot ni memang kisah panglipur lara dulu-dulu, pastu macam best sampai sekarang ada lagi cerita seperti ini. mungkin juga nak kutuk pemerintah, tu pasal lahirnya cerita seperti ini.


walau apa tujuan ceria ini wujud, sah orang buta sejarah macam aku ni akan anggap yang nenek moyang aku dulu begitu 'sangap' nak kan puteri yang cantik, lepas tu sampai rakyat terabai. bodohnya pemerintah dulu! itu pada kaca mata aku la, korang punya tak tahulah. sejarah yang diekploitasi dengan cerita ini betul2 bagi impak kepada semangat kita mahu bangunkan negara.


setuju?


tak setuju takpe, asalkan baca je. hehe. ok, kalau kita mahu banggakan malaysia yang ada sekarang adalah hak kita, kita sebenarnya silap. malaysia adalah hak melayu hanya di atas kertas perlembagaan!
kalau tengok ekonomi sapa yang control,
tengok sukan sapa yang menyumbang,
dah tahu kita berada di takuk yang mana?


melayu ooh melayu


cukup kita tahu yang kita sememangnya hebat. cuma kita AGUNGKAN sangat sifat keMALASan kita, tu pasal jadi macam sekarang. bukan nak rendahkan nilai bangsa sendiri, tapi mahu bangsaku ini sama-sama bangkit. at least ku dapat bagi buah fikiran kat orang yang membaca supaya buangkan sifat MALAS itu jauh-jauh. jadi orang yang rajin


tiru orang lain?


mungkin kita boleh tengok bangsa yang maju, rakyat jepun macam mana dieorang boleh membangun. stop saying that 'maju-maju pun banyak kes bunuh diri' menyampah dengar wehhh! yang buruk jangan la ikut, ambik yang positif saja. macam mana dieorang jadi maju, macam tu la kita ikut. yang buruk cam posing gambar bawah ni....






jangan la ikut. tiru yang baik-baik saja ok? kita semua ada akal kan? so, let us start to build better malaysia for better tomorrow



nota yang panjang : follower berkurang semalam sebab aku post yang merapu meraban. mana taknya, tak sempat masa nak buat research untuk update blog. (tulis blog pun buat research ke weei?haha) apa-apa pun, terima kasih yang sudi baca...terutamanya baca sampai abes ;-)


nota kaki : sapa ada software yg leh convert .flv ke .avi? dah puas cari kat google, semuanya trial version yang hanya convert separuh dan ada banner...nak yang full tanpa bayar..hehe...tulun tulun

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

32 comments:

nursarah87 said...

nenek moyang terdahulu ada cerita teladan buat zaman kita...

tak kira sama ada cerita putri gunung ledang mahupun pak pandir..yg penting, cerita dulu2 ada mesej tersendiri..

kita di zaman ini...apa agaknya cerita penuh mesej yg dapat kita wariskan kepada anak2 zaman akan datang..??

Hayatito said...

daku ada sopware..
gud entry..
aku selalu ja bc abh entry2 nyer..
^.^

joegrimjow said...

@1239083692350940187.0
kan lagi lawa kalau di ceritakan kehebatan kita

Mr PenyuBiru said...

cuba try any video converter http://www.any-video-converter.com/products/for_video_free/

Jard The Great said...

nk maju.. kena berilmu..

nk berilmu kena la rajin baca buku...

tp bukan sbrg buku ja.. kena la buku yg penuh fakta dn sejarah..

malangnya... skang.. org kita bnyk baca buku fantasi jaa...

bila logik ilang dari akal.... dikaburi dgn ilusi fantasi semata-mata.... kita mmg akan jadi MALAS scr automatik...

=)

Ivy Metaga said...

hurmmm..tu cerita dongeng2...sebab tu semua cerita tak masuk akal tapi..ada mesej2 tertentu, hurmm...utk santaikan minda jak bah..hehe..=)

joegrimjow said...

@5032787395468892945.0
thx u bro
akan dicoba!

cik intan (◡‿◡✿) said...

.i ade
.nk?
.bg emel ;)

ZARA 札拉 said...

huhuhu~
ada gak org meniru gaya sebegitu ya~
alahai~

joegrimjow said...

@8253398980422051905.0
lepas ni kene cite yang ber-realiti la
hehe

joegrimjow said...

@4876249755900348613.0
thx u
da dapat da
huhu

nOty_gUrL said...

ahakz...betol 2..
ore taw 1 sofwer ni...
format factory..
bukn ley convert .flv ke .avi jer..
pape format pown bley..
huhu..
sOnang n free..

Syima Syaz said...

joe....takyah baca buku donggeng...jom baca buku sejarah melayu macam BUKIT KEPONG.blh menangis tau baca...sangat2 touching.Itu baru betul!!!

well,melayu kan MANJA.sume nak subsidi.!!

geeds said...

malas...
ape ubatnye?

shal said...

ermm.. sal maju2 tuh no comment ler...
tp aku geli usus la tgk pic tuh..
waduh! dasat giler.. T_T

Aku Beskot™ said...

nice story..
papepon..
gmba tu klaka..
sape la mamat tu ye..
hehe..

atok said...

haha gambar tu mmg style abes. haha

Da' daffodil D said...

salam. lepas ni boleh cerita dalam aspek pendidikan orang melayu pula ye? rase2nye, semuanye bermula dgn bagaimana kite dididik.. kan? :)

farah said...

ahhaha.

gambar tu yang paling tak tahan.

haih.

hasni said...

xboleh belah btl pic tu
google ke?
haha

joegrimjow said...

@1876242837418670765.0
da jumpe da
heheee

joegrimjow said...

@8276416455328855009.0
bangsa kite jge
huhu

joegrimjow said...

@4645078719316649951.0
entah al
sian die diekploitasi
hehe

joegrimjow said...

@671892826783365635.0
tido?
huhu

dude said...

thanks for the invitation..maaf tak dapat hadir.

joegrimjow said...

@129981880541040247.0
terjumpa kat dalam website

teddyblueberrygurl said...

scary gambar mamat tuh

Lifesaver said...

rasa nak muntah plak tgk gmbr tu

Shafie said...

adeh...tergelak tgk pic tu..huhu

lotikus disarimankan said...

gila seksi duh...hhehehehehehehe...sokonk ngan kamu...kita terlampau malas dan terlampau memikir kenegatifnya termasuk la gua...

+akufobia+ said...

aa.haha.jom maju.

misz beauty said...

sultan mansur shah ngan puteri hang li po?? ape motif sebut nama tu eh... beauty pown da sengal....

yang paling penting gambar tu tak bley tahan... wakakakakaaaa=D

fut note * saya memang pembaca yg sentiasa baca cerita dr awal... uhuks...;-)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW