Share

17 kali sehari

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.

nama kau selalu diingat ketika sedih
nama kau selalu diingat ketika susah
nama kau selalu diingat ketika payah

ketika aku gembira?
seolah aku lupakan kau

ooh

ampunkan ku ya allah...


Praise be to God, the Cherisher and Sustainer of the world

kehadapanmu aku memohon
dikurniakan segala kebahagian
aku lemah
aku daif
hanya engkau aku berserah


Most Gracious, Most Merciful

setiap kesalahan
setiap kesilapan
hanya ku mohon kepadamu untuk diampunkan
engkau maha pemurah maha penyayang


Master of the Day of Judgment

aku takut ya allah
aku gerun ya allah
betapa malangnya hidup ini jika penghabisannya adalah neraka
jauhkanlah aku dari pintunya ya allah
hanya engkau aku berserah


Thee do we worship, and Thine aid we seek


pengabdianku hanya untukmu ya allah
hidupku
matiku
amalanku
hanya kepadamu ku berserah


Show us the straight way,

tunjukkanlah jalan yang lurus
jalan yang sebetul-betulnya
jalan yang mampu memberi sinar hidayah kepadaku ya allah


The way of those on whom Thou hast bestowed Thy Grace, those whose (portion) is not wrath, and who go not astray.


matikanlah aku dijalan yang diredhaimu ya allah

sinarilah aku dengan hidayah
hidayah yang kau berikan kepada sahabat nabiku ya allah

sinarilah aku dengan kebahagian ya allah
kebahagian yang dekatkan diri denganmu sahaja ya allah

kalau kau matikan aku
matikan aku dengan mendapat aku mendapat cahaya syurgamu


hijau translation oleh abdullah yusuf ali
warne lain by penulis
untuk lebih menghayati maksudnya...(klik sini)


~~~~


buku yang paling RAMAI orang baca di dunia ini?
al-quran

buku yang paling RAMAI orang baca tetapi paling SEDIKIT yang memahami maksudnya?
al-quran


nota kaki : jom hayati maksud al-quran

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

[z@ck] said...

dulu laju je khatam Quran..sekarang nak habiskan satu juzuk pun berbulan2.. =(

joegrimjow said...

@7261914642966019954.0
tanda kita apa tu ek?

julietANNA said...

Ya Allah baru tersedar.
sekarang ni duk sibuk buat macam-macam.
tapi mengaji jarang sekali.haih.

Framestone said...

bro nk tmbh lg nie

buku yang merangkumi segala ilmu di dunia
AL-Quran

buku mempunyai susunan ayat yang teratur dan indah
AL-Quran

buku yang selalu orang jadikan alasan time hujung2 bulan
buku 3lima (buku 555)

out of topic--> ebook besa2 je… special untuk orang yang nk cari cinta sejati… mahupun tambah cawangan….

aLeen aVriL said...

touching siot entri nih..
huhuu...sedih lak ase..
huhu...

aku da jarang2 bace quran since aku da bes blaja..
huhu.....time blaja kat kolej blumbe2 duk ngaji gn dak2 uma....skg..ampagas.
huhuh..ase nk nanges naper aku da lame xngaji..
ya allah ampunkan dosa ku..huhuhu

Firol said...

bagus!!!!

{lumut} said...

jom...
pergi ngaji dan bawak tafsir.
kate nak fahamkan?

Ivy Metaga said...

thanks for sharing..=)

Hazzy Ishak said...

terasa diri terlalu kerdil dan alpa...

n@m@n said...

biasa capital kan Kau , Allah , Nya, Mu..

:)

ixora said...

insaf sat...

ayin jemin said...

hurmm..iya btul.

ezzati said...

insaf ku..... thanks..

asis said...

ye...sokong sangat...

Eazy Izzuddin said...

mari sesame hayati al-quran

saypOOL rafhtello said...

alhamdulillah..
amalkan selalu baca al-quran..
jadikan aktiviti harian..
pesanan ini ditujukan untuk aku..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

cam terasa ar plak. =p

[S]itie [B]Um [B]Um said...

mcm terasa je =P

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

semoga segala amalan kita diterima olehNYA..

*amin

joegrimjow said...

@3733785922714642507.0
yg pntg kena tahu maksud

S.G.S said...

aku dah tak tulis dekat S.G.S.

aku carik alter ego lain.

http://sampai-kapan-lagi.blogspot.com

joegrimjow said...

@7426285753999075699.0
Xlewat pon nak mulakan

joegrimjow said...

@2675256075297046845.0
jom jom!

joegrimjow said...

@9198971494576504258.0
maksudnya best kan?

joegrimjow said...

@4634626302602738354.0
mainan bahasa penulisan

+akufobia+ said...

macammacam ada.bersalah gak sebab kadang terlama meninggalkan.tapi bila ingat,ku tetap akan baca.

joegrimjow said...

@711882749359092645.0
jgn la kejap
lama2 la skit

joegrimjow said...

@3694532009987883859.0
xbrape nak paham

joegrimjow said...

@7340255035837877273.0
BETOL3

dude said...

org kedua remind aku soh baca quran dlm masa sebulan nih...

bermaksud tersurat nih..

joegrimjow said...

@504709606163394401.0
xsalah berkongsi

joegrimjow said...

@3108183123583734702.0
remind untuk sesiapa saja

SCHAKEYRA said...

kan bagus, kalau aku faham isi alquran.. urm... makin hari, quran tu makin jauh tanpa kita sedar.. aku takut, aku yang makin jauh tu...

joegrimjow said...

@507946445576180446.0
;)

S.G.S said...

aku dah tak tulis dekat si gadis salsa lagi.

blog dekat http://sampai-kapan-lagi.blogspot.com/

sophie said...

leh jadi translator ny!! penterjemah terbaek.

Lifesaver said...

erm...kadang2 tau yg perkataan tertentu shj

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW