Share

halim hurrmm hurmm part 3

hai kawan-kawan. ingat saya lagi?? alaaaaaaaaa, takkan dah tak ingat dah kat saya? sampai hati kamu semua. alaa, cite pasal kasanova tu. tak ingat? baca la entry2 yang lepas ek kalau nak ingat balik. tapi jangan risau, kali ni saya nak bebel pasal benda lain. takde kaitan dengan kasanova.


walaupun saya tak gila, saya tak tahu napa dieorang sumbat saya dalam ni! melampau!!


ok, saya nak cite pasal mak saya. semua ada mak kan? saya pun ada laaaaa. tapi ni cite sedih. sediakan tisu ya. hihihik. saya akan cerita dengan sesedih yang mungkin. hari jumaat ni saya harap saya dapat share dengan kamu semua ;-)


mak saya hodoh. maklumla, orang kampung. tapi bukan pasal tu buat saya benci dengan mak saya, buat saya menyampah dengan mak saya adalah dia ada satu mata. satu mata, satu lagi entah hilang kemana entah. orang cakap, cacat!


satu mata jadikan mak saya pelik. dan saya amat tidak suka dengan keadaan mak saya itu. ishhh. kenapa?? tak sukaaaa! ada satu kali, mesyuarat PIBG kat sekolah. saya dah sorok surat yang bagitau ibu bapa kena datang, tapi mak saya baca jugak! jadi dia pun datang la ke sekolah


habis!!!


semua kawan-kawan saya ejekkan saya. booo booo, mak ko buta. booo booo, mak ko ada satu mata. malu la saya! mak saya yang perasan dengan ejekan itu, terus balik. balik je dari sekolah, saya jadi marah. saya cakap kat mak saya. tuu la mak, datang lagi sekolah. halim benci mak... benci mak.. halim harap mak hilang kat dunia ni!


mmm, mungkin kejam bahasa saya tu, tapi dah nak marah sangat. silap mak saya jugak kan? kan kan? ok, malam tu saya terjaga dari tido. saya nampak mak saya tengah menangis. alaaa mak ni, mesti terasa dengan kata-kata saya. tapi saya buat derrk je. ye la, salah dia. sapa suruh datang sekolah!


start hari tu saya nak ubah hidup saya. saya belajar betul-betul. lupakan akan mak saya yang cacat ni. eeeiiii, tak nak fikir pasal mak la! upsr, saya dapat 5a, pmr dapat 8a, spm saya dapat 14a1. ambek ko. cemerlang kan? lepas tu dapat offer belajar kat german


saya pun belajar lagi. sambung sampai phd. dan kebetulan saya menang anugerah kat sana. saya cipta penghawa dingin tanpa gas cfc dan tak gunakan lektrik. nasa nak beli tau? kenapa saya boleh buat? sebab saya belajar betul2! masa tu mak memang saya dah lupa habes dah!


ada la minah german ni terpikat dengan saya. saya [pon kawen. lawa ok minah ni. 10 bulan, dapat anak. comel sangat anak saya. saya rasa dah tiba masa untuk balik ke malaysia dah. jadi glamer sangat dah saya kat sini. menteri2 kat malaysia duk hello kat saya suruh balik. jadi saya pun balik


mungkin la


berita pasal saya balik dipaparkan kat surat khabar, mak saya pun datang menjenguk. kebetulan anak saya yang comel duk main kat luar, terkejut beruk la dia tengok makhluk hodoh bermata satu tu. papaaaaaa, saya pun meluru. saya tengok mak saya. rasa kesian pulak.... lepas tu bini saya datang tanya sapa tu, saya pun cakap. tak tahu..


hei perempuan tua, kau sapa ha? berani kau datang sini!!


mungkin mak saya nak cover saya, dia cakap yang dia salah address. fuuhhh, tak sangka mak saya ni pandai back up. hurmmm., nanti la suatu hari nanti saya jenguk dia kat kampung. bagi duit 1 juta kat dia, hidup mewah la skit dia nanti


reunion


tetiba plak ada reunion. mentang2 la aku saya dah glamer, ada plak yang ajak saya pergi reunion skolah rendah dulu. dulu sedap je ngutuk anak mak mata satu, skrg pandai bodek plak. manusia manusia


saya pun pergi la....

saya nak singgah rumah kejap...

saya takde la zalim sangat. cuma nak jaga status je. plan nak bagi mak saya duit sikit buat belanja. masuk je rumah. saya tengok mak saya terbaring kat lantai...

memang terbaring...

ada kertas di tangannya...

macam sepucuk surat...

saya pun baca...



anakku halim.....

mak sangat gembira bila kamu sambung belajar ke german, tapi mak sungguh uzur untuk ke german tengok kamu disana. mak betul2 rindukan halim... mak sangat gembira bila halim pulang ke malaysia. ada anak bini lagi. mak nak sangat tengok cucu mak...

tapi hari tu kamu halau mak. mak paham. tapi mak terdesak. mak betul-betul sayangkan kamu. rindukan kamu. mak patah hati bila kamu halau mak. minta maaf sebab kamu dapat mak sebagai mak kamu. mak yang mata satu

sebenarnya

masa kamu kecil dahulu, ada eksiden yang membuat mata kamu jadi buta. mak tak sanggup tengok kamu membesar menjadi buta. jadi mak pindahkan mata mak kepada kamu. mak nak tengok kamu membesar melihat dunia ini dengan mata mak. mak jadi sebahagian dari diri kamu

mak rindukan kamu

mak nak sangat jumpa kamu

peluk kamu

belai rambut kamu

mak sayangkan kamu...kamu lah segala-galanya dalam hidup mak...


habis je baca surat, saya pun pengsan.



nota kaki : diolah dari email. nak dapat versi sebenar dalam bi? bagi email.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

Hayatito said...

halim hurrmm2 pn ptut kiok kt situ.
geram je aku baca.

ha chemo said...

ini cm jalan crite telefilem yg lm tv3..iqram dinzly yg brlakon n mak die tu, sheila rusly..
hehe,even crite tu da lma, but stil ingt smpai skang..terkesan sgt2 di hati:))

perempuanku said...

salam singgah

ZARA 札拉 said...

kesimpulan~

jangan baca surat kalau tak nak pengsan~
ngee~

Jard The Great said...

uish.... sedey aku bc entri neh.. huhu

green said...

nape cam pernah tgok drama tv3 jln citer cm ni.

HURM.....

miss izan said...

shitto halim!

FiFFyMaFiA (",) said...

erk, crita ni ade kt tv dulu. ikram dinzly jadi halim, sheeila rusly jadi mak dia. huhu

aLeen aVriL said...

joe..citer cm nih penah d buat drama..kat tv3..
shiela rusli jdik mak yg buter..
tp xtau ade menang anugerah ker x..
huhuu...
sedih dow citer nih..

nursarah87 said...

sedihnya cerita nie,

harta dan kejayaan boleh dicari, bunda seorang tida pengganti..

sayang emak!

joegrimjow said...

@8957091273635028644.0
huhu
ye ke?
camne xpernah tgok ni

joegrimjow said...

@1611741448649548454.0
cian die

joegrimjow said...

@8783716872842593098.0
termiss~~

babymiLosh said...

hOooo.. sama macam cerita yg sheila rusly ngan mohsin blakon kat cerekarama tv3.. sebijik..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

sebijik mcm dlm citer kt tv3 cerekarama. rusdi ramli jd mak mata satu. anak derhaka die sape tah..lupe.

shiya said...

dh pnh tyang kt tv3 pon....

mmg sdih cite ni...

msih segar diingatan ku..

ayin jemin said...

hurm..memg cte ni ada dlm tv..

niesz said...

emm..cam pnh tgk la cite ni..
kat tv3..
but mmg xpatut die wat mak die mcm tu..
cam si tanggang jer..

sajeed. said...

sedih cerita ni. :(

~miszirdawaty~ said...

terharu membacanya.
haih~

Manusia said...

bila bace je..
ingat cerita kat tv3 tue..
memang sedey woo..

atty's said...

huhuhuhu..sedihnya baca..
rupanya maknya berkorban utk dia..tp anaknya kurang ajo..tak kenang budi..anak derhaka..

A N E M ' s said...

mcm penah tau je cte ni..n pttla cm nah nmpk mke ko..ade kat fb aku gak kan..

geeds said...

me want to read the original one.
hehe.
gdahaliah@gmail.com
:)

nursarah87 said...

kenapa aku tak pernah tengok pun drama yg macam citer ni..

joe, bg full story bleh..

nursarah_5446@yahoo.com

kawie2020 said...

salam singgah bro...
pe2 yg kite nak buat dapatkanlah restu ibu.. insyaallah selamat dunia akhirat..
citer ni best, menginsafkan walaupon dah main kt tv3..
take care

Aku Beskot™ said...

ak pon penah dgr cte nih..
tp da lupe ktne//
hehe..

sophie said...

x bek ktuk2 mak sndri.. halim bengong..

sharamli said...

pengsan?

np?hu3

shinawawa eyenie said...

cerita ni telefilem dkt tv3...
mmg sedih crita...hrp dlm dunia nyata..xda org mcm tu

Fatt Chin Choy said...

jangan lupa mak ayah yer

joegrimjow said...

@2613152897168288001.0
da bagi da
;)

Syima Syaz said...

nih cerita sheila rusly ni...
dah tgk...citer tuh best!

eNaSaN said...

pErnah terbaca gak sTory nie...


itulah penGorbanaN seoRg ibu....

hargai mereka bila dia ada...

(^_^)

ery sweetie said...

syedih2....

♥ Buk@n S!ndAreLa ♥ said...

wan_zahidah88@yahoo.com.

P/s: sile hantar. nk tgk apsal la en joe ni leyh pengsan

Lifesaver said...

aku penah baca....mmg sedih...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW