Share

hubungan 10 marhalah



2 marhalah sama dengan berapa km?

sumber dari a-ahkam.net
(http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/11/dua-marhalah/)


Dua marhalah adalah kiraan jarak zaman dulu dan ulama’ fiqih berselisih dalam 20 pendapat mengenai jarak 2 marhalah tsb. Unit lain dalam pengiraan marhalaha ialah farsakh, barid, mil dan dziraa’.

1 dzira’= 24 jari / 6 qabdhah/ jengkal

1 mil = 4000 dzira’ (hasta)

1 farsakh = 3 mil

1 barid = 4 farsakh
1 marhalah = 4 barid

Jadi kalau 2 marhalah = 8 barid,

8 barid ini pun khilaf cara pengiraannya mengikut standard perbatuan hashimi 48 batu atau 60 batu hashimi; juga dikira mengikut standard perjalanan dari Mekah ke Thaif (83KM) atau Mekah ke Jeddah atau Usfan ke Makkah (yg lebih jauh sekitar 120 KM)

Juga berdasarkan perjalanan, dua hari dua malam menaiki unta (syafi’iyah) atau 3 hari tiga malam (hanafiah).

Malaysia mengira 2 marhalah bersamaan dgn 84/85 KM (alMajmuu’, 4/322)
adapun Hanafi ialah melebihi 90KM (Fiqh Islami waadillatuh)

Sesungguhnya pengiraan 2 marhalah di zaman silam itu dalam kiraan KM sekarang amatlah mengelirukan. Tapi range 2 marhalah itu ialah melebihi 83 KM. sekian



apa kaitan dengan 10 marhalah ni?
heee
sebab ni update time raya
kena lah cerita pasal raya kan?


nak cerita pasal family akak ke2 ku
baru sorang anak, afiq ismail
suaminya keje di putrajaya
dia ada di kelantan
doktor di kubang kerian


ok,
kalau cakap tentang jarak yang jauh ni
soal kesetian memang teruji
isteri kena caya kat suami
suami kena caya kat isteri
sama2 saling caya mempercayai


kepercayaan inilah yang akan bahagiakan anak
kan??


ok
macam biasa
layan gambar
;-)









anak sdare aku sorang ni cukup berlagak time papa dia ada
ku ni dah tak ditengok dah
nasib badan....



nota kaki : orang sibuk beraya, aku post entry 2 kali sehari... kenapa? aku kan gila blog!!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 comments:

cHeRyNa PiReS said...

waaaa...muka macam anak ahmad dani dlm kumpulan lucky laki tuh...so kiut!:)

tak pernah solat jama'...sbb tak pernah travel jauh2 sangat:)

Tfaaaaaa said...

sgt comel anak sedare tuuu

{lumut} said...

rajin gle ko update..aku ni tukang layan je la joe..hehe..rse nak cubit je pp anak sdare ko..isk.

ALiE said...

teruskan menulis..
ku suka baca tp malas menulis...
komen pun sama malas
hee~

ayin jemin said...

memg gila blog sgt en joe...
bisa aja kakak kmu yg da kwin bjauhan sama suamii..erm..

secret said...

well..marhalah tu adalah jarak seekor unta berhenti dari satu tempat ke satu tempat..
zaman dulu mane de kiraan km..
ade jer yang kate 2 marhalah= 25 km..tapi ape2 pun..yang blaja kat sekolah 92km=2marhalah

gile blog xpe..asalkan xmerapu...
anyway..budak kecik tu memang cute ar..

joegrimjow said...

@3441600554804411158.0
xpernah pon kene blajo
huhu

joegrimjow said...

@2314047269783609234.0
jangan senandung layan suda
hehe

joegrimjow said...

@1416065382597916214.0
ok
akan terus menulis

miEz haNeM said...

joe:)

thanks for the info:)

hurm..kamu wat 2 en3 dalam sehari..ok wat:) bukan gile blog tapi idea mencurah-curah!

salam lebaran bro!

momentinlife said...

huhuhu ko nih.. bkn berlagak la.. dia rindu tu.. muehehe

░♥si lampu neon♥░ said...

ko rase susah tak? hurmm ok la tu setia beb.

joegrimjow said...

@4339524063878066929.0
tgok la sapa die nye papa joe
kekeke

joegrimjow said...

@3889067841001906566.0
nak setia jugak la camtu

::Mish ShaZz:: said...

bile la dpt jumpe afiq ni..hensem nye die(papa joe jgn pasan..hee)

rhapsody LiN said...

urm.. lau x silap kakak 2nd nie yg kat queensland tu kan??

green said...

jauh di mata dekat di hati..
ecece~

Ivy Metaga said...

alahai comelnya, semua anak buah joe nih comel2 lah...

hehe..mst lah dia pandang muka bapa dia daripada tgk papa joe nya lalalala...

kojah said...

eh2...macam penah tgk la abg ipar ko tuh...

Lifesaver said...

dah keje..terpaksa berjauhan..sian

misz beauty said...

uhuks... biaselah... mane nak sama ayah sendiri ngan bapak sedara... ahaks..;-)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW