Share

perbandingan part 1

sebab dah nak balik dah ni sambung belajar kat sana, nak cerita sikit pasal beza uk dan malaysia yang kurasa tak mempunyai apa-apa kepentingan dalam hidup orang sedang membaca. kalau tak caya, dah habis baca mesti tak rasa hampes. ooohhh, tak sampai sbulan lagi mahu tinggalkan malaysia....



1 benda bestnya UK compare Malaysia

nota : sana-uk sini-malaysia


selalu berdepan dengan masalah internet kalau disini. betul kan? tak kira anda berada di mana, mesti masalah ni ada je di depan mata. tak pernah cuba pasal broadband kat sana, tapi kat sini memang hampagas. tak kira maxis ke, celcom ke, mesti ada problem tersendiri. malaysia boleh bangga dengan 1mbps. kat sana kalau korang nak tahu, sampai 40mbps


macam kat rumahku, kiteorang beli yang 20 mbps. kongsi 4 orang serumah. ada seorang otai download, selalu je download, duk seminggu je harddisk dah penuh. haha. mana taknya, laju untuk download. ku yang jenis download, tapi download dari harddisk orang (mungkin transfer lagi tepat) pun rasa bahagia dengan internet cepat ni. best ooh


nak view blog orang, perghhh, cepat cepat. tak tekan lagi klik page sesuatu, page tu dah keluar (ok yang ni tipu) hehe. nak bgtau kenikmatan online disana. kirenye rumahku sini 1mbps, pakai streamyx, kat sana 20 mbps, 20 kali ganda la lagi cepat. waahhhh, dapat bayangkan tak? fikir jugak, bila la malaysia nak capai taraf ni


sabar la ek, kita pakat adu kat menteri internet, suruh dia pasangkan internet laju-laju. oooh, lagi satu, 3g. wahhh, sungguh efisyen. walaupun ku ni duduk di sheffield, lebey kurang macam kota bharu la kaluu compare dengan london, tapi perkhidmatan 3g cukup mantap. laju ok. nak surf kat iphone pun boleh senyum girang lagi.


kalau kat malaysia, ku cerita pasal putrajaya ok, rumah kakakku. wahhhh. tensen tensen. susah oooh. 3g selalu ada. tapi lebih selalu takde. macam chipsmore. hurmmm, tu putrajaya, mungkin kawasan rumah akakku di presint 11 tu takde liputan kot. hurmmm. entah la


ok ok, ku bukan nak condem malaysia. ku sayangkan malaysia. cuma dah 52 tahun kita merdeka, dah sampai masanya kita pun maju dari segi ni. yang memerintah malaysia, paham-paham je la ye. jangan duk sibuk berparti sana sini, tapi keutamaan rakyat, macam hampes. opppsss, jangan marah ya menteri2 sekalian.





1 benda bestnya Malaysia compare dengan UK


pasar ramadhan. hahahaha, yang ni memang malaysia mewah. maksud bazar ramadhan tu adalah kepelbagaian makanan. tak buhsan ooh, kalau hari ni nak makan karipap, esok boleh makan dodol, lusa boleh makan ketupat, pulut, lemang, char kuew teow, bla bla bla. kat uk apa la ada? roti dan cheese. takpu telur dan cheese. boring ooohhhh


tu pasal kat sana yang pandai masak agak glamer. hehe, ye la, mana nak cari masak lemak cili api kat sana. mana mat saleh atau tok arab pandai masak tu semua, takde ooohhh. so, nak tak nak kena masak sendiri la jugak! hehe, tu pasal ku semakin handal memasak. kekeke! nak try? datang la rumah


psal tu jugak macam sayu la nak tinggal kan malaysia. takpe la, makan je la apa yang ada. herbalife kan ada. hehe. makan selagi boleh jaga badan. ok macam tu? ok la kan? ok, tu saja kot. tak adil la sebab kutuk malaysia lebih banyak kutuk uk. kekeke! bukan kutuk, hanya menulis apa yang terlintas


oooh, tadi duk sibuk bgtau kat menteri malaysia, ni ditujukan khas kepada queen kat sana, mak cik buat la bazar ramadhan ya nanti kat sheffield ;-)


nota kaki : banyak lagi perbezaan, apa-apa pun, malaysia terBEST!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

35 comments:

ZARA 札拉 said...

woot~
syiok amat lah lajunya camtu~
huwaa~

ahh, Queen, dengar permintaan dak Joe ni ya?

momentinlife said...

'ter'... kdng2 membawa maksud tak sengaja..huhu

fecha said...

btul2..kagum ohhh..w/pape pun rsenya byk lg klebihan Malaysia drp uk kn?bkn dari segi fizikal or kemajuan tp dr segi kerohanian,ketatasusilaan n keamanan..btul x?

Ery Farieha said...

hmmmm. kite dah 52 tahun merdeka. tp berpuluh2 tahun ketinggalan dlm bidang teknologi nak dibanding negara maju. mgkn sbb negara kite kecik? kott laa an. ngeeee~

Lifesaver said...

hujan emas negeri org..hujan batu negeri sendiri..alih2 negeri sendiri jgk yg best...

::Mish ShaZz:: said...

proud to b malaysian..peace!!

ayin jemin said...

sama la sama dgn wisadunkie..

ayin jemin said...

sama la sama dgn wisadunkie..

Sha said...

salam;)
sejauh manapun terbang, tanahair jua yang dikenang.

shinawawa eyenie said...

yg pntng pndai jg diri..
tau intrnt dkt cn low..tp ksbran tuk mggunkannya ttp da,tmbhan guna broabnd...guna tuk kegunaan yg berfaedah,kdng2 jer..
bazar ramdhan..best tp hati2 beli mknan dkt bazar..
baik masak sndiri lg bgs..

shinawawa eyenie said...

blik UK bila?
good luck thun 3 nti..

{lumut} said...

rindu nye bazzaaarrrr.....
malaysian food superb!
aku tak sabar dah ni nak balik.

papepon..
gud luck bro..
teruskan perjuangan kau disana..
=)

+akufobia+ said...

haha.entah ke tua pun belum tentu malaysia dapat 20 mbps.tapi mengharap gak kan.ngaa.suka cheese.hu.mesti best makan cheese.haha.

Ivy Metaga said...

kalo ada bazaar ramadhan kat sheffield, bole lah joe berniaga buka gerai yer tak

cik seLamaH KunDang said...

sheffield kt area mana?filey street?

miss lolly a.k.a luvfareda said...

wohoooo.

lolly pom menchikk gak ternet kat sni. ghase2 mao je dop kat uk bile dgr kamoo cakap. haha

joegrimjow said...

@1221731783779442908.0
ada kesilapan tatabahasa ke?

joegrimjow said...

@8849707794113743497.0
semua betol
;-)

joegrimjow said...

@2921679898951555319.0
jepun lebey kurg sama je ngan mesia

joegrimjow said...

@4774685812882471116.0
brunswick street
hehe

John Iverson said...

Hujan emas dinegara org, hujan batu di negara sendiri... lagi baik dinegara sendiri... sy pn sama mcm bro... kt sana semuanya teratur... x serabut... tp yg nikmatnya disini ialah pada status islamnya... senang nk buat apapn yg berkenaan dgn ibadat... nk makan pn senang

Lun said...

internet 1 malaysia ooooohhhhhhhhhh

atok said...

haha internet laju mmg satu kepuasan. hihi

atok said...

tp aku terfikir kenapa 1 mbps dgn 20 mbps.
jauh beza tuu.

[z@ck] said...

lagi satu best nya malaysia is ada nasi lemak..
mana nak cari nasi lemak kat UK dgn harga seringgit satu..
huhuhu

Redbloodsnow said...

haa..yg pasal broadband tuh. mmg slow giler arrr. sakit jiwa weh nak surf...cisss. psstt, nk ole² dr UK..lalala


:D

Mr PenyuBiru said...

kalu compare dr segi teknologi,mmg m'sia jauh ketinggalan.tak tau mana silapnye. dari segi lain msia terBEST. cthnye keamanan,kestabilan dan bencana alam.

paan said...

alangkah bahagianya..agak nya kalo aku pergi sana,mesti lupa nak balik Malaysia..

geeds said...

ouh connection in malaysia.
pls behave will ya?
bru larh kami syg kamu lbey. hehe.
:)

fafaz said...

haha..
sebaek kt presint 16 ad line 3g.
ku syg malaysia jgk..
;DD

Hayatito said...

err..
aku nyer lan 100Mbps..
kekeke..

kalo kat rumah jgn guna streamyx la.
tuka wireless.
bru best pakai.
berukband jangan pakai.
tunggu dia naik 20Mbps baru pakai..
huhu..

HEMY said...

huhu..mmg betul la beb tenet tu..aku tak paham cmne dia takleh nk adopt teknologi diorg..adakah sebab monopoli kroni2 TM ni??

sharamli said...

hujan emas ngeri 0rg..
hujan batu negeri sndirik..

hu3..sambung la..

Monkey D Luffy said...

negara sendiri lagi baik kan

walaupun internet hampeh

misz beauty said...

nih memang setuju... bukan kate broadband ke hape ke, kat opis nih pun sangat selalu de pob tenet... hang sane sini... nak bukak email opis pun kadang2 sembab... ntah lah... 3g lak sangkut sane sini, kadang suara dengar gambar tak begerak... ape daa...

tapi malaysia tu indah... pasar ramadhan, pasar malam, uptown, downtown, makanan sane sini tak susah nak cr yg halal... xde bencana alam yg teruk... alhamdulillah...=)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW