Share

terawih terakhir



malam ni mungkin terawih terakhir kalau ahad ni raya. keberangkalian untuk ahad ni raya sungguh tinggi. kita dah maju dan hisab boleh digunakan untuk tentukan raya bila, cuma melihat anak bulan lebih disenangi kebanyakan kita.


sejarah terawih ku ;-)


umur 8 tahun


masa tu baru berjinak2 dengan terawih. ingat lagi atuk ada. ayah pun ada. best sangat terawih. walaupun tak tahu apa aku buat, tapi best tengok orang sujud bangun sujud bangun. best ok sebab aku pon tiru. tapi biasanya lebih bnyak bising dari sujud rukuk sujud rukuk.



umur 10 tahun


sollolloh...wasallam alaihhh... memang aku antara yang terkuat bertempik berselawat. tak tahu motif apa kenapa selawat, tapi lagi kuat ku berselawat lagi banyak pujian ku dapat. jadi? selawat la kuat2. yee, antara org popular dikampung adalah aku! surau akan kesunyian kalau aku ponteng terawih main mercun, hehe



umur 12 tahun


masa ni memang kalau tinggal terawih ayahku akan marah. jadi, nak taknak, pergi juga la. ada skill yang best yang digunakan untuk sembahyang terawih ni. kalau imam angkat takbir, aku masih duduk lagi. imam baca al-fatihah, aku masih duduk, imam start baca surah kecik, aku baru angkat takbir. angkat takbir kejap je, terus imam rukuk. kan senang macam tu. tak payah berdiri lama2



umur 14 tahun


dah semakin liat untuk terawih (masa ni beratku obes ok). tak tahu napa. malas je nak terawih. lepas berbuka, terus mata jadi mengantuk. terima kasih kepada ayahku yang memang akan mengamuk kalau anak dia tak pergi terawih. pergi dengan keterpaksaan... biasalah, umur yang suka memberontak




umur 16 tahun


1st time terawih ketiadaan ayah. entah napa jadi senang untuk pergi berterawih. mungkin ni ajaran dia. alhamdulillah, walaupun terawih ini sunat, tapi bagiku dah jadi macam wajib. rasa tak sedap hati kalau tak buat. berkat ajaran orang tua kan?



~~~~


semalam semua ahli keluarga ku dah balik kampung.
abang sulung n family di ampang dah balik
abang ke2 n family di seremban pun balik
abang ke3 n isteri di putrajaya pun balik


sorang je la tak balik
akak sulong ku...
terpaksa beraya di australia.
sapa suruh sambung belajar kan?
hihi
nah satu gambar untuk ubat kerinduan dia... bukan aku ok, tapi akakku tu.


muka ptd memang sentiasa ketat ;-)



best sangat family ni dah berkumpul-kumpul. tak sangka keluarga kami dah bertambah-tambah. walaupun ayah dah tiada, tapi suasan masih meriah dengan bilangan anak sdare yang bertambah-tambah. duit raya? tengok la macam mana. ku baru 21 ok, muda lagi untuk bagi duit raya kat orang. hehe. boleh macam tu?



malam ni buat majlis buka puasa. majlis selamat sempena aku nak pergi sambung belajar dah (padahal memang tiap2 tahun buat). mungkin sibuk skit malam ni, nanti la ku update lagi ya. nak bersiap-siap untuk menyiapkan juadah berbuka. ramai orang yang akan datang ni!



nota kaki : tadi beli satu BARANG yang berharga hampir 3 ribu. duitku tapi bukan untukku, apakah agak2nya? ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 comments:

Lin said...

yey!!!
bru smpai umah!!
:p

myatiqah said...

beli cincin kawen k dik...jeng3...

{lumut} said...

beli adiah utk mak ko ke joe?
kalau utk mak ko..berbaloi lah..hehe

ko kene bg duit raye sbb ko dah kerja..hehe

shinawawa eyenie said...

untuk ibu tersayang k?

Tfaaaaaa said...

hadiah raya untuk family barangkali? :)

Selamat Hari Rya incek Joegrimjow

Norfa arisha said...

salam..
bestnya ada famili ramai

ayin jemin said...

selamat mymbut hari raya yg bakal tiba ya.
maaf zahir dan btin
pas raya nak ikut program diet kmu tu lg.hikhik
:)

Ivy Metaga said...

barang apa tu???

joegrimjow said...

@1995006341367221850.0
slamat sampaii

joegrimjow said...

@970642486647075483.0
haha
mana deww

joegrimjow said...

@2878854433397053676.0
yup
hadiah untuk mak

joegrimjow said...

@688169921627268670.0
nanti cite
hehe

Jard The Great said...

serupa idung korang!!! ehehe.. eh joe.. bila mu balik sana?? nk cpt ke butang selangor tuu? sori sbb tak antar awal2x.. tp kan.. apsal kad raya aku utk mu tak smpi2????

Jard The Great said...

susah betol mo komen.. huhuhu... butang baju da beli.. cuma.. ade masalah skit part penghantaran.. huhu.. kat kmpg.. transport susah skit..

eh.. tp kan.. apsal kad raya dariku utk ko tak smpi2 lagi??

ps: kalo tersend dua kali.. sila buang salah satu..

joegrimjow said...

@4588173716375945471.0
xsampai lagiiii
sedey jeee
huhuk

2 2 xsampai
ary2 tunggu kat depan rumah kot2 ada posmen dtg,,,
tapi...

joegrimjow said...

@13830307513593464.0
ada lagi ke produknya?
hehe

bEEdLE d' bARd said...

salam aidilfitri.. =)

Jard The Great said...

joe........ ngada! haha

et said...

hurm..ala..income kn da byk..hulur la wet raye..^^ sorg singgit pown ok..hoho~

piECES oF ME said...

SeLamat menyambut hari raya aidiLFitri!!!

Lifesaver said...

seronoknya ramai adik beradik

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW