Share

anak joegrimjow

suasana petang membuat joegrimjow tenang. sambil membelek-belek surat khabar, ada air neslo yang dia nikmati. neslo buatan isteri adalah terbaik baginya. petang itu anaknya sara ke sekolah. pukul 5 baru balik


dia, isteri dan anak berada di italy. kenapa? tidak perlu lah tahu kenapa. cukup mengatakan mereka bertiga hidup bahagia disana. pukul 5 petang, anaknya pulang dengan muka yang moyok. usia baru cecah 5 tahun kena beri perhatian yang kuat!


sara : evening...
joegrimjow : evening. napa moyok je ni?


sara : no la... tired...
joegrimjow : balik dengan bas kan? takkan letih kot


sara : mmmm
joegrimjow : papa dulu jalan kaki tau hari-hari. untung la sara ada bas


sara : no la... bukan pasal tu
joegrimjow : habis tu?


sara : semalam. papa kan cakap orang kafir masuk neraka. takde can masuk syurga...
joegrimjow : hurmm. yeah. why?


sara : sara sayang cikgu sara... dia baik... baik sangat-sangat dengan sara..
joegrimjow : so?


sara : dia christian. nanti dia masuk neraka la nanti?
joegrimjow : mmm


mati akal dibuatnya dengan pertanyaan begitu. dia cuba mengingati balik bagaimana mahu menjawab persoalan itu. macam pernah dibelajar dulunya...


sara : so papa? macam mana?
joegrimjow : gini sayang. kerja bagi hidayah ni kerja allah. kita hanya berdoa supaya diberi hidayah kepadanya


sara : but.. she really nice. takkan segala amalan dia allah tak terima?
joegrimjow : hurmmm. gini gini. yang bukan lagi islam, dia macam curah air neslo papa ni dari teko ni


sara : teko air?
joegrimjow : yup. yang bezanya. bagi yang islam. dia curahkan air ni kedalam cawan. jadi cawan dapat menakung air ni, dan kita boleh minum. kalau yang bukan islam, dia macam curahkan air dari teko ni ke lantai. tiada benda yang dapat takungkannya.


sara : jadi?
joegrimjow : macam jugak amalan yang kita buat. sebab kita beragama islam, amalan kita dikira. banyak baik, masuk syurga. banyak jahat, masuk neraka. tapi kalau orang bukan islam, segala amalan dia, macam terbiar sahaja seperti air dari teko ni. dan untuk mengukur samada banyak atau tidak, kita manusia tak boleh. hanya kuasa dari allah yang boleh lakukannya


sara : mmm
joegrimjow : sara kena ingat, kalau sara sayangkan cikgu sara, sara kena ajak dia dekati nilai agama kita. pelajari selok belok agama kita. suruh dia sendiri buat comparison. kalau sara cakap, cikgu masuklah islam, nanti kita boleh masuk syurga sama-sama, nak dia percaya?


sara : betul jugak...
joegrimjow : one more thing dear, allah tu adil. pemurah untuk orang islam, penyayang untuk bukan islam. jadi, jangan pertikai benda gini. sara kena syukur sara dah dalam islam. jadi, sara kena tahu dan hayati kehebatan agama kita. nak tanya lebih, tanya papa ok.


sara : satu lagi. napa orang bukan islam ni marah kalau kita panggil dieorang kafir
joegrimjow : haaa. good question!


sara : answer please
joegrimjow : bukan semua. ni segelintir sahaja. kalau orang bukan islam cakap kat kita kafir, ada kita marah? takkan, sebab kafir dalam agama dia, maknanya ok la sebab kita agama islam. tapi ada kawan papa, gelar dia kafir, terus marah! itu lah the power of kafir. ungkapan tu masuk dalam hati. mesti terasa


sara : jadi?
joegrimjow : jadi macam mana? macam tu je la. haha. sara jangan panggil sapa-sapa yang bukan islam kafir tau. hormati dieorang. dieorang marah kalau digelar kafir. sepatutnya tak marah la kan. sebab kita bagitau dieorang kafir, maknanya ok la bagi dieorang sebab kafir dalam agama kita, agama dieorang tak. tapi sebab kafir tu sendiri punya makna mendalam. sapa takkan terasa


sara : ooo ok ok
joegrimjow : satu benda sara kena ingat. sara islam sekarang sebab keturunan. parent sara islam, sara pun islam. yang tu tak best. nak jadikan dia best, sara belajar lebih pasal islam. islam bukan sahaja sembahyang 5 waktu, tapi THE WAY OF LIFE. semua islam ajar, nak masuk tandas pun diajar. perkara besar sampai dalam bidang ekonomi pun diajar. kalau sara kaji elok-elok, pasti akan rasa bersyukur sangat-sangat sebab dilahirkan dalam islam.


sara : hehe. ok papa
joegrimjow : good girl. ada apa2 lagi? lepas siap-siap masuk tido ok


sara : ok
joegrimjow : ;-)



--->xde kaitan dengan penulis ok, masih bujang dan tak kawen lagi <---

nota kaki : mood sekarang : macam nak beli tiket balik malaysia je...

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

39 comments:

Uruchimaru @ kf said...

berangan aje keje kamu erkk =p

Just_najmiE said...

suka cara dia terangkan kat anak dia.. walaupun itu bukan kamu.. (^^,)

p/s : sy klik nuffnang kamu..

i'm_siCK_n_tiReD said...

best.... aku tertunggu2 entry camnie..sebab leh jawab segala persoalan..

:)

atty's said...

bagus jawapan si bapa tuh..

Hayatito said...

bini nm pe joe?
wuhu..

Kamsiah said...

'bakal' ayah yg baik hehe

sharamli said...

mcm ad kaitan je..jgn nk tipu..ha3

JASA said...

bila nak kawin?..

adawiah.zaini said...

aikk joe, bru blk sna, dh rindu malaysia dah? hehe

nursarah87 said...

alamak, aku jadi anak joegrimjow ar dalam entry nih..

haha

aLeen aVriL said...

dalm citer kemain pndai haaa..

mang ade ati nk letak name ank nnt name sara ker??

klu laki2 mesti nk letak name adam ler tuh..

green said...

betul..
the way of life..

bout nota kaki..
sabar..dugaan~

misz beauty said...

JOE NIH KALO MASUK PERTANDINGAN MENGARANG MESTI MENANG... =)

Syima Syaz said...

bagusnye..
i like this entry!

chipsmore said...

kirim salam kat sara..hehe..

nice entry anyway~ ;)

Ivy Metaga said...

rasanya macam tu lah gaya joe bila dah jadi ayah nanti...sure good papa and a husband tu...

qyla said...

sabar ye joe..

aku doakan mak ko sehat
*boleh aku tahu mak ko sakit pe?

Lifesaver said...

baiknya ayah...

tak semestinya kita yang Islam ini masuk syurga..tapi kita berdoa supaya kita termasuk dalam golongan itu..golongan yang baik2..

aRaBeLLa said...

hahaha..kopi pes kat ner nie?

Mr PenyuBiru said...

anak sapa la sara tu yer.hehe

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

taufiq dan hidayah perlu seiringan...


nama cucu kapten pon sara.hehe

Hafiz Hamid said...

hahaha..aku terkena kah?

::Mish ShaZz:: said...

bli la tiket joe...hurm..=(

ok..nmpak blh jd ayh yg baik..haha..ada gaya dah tuh

azuan said...

balik je Malaysia nie huhu..
sem baru mula kan..

HEMY said...

bagus tu..cara yg betul nk explen kat anak..jgn main sebut je sbb nk elak kena tnya lagi..budak ni..bila kita ckp dia percaya

joegrimjow said...

@2775911524758032445.0
aminnn

joegrimjow said...

@7545320331870043847.0
lambat lg kooot

joegrimjow said...

@975399764286011100.0
masalah keluarga skit

joegrimjow said...

@639169104207387812.0
tersama
;-)

joegrimjow said...

@1885899580453173302.0
kene verusaha kearah tu la

alOng's said...

as early childhood teacher in d future, i agree wit d way u teached dat gurlz...colaboration fact wit simple example wil make them more understand wit d issue. then, it builds a strong relationship bet. father n daughter...=)
(even u nOt becOme a father yet, dats a such wonderful tips in d future...hahha)

piNky LuCiA said...

advance laa anak u.. 5 tahun dah pndai menanya itu ini.. pelik2 lak 2 soklan..anak yang genius.. insyallah.. hehehe

sophie said...

klaw dpt ank laki nk nme pe lak ea? =)

Fatt Chin Choy said...

papa yang marbelles!

Noorlaila Mohamed Nor said...

italy tuu~

neesa_jun said...

saya pun pernah tanya soalan ni pada bapa saya dulu...saya tanya..org christian yang baik masuk syurga x...bapa jawab x...saya terus xpuas hati...haha..saya dah x ingat apa bapa saya cakap pasal benda ni..nway thanks for bring the memory again and of course for sharing the knowledge...ada modal la nak jawab cam gini in future....i'll give you some credits..."mama pernah baca blog joegrimjow suatu masa dulu.." hehe...

sajeed. said...

suke post ni. harap anak sy dpt ayah mcm anda. tp bukan anda. :D

Dr. E-iN said...

sara binti joegrimjow??
huahuahuahua ;)
doa,doa,doa,
Allah je mampu jaga+dekat dgn org yg kite syg waktu kite jauh dr mereka =)

♥Hernee Nazir♥ said...

ade ciri2 jd papa yg baik ni.. ;p

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW