Share

ambik lawak orang, lepas tu cakap tu lawak kita

setakat mana pentingnya komen dalam hidupku?
sebagaimana pentingnya aku kena kahwin!!


ayat jujur


mungkin sesetengah orang anggap komen tu tak penting, tapi bagi aku komen tu penting. takyah bgtau, memang penting. tengok quote kat atas ponn tau.

ni bukan pasal nak tengok blog trafic ke tak
-sebab bleh tengok kat nuffnang trafic tu-


ni bukan pasal nak kumpul komen ke tak
-buat apa nak kumpul komen? ingat ni myspace???-


tapi komen korang buat hariku bahagia ;-)
terutama yang lucu
terutama yang bagi semangat


~~~~~~~


hamdi menaiki kapal terbang untuk pulang. tahun ni merupakan tahun pertama dia di univeristi di france sana dan berkesempatan untuk pulang ke kampung. rindu akan mak dan ayahnya. sesiapa yang tak tahu, hamdi adalah anak sulong keluarga belalang yang baru sahaja menyambung pelajaran ke france sana


di dalam kapal terbang, dia perasan ada sorang perempuan melayu yang agak pelik. tingkah lakunya cukup mencurigakan. dalam fikirannya hanya teringatkan abah, ibu, hamdan, halimah, dan pasangan kembar yang cute, hartini dan haikal sahaja, jadi dia buat-buat tidak hiraukan perempuan itu


tapi


perempuan itu datang kepadanya. seat di tepinya kosong, dan dengan slumber dia duduk di tepi hamdi


'hai love'

'hai...'


hamdi hanya jawab basi basian


'u r amarican right?'

' no, im malaysian. u malaysian too right?'


'ahh, im amarican u know. im asking u again, u amarican right?'

'no... malaysian


'amarican... yes, u are amarican!'

'no no no, im malaysian'


dialog itu mula meninggi, dan hamdi perasan ada beberapa pasang anak mata yang memandang mereka. akhirnya dia mengalah, tak nak layan perempuan itu


'u r amarican!'

'ok fine, im amarican!'


'yeahh, i know. but u look totally malaysian!'

~blurrrr~


~~~~~

aku sekarang banyak dapat email-email cerita lucu begini. tak kurangnya juga email yang memberi semangat. semua tu boleh je aku nak copy paste masuk, tapi kan, aku kan lebih suka menulis, jadi aku tulis dengan caraku sendiri.


bukan hak aku


macam cerita atas, dialog tu dari email yang ku dapat, tapi dalam english. ubah la jadi bahasa melayu. mula-mula aku fikir jugak, kenapa cerita ni termasuk dalam kategori lucu. baca 2 kali, baru paham dan aku pun gelak besar... gelak kat diri sendiri sebab lambat paham


hahaha


hari ni hari jumaat, bagi aku sendiri, aku memang jadikan hari ini untuk check balik amalan yang aku buat. mak aku pesan, at least, setiap minggu kena check diri sendiri!so aku ambik yang at least. hehe.


ni antara yang makku pesan


mengaji cukup ke x?
sembahyang awal waktu ke x?
masjid berapa kali pergi dalam seminggu?
jangan lupa bawak menantu yang comel nanti
(ok, yang ni tipu)


hanya nak berkongsi


sebab rata-rata reader aku adalah pelajar, cuba jadikan satu hari dalam seminggu untuk cek balik amalan yang kita buat. kita yang belajar jauh dari mak bapak ni, dah takde sapa yang nak cek kita, cuma kita sendiri aje. dosa, kita sendiri yang tanggung, pahala, ganjarannya kita yang dapat


boleh kan?


dan pesan mak aku lagi,
'pastikan minggu ini lebih baik dari minggu lepas. kalau tak, tergolong golongan rugi gila gila!'


aku dah takde ayah dah
mak je la yang boleh didengar nasihatnya


terima kasih sekali lagi kepada voiptstunt kerana menyediakan perkhidmatan call ke rumah secara percuma ;-)


nota kaki : tangan terketar-ketar menaip...kesejukan..climate change climate change

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

nursarah87 said...

baiklah..muga komen dr aku dapat wat ko bahagia..huahua..

hari jumaat, penghulu segala hari..
bagus nasihat dr ur mom..

n bagus kongsi nasihat pada readers blog..=)

keep on sharing!

NuR said...

haha...memang tergelak besar ni baca tu.. "u're american but look malaysian." hikhik..

bijak sungguh kamu ni joe..

Manusia said...

aku suka komen haha

Jard The Great said...

hoho... aku blom bole fhm citer lawak tu.. nnt aku reread balik..

nways.. best ade mak mcm ko.. ehehe.. tak putus2 nasihat die..

and winter is just around the corner.. da beli baju tebal blom neh? =)

Jard The Great said...

eh..takde comment moderation. ahaha

Abgbent said...

Salamelekom,wbt adikku Joe yg memang handsome dan macho.

Saja berziarah ke cni sesambil mbaca n3 lucu. tersenyum bila abg mbacanya tadi.

Oklah, bebaik di negara org tu. Jangan lupa pesan mak untuk bawa menantu yang comel. Opsss... ini pun tipu juga.

::[si putihpurple]:: said...

nk komen tajuk tu...

>>rmai org ckap sal plagiat skrg ek..hee;))

ok..komen entry plak..

>>yg last tu bguih la..tenkiu2..xpenah amalkn pon..hihi..tenkiu ye..

Solehah said...

bagus amalan kamu check balik benda2 yang bagus macam tu..org ckp muhasabah diri la kan..saya setiap kali sblm tidur saya muhasabah diri juga, apa yang dah saya buat hari tu..of cos kita nak kita semakin baik kan dari hari ke hari..

fitriah said...

suke gak org tinggal komen kat blog. hehe

piNky LuCiA said...

bahagia sebab joe bahagia.. hehehe.. ayat tak boleh blah..

selamat berbahagia joe.. ;p

Hayatito said...

salam.
hope truskan blogging selagi terdaya.
i'm reading =)
even jrg2 nak komen.

fathiahRAIHANA said...

nasihat cmtu tok ana
slalu kasi
time mula2
msok skola asrama
nie
:))

(ta suke tok bletiaq !)

ezzati said...

nak muhasabah jgk la every friday..trima kasih pada mak ko yerk :)

Eazy Izzuddin said...

sowy joe klu eazy x slalu kumen2
hehe
bukan apa
weekdays tenet x de
weekend je la harap ade
;D

terketar2 itu pki bj tbal2
=P
xD

hasni said...

seronknya winter
lalala

babymiLosh said...

sila ikut cakap mak..
kerana mak begitu berharga :)

aLeen aVriL said...

ermm... d harapkan komen aleen nih bole buatkan joe tsenyum n hepi+bahgia melimpah ruah...huhuhu..

honestly aleen still xphm lagik citer amarican-malaysian tuh w/pon da 3x bace..how come huh!!!?

mak joe mang best sbb slalu pesan cm tuh...bagus jgk joe slalu ingt pesan mak joe tuh...moga2 ank yg dgr & ikot pesan mak cm joe ni dpt d pertemukan dgn chenta ati secepat mgkin...huhu..amin sesame...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

hoho...
i'm amarican tOOOOOOO

part bwk blk menantu comel tu xleh blah...hehe..
sib bek tipu...

+akufobia+ said...

muhasabah setiap hari,sebelum tidur,supaya esok tak buat benda yang sama lagi,silap sama lagi.kalau buat gak,check la apa yang kurang sebenarnya kita ni.hoo.diri kita yang semakin baik setiap hari,jom usahakan bersama.gogogo.

chipsmore said...

seriously..saya pon suka komen..sebab apa..kadang kadang komen yang kita dapat lagi bagus dari entry kita..tu pendapat saya la..hehe ;)

Att Ashburn said...

lambat faham eh lawak tu..haha..
at least faham..
ada one of my friends ni buatlah lawak mana pun totally blurr..
nway tq 4 da reminder upon reflecting ourselves..huhu..

joegrimjow said...

@7207990314655608426.0
ok
no hal ;-)

joegrimjow said...

@6888230872261171841.0
kat internet
email
;-)

joegrimjow said...

@2200081729720930174.0
aku lagi2 la suke

joegrimjow said...

@862065411855898909.0
saya suke sangat2

joegrimjow said...

@8832654962423440374.0
sama2
kite go go

[z@ck] said...

tok ak tegur ak td..
"jgn pakai seluaq pendek kat umah.aurat tu. kesian kat mak bapak ang kt dlm kubur tu. kna tnggung dosa ang"

terus aku jd insaf.tukar seluar pnjng.. Tsk.

Shifu67 said...

anak mak ni.....

boleh buat menantu ni.... hehehe

ZARA 札拉 said...

betul2!

aku rasa komen tu sebagai bentuk penghargaan~


sebab tu aku banyak menulis di blog BM sekarang ni sebab readers aku ramai yang mahu aku tulis BM. komen yang aku terima buat aku suka menulis lagi dan aku kadang2 kurang enak kalau aku constantly komen blog orang, orang tu langsung tak jenguk blog aku. bila aku berhenti komen, pandai pula tanya~ hahahaha~

Signorina Syima said...

nak komen apa yeh??

owh... dh jumpa ke bakal menantu mak kamu??? huhuuh

Yunus Badawi said...

Malam ni aku tak nak komen apa2. Cuma nak tinggalkan jejak. Tak tahu entah bila akan ke sini lagi.

HEMY said...

tulis sendiri lagi bagus..lagi puas...hehehe

paan said...

setuju...semoga terus berjaya..

Encik Azizan said...

menulis itu satu kepuasan..aku suke cte katak artu bro

miSs siv said...

same!
mak abah call.
soklan yg same ditanya..
sgt bersyukur sbb masih lagi ada yg nak tegur..
=)

Privacy_Resident said...

hoohoo.
joe kita sama.
dah takde ayah.
mak la segala ;)

moment said...

bagusnya mak ko bole bg nasihat kata2 kiasan mcm tu...

klu mak aku... hehehe

tp ape2pn, tabahkan hati ye.. bekukan hati sbgimana bekunye kamu dlm seminggu tak pun 2 minggu lg..hahha

izzahfarhana said...

hamdi nama uncle sy.heheh

Firol said...

semoga hepi sokmo

penjenayah merah jambu. said...

baca tajuk,aku ingat ada orang plagiat ke hape ke..






bagus weyh mak ko.and anak dia lagi bagus,duduk jauh tapi masih ingat pesanan mak. #kagum

Anonymous said...

komen??
sy dh fobia ngan word ni..

komen, bleh wt kita gmbira + bhagia..
tp kdg2, komen jgaklah yg akn mnyebabkn sebuah p'hubungan itu terputus..

cmne tu??
agak complicated kn??

siggplus said...

bahasa inggeris selalu lawak dia tak menjadi..
maybe tak kena dengan cara lawak orang melayu, tapi aku tak gelak pun..heh

siggplus said...

btw, tangkap iklan kau

Syima Syaz said...

tunggu jumaat lagi 1...... dah terlambat nak check.hehehehe

misz beauty said...

kite pown suke tengok comment kat blog kite gak... kadang2 berulang2 if comment best... tapi comment kite tak manyak cam awk sebab kite tak glamour...=(

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW